Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρώτη φορά εταιρεία πληρώνει 2.000 ευρώ αποζημίωση - Τέλος εποχής στην Αττική Οδό

Η απόφαση για απευθείας «σύσταση» προς την Αττική Οδό για 2.000 ευρώ αποζημίωση ανά ΙΧ αυτοκίνητο – Τι αναφέρει ο υπουργός Κ. Καραμανλής

Στην απόδοση ευθυνών για την ταλαιπωρία οδηγών στην Αττική Οδό και επιβατών τραίνων λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega, αλλά και στις αποζημιώσεις που θα δώσουν η Αττική Οδός και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς του πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν.

Ο κ. Καραμανλής καταρχάς εξέφρασε τη συγνώμη της κυβέρνησης σε όσους ταλαιπωρήθηκαν. «Πρόκειται για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά αυτό η αλήθεια είναι ότι δεν δικαιολογεί τα πάντα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν και το θυμό και τη στεναχώρια και την απογοήτευση των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι «είχαν γίνει συσκέψεις στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από όλους τους παραχωρησιούχους ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ζήσουμε αυτές τις εικόνες ντροπής. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο παραχωρησιούχος, βάσει της σύμβασης παραχώρησης, έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του δρόμου και επανέλαβε ότι «είχαν δοθεί όλες οι διαβεβαιώσεις, παρόλα αυτά δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν». Σημείωσε ότι για πρώτη φορά, πέρα από τη νομική διαδικασία που έχει θεσπίσει αυτή η κυβέρνηση για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, έγινε ένα ακόμη βήμα, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά ΙΧ, που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό. «Πέρα από την καταβολή αυτού του ποσού, υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο που το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέσπισε για να δούμε πού υπάρχουν ευθύνες. Και οι καμπάνες θα είναι βαριές και αυτό δεσμευόμαστε να το κάνουμε», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Σημείωσε ότι παλαιότερα δεν υπήρχε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αυτή η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το 2020. «Συγκαλείται λοιπόν αυτή η επιτροπή και επειδή ξέρω ότι θα πουν οι περισσότεροι τηλεθεατές ότι συνήθως γίνεται μία επιτροπή για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες, αυτό λοιπόν δεσμευόμαστε ότι δεν θα γίνει. Επομένως, η επιτροπή αυτή ήδη έχει συγκληθεί μία μέρα μετά το συμβάν και πολύ σύντομα θα εξετάσουμε τι ακριβώς έχει γίνει, ποιος έχει την ευθύνη και νομίζω εδώ οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες», πρόσθεσε.

Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό και θα λάβουν τα 2.000 ευρώ δεν χάνουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας.

Σε ερώτηση για το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τη διαχείριση της κρίσης σημείωσε: «Υπήρξε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο. Υπήρξε αυτή η απίστευτη ταλαιπωρία και αστοχία. Έγινε όμως από εχθές μια τεράστια προσπάθεια από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής να απεγκλωβιστούν 3.500 άνθρωποι και 2.500 οχήματα από την Αττική οδό, πράγμα το οποίο έγινε. Μετά από καθυστέρηση; Μετά από καθυστέρηση. Μετά από ταλαιπωρία; Μετά από ταλαιπωρία. Θεωρώ ότι και αυτό το κομμάτι δεν πρέπει να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Δεν λέμε ότι γίνανε όλα τέλεια, δεν πανηγυρίζουμε για αυτό, αλλά το κράτος προσπάθησε και βρήκε λύση έτσι ώστε να μπορέσουμε να μην έχουμε χειρότερα γεγονότα».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ακόμη ότι «τόσο στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο και στην περίπτωση της Αττικής Οδού, που είναι ιδιωτικές εταιρείες, έρχεται για πρώτη φορά η κυβέρνηση και ζητά την καταβολή μιας μεγάλης αποζημίωσης και μετά θα υπάρξει και η αναζήτηση των οποίων ευθυνών». «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που έγινε. Όποιος το πει αυτό νομίζω ότι προκαλεί την κοινή γνώμη. Ευθύνες υπάρχουν. Θα αποδοθούν. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση το να κάνουμε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών δεν βοηθάει κανέναν. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα υπάρξει υπουργικό συμβούλιο. Όλες οι αρμόδιες επιτροπές θα συγκληθούν και εδώ είμαστε να απολογηθούμε για αυτά που έγιναν και όπου πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες, αυτό θα γίνει άμεσα», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Τέλος εποχής στην Αττική Οδό – Παραιτήθηκε μετά από 20 χρόνια ο Διευθύνων Σύμβουλος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., Βασίλειος Χαλκιάς, στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., που συνεδρίασε εκτάκτως, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ο Βασίλειος Χαλκιάς, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, από την ίδρυσή της το 1999, υπέβαλε την παραίτησή του.

