Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλλάζουν τα μέτρα σε καφέ – μπαρ, εστίαση: Επιστρέφει η μουσική, τέλος το ωράριο

Aπό τη Δευτέρα η χαλάρωση των μέτρων

Η αντίστροφη μέτρηση για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό ξεκίνησε και επίσημα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Η αρχή γίνεται από τον κλάδο της εστίασης που βγαίνει από το αθόρυβο και ανοίγει μουσική, ενώ παρελθόν αποτελεί και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 24:00 καθώς πλέον απελευθερώνεται.

Τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα που αποτέλεσαν πληγή για τον κλάδο της εστίασης, παύουν να ισχύουν από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, ωστόσο συνεχίζει να ισχύει η διασκέδαση μόνο για καθήμενους.

Όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως το μέτρο παραμένει ως έχει μέχρι την επομένη εβδομάδα, οπότε και θα επανεξεταστεί η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Την ίδια στιγμή, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας, επειδή στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού τους από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει, ότι όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει επτά μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. 

Ξεκινά μια χαλάρωση των μέτρων, αλλά εξακολουθούμε να πρέπει να προσέχουμε, τόνισε λίγη ώρα αργότερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών για όσους νοσούν με κορωνοϊό και θα γίνεται η παράδοσή τους κατ’ οίκον, από την άλλη εβδομάδα.

Τα χάπια αυτά είναι για ανθρώπους άνω των 18 ετών που έχουν προβλήματα υγείας και νοσούν από κορωνοϊό και όχι για εγκύους, διευκρίνισε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, θα δίνει συγκατάθεση για χορήγηση των χαπιών και στη συνέχεια θα συνεννοείται για την αποστολή των φαρμάκων.

Η Όμικρον δεν είναι ένα κοινό κρυολόγημα

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό τόνισε από τη μεριά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια είπε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά στις 150.000 σε όλη την επικράτεια και ο κυλιόμενος δείκτης του επταημέρου στα 18.000 κρούσματα ημερησίως. Όπως τόνισε, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες καταγράφεται σταθεροποίηση της πανδημίας εκτός από την Θράκη και κάποια νησιά.

Όπως προέβλεψε ο περιορισμός της κινητικότητας τις τελευταίες ημέρες λόγω του χιονιά, ίσως οδηγήσει σε μία επιπλέον μείωση της διασποράς.

Μιλώντας για το σύστημα υγείας και την διαθεσιμότητα είπε ότι το 57% σε απλές κλίνες covid είναι κατειλημμένο και το 75% στις κλίνες ΜΕΘ covid. Η ίδια έκανε λόγο για μείωση 12% στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία και παρατήρησε ότι μετά από πολύ καιρό, οι εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο έπεσαν κάτω από τις 400 ανά ημέρα.

Γεγονός που, όπως είπε, πιθανότατα οφείλεται και στην επικράτηση της Όμικρον καθώς καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλίων με Όμικρον. «8 στους 10 που μπαίνουν πλέον στο νοσοκομείο έχουν Όμικρον », είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμανε ότι ένα στα τέσσερα άτομα που εξακολουθούν να μπαίνουν στο νοσοκομείο, έχουν την μετάλλαξη Δ.

«Οι λίγοι που έχουν χάσει τη ζωή τους με Όμικρον είναι υπέργηροι με σοβαρά προβλήματα υγείας», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως «Η νόσος Όμικρον δεν είναι κοινό κρυολόγημα ιδιαίτερα για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας».

Όπως προέβλεψε, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι αριθμοί διασωληνωμένων και θανάτων θα βελτιωθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Για ακόμη μία φορά η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι σημαντική η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου ιδίως για την παραλλαγή Όμικρόν.

Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση και στην αποφυγή της νοσηλείας, είπε και με στοιχεία που παρέθεσε φαίνεται πως από 57% που είναι η προστασία με τη δεύτερη δόση ανεβαίνει στο 90% με την τρίτη δόση. Μάλιστα αυτή η προστασία εκτιμάται ότι διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Θέμα ζωής και θανάτου ο εμβολιασμός για τους άνω των 70 ετών

Η επιδημία παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης τη τελευταία βδομάδα, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την πορεία της, καθώς λόγω κακοκαιρίας τα τεστ ήταν μειωμένα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία. «Υπάρχει μία πιθανότητα να έχουμε υποδήλωση, ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων να μην έχουν καταγραφεί», προσέθεσε.

Εκτίμησε ότι σταδιακά τους επόμενους μήνες θα περάσουμε αργά στο λεγόμενο μετα-πανδημικό στάδιο, σύμφωνα και με την εικόνα του κύματος της Όμικρον σε άλλες χώρες, όπου υπάρχει επιπέδωση της επιδημίας. Είναι πιθανό, συμπλήρωσε, και στην Ελλάδα να μπαίνουμε στο πλατό της κυκλοφορίας της Όμικρον.Ο κ. Μαγιορκίνης, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών ο εμβολιασμός και η αναμνηστική δόση, λέγοντας ότι περισσότερο γι αυτούς από κάθε άλλη ομάδα «το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου για τους επόμενους μήνες».

Είναι μία σκληρή πραγματικότητα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ότι «το 75% των θανάτων που καταγράφονται είναι σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία καταγράφεται μόλις το 7,5% των διαγνώσεων. Οι άνθρωποι αυτοί όταν έρθουν σε επαφή με τον ιό και δεν έχουν εμβολιαστεί η πιθανότατα να καταλήξουν είναι της τάξεως του 10 με 20%».

Είπε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν θάνατοι από Όμικρον, η οποία είναι μεν πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επικινδυνότητά της είναι μηδενική. Η αναλογία, είπε, είναι ότι όταν έχεις 20.000 κρούσματα από Όμικρον είναι σαν να έχεις 4.000 κρούσματα από Δέλτα.

Εκτίμησε, επίσης, ότι υπάρχουν στην κοινότητα κρούσματα της υποπαραλλαγής του στελέχους Όμικρον (ΒΑ.2), ωστόσο, όπως είπε, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική τάση αύξησης και δεν θεωρούμε ότι θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