Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟK: Το «ντιμπέιτ» των 6 υποψηφίων στο TyposThes

Οι υποψήφιοι μιλούν για το σχέδιο τους, τη Θεσσαλονίκη και την επόμενη μέρα

Των Γιώργου Καλλίνη, Δανιήλ Παπαδανιήλ

Η κρίσιμη στιγμή της κάλπης που θα αποφασίσει τον επόμενο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έφτασε. Οι 6 υποψήφιοι στην τελική ευθεία πριν την Κυριακή, δίνουν μια τελευταία «μάχη» απαντώντας σε δύο ερωτήσεις του Τύπου Θεσσαλονίκης, για να πάρουν οι Θεσσαλονικείς μια γεύση από την κάθε υποψηφιότητα. Ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον και με παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, όλα είναι έτοιμα για μια νέα σελίδα στο ιστορικό κίνημα.

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που τέθηκαν σε όλους τους υποψηφίους και οι απαντήσεις τους με αλφαβητική σειρά:  

1. Η κυριακάτικη εκλογική μονομαχία θα κρίνει τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, για την επόμενη ημέρα μιας εποχής γεμάτης νέες, πρωτόγνωρες προκλήσεις. Πώς θα μπορούσατε να περιγράψετε περιληπτικά το δικό σας προσωπικό πολιτικό στίγμα και προτάσεις, για να σας προτιμήσουν οι ψηφοφόροι από τους υπόλοιπους υποψηφίους; 

2. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι, με πολλά έργα να ολοκληρώνονται και την στρατηγική της θέση να τραβάει την προσοχή όλων των Βαλκανίων. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τη Θεσσαλονίκη της νέας δεκαετίας -αλλά και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα- και πώς βλέπετε το ρόλο της σε μια περιοχή που φαίνεται να αντιμετωπίζει συνεχώς νέα προβλήματα;

androylakis.jpg

Νίκος Ανδρουλάκης: Ένα σχέδιο για την Θεσσαλονίκη που δεν θα έχει καταρτιστεί στην Αθήνα

1. Είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματός μας γιατί πιστεύω βαθιά ότι η ανανέωση είναι προϋπόθεση για την αναγέννησή μας. Γιατί μπορώ να διασφαλίσω την ενότητα και την πολιτική αυτονομία της Παράταξης. Και γιατί μπορώ να δυναμώσω το Κίνημά μας για να μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα τιμά της ιστορία του χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του χθες, αλλά θα είναι παρόν εκεί που χτυπά η καρδιά της κοινωνίας σήμερα.

Ένα κόμμα που θα λειτουργεί, με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία, εμπνέοντας τους νέους να ασχοληθούν ξανά με την πολιτική. Που θα απαντάει στις αγωνίες της γενιάς μας και του ελληνικού λαού. Για να εκπληρώσουμε τις διεκδικήσεις και όνειρα όσων θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια. Μία χώρα με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πατριωτικό ρεαλισμό που δεν χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα για μικροπολιτική.

Για μία πράσινη μετάβαση που θα είναι δίκαιη με συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της όλο και αυξανόμενης ενεργειακής φτώχειας. Για ένα κόμμα που θα οργανώνεται, από κάτω προς τα πάνω, που θα συζητά και θα αποφασίζει με τα μέλη του να είναι πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σπάσουμε τον άγονο και αδιέξοδο δικομματισμό που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μία χώρα χαμένων ευκαιριών.

2. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα συνολικό αναπτυξιακό πλάνο που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να καταστεί το κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας της Βόρειας Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Ένα σχέδιο το οποίο δεν θα έχει καταρτιστεί στην Αθήνα, αλλά σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τους Δήμους, την Περιφέρεια και τα Επιμελητήρια, ώστε να βγει επιτέλους από την στασιμότητα που έχει καταδικαστεί.

