Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυγενάκης: Ο πόλεμος απέναντι στον χουλιγκανισμό είναι υπόθεση όλων μας

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού στον απολογισμό του ευρωπαϊκού προγράμματος #BEACTIVE

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα #BEACTIVE αποτελεί κυρίαρχο άξονα της αθλητικής πολιτικής στην Ευρώπη και βασική προτεραιότητα του Υφυπουργείου Αθλητισμού για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας.
 
Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, η ελληνική επιτροπή του ευρωπαϊκού προγράμματος #BEACTIVE πραγματοποίησε την απολογιστική εκδήλωση και  τελετή βράβευσης των συνεργαζόμενων φορέων για τα έτη 2019 και 2020 την Παρασκευή 11/2/2022, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του γ.γ Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, που είναι και πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του προγράμματος. 
Το πρόγραμμα #BeActive αποτελεί κυρίαρχο άξονα της αθλητικής πολιτικής στην Ευρώπη και είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής του Υφυπουργείου Αθλητισμού.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον Εθνικό Συντονιστή #BEACTIVE Διονύση Καρακάση στατιστικά δεδομένα για την πορεία του προγράμματος στην Ευρώπη το 2019 και το 2020, καθώς και αντίστοιχα στοιχεία για τις δράσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα. 
Την εκδήλωση άνοιξε ο γ.γ Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς ως πρόεδρος της  συντονιστικής Επιτροπής του #BeActiveHellas.
«Κύριο μέλημα της Πανευρωπαϊκής αυτής εκστρατείας είναι να εμπνεύσει τους πολίτες να δημιουργήσουν, σε τακτική βάση, ευκαιρίες για άσκηση-φυσική δραστηριότητα χωρίς απαραίτητα να είναι μέλη κάποιου συλλόγου ή κάποιας ομάδας. 
Το να είσαι ενεργός (#BEACTIVE) σημαίνει να προσπαθείς να αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου με το να γυμνάζεσαι, να περπατάς, να τρέχεις, να κάνεις ποδήλατο και γενικά να συμμετέχεις σε τοπικές δράσεις,  ατομικά  ή  ομαδικά,  συμπεριλαμβάνοντας  οικογένεια και φίλους.
Και ειδικά την εποχή της πανδημίας ο ρόλος του #BEACTIVE ήταν ακόμα πιο σημαντικός.
Με τη βοήθεια ομοσπονδιών, σωματείων, διαφόρων φορέων αλλά και των δραστήριων πρεσβευτών μας του #BEACTIVE γίνονται δράσεις σε όλη τη χώρα για όλες τις ηλικίες. 
Ο αθλητισμός είναι βασικό κοινωνικό αγαθό που αφορά όλες τις ηλικίες και όλες τις τάξεις της κοινωνίας. Μιλώντας όμως για ευεργετικές επιδράσεις του αθλητισμού στην υγεία, δεν εννοούμε μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική υγεία καθώς και την κοινωνική συμπεριφορά.
Και αυτό το έχουμε ανάγκη… Ειδικά σήμερα…
Νομίζω ότι ως κοινωνία πρέπει να αυξήσουμε τον αθλητισμό που κάνουμε σε σχέση με αυτόν που καταναλώνουμε και αυτό ακριβώς πρεσβεύει το #BEACTIVE».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης χαιρέτισε το πολυεπίπεδο έργο του #BEACTIVE και τόνισε:
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα παρακίνησης στην άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα για όλες και όλους, σε κάθε ηλικία. Πανευρωπαϊκή η εκστρατεία για σωματική και ψυχική υγεία, ιδιαίτερα στην Covid εποχή με τους κάθε λογής περιορισμούς.
Τα προγράμματα όπως το #BeActive και το #ΖήσεΑθλητικά, που απευθύνονται σε όλη την κοινωνία ως στάση ζωής, συντελούν ώστε να αναδεικνύονται εμφατικά οι Αξίες του Αθλητισμού, η φωτεινή πλευρά του, όσα πρεσβεύει και προσδίδει απέναντι στις μαύρες εικόνες και την οπαδική βία.
Ο Αθλητισμός είναι το όχημά μας και ο πόλεμος απέναντι στον χουλιγκανισμό είναι υπόθεση όλων μας. Αθλητών, φορέων, κάθε μέλους της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας.
Κι αυτόν τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε με τις νέες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, που θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες και την συνεπικουρία όλων των υγιών αθλητικών δυνάμεων»
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν σχετικά ενημερωτικά βίντεο ενώ έγινε εκτενής αναφορά στα οικονομικά στοιχεία, τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει το πρόγραμμα κάθε χρόνο, τη σταδιακά ανοδική εξέλιξή του και τους άξονες επάνω στους οποίους σχεδιάζεται και υλοποιείται το πρόγραμμα. 
Η σταδιακή ανοδική πορεία του προγράμματος δεν ανακόπηκε από την κακή συγκυρία της πανδημίας, τουναντίον παρά τις απαγορεύσεις που προκάλεσαν τη ματαίωση και σε πολλές περιπτώσεις και την ακύρωση σημαντικών εκδηλώσεων, η Ελλάδα κατάφερε να κάνει περισσότερες δράσεις από ποτέ.
* Το 2019 πραγματοποιήθηκαν 181 δράσεις, με 118 χιλιάδες αθλούμενους, 106 χιλιάδες θεατές, 21 αθλήματα και 90 συμμετέχοντες φορείς (δήμους, αθλητικές ομοσπονδίες, εθνικά αθλητικά κέντρα, οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία αλλά και ιδιώτες εθελοντές). Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 2020 ήταν 766 δράσεις, 100 χιλιάδες αθλούμενοι, 3 χιλιάδες θεατές, 22 αθλήματα και 130 συμμετέχοντες φορείς.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καμπάνια #BEACTIVEATHOME η οποία ήταν πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια του πρώτου αυστηρού lockdown σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.  Η καμπάνια προβλήθηκε εκτενώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιλάμβανε βίντεο εκγύμνασης στο σπίτι, αλλά και συμβουλές δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγίας και υγιεινής διατροφής για όλη την οικογένεια. 
Στο πλαίσιο αυτό και με μότο #μένουμε σπίτι, η Ελλάδα δημιούργησε 17 βίντεο στα οποία συμμετείχαν οι πρέσβειρες του #BeActiveHellas, Βούλα Ζυγούρη, Αγγελική Καραπατάκη, Μαρία Καρπαθάκη, Βιργινία Κραβαριώτη, Κέλλυ Λουφάκη και Εύη Μωραϊτίδου, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής από διάφορα ιδιωτικά γυμναστήρια, τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας και η fitness coach Σοφία Παθέκα. 
Παρουσιάστηκε επίσης βίντεο του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων (ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ.) για τη National Fitness Day που αποτελεί τη γιορτή του γυμναστηρίου, η οποία εντάσσεται κάθε χρόνο πανευρωπαϊκά στις δράσεις του #BEACTIVE.