Στην επιστολή του, όπως γνωστοποιείται, ο κ. Χαλκιάς δήλωσε: «Προ ολίγου διασφαλίστηκε η ασφαλής απομάκρυνση και των τελευταίων ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό. Ως όμως προϊστάμενος ενός ολόκληρου μηχανισμού αισθάνομαι την ανάγκη να διευκολύνω την εταιρεία και να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ευχόμενος τα καλύτερα στον αντικαταστάτη μου. Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. σε αυτό το εμβληματικό έργο της Αττικής Οδού».

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αφού ευχαρίστησε τον Β. Χαλκιά για την 20ετή του προσφορά στην εταιρεία, έκανε δεκτή την παραίτησή του και αποφάσισε την ανάληψη και άσκηση των καθηκόντων του από τον Αριστοφάνη Παπαδημητρίου, διευθυντή κυκλοφορίας της εταιρείας, μέχρι την επιλογή νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.

«Χιονοστοιβάδα» από μηνύσεις και καταγγελίες – Δεν θα μείνουν στα 2.000 ευρώ

Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που εταιρεία καλείται να πληρώσει οριζόντια στους πολίτες που υπέστησαν ταλαιπωρία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν και νέες μηνύσεις για το πολύωρο φιάσκο, καθώς μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν πλέον οι αγωγές κατά της εταιρείας Αττική Οδός, Ηδη, αρκετοί οδηγοί έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση σε βάρος της Αττικής Οδού για τη ζημία που υπέστησαν, διεκδικώντας μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα, ένας 46χρονος κινδύνευσε να αφήσει την τελευταία του πνοή στο χιόνι, καθώς παραλίγο να υποστεί έμφραγμα μέσα στο ταξί που τον μετέφερε στην Αττική Οδό. Ο άτυχος άνδρας το πρωί της Δευτέρας είχε πάρει ταξί για να πάει στη δουλειά του, καθώς δεν οδηγούσε, εξαιτίας μιας επέμβασης που είχε κάνει στην καρδιά πριν από ενάμιση μήνα. Γύρω στις 11, το ταξί εγκλωβίστηκε στην ουρά χιλιομέτρων που είχε σχηματιστεί στην Αττική Οδό στο ύψος της Παλλήνης. Οι ώρες περνούσαν και, όπως περιγράφει ο ταξιτζής που τον μετέφερε, ο 46χρονος άρχισε να "μπλαβίζει" από το κρύο και να νιώθει μια δυσφορία. Ο οδηγός προσπαθούσε να κρατήσει το αυτοκίνητο ανοιχτό, ώστε να έχει θέρμανση, την ώρα που τα καύσιμα τελείωναν.

Για κακή του τύχη, ο 46χρονος δεν είχε μαζί του τα φάρμακα που παίρνει μετά το χειρουργείο ενώ, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, δεν βρέθηκε κανείς να του φέρει ένα μπουκάλι νερό. Οι ώρες περνούσαν και ο 46χρονος έμεινε αβοήθητος, με τους καρδιακούς του παλμούς να αυξάνονται. Μέχρι εκείνη την ώρα το ταξίμετρο είχε γράψει 350 ευρώ κούρσα...

Μετά από 20 ώρες στο κρύο και το χιόνι, ο 46χρονος με τη βοήθεια του στρατού και των διασωστών της Πολιτικής Προστασίας απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο. Αμέσως, επικοινώνησε με τον γιατρό του ο οποίος του σύστησε να πάει στο νοσοκομείο.