Η ολοκλήρωση σημαντικών υποδομών, όπως η σιδηροδρομική αναβάθμιση της σύνδεσης της πόλης με τις χώρες των Βαλκανίων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού της πόλης είναι απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Επιπλέον πρέπει να προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών και συνολικής αναμόρφωσης της πόλης με τη δημιουργία πολλών ανοιχτών χώρων πρασίνου, τη συγκέντρωση των κτηρίων του Πανεπιστημίου, ώστε να λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο κέντρο καινοτομίας, την επιτάχυνση της παραχώρησης παλαιών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες και βεβαίως την εξομάλυνση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Δεν είναι δυνατόν η πόλη να διαθέτει μόνο ένα μέσο, το οποίο είναι πολύπαθο και ταλαιπωρημένο, ενώ το μετρό, παρά τα εγκαίνια μπροστά σε μουσαμάδες, είναι ακόμα υπό κατασκευή.

geroylanos.jpg

Παύλος Γερουλάνος: Αποσυγκέντρωση της εξουσίας από τα κλειστά, αθηναϊκά κέντρα

1. Η υποψηφιότητά μου βασίζεται στο σχέδιο «Αναγέννηση» ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό σχέδιο για την αναγέννηση της παράταξης και της χώρας, το οποίο επεξεργάζομαι χρόνια με συνεργάτες και φορείς της κοινωνίας. Πρόκειται για μία ριζική αλλαγή του διοικητικού και παραγωγικού μοντέλου, που εμείς ονομάζουμε αποσυγκέντρωση της εξουσίας, έτσι ώστε να υπηρετεί τον πολίτη, και να διευρύνουμε την παραγωγική βάση, που τώρα είναι αποδυναμωμένη και συρρικνωμένη.

Η πρότασή μας διασφαλίζει ότι τα χρήματα θα διοχετεύονται στις τοπικές κοινωνίες και εκεί θα πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό πλούτο, αντί να εγκλωβίζονται σε επενδύσεις που ό,τι κέρδος βγαίνει το οδηγούν ξανά εκτός της χώρας. Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια και τους συνεταιρισμούς, θεσπίζοντας κανόνες για την διαφανή λειτουργία τους και την αποτελεσματική συνεργασία τους γύρω από περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης και δημοτικά προγράμματα στήριξης της κοινωνίας.

Τέτοιες ριζοσπαστικές τομές μπορεί να κάνει μόνο η παράταξή μας, αλλά για να γίνει αυτό ο χώρος μας χρειάζεται ηγεσία με προοπτική. Και ηγεσία με προοπτική σημαίνει 5 πράγματα: Αξιοπιστία, ικανότητα διοίκησης, γνώση της αγοράς, συνέπεια και πολιτικό σχέδιο. Αυτά φέρνει η υποψηφιότητά μου. Δεν ζω από την πολιτική, ζω για την πολιτική. Γνωρίζω την αγορά, γνωρίζω τί προσπάθεια χρειάζεται για να σώσεις μία επιχείρηση από την χρεοκοπία, όπως ήταν η δική μου όταν την ανέλαβα, χωρίς να απολυθεί κανείς. Είμαι πιστός στο ΠΑΣΟΚ από τη μέρα που γράφτηκα, υπερασπίστηκα τα σύμβολα και το όνομά του, όταν αλλάζανε κάθε δύο χρόνια, και παρουσιάζω ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο με το οποίο διεκδικώ την ψήφο των προοδευτικών πολιτών.

2. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας αναπτυξιακός και γεωπολιτικός κόμβος, με ξεχωριστή ιστορία και τεράστια δυναμική. Δυστυχώς όμως τα τελευταία πολλά χρόνια το ελληνικό κράτος δεν θωράκισε την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, ούτε αξιοποίησε επαρκώς τα μοναδικά για την Ελλάδα πλεονεκτήματά της. Χρειάζονται πολλά ακόμη βήματα, εκτός από την ολοκλήρωση του μετρό και των κόμβων κυκλοφορίας, για να φτάσει η Θεσσαλονίκη στην θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη.

Αυτά βρίσκονται στον πυρήνα της πρότασης μου για την Αναγέννηση, για την αποσυγκέντρωση της εξουσίας από τα κλειστά, αθηναϊκά κέντρα. Χρειάζεται να απελευθερώσουμε τους τοπικούς θεσμούς από την ομηρία υπό την οποία βρίσκονται, να τους δώσουμε τα εργαλεία και τους πόρους να συνεργαστούν συντεταγμένα, για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους χωρίς να χρειάζεται να συνωστίζονται έξω από πρωθυπουργικά και υπουργικά γραφεία ζητώντας μία υπογραφή εδώ κι εκεί, για να κάνουν μπαλώματα που τελικά δεν προσθέτουν στη μεγάλη εικόνα επαρκώς. Να ενδυναμώσουμε την τοπική κοινωνία έτσι ώστε να νιώθει ασφάλεια απέναντι στο κράτος, απέναντι στο μέλλον, να μπορεί να δημιουργήσει θωρακισμένη από την ανασφάλεια που της προκαλεί ένα προβληματικό πολιτικό σύστημα.

