Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι αγωνίες των νέων στο επίκεντρο της Βουλής των Εφήβων

Ολοκληρώθηκαν χθες, Δευτέρα, οι εργασίες της ΙΗ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων με τη συνεδρίαση σε Ολομέλεια των εφήβων βουλευτών. Ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης καλωσορίζοντας τους έφηβους Βουλευτές στην Ολομέλεια τόνισε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» είναι πολύτιμη εμπειρία για τους συμμετέχοντες, που δείχνει πως για την κοινοβουλευτική διαδικασία απαιτείται σκληρή δουλειά και προετοιμασία. «Να κλείσετε τα αυτιά σας στις σειρήνες, σε όλους αυτούς που επιχειρούν να μετατρέψουν την κρίση στην οικονομία σε κρίση της Δημοκρατίας. Από όλους εσάς, θέλουμε να μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας παρασύρει στην προσπάθεια απαξίωσης των θεσμών και ιδιαίτερα του ελληνικού κοινοβουλίου. Η απαξίωση της πολιτικής είναι ό,τι το χειρότερο σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Πολύ δε περισσότερο σήμερα, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζει προβλήματα άμεσα συνδεδεμένα με τον κοινωνικό ιστό. Εσείς είστε το μέλλον. Εσείς μπορείτε να μας τραβήξετε μπροστά. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε δημιουργικά, μετατρέποντας την ορμή σας σε κινητήρια δύναμη» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Η ενδοσχολική βία, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ποιότητα ζωής, βρέθηκαν στο επίκεντρο των προτάσεων της ΙΗ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων. Οι περισσότεροι έφηβοι που ανέβηκαν στο βήμα εξέφρασαν την αγωνία τους για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και περιέγραψαν ως βασικά αίτια το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και την οικονομική και κοινωνική κρίση. Επισημάνθηκε επίσης ότι το φαινόμενο κλιμακώνεται σημαντικά, όταν οι μαθητές βρίσκονται κοντά στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επικρατέστερη πρόταση αναδείχθηκε η συμβουλευτική στήριξη των σχολικών μονάδων από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Οι μαθητές ζήτησαν οργανωμένη αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργεί το παράνομο διαδικτυακό περιβάλλον και ο εθισμός στην ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, κ. Δ. Σιούφας και κ. Β. Πολύδωρας ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου, ενώ τα κόμματα εκπροσώπησαν κ. Φίλιππος Χόρτης (ΠΑΣΟΚ), η κυρία Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝΕΛ), ο κ. Παν. Ηλιόπουλος (Χρυσή Αυγή), κ. Θωμάς Ψύρριας ( ΔΗΜΑΡ), κ. Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ). Παραβρέθηκαν ακόμα οι αντιπρόεδροι της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης ( Α΄ Αντιπρόεδρος) και κυρία Μαρία Κόλια Τσαρουχά ( Στ΄ Αντιπρόεδρος) οι βουλευτές που τέθηκαν επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής των Εφήβων: κ. Χρίστος Δήμας, κυρία Έλενα Μακρή – Θεοδώρου ( ΝΔ), Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Θ. Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής Κωνσταντίνος Μαυριάς, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων Παύλος Σούρλας, ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Χρυσοστόμου, εκπροσωπώντας τον Κύπριο Πρέσβη.

Εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν 10.242 μαθητές

Να σημειωθεί ότι κατά το σχολικό έτος 2012-2013 στην προκαταρκτική διαδικασία του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν 10.242 μαθητές από τη Β΄ τάξη όλων των τύπων Λυκείου της χώρας (ενιαία, ημερήσια, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά, ειδικά), Τ.Ε.Ε./ΕΠΑΛ Α΄ Κύκλου του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και των αντίστοιχων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Στο σύνολο των 300 εφήβων βουλευτών που επελέγησαν, οι 260 είναι από την Ελλάδα, οι 20 από την Κύπρο και οι 20 από την ομογένεια. Σταθερός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βουλής των Ελλήνων είναι η μύηση των νέων στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και η καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι το ενδιαφέρον για τα κοινά, αλλά και η συμβολή του καθενός στη διαμόρφωσή τους, ο υπεύθυνος και τεκμηριωμένος διάλογος, η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