Πλιάτσικο στα εγκλωβισμένα οχήματα

Ενας άλλος οδηγός που καταθέτει μήνυση σε βάρος της Αττικής Οδού βρήκε σπασμένο το φορτηγό που οδηγούσε και εγκατέλειψε μετά την πολύωρη αναμονή. Πρόκειται για έναν επαγγελματία οδηγό ο οποίος κινούταν χθες το πρωί με την νταλίκα του στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Στο ύψος της Δουκίσσης Πλακεντίας, ο οδηγός κόλλησε πίσω από τα αυτοκίνητα που είχαν μείνει χωρίς αλυσίδες και περίμενε μέχρι να ανοίξει ο δρόμος.

Μετά από 10 ώρες στην παγωμένη καμπίνα της νταλίκας, ο οδηγός σε συνεννόηση με την εταιρεία του αποφάσισε να αφήσει το βαρύ όχημα και να επιστρέψει για να το παραλάβει το πρωί όταν θα άνοιγε ο δρόμος. Έφυγε με τα πόδια προς τις παρακαμπτήριες οδούς και σήμερα το πρωί επέστρεψε για να παραλάβει την νταλίκα. Τότε, αντίκρυσε έκπληκτος σπασμένο το παρμπρίζ και τα τζάμια του οχήματός του. Όπως διαπίστωσε, κάποιοι είχαν κάνει πλιάτσικο στην νταλίκα κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο όχημα. Και όλα αυτά κάτω από τα βλέμματα των αστυνομικών που επιχειρούσαν στο σημείο όλη τη νύχτα.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της νταλίκας καταθέτει μήνυση σε βάρος της Αττικής Οδού ζητώντας αποζημίωση τόσο για τις φθορές που προκλήθηκαν στο όχημα όσο και για τα διαφυγόντα κέρδη απο το διάστημα που η νταλικα δεν θα εκτελεί δρομολόγια.

Βαριά ασθενής στο χιόνι - Χωρίς αποζημίωση όσοι δεν ήταν ιδιοκτήτες

Ανάμεσα στους χιλιάδες οδηγούς που έζησαν τον "εφιάλτη" της Αττικής Οδού το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται και μια γυναίκα η οποία έχει διαγνωσθεί με χρόνιο, βαρύ νόσημα. Ο σύζυγός της, καθηγητής στο επάγγελμα, την πήγαινε με το αμάξι τους στο νοσοκομείο για να κάνει την προγραμματισμένη θεραπεία της. Στο ύψος του Αμαρουσίου, το αυτοκίνητό τους εγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα να μείνουν για περισσότερες από 8 ώρες στον χιονισμένο αυτοκινητόδρομο. Η γυναίκα, η οποία λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία από τις χαμηλές θερμοκρασίες και καταθέτει μήνυση διεκδικώντας αποζημίωση για το φιάσκο της "Ελπίδας".

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες είναι οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν στον αποκλεισμένο αυτοκινητόδρομο και δεν γνωρίζουν αν δικαιούνται τα 2 χιλιάδες ευρώ της αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, έξι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίο επέβαιναν σε βανάκι της εταιρείας τους, καταθέτουν μήνυση και ζητούν αποζημίωση από την Αττική Οδό καθώς όπως λένε, τα 2 χιλιάδες ευρώ επιδικάζονται στο όχημα. Αρα είτε την αποζημίωση θα την πάρει η εταιρεία τους ή θα μοιραστεί σε όσους ήταν μέσα στο βαν. Δηλαδή, το ποσό θα πέσει στα 330 ευρώ για κάθε υπάλληλο που πέρασε περισσότερες από 20 ώρες στο κρύο και στο σκοτάδι.

Με δήλωσή της στο protothema.gr, η δικηγόρος του 62χρονου, κ. Γιάννα Παναγοπούλου, τονίζει πως ο πελάτης της προσφεύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας δικαίωση από τα αστικά και τα ποινικά δικαστήρια για όσα βίωσε και την αδιαφορία των ιθυνόντων. Αναλυτικά η δήλωση της κ. Παναγοπούλου: «Χιλιάδες συμπολίτες μας υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία σε ένα καιρικό φαινόμενο το οποίο αναμενόταν. Συγκεκριμένος εντολέας μου κινδύνευσε η ζωή και η υγεία του, εξετέθη σε κίνδυνο όντας χειρουργημένος μόλις πρόσφατα και στερούμενος τα φάρμακά του, νερό, μέσα στην παγωνιά, ευρισκόμενος σε ένα ταξί για περισσότερες από είκοσι ώρες.

Ολες οι περιπτώσεις που έχουν απευθυνθεί σε εμάς είναι συνάνθρωποί μας οι οποίοι άλλοι συνεπέβαιναν σε όχημα που δεν είναι ιδιοκτησίας τους και τους γεννιέται και πέραν της ταλαιπωρίας και της απογοήτευσης για το χειρισμό του φαινομένου, το εύλογο ερώτημα ότι πέραν των όσων υπέστησαν η Πολιτεία δεν διευκρίνησε στην ανακοίνωσή της ότι θα αποζημιώσει 2.000 ανά όχημα, σε περίπτωση εταιρικών οχημάτων με πολλούς συνεπιβαίνοντες ή οχημάτων ταξί, θα αποζημιώνεται ο ιδιοκτήτης του οχήματος και οι λοιποί; Ποια η πρόβλεψη;».

Σκέρτσος: «Ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους, τώρα είναι η ώρα της μάχης»

«Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους περισσότερους από 7.000 κρατικούς υπαλλήλους», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Βεβαίως, ευθύνες θα αποδοθούν, πρόσθεσε, αλλά «στην ώρα τους, τώρα είναι η ώρα της μάχης», υπογράμμισε επίσης.

Αναλυτικά, «οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται από τις προθέσεις, κρίνονται από το αποτέλεσμα, και σε αυτήν την κρίση είδαμε όντως εικόνες που μας πλήγωσαν όλους. Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους περισσότερους από 7.000 κρατικούς υπαλλήλους, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους υλοτόμους, τους ανθρώπους που εργάζονται στον ΔΕΔΔΗΕ. Γιατί έχουν τρέξει 35 ώρες από την αρχή αυτής της καιρικής κρίσης και έχουν προσφέρει υπηρεσίες και έχουν πετύχει τον απεγκλωβισμό όλων των πολιτών», είπε και διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει εγκλωβισμένος πολίτης τη στιγμή αυτή στην Αττική Οδό, υπάρχουν οδηγοί που έχουν επιστρέψει για να παραλάβουν τα οχήματά τους με βάση τις οδηγίες που έχουν λάβει από την Πολιτική Προστασία. 'Αρα, όλοι έχουν επιστρέψει σε ασφαλή σημεία, αυτό είναι το πρώτο μέλημα». Και το δεύτερο μέλημα είναι «να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο για να αποκαταστήσουμε την ηλεκτρική σύνδεση σε όλα τα νοικοκυριά. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε αυτό, σε ένα 24ωρο μόλις. Είχαμε 200.000 συνδέσεις χθες που λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου διακόπηκαν, σήμερα, πριν λίγη ώρα, ήταν στις 20.000, και θεωρούμε ότι θα μείνουν περίπου 5.000 το βράδυ, σε όλο το Λεκανοπέδιο, οι οποίες θα αποκατασταθούν νωρίς το πρωί».

Ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε, μάλιστα, σε συγκρίσεις σε σχέση με τη "Μήδεια": «Υπάρχει πρόοδος, ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να βελτιωθεί, γίνεται καλύτερος. Ο ΔΕΔΔΗΕ για παράδειγμα, πέρυσι του πήρε επτά μέρες για να αποκαταστήσει τη βλάβη στις περιοχές που είχαν πληγεί από τη "Μήδεια", αλλά (σ.σ. τώρα) έγιναν έγκαιρες παρεμβάσεις και πριν την κακοκαιρία αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, με συντονισμό σε όλα τα σημεία, με καλή συνεργασία και των Δήμων και των υλοτόμων. Όπου υπήρχε δυσκολία πρόσβασης του ΔΕΔΔΗΕ σε δύσκολα σημεία, αυτά τα προβλήματα λύθηκαν σε μεγάλο βαθμό».

«Το 2019 η Πολιτική Προστασία ήταν ένα γραφείο»

Σύμφωνα με τον 'Α. Σκέρτσο, «στον πυρήνα της εντολής που έχει λάβει αυτή η κυβέρνηση, είναι να βελτιώσουμε το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας. Τι κάνει η Πολιτική Προστασία; Προστατεύει την ανθρώπινη ζωή από τις φυσικές καταστροφές και από οποιονδήποτε κίνδυνο, προκύπτει από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τέτοιος μηχανισμός δεν υπήρχε στην Ελλάδα: Το 2019 η Πολιτική Προστασία, ήταν ένα γραφείο σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο, στην οδό Ευαγγελιστρίας. Σήμερα είναι υπουργείο, έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμός. Δεν μπορούμε να φθάσουμε από το 0 στο 10 μέσα σε δύο χρόνια, ενώ ταυτόχρονα διαχειριζόμαστε ιστορικά πρωτοφανείς κρίσεις και δυσκολίες. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ότι έχουμε ένα μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που δίνει μάχες σε πάρα πολλά μέτωπα».

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, δεν είναι ούτε ώρα συγκάλυψης» επεσήμανε. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν καλά, υπάρχουν όμως και πράγματα που λειτούργησαν. Λειτούργησαν πολύ καλά τα νοσοκομεία, οι διακομιδές προς τα νοσοκομεία όσων ζήτησαν βοήθεια, έγιναν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και δεν έμεινε σχεδόν κανένα αίτημα αναπάντητο. Λειτούργησαν οι υλοτομήσεις». Σε κάθε περίπτωση, «ο μηχανισμός προφανώς χρειάζεται βελτίωση, είναι μια διαρκής προσπάθεια, είναι ένας συντονισμός που πρέπει να γίνει με πάρα πολλούς φορείς. Δεν έχουν όλοι την τεχνογνωσία, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τόσο δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Μιλάμε για μια κακοκαιρία που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο για την Αθήνα».

Επί του φαινομένου, αυτό «ήρθε νωρίτερα, ήταν εντονότερο από τις προβλέψεις και όταν λέω ότι όλοι πρέπει να βελτιωθούμε στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τέτοιου τύπου καιρικά φαινόμενα και απειλές κατά της ζωής, το εννοώ. Όλοι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, ειδικά όταν κάτι έρχεται απρογραμμάτιστα. Ναι, υπήρχε πρόγνωση για χιονοθύελλες στο Λεκανοπέδιο, ωστόσο έλειπαν ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα έκαναν και την αντίδραση του κράτους πιο έγκαιρη. Η απόφαση για τα σχολεία ήταν σωστή, λήφθηκε εγκαίρως, βασίστηκε στην πρόγνωση ότι μπορεί να κινδυνεύσουν τα παιδιά το μεσημέρι όταν θα γυρνούσαν από τα σχολεία, ωστόσο το φαινόμενο ήρθε νωρίτερα». Αναγνωρίζοντας δε, την απουσία εμπειρίας συνεργασίας πολλών, διαφορετικών φορέων μέσα από επαναλαμβανόμενες ασκήσεις, σημείωσε ότι «τα αντανακλαστικά δεν ήταν τα αναμενόμενα», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, συμπλήρωσε, «αυτήν την καθυστέρηση κάποιων ωρών, που ήταν κρίσιμη όμως. Ταλαιπωρήθηκαν άνθρωποι, δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Λυπούμαστε πάρα πολύ για αυτό, θα μάθουμε από αυτό. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία σαν μια άσκηση γνώσης, από τις δυσκολίες και τις αποτυχίες μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Δεν υπάρχει καμία διάθεση να συγκαλύπτουμε τις αποτυχίες, αντιθέτως από αυτές πρέπει να βελτιωνόμαστε και να λέμε την αλήθεια στον κόσμο».

Επιπλέον, «έχουμε δείξει και, νομίζω, στο ανώτατο επίπεδο, του πρωθυπουργού, ότι όταν εντοπίζεται αστοχία, θεραπεύεται. Ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους, τώρα είναι η ώρα της μάχης, δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να δείξουμε με το δάκτυλο κάποιον που δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Όλοι έχουμε ευθύνη και μία αποστολή: να γίνουμε καλύτεροι».

Στο θέμα της Αττικής Οδού, συμπέρανε ότι ήδη με τις ανακοινώσεις της η εταιρεία «δείχνει ότι έχει αναλάβει την ευθύνη, έχει καταλάβει ότι έχει κάνει μια τεράστια αστοχία στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε. Είναι κρίμα, γιατί επί είκοσι χρόνια ήταν υποδειγματική η λειτουργία, άρα κάτι δεν πήγε καλά. Με την ανάληψη ευθύνης στο ανώτατο επίπεδο, μέσω της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου, δείχνει ότι το καταλαβαίνει αυτό. Με τις αποζημιώσεις που αποφάσισε, με την πίεση της κυβέρνησης, δείχνει ότι το καταλαβαίνει αυτό. Και θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις από την πλευρά της Πολιτείας με βάση τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υποδομών».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε με έμφαση ότι «το υπουργείο Υποδομών, υπό τον κ. Καραμανλή, ψήφισε νομοθεσία, που ορίζει ρητά ποιες είναι οι κυρώσεις όταν ένας παραχωρησιούχος, ένας διαχειριστής οδικού δικτύου δεν πληροί τις προϋποθέσεις και την αποστολή του. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, πλέον υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις. Δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, το έκανε αυτή η κυβέρνηση και πλέον όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αναλαμβάνουν την ευθύνη. Επιτελικό κράτος δεν σημαίνει ότι ο Σκέρτσος βγαίνει να κάνει τη διαχείριση της τροχαίας ή να εκχιονίσει το δρόμο. Επιτελικό κράτος σημαίνει ότι ο καθένας κάνει σωστά τη δουλειά του και πρέπει να μάθουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας όλοι από το πόστο μας στο βαθμό που μας αναλογούν», τόνισε χαρακτηριστικά κλείνοντας.

Στυλιανίδης: Η Αττική Οδός δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που μας είχε υποσχεθεί

Στα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν στην Αττική Οδό με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες πολίτες καθώς και στις ευθύνες της διαχειρίστριας εταιρείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ».

Όπως τόνισε αν και στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν πριν την εκδήλωση των φαινομένων η διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού τους είπε ότι διέθετε ικανοποιητικά οχήματα, δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που τους είχε υποσχεθεί.

«Είχαμε κάνει δύο συσκέψεις για να προετοιμάσουμε τις εταιρείες και να τους εξηγήσουμε πώς πρέπει να προετοιμαστούν. Υπήρχε μια εμπειρία στις εταιρείες αυτές, σε όλες όσες έχουν την ευθύνη μιας συγκεκριμένης οδού. Όλοι έλεγαν ότι η Αττική Οδός είχε πάντα πολύ καλές επιδόσεις. Στη σύσκεψη ειπώθηκε ο καθένας πόσα οχήματα έχει. Η Αττική Οδός μας είπε ότι έχει ικανοποιητικά οχήματα. Φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον δικό της σχεδιασμό. Δεν υπήρχε η συνεννόηση με την Τροχαία όπως υπήρξε στην Νέα Οδό, στην Αθηνών- Λαμίας και γι αυτό εκεί είχαμε μια σαφή επιτυχία και δεν είχαμε καθόλου προβλήματα. Εδώ είχαμε προβλήματα. Με βάση την σύμβαση η Αττική Οδός δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό που μας είχε υποσχεθεί», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι αν ο σχεδιασμός είχε υλοποιηθεί με βάση την εξέλιξη του φαινομένου και στην Αττική Οδό υπήρχε ανάλογη συμπεριφορά όπως στην Αθηνών- Λαμίας, που είναι και πιο δύσκολη περιοχή οι επιπτώσεις του φαινομένου θα ήταν πολύ λιγότερες.

«Αποφασίσαμε και μπήκαμε μαζί με την τροχαία στην προσπάθεια αποσόβησης των προβλημάτων νωρίς γι αυτό και ξεκινήσαμε με όλα τα δεδομένα να επιμένουμε για την εταιρεία. Δεν λέω όμως ότι δεν υπάρχουν παθογένειες στο όλο σύστημα, γι αυτό πρέπει να τα ξαναδούμε όλα. Και τις συμβάσεις και τον ρόλο του κράτους, αυτά είναι ζητήματα που θα είναι τα διδάγματα της ταλαιπωρίας και του προβλήματος για να τα δούμε την επόμενη μέρα. Αυτή είναι και η δική μου η συγγνώμη προς αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν διότι το σύστημα πρέπει να βελτιωθεί», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί συνέχιζαν τα οχήματα να εισέρχονται στην Αττική Οδό ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι την ευθύνη για το ποιοι θα μπουν και ποιοι θα βγουν την έχει η εταιρεία από την στιγμή που θα συμφωνήσει με την Τροχαία. «Η σύγκριση της Αθηνών-Λαμίας και της Αττικής Οδού πιστεύω ότι δείχνει ότι όταν γίνεται μια σωστή συνεργασία, ένας σωστός συντονισμός αποδίδει αποτελέσματα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες», επισήμανε ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα της Αττικής Οδού επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα γεγονότα τόσο με τις εξελίξεις στην ηγεσία της εταιρείας όσο και με την αποδοχή για καταβολή αποζημίωσης στους πολίτες.