kastanidis.png

Χάρης Καστανίδης: Πρέπει η Θεσσαλονίκη να γίνει μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη

1. Στα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων και της συγκυβέρνησης με την Δεξιά, η φυσιογνωμία του κόμματος έχει «θολώσει» και η διαφοροποίησή του από τις συντηρητικές πολιτικές δεν είναι σαφής. Ως υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, έχω διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη «Ιδεολογική και Προγραμματική Διακήρυξη για τη σύγχρονη Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία», με συγκεκριμένες προτάσεις για:

-την εγκαθίδρυση μιας συμμετοχικής δημοκρατίας, όπου το γενικό δημόσιο συμφέρον θα αποτελεί την μόνη κανονιστική αρχή των πολιτικών αποφάσεων,

-την οργάνωση ενός μικρού κράτους-στρατηγείου, με ευθύνη την διαχείριση των εθνικών υποθέσεων (φορολογία, άμυνα, δικαιοσύνη) και τον σχεδιασμό των άλλων πολιτικών, η εκτέλεση των οποίων θα μεταβιβαστεί σταδιακά στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στις καθ’ ύλην αποκεντρωμένες δομές,

-την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να αποκτήσει ισχυρή και πολυμερή εθνική παραγωγική βάση, πιο εξωστρεφή, ανθεκτική και δυναμική,

-την ισχυρή και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας,

-το σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον, μετά από βαθιές αλλαγές που θα περιλαμβάνουν μείωση της φορολογίας εισοδήματος από την εργασία, εισαγωγή φόρου του καθαρού πλούτου, καθώς και πράσινων φόρων για την ταχύτερη επίτευξη των κλιματικών στόχων,

-την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους.

Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να συζητηθούν στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις εκλογές και να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, το οποίο θα παρουσιάσουμε στον λαό.

Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουμε στην ουσιαστική και ριζική ανασυγκρότηση του κόμματος από τη βάση. Οι τοπικές οργανώσεις πρέπει και πάλι να αποκτήσουν ζωή και να αναπτύξουν την κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική τους δράση στο επίπεδο της γειτονιάς και του δήμου. Το κόμμα πρέπει να γίνει ξανά πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους πολίτες.

2. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που γεννήθηκα και ζω. Είναι μια πόλη που αγαπώ και θέλω να τη δω να κατακτά επιτέλους την θέση που της ανήκει, ως Μητρόπολη των Βαλκανίων.

Για να το πετύχει, πρέπει πρωτίστως να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που έχουν αρχίσει ή σχεδιαστεί. Να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ΜΕΤΡΟ, να πεζοδρομηθεί σε μεγαλύτερη έκταση το κέντρο της πόλης, ώστε να δοθεί χώρος στους κατοίκους και να ενισχυθεί η αγορά, να αναβαθμιστούν οι δύο μεγάλες κεντρικές πλατείες (Αριστοτέλους και Ελευθερίας), να υποστηριχθεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων η διατήρηση των παραδοσιακών κτιρίων της πόλης, που δυστυχώς καταρρέουν, να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο στον χώρο της ΔΕΘ, που θα αποτελέσει πνεύμονα ζωής για το κέντρο, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας,να αποκτήσει με λίγα λόγια η Θεσσαλονίκη της εικόνα μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.

Παράλληλα, πρέπει να σχεδιασθεί και να εκτελεσθεί το έργο της σιδηροδρομικής Εγνατίας, που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για την ενίσχυση των τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην πόλη, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος τους ως πόλων έλξης φοιτητών από όλες τις βαλκανικές χώρες.

Τέλος, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης και της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης πρέπει να δημιουργηθεί Ταμείο Συνοχής για την χρηματοδότηση, πέραν της νησιωτικής Ελλάδας, των άγονων ορεινών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας.

loberdos2.jpg

Ανδρέας Λοβέρδος: Η οικονομική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης

1. Είναι η μεγάλη προσπάθεια να εκφραστεί ένα συντεταγμένο πρόγραμμα θέσεων, το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, το άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο, η ενσωμάτωση των ορθολογικών πυρήνων της ανανεωτικής αριστεράς, και βεβαίως η προσέλκυση του μοντέρνου κινήματος της κλιματικής κρίσης, που αναδεικνύεται πλέον σε όλη την Ευρώπη ως η νέα πολιτική οικολογία.

