Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απάντηση Ελλάδας στην Ζαχάροβα: Τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών

Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης αναφέρει το ΥΠΕΞ

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» και βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων, τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα. Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Αναφέρει πως οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν, όπως προσθέτει, με τη διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Καταληκτικά, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αναφέρει πως η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινήτο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ανέφερε συγκεκριμένα:

"Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων.

Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες.

Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινήτο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης: Απορώ με την επιμονή του ρωσικού ΥΠΕΞ να διαψεύδει την πραγματικότητα

«Αυτή τη στιγμή, παράλληλα με την εισβολή στην Ουκρανία, διεξάγεται ένας πόλεμος πληροφόρησης και η χώρα μας αποτελεί στόχο» σημείωσε απόψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχολιάζοντας την προκλητική ανάρτηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα η οποία επιτέθηκε στους Έλληνες αξιωματούχους που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο OPEN χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις της κας Ζαχάροβα υπογραμμίζοντας με νόημα ότι οι ιστορικές σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας δεν βασίζονται πάνω στην επιθετικότητα και την παράνομη εισβολή. Μας συνδέουν πανανθρώπινες αξίες ιστορικοί και θρησκευτικοί δεσμοί και ο αγώνας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ταυτιστούμε τώρα με μια χώρα που προκαλεί τόσο μεγάλο πόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε επίσης ότι οι πρόσςφυγες από την Ουκρανία θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια ενώ απέρριψε και τις ρωσικές αιτιάσεις για την επίθεση στον Σαρτανά που έχασαν την ζωή τους Έλληνες ομογενείς. «Αυτοί οι άνθρωποι θα ζούσαν αν δεν υπήρχε η ρωσική εισβολή... Απορώ με την επιμονή του ρωσικού ΥΠΕΞ να διαψεύδει την πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Αθήνας μετά την προκλητική δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή μακριά με ευθύνη της Μόσχας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά έκανε μεγάλες προσπάθειες για να βελτιωθούν πρόσφατα οι διμερείς σχέσεις που είχαν πληγεί από το 2014 όταν η ρωσική πλευρά απαντώντας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις μπλόκαρα τις πωλήσεις ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Ρωσία.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι στις συζητήσεις που γίνονταν με τους Ρώσους αξιωματούχους για την πώληση των S- 400 στην Τουρκία ανέφεραν ότι δεν τους απασχολεί το συγκεκριμένο ζήτημα και ότι η τουρκική απειλή προς την Ελλάδα είναι ένα ενδονατοϊκό ζήτημα που δεν αφορά την Μόσχα.

«Εμείς δεν επιζητούμε τη ρήξη και δεν θα απαντήσουμε στους ίδιους τόνους» είπε καταλήγοντας ο κ. Βαρβιτσιώτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