Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πλεύρης: Ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής για ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας για την πορεία της πανδημίας και την αναμνηστική δόση του εμβολίου

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία της πανδημίας, την αναμνηστική δόση και τις αναστολές των υγειονομικών και αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού της τρίτης δόσης στο πέρας του επτάμηνου.

«Οι 300.000 συμπολίτες μας που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της 3ης δόσης, στο πέρας του επτάμηνου, στην κοινωνική τους δραστηριότητα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι δηλαδή εμπίπτουν στους περιορισμούς που εμπίπτουν οι ανεμβολίαστοι ως προς στην πρόσβασή τους στους χωρίς εστίασης τος εξωτερικούς, δεν μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους. Στην πραγματικότητα έχουν μεν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και μπορούν να κινούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχουν και τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι στη λοιπή ζωή τους. Ως προς το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, θεωρείται κίνηση, αλλά η οποιαδήποτε χώρα έχει τους δικούς της περιορισμούς. Εάν περάσει 7μηνο και για ευρωπαίο πολίτη, τότε και εκείνος δεν μπορεί ερχόμενος στη χώρα μας, να μπει στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, και όλους τους υπόλοιπους», δήλωσε αρχικά ο κ. Πλεύρης.

 

Αναστολές υγειονομικών – Ενδεχόμενο παράτασης μετά τις 31 Μαρτίου

«Ισχύει το ίδιο και για τους υγειονομικούς. Δεν μπαίνουν μεν σε αναστολή, όπως οι συνάδελφοί τους που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν το  εργασιακό πρωτόκολλο δηλαδή με τα 2 rapid tests και έχουν τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι. Εμβολιασμένοι είναι και αυτοί που έχουν κάνει την 2η δόση, ωστόσο δεν μπορούμε ισοπεδώσουμε την κατάσταση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους»,

«Μέχρι τις 31 Μαρτίου υπάρχει αναστολή, από εκεί και πέρα ή θα συνεχιστεί ή θα τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας και τότε θα πρέπει να επιλέξουν τον εμβολιασμό ή όχι. Αυτή τη στιγμή υπολογίσουμε ότι 1000 άτομα, από το ΕΣΥ, που έχουν νοσήσει και δεν ξέρουμε στο πέρας του 3μηνου εάν θα εμβολιαστούν ή όχι. Υπάρχει το δεδομένο της παράτασης της αναστολής και δεύτερον εάν αποφασίσουμε ότι παραμένει η πανδημία,  και είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, τότε εκείνος που δεν θα εμβολιαστεί θα προβεί σε αναστολή εργασίας. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει εάν στις 31 Μαρτίου θα επιλέξουμε την αναστολή ή την παράταση της αναστολής», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.

Οι θέσεις των ανθρώπων που έχουν βγει σε αναστολή έχουν καλυφθεί με δύο τρόπους. Με 3μηνες συμβάσεις, που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1000 συμβάσεις ή με υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, υπηρεσίες μέσα στο νοσοκομεία, με μπλοκάκια και άλλες οδούς. Το 70% αφορά στο λοιπό προσωπικό και το 30% σε υγειονομικό προσωπικό», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.

 

Προσλήψεις υγειονομικών

«Στο ΕΣΥ έχουν προσληφθεί αυτά τα 2 χρόνια, 12.000 επικουρικό προσωπικό, διετίες δηλαδή που παρατείνονται, 2000 μόνιμο προσωπικό, και τις επόμενες μέρες θα βγει προκήρυξη για 4.000 μόνιμο προσωπικό νοσηλευτικό προσωπικό 1.910 θέσεις προσωπικό και 700 θέσεις ιατρών. Καλύπτονται οι ανάγκες ωστόσο έγινε περαιτέρω ενίσχυση με το επικουρικό προσωπικό. Οι 4.000 μόνιμοι κατά βάση θεωρούμε ότι μπορεί να είναι από τους ανθρώπους που επιζητούν την μονιμότητα», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

 

Απλή εξέταση στα νοσοκομεία – Θεράποντες ιατροί

«Υπάρχουν δύο παράμετροι, τα προβλήματα με αναμονή λίστας, και δεύτερη παράμετρος, την κορύφωση του πανδημικού κύματος υπήρξε καθυστέρηση σε χειρουργεία που δεν ήταν έκτακτα. Δόθηκε δυνατότητα στους ιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς περαιτέρω κόστος.  Στη διάρκεια της πανδημίας επιλέξαμε μία σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να λύσουμε στο πρόβλημα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

«Οι διαδικασίες δεν πρέπει να μπερδεύονται. Άλλο η δευτεροβάθμια, το ΕΣΥ, και η πρωτοβάθμια, το στάδιο πριν πας στο νοσοκομείο. Η πρωτοβάθμια λειτουργεί με τους εξής τρόπους: με κέντρα υγείας και κάποιες συμβάσεις που έχουν οι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥ. Αυτό το κομμάτι των συμβάσεων θέλουμε να το διευρύνουμε, συγκεκριμένα με το ότι ο κάθε Έλληνας θα έχει τον ιατρό του, ο ιατρός αυτός δεν θα πληρώνεται με επίσκεψη, θα υπάρχει το σύστημα capitation, δηλαδή θα πληρώνεται κατ’ άτομο το οποίο έχει, ο ασφαλισμένος δεν θα χρεώνεται γι’ αυτή την υπηρεσία. Επιπλέον, θα υπάρξει ο θεράπων ιατρός, και όλοι οι πολίτες θα έχουν αναφορά σε θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα τους παραπέμπει και θα τους δίνει συμβουλές. Αυτό είναι ένα κομμάτι που έλειπε από τη χώρα μας, γιατί μέχρι πρότινος πηγαίναμε στο νοσοκομείο για το παραμικρό», υπογράμμισε.

«Από το 2014 έχουν γίνει συνεχείς προσπάθειες και τώρα έχει ενταθεί η διαδικασία. Το νέο νομοσχέδιο που έρχεται, θα βάλει ποιοτικά κριτήρια στον ΕΟΠΥ», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης.

Πηγή: megatv.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Financial Times: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει την παραγωγή της φέτας
«Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα σύντομα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος: θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα...
Financial Times: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει την παραγωγή της φέτας