Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δένδιας: Η Ελλάδα υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Oυκρανία

O Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε του εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής

Σε δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της ενημέρωσης των εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, η ενημέρωση του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει το στοιχείο της εθνικής ομοψυχίας.

Ενημέρωσα, λοιπόν, τους συναδέλφους, καταρχήν, για τη χθεσινή μου επίσκεψη στην Μαριούπολη. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή κατοικούν περίπου 120.000 Έλληνες ομογενείς. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με εκπροσώπους τους και να τους διαβεβαιώσω για το ενδιαφέρον της πατρίδας για αυτούς.

Επίσης, επισκέφθηκα το χωριό Σαρτανά, στο οποίο υπάρχει ελληνικό σχολείο, όπου διδάσκονται τα ελληνικά. Είχα τη δυνατότητα να αποτίσω τα δέοντα στον τάφο των Ελλήνων ομογενών που σκοτώθηκαν κατά τα πολεμικά επεισόδια του 2014 στην περιοχή.

Η ελληνική κοινότητα στην περιοχή εκείνη, αντιμετωπίζει εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας και σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις συνθήκες περίθαλψης και διαβίωσης. Το ελληνικό κράτος θα βοηθήσει όσο μπορεί στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Επίσης, κατά την επίσκεψη μου, συνομίλησα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό μου, Dmytro Kuleba, τον οποίο διαβεβαίωσα για τη στάση αρχής της Ελλάδας. Η Ελλάδα για λόγους αρχής είναι πάντοτε υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ελλάδα τάχθηκε και τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή αυτή. Εμείς διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω ότι λίγες μέρες πριν, μίλησα με τον Ρώσο συνάδελφό μου, Sergey Lavrov. Ούτως ή άλλως, η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Πιστεύουμε πάντα ότι για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση, ο διάλογος είναι απαραίτητος.

Κατά την ενημέρωση των Κομμάτων, αναφέρθηκα, επίσης, και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Υπογράμμισα αυτό το οποίο είπα και προχθές στη Βουλή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Και επίσης, θα συνεχίσει να απαντά σε όλες τις προκλήσεις.

Η Ελλάδα, όμως, τάσσεται και υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, βέβαια πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις χώρες  και συνομολογεί ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να διεξάγονται οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών. Συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης με την Τουρκία, εάν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο.

Αναφέρθηκα, επίσης, προς τους συναδέλφους στην ανάπτυξη των πολυμερών σχημάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Θα ήθελα να πω ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρηματοδοτήσει τον Euro-Asia Interconnector, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Μια ανακοίνωση, την οποία θερμά υποδέχθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους για τα ανοίγματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καταρχήν στην Αφρική, αλλά αργότερα και στην Ασία, την Ωκεανία και τη Νότια Αμερική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί