Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Στον εισαγγελέα για τουςμισθούς των ναυτεργατών

Στον εισαγγελέα για τουςμισθούς των ναυτεργατών
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Μαζί με τους δύο συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που συνελήφθησαν χθες το πρωί στο λιμάνι της Ραφήνας, οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν τελικά και τον εκπρόσωπο της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Οι ναυτεργάτες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για τους μισθούς που χρωστούν επί μήνες στα πληρώματα οι εταιρείες, είχαν τοποθετήσει τα αυτοκίνητά τους στον καταπέλτη, εμποδίζοντας την αναχώρηση του πλοίου «Πηνελόπη». Νωρίτερα έντεκα μέλη του πληρώματος είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων. Οι συλλήψεις των δύο μελών του σωματείου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, έγιναν μετά από προφορική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, επειδή παρεμπόδιζαν την επιβίβαση των επιβατών και την φόρτωση των οχημάτων. Στη συνέχεια, όμως, συνελήφθη και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας για μη καταβολή δεδουλευμένων στα μέλη του πληρώματος. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, με την διαδικασία του αυτόφωρου. Οι 109 επιβάτες του «Πηνελόπη» προωθήθηκαν τελικά στον προορισμό τους με το πλοίο «Σούπερ Φέρι», το οποίο απέπλευσε στις 08.25. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «στην περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών οι ναυτικοί δύνανται, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας να εκκινήσουν τη διαδικασία υποβολής μήνυσης, κατάθεσης αγωγής - ασφαλιστικών μέτρων και επίσχεσης εργασίας. Η πολιτική κινητοποίηση όμως των πληρωμάτων εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των ανωτέρω».

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι η ΠΕΝΕΝ κάνει λόγο για κρούσμα βίας, τρομοκρατίας και καταστολής σχετικά με «τη σύλληψη των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι της Ραφήνα, Νίκου Κροκίδη και Απόστολου Μπανάσιου με το γελοίο επιχείρημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών». Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Ε.Ν. παρουσιάζει την δική της εκδοχή για τα γεγονότα λέγοντας πως με παρέμβαση της όλο το κατώτερο πλήρωμα καταστρώματος του πλοίου από τις 06.30 το πρωί κατήλθε σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και για τον σκοπό αυτό κατέθεσαν έγγραφο με τις υπογραφές τους στο Λιμεναρχείο Ραφήνας και στον πλοίαρχο του πλοίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυθαίρετες οι συλλήψεις στο λιμάνι της Ραφήνας

Αυθαίρετες και τρομοκρατικές χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις συλλήψεις των δύο συνδικαλιστών της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι της Ραφήνας, συμπληρώνοντας πως η καταστολή συνεχίζεται. Σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας αναφέρουν ότι ο γραμματέας και ο ταμίας της ΠΕΝΕΝ «ενεργούσαν νόμιμα στο πλαίσιο της επίσχεσης εργασίας που πραγματοποιούσαν απλήρωτοι ναυτεργάτες». «Είναι απαράδεκτο και τραγικό ότι με κυβερνητικές εντολές και υποδείξεις συλλαμβάνονται ναυτεργάτες που διεκδικούν το ιερότερο δικαίωμα, της καταβολής των δεδουλευμένων τους, τη στιγμή που θα έπρεπε να είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και να είχαν συλληφθεί οι εφοπλιστές, που δεν καταβάλλουν μισθούς, παραβιάζοντας κάθε ίχνος εργασιακής νομοθεσίας», συμπληρώνουν. Όπως αναφέρουν, «το νέο κυβερνητικό και εφοπλιστικό δόγμα “δουλειά χωρίς πληρωμή” αποτελεί τη χειρότερη μορφή αντεργατικής μεθόδευσης». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τέλος την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Συνάντηση Κ. Μουσουρούλη με ακτοπλόους και ναυτεργάτες

Στο μεταξύ, έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου μεταξύ του υπουργού Κωστή Μουσουρούλη, του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλη Σακέλλη και του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά. Κατά τη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αθανάσιος Μπούσιος, ο κ. Μουσουρούλης «εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τους συνεχάρη για το αποτέλεσμα του εποικοδομητικού διαλόγου». Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα «ομαλής λειτουργίας του ακτοπλοϊκού κλάδου, κατά την ιδιαίτερα σημαντική για τη νησιωτική Ελλάδα και για τον τουρισμό, θερινή περίοδο» και οι τρεις πλευρές (Πολιτεία, πλοιοκτήτες και ναυτεργασία) δεσμεύτηκαν για την ενίσχυση της προσπάθειας για τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης και για την εύρυθμη λειτουργία της ακτοπλοΐας, με σκοπό τη διασφάλιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών. 

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
«Κακή μνήμη» επικαλείται για τηναρχική του κατάθεση ο Ηλ. Πλασκοβίτης

Σχέδιο Β: «Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η διάσωση της Ελλάδας περνάει από την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη»