Ευ. Βενιζέλος: «Μπορούμε να βρούμε λύση για την ΕΡΤ»
Την «καθαρή και κρυστάλλινη» θέση του ΠΑΣΟΚ κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης που κλείνει την ΕΡΤ επανέλαβε ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορεί να γίνει «από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς διαβούλευση, χωρίς έτοιμο ολοκληρωμένο σχέδιο και ερήμην της Βουλής». «Οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν να διακοπεί η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναγνωρίζουν το ρόλο της ΕΡΤ, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση και μεταρρύθμιση. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει στα τυφλά, δεν μπορεί να γίνει με κλείσιμο των πομπών, με μαύρισμα του σήματος», υπογράμμισε.
Πρόταση νόμου κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ
Πρόταση νόμου, με την οποία καλούνται οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να μην ψηφίσουν, να μην κυρώσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου αλλά και η μη κύρωση να έχει αναδρομική ισχύ έτσι ώστε να μην παραχθεί το οποιοδήποτε δυσμενές αποτέλεσμα για την ΕΡΤ, κατέθεσε στη Βουλή η Δημοκρατική Αριστερά. «Είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίπαλοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απαράδεκτο να κλείσει. Η οποιαδήποτε ρύθμιση δεν δικαιολογεί ούτε για μια στιγμή κλειστή τη ραδιοτηλεόραση», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά από τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε τη ριζική αντίθεσή του με την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, να εκδώσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και μάλιστα χωρίς την υπογραφή των υπουργών που έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ θα δώσει τη μάχη να ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, «ανεξάρτητα από την ανάγκη να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις, να υπάρξει ανορθολογισμός, να αναβαθμιστεί η ΕΡΤ για να μπορέσει δημοκρατικά να ανταποκριθεί σε αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός και επιβάλει η ουσιαστική ενημέρωση και επικοινωνία».
Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005» και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ΕΡΤ κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Όπως έκανε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες, επικοινωνώντας και με τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και τον Πρωθυπουργό, ώστε η Πρόταση Νόμου να συζητηθεί κατά προτεραιότητα και εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή. Διότι, όπως είπε, «βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα πραξικόπημα που βάλλει κατά της δημοκρατίας και των θεσμών, έχουμε δηλαδή μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, μετά και τη δήλωση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στερείται πλειοψηφίας στη Βουλή».
Κατατέθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε 4 πανομοιότυπες τροπολογίες σε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή (Κτηματολόγιο, Ντυνάν, Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ΕΛΤΕ) προτείνοντας την άρση των συνεπειών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με ΦΕΚ 139Α 11-6-2013. Παράλληλα η πρόεδρος της Κ.Ο. του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλ. Παπαρήγα ζητεί με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη την διενέργεια άμεσης συζήτησης. «Θεωρούμε επιτακτικά αναγκαία τη διενέργεια άμεσης συζήτησης στην Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, αναφέρει στην επιστολή της η κ. Παπαρήγα.