Μέσα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό να αναδειχθεί ο πράσινος - σοσιαλδημοκρατικός πόλος που θα αναχαιτίσει τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα ασκήσει αρχικά μεταρρυθμιστική και υπεύθυνη  αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που σήμερα εκλείπει. Τέλος θα επιχειρήσει να φέρει κοντά στο σύγχρονο κόμμα, που θα χτίσουμε χιλιάδες ανθρώπους που απομακρύνθηκαν αλλά ακόμη όλους τους νέους ανθρώπους που διψάνε για συμμετοχή, χωρίς αυτό να εκπληρώνεται ιδανικά υπό τις παρούσες συνθήκες ούτε στο δικό μας χώρο, ούτε στα υπόλοιπα κόμματα.

Ο κόσμος δυσπιστεί και έχει δίκιο. Είμαι ρεαλιστής και ειλικρινής, αναγνωρίζω ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς, καταλογίζοντάς τους ψεύδος και νοοτροπία κατεστημένων μηχανισμών. Γι’ αυτό μιλάω για το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και απευθύνομαι σε 11 εκατομμύρια Έλληνες, στο εθνικό ακροατήριο. Ζητώ τη μαζική συμμετοχή των πολιτών για να τσακίσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς και στη συνέχεια τη γραφειοκρατία, που καταδυναστεύουν το πολιτικό σκηνικό και ταπεινώνουν τους πολίτες. Μιλάω για την αλλαγή ως αλήθεια και όχι ως σύνθημα ευκαιρίας.

2. Το αναπτυξιακό αίτημα της Θεσσαλονίκης συνδέεται με τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό της, την τόνωση της απασχόλησης, και την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ενδοχώρα των Βαλκανίων και της Ευρώπης ευρύτερα. Η οικονομική υποβάθμιση της Θεσσαλονίκης προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Υπάρχει η άμεση ανάγκη αναστροφής του φαινομένου, και τώρα είναι η στιγμή . Επομένως η πρώτη παρέμβαση θα ήταν η ριζική αναδιάρθρωση της σημερινής κυβερνητικής δομής στη Μακεδονία - Θράκη, που έχει ξεπεραστεί, προ πολλού, από την ίδια τη ζωή. Μια νέα και ανανεωμένη κυβερνητική δομή με ουσιαστικές αρμοδιότητες και ισχυρή αποκεντρωμένη φύση στην καινοτομία, την τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη, θα μείωνε την εξάρτηση από την Αθήνα και θα πρόσφερε νέα εξωστρέφεια. Από αυτό έχει ανάγκη η πόλη.

Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία - Θράκη θα έπαιζαν έτσι έναν ισχυρό περιφερειακό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αξιοποιώντας την σπουδαία γεωπολιτική θέση στο σταυροδρόμι των ενεργειακών «δρόμων» προς την Ευρώπη, των συνδυασμένων Μεταφορών απο το λιμάνι της προς την διεθνή ενδοχώρα και της θέσης της ως κέντρου καινοτομίας και τεχνολογίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κάποιες εμβληματικές επενδύσεις και του διεθνούς ιδιωτικού τομέα, που έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν την βασιμότητα ενός τέτοιου σχεδίου αναδιάρθρωσης του ρόλου της πόλης.  

papandreoy2.png

Γιώργος Παπανδρέου: Έχουν ξεχάσει τη Θεσσαλονίκη από το σχεδιασμό του μέλλοντος

1.  Ο κάθε υποψήφιος φέρνει στον χώρο τις δικές του αξίες, αρχές, προτάσεις και αυτές θα αξιολογήσουν οι πολίτες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον αγώνα που έδωσε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας, και ξέρουμε πια καλά τι θα ζούσε η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία, ειδικά οι αδύναμοι και οι νέοι, πόσο θα απειλούνταν η εθνική μας υπόσταση, έκανε παράλληλα και μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να γίνουν από χρόνια για να αντιμετωπίσουμε και τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση.

