Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημοσκόπηση Prorata: Διψήφιο ποσοστό το ΚΙΝΑΛ - 8 μονάδες διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Από που προέρχεται η αύξηση του ΚΙΝΑΛ

Το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάξει σε ό,τι αφορά στα δυο πρώτα κόμματα, με το ΚΙΝΑΛ, όμως, να εμφανίζεται διψήφιο στη δημοσκόπηση της εταιρίας Prorata.

Στη δημοσκόπηση της Prorata η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 8% από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη κερδίζει σε ποσοστά και φτάνει στο 11%.

Ο «Σφυγμός» του Δεκεμβρίου, η τελευταία μηνιαία μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την Prorata, δεν αλλάζει την εικόνα του σκηνικού που αποτυπώθηκε στην αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου ως προς τα δύο κυρίαρχα κόμματα.

Η Νέα Δημοκρατία (33%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (25%) παρουσιάζουν οριακές απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Οκτωβρίου, διατηρώντας την μεταξύ τους απόσταση 8%. Αντίστοιχα, οριακές μόνο μεταβολές ανιχνεύονται ως προς την επιρροή του ΚΚΕ (4,5%), της Ελληνικής Λύσης (3,5%) και του ΜέΡΑ25 (2%).

 

Η δημοσκόπηση καταγράφει αλλαγή στο κέντρο και μια εντυπωσιακή διαφοροποίηση της τάξης του 70% ως προς την επιρροή του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο από το 6,5% της μέτρησης του Οκτωβρίου, εκτοξεύεται στο 11%.

Αναμφίβολα, σύμφωνα με την ανάλυση της Prorata, η σημαντική αυτή μεταβολή συσχετίζεται με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος. Μένει να φανεί αν η πρώτη μετά τις εσωτερικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, δημοσκοπική καταγραφή, αποτελεί αποτύπωση του ενθουσιασμού της στιγμής ή μια νέα κατάσταση της εκλογικής τάξης.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται, για σημαντική μερίδα ψηφοφόρων η πιθανότητα εκλογικής στήριξης του ΚΙΝΑΛ έχει αυξηθεί αποφασιστικά, γεγονός που τεκμηριώνει την δημιουργία μιας νέας δυνατότητας αλλαγής των συσχετισμών στο πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού.

Οι δε, πρώτες αναλύσεις των χαρακτηριστικών της αύξησης της επιρροής του κόμματος, φανερώνουν πως πρόκειται κυρίως για μετακινήσεις ψηφοφόρων που στήριξαν κριτικά τη Νέα Δημοκρατία το 2019 και ψηφοφόρους που για διάφορους λόγους μετακινήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια προς την γκρίζα ζώνη και δευτερευόντως ψηφοφόρους που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, τα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου δείχνουν να καταλαμβάνουν και πάλι σημαντικό χώρο στη δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις. Πανδημία, ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, συνθήκες εργασίας, διαφθορά και θέματα διαφάνειας.

Αναπόφευκτα, η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων και των θανάτων από Covid-19 στις αρχές του Νοεμβρίου οδήγησε στην ιεράρχηση της πανδημίας ως κορυφαίου ζητήματος της περιόδου από την κοινή γνώμη, περνώντας από την έκτη θέση της σχετικής κατάταξης στην πρώτη.

Αντίστοιχα, η αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών κατά τους ψυχρούς μήνες του χειμώνα μετακίνησε το ζήτημα της «ακρίβειας» από την πέμπτη θέση στην δεύτερη της σχετικής λίστας.

Παρά την σαφή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πρόσληψη της πανδημίας, ως του σημαντικότερου ζητήματος που αντιμετωπίζει η χώρα δεν ευνοεί το κυβερνών κόμμα, δεδομένου ότι στη διαχείριση της περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους σταθερά πλέον εδώ και περίπου ένα χρόνο αξιολογούν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Τέλος, στη μεγάλη εικόνα, τα αποτελέσματα σκιαγραφούν εντεινόμενες συνθήκες αρνητισμού στην κοινωνία, αποκαλύπτοντας μια εικόνα δυσαρέσκειας σε σχέση με την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Ενδεικτικά, τα συναισθήματα που διακρίνονται αυτή την περίοδο σε σχέση με τα οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι η «απογοήτευση» και ο «θυμός», με την ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο να περιορίζεται ποσοστιαία οριακά πάνω από την εκλογική επιρροή του κυβερνόντος κόμματος, δηλαδή στο 34%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