Ο κ. Στυλιανίδης παραδέχτηκε ότι υπήρξαν ελλείψεις και ανεπάρκειες σε όλα τα επίπεδα της υλοποίησης του σχεδιασμού και γι αυτό το λόγο τόνισε εξαρχής ότι πρέπει η Πολιτεία να πει συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, ωστόσο υπογράμμισε ότι το φαινόμενο ήταν πολύ δύσκολο. «Ήταν ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο με μια χιονοκαταιγίδα που δεν εμφανίζεται συχνά και δημιουργεί τέτοια πίεση και τέτοιον όγκο χιονιού που είναι δύσκολα διαχειρίσιμος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν ελλείψεις και ανεπάρκειες Όμως αν εξετάσουμε την όλη ανάλυση πώς εξελίχθηκε ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες οι οποίες μεγέθυναν το πρόβλημα», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν είχαν προειδοποιηθεί από την ΕΜΥ ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι υπήρξε από πλευράς της ΕΜΥ η προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα αλλά η ένταση του φαινομένου ξεπέρασε οποιαδήποτε πρόβλεψη. «Ήταν τέτοια η ένταση γι αυτό και ονομάζεται χιονοκαταιγίδα. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία», ανέφερε.

Σχετικά με τα ακινητοποιημένα οχήματα και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως η Λ. Μεσογείων, η Κατεχάκη και η Μαραθώνος ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι γι αυτούς τους κεντρικούς άξονες έχει ευθύνη η Περιφέρεια και σε μικρότερες οδούς οι δήμοι. Προσέθεσε όμως, ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό. «Αυτή είναι η αξιολόγηση της επόμενης μέρας. Δεν θα αποδώσω τις ευθύνες τώρα πριν να έχω μια επιστημονική αξιολόγηση», σημείωσε.

Ακόμη προανήγγειλε ότι θα συσταθεί μια επιτροπή ειδικών επιστημόνων για να αξιολογήσει όλα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη διαδικασία της υλοποίησης του σχεδιασμού. «Θα ήταν λάθος και ανώριμο να κατανείμω ευθύνες δίχως αυτά τα επιστημονικά δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των πολιτών και των οχημάτων τους που ξεκίνησε από χθες το βράδυ. «Έγιναν και σωστά πράγματα. Χθες το βράδυ έγινε μια τεράστια επιχείρηση από Έλληνες πυροσβέστες, Έλληνες στρατιώτες, Έλληνες αστυνομικούς, Πολιτική Προστασία όπου απεγκλωβίστηκαν 3.500 άνθρωποι κάτω από χιονοστιβάδα δυνατή. Ήταν ηρωικές προσπάθειες», τόνισε.

Παράλληλα είπε ότι η διαχείριση κρίσεων δεν είναι έτοιμη ακόμη καθώς το υπουργείο, όπως ανέφερε, χτίζεται ακόμη. «Θα χτίσουμε μια διαχείριση κρίσεων σε ένα συντονιστικό κέντρο με βάση ένα πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που θα μπορούμε να παρακολουθούμε τα πάντα με αισθητήρες. Δεν τα έχουμε αυτή τη στιγμή, γι αυτό παραμένουμε στην παραδοσιακή μέθοδο όπως χτίστηκε αυτά τα χρόνια», είπε.

«Θα πρέπει να αντληθούν τα μαθήματα από όλους μας και θα πρέπει να κάνουμε τους σχεδιασμούς, να αλλάξουμε πράγματα, χρειάζεται να βελτιωθούμε. Έγινε εξαιρετική επιχείρηση απεγκλωβισμού αλλά υπήρξαν κι άλλα προβλήματα. Θα πρέπει να βελτιωθούμε», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ιστορικός τόπος το σημείο των 33 σκελετών στο Επταπύργιο
«Διεκδικούμε σεβασμό στην ιστορική μνήμη με όσα θεσμικά και ηθικά προβλέπονται για τα κατάλοιπα των εκτελεσθέντων στο Επταπύργιο»,
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ιστορικός τόπος το σημείο των 33 σκελετών στο Επταπύργιο