Οι "Λύκοι μάγεψαν το κοινό"

be_active.jpg

Από τις ωραιότερες στιγμές της εκδήλωσης του #BeActiveHellas  ήταν το χορευτικό – αγωνιστικό δρώμενο που παρουσίασε στους παρευρισκόμενους η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ομάδα Γυμναστικής «Wolves Team», οι γνωστοί «Λύκοι», μάγεψαν το κοινό με μία καταπληκτική αθλητική χορογραφία από την επικεφαλής προπονήτρια Ολυμπία Δραγούνη με τίτλο «#BEACTIVE Wonder». Το αθλητικό αυτό δρώμενο, εκτελεσμένο άρτια από 30 κορίτσια ηλικίας 9 έως 29 ετών, ανέδειξε όλη την ομορφιά της σωματικής δραστηριότητας και της ευεξίας αλλά και το δικαίωμα όλων στην άθληση, αρχές που πρεσβεύει το #BEACTIVE.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις για τα έτη 2019 και 2020 των φορέων αλλά και των ιδιωτών που πραγματοποίησαν εθελοντικά εξαιρετικές δράσεις. Τις βραβεύσεις έκαναν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής #BeActiveHellas Γιώργος Μαυρωτάς και ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Εμμανουήλ Αντωνόπουλος.
* Η εκδήλωση δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες χρονιές λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυλόπουλος: Ανεπαρκές το αντιπλημμυρικό σχέδιο για την Ανατολική Θεσσαλονίκη
Το καταψήφισε στην Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης – Κατέθεσε σημείωμα το οποίο εστιάζει σε 10 σημεία
Μυλόπουλος: Ανεπαρκές το αντιπλημμυρικό σχέδιο για την Ανατολική Θεσσαλονίκη
Ο Βελόπουλος είπε τον Μητσοτάκη… ψεκασμένο – «Κατέβασε Παναγίες, έβαλε φενγκ σούι»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέκρινε τον πρωθυπουργό σχετικά με τη διακόσμηση στο γραφείο του
Ο Βελόπουλος είπε τον Μητσοτάκη… ψεκασμένο – «Κατέβασε Παναγίες, έβαλε φενγκ σούι»