Για παράδειγμα, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη διαύγεια, χτυπήσαμε αμαρτωλές πολιτικές του παρελθόντος και άνομα συμφέροντα, που λυμαίνονταν τους πόρους του δημοσίου. Όλα αυτά ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ετησίως, που πια εξοικονομούμε και μπορούμε να τα επενδύουμε για ένα καλύτερο μέλλον, για τον πολίτη.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η δική μου πρόταση. Θέλω και να αλλάξουμε, αντιμετωπίζοντας τις παθογένειες του παρελθόντος από τις οποίες λαθροβιώνουν συμφέροντα και κατεστημένα, και να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο, αλλά και διαφορετικό μέλλον.

Ένα σχέδιο, για να αντιμετωπίσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα, να δώσουμε απαντήσεις στις εντεινόμενες ανισότητες και μαζί, να βρούμε βιώσιμες διεξόδους από τις επιπτώσεις των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και βιώνουμε ήδη δραματικά.

Ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να προσφέρουν αυτήν την πολιτική πρόταση, γιατί οι ηγεσίες και των δύο αυτών κομμάτων, διακατέχονται από αντιλήψεις πελατειακές και συντηρητικές. Εξ’ αυτού του λόγου βιώνουμε σήμερα μια καθηλωτική ισορροπία στην πολιτική ζωή του τόπου και ένα τέλμα σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι, μόνο μια μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, που θα έχουμε διαμορφώσει συμμετοχικά με τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, μπορεί να δώσει μια βιώσιμη διέξοδο από το σημερινό τέλμα στο οποίο μας έχουν οδηγήσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό και καλώ όλους τους δημοκρατίες και προοδευτικούς πολίτες, να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ώστε με τη μεγάλη συμμετοχή μας, που θα εγγυηθεί και την πολιτική ενότητα, αλλά και την αυτονομία του ιστορικού μας Κινήματος, χαρακτηριστικό μας από την ίδρυσή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, να καταστήσουμε ισχυρή την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, πρωταγωνιστική στην πολιτική ζωή του τόπου, ικανή να ανατρέψει τις υφιστάμενες ισορροπίες και να προσφέρει μια πλειοψηφική προοδευτική κυβερνητική πρόταση.

Μια κυβερνητική πρόταση, απελευθερωτική, που θα κοιτάζει προς το μέλλον, με όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας παρούσες, τους νέους, τις γυναίκες, όσους αισθάνονται στο περιθώριο της ζωής, αλλά και μια πρόταση λυτρωτική από τον ασφυκτικό κλοιό του πελατειασμού για τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Αυτήν την προοπτική, μπορώ να την εγγυηθώ.

2.  Η χώρα, λόγω της πανδημίας έχει στη διάθεσή της ανέλπιστους πόρους από την ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση διαμόρφωσε το σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μόνη της και κρυφά. Το κατέθεσε στην Κομισιόν για έγκριση και μετά κατέθεσε μια περίληψη στην βουλή, για να πουν ότι κάνουν διάλογο.

Αυτός ο σχεδιασμός είναι τραγικός, ακραία ιδεοληπτικός και επικίνδυνος.

Για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, σχεδόν δεν προβλέπεται τίποτα, είναι αδιανόητο. Και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, που πρόκειται για μια πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην Ελλάδα και την ΕΕ και με την υψηλότερη μόλυνση σε αιωρούμενα σωματίδια, είναι απορίας άξιο. Για την Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όπως και για κάθε Περιφέρεια, είχαμε διαμορφώσει, μέσα από τον διάλογο σχέδια, για τις βασικές αναπτυξιακές υποδομές, αρκετά ξεκίνησαν να υλοποιούνται. Αν δείτε γύρω σας δεν υπάρχει, μεγάλο συγκοινωνιακό έργο που να μην ξεκίνησε μέχρι τις αρχές του 2012. Δυστυχώς τα περισσότερα ακόμη δεν τέλειωσαν, ενώ κανένα νέο δεν έχει ξεκινήσει. Έχει χαθεί πολύς χρόνος, όμως πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη νέα διαβούλευση για την επικαιροποίηση και πιθανόν τον επανασχεδιασμό κάποιων, με βάση τα νέα δεδομένα.

Με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και ειδικά της πληροφορικής και των επικοινωνιών, μαζί με τις αναπτυξιακές υποδομές που διαθέτει και αυτές που πρέπει να ολοκληρωθούν, μπορεί και πρέπει να διευρύνει τον ζωτικό της χώρο στην Κεντρική Ευρώπη και ευρύτερα, κάτι που σημαντικές παραγωγικές επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη εξωστρέφεια το κάνουν, εδώ και χρόνια.

hristidis.jpg

Παύλος Χρηστίδης: Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό άλμα»

1. Πιστεύω οτι η 5η Δεκέμβρη μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολιτική κοσμογονία. Ειδικά, μετά τα επαναλαμβανόμενα λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και την ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτή τη διαδικασία, είμαι εδώ, για να γίνω η φωνή των μη προνομιούχων του 2021, όσων πιστεύουν στην αυτόνομη και θαρραλέα σοσιαλδημοκρατία των ιδεών, των αξιών, των αλλαγών.

Εκείνων, που νιώθουν ότι τα κόμματα και η πολιτική έχουν μεγάλη απόσταση από τους ίδιους και τα προβλήματα τους. Πιστεύω στο ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής,  ένα Κίνημα, από κάτω προς τα πάνω, που ανοίγει ευκαιρίες σε όλους, αντιμετωπίζει θεσμικά τις αδικίες και ανισότητες, είναι δίκαιο και τολμά τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά άλματα, χτίζοντας πάντοτε τα θεμέλια των κοινωνικών αλλαγών με όραμα τις επόμενες γενιές.

Με τη συμμετοχή μας, με την ενεργοποίηση μας και κυρίως με τις απόψεις μας έχουμε τη δύναμη, να καθοδηγήσουμε τις εξελίξεις, ώστε να κάνουμε πράξη τα όνειρα μας.

Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας, στα χέρια μας. Η γενιά που χτυπήθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο από τις απανωτές κρίσεις, τις οποίες συνεχίζουμε να βιώνουμε, βρίσκεται πάλι μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής τους, την εκπαίδευση, την εργασία, τον οικογενειακό τους σχεδιασμό και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους μέλλον. Χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς ποιότητα ζωής. Ταυτόχρονα, πιστεύω σε ένα κράτος που δίνει ευκαιρίες στους πολίτες, κάνοντας την ψηφιοποίηση συστατικό της ζωής του, ενώ, ταυτόχρονα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και άμεσα όλες τις κρίσεις που ήρθαν ή θα έρθουν.

Στις 40 ημέρες που είμαι υποψήφιος, συνάντησα χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα, με καθαρές κουβέντες, πρόσωπο με πρόσωπο, ειλικρινά κι αυθόρμητα.

Καλώ όλους τους νέους, όσους απέχουν πολλά χρόνια, όσους στέκονται κριτικά και επικριτικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα να έρθουν μαζί μας, να φτιάξουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα, που δίνει ξανά ελπίδα στους Έλληνες και καθιστά την Ελλάδα πρωταγωνιστή των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων.

2. Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης είναι καίριος για την περιοχή γεωπολιτικά και αναπτυξιακά και θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μετα-πανδημική εποχή και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η Θεσσαλονίκη έχει ισχυρό πλεονέκτημα στην καινοτομία και στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων έντασης γνώσης και αυτό πρέπει να το ενισχύσουμε και να το υποστηρίξουμε με δομημένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει για την ευρύτερη περιοχή.

Τώρα είναι η αναπτυξιακή ευκαιρία για την πόλη, όχι αργότερα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας και την ύπαρξη των πόρων συνολικά 70 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, αλλά και της νέας ΚΑΠ. Η ευκαιρία είναι δυναμική και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο για να προχωρήσουμε στα έργα εκείνα που θα δώσουν αναπτυξιακή ταυτότητα στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό άλμα» ειδικά και στην υποβαθμισμένη δυτική πλευρά της και μια «πράσινη ανάπλαση» στο επιβαρυμένο κέντρο της πόλης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Παραίτηση στην Ελλάδα: Ένας στους τρεις προτιμά να μείνει χωρίς δουλειά
Αλλάζουν οι καιροί και οι εργαζόμενοι προτιμούν να μείνουν χωρίς δουλειά από το να δουν την προσωπική τους ζωή να μπαίνει στο περιθώριο
Μεγάλη Παραίτηση στην Ελλάδα: Ένας στους τρεις προτιμά να μείνει χωρίς δουλειά