Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο

Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Εκφράζω τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου για τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία με θύματα αμάχους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Σημείωσε ότι στη Σύνοδο εξέφρασε και πάλι το έντονο ενδιαφέρον για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη και τόνισε:

«Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι»

Ανέφερε επίσης ότι επισημάνθηκε πως στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες «και δυστυχώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση» και σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά».

Μάλιστα, ανέφερε με νόημα ότι «αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους δεν την είδαμε όταν η χώρα μας αντιμετώπισε αντίστοιχες προσκλήσεις με την προσφυγική κρίση της Ανατολικής Μεσογείου» και συμπλήρωσε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που δείχνουμε είναι το έναυσμα για το Κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου για έναν δίκαιο επιμερισμό των βαρών για ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε χώρας να το αντιμετωπίσει από μόνο του». 

Έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου

Ο πρωθυπουργός αναφέροντας πως την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που επιδεικνύει η χώρα μας όσον αφορά τους πρόσφυγες από τα ην Ουκρανία, «δεν την είδαμε όταν εμείς αντιμετωπίσαμε μία αντίστοιχη προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε: «Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου»

Ανέφερε επίσης πως υπάρχει η διατύπωση στα συμπεράσματα πως τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μειώσουν την εξάρτηση τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας και σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ».

Περεταίρω επισήμανε πως «υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου» και συνέχισε:

«Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες» προσέθεσε

Ως προς τα εθνικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος» υπογράμμισε.

"Η Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι «το παράθυρο μας για διάλογο είναι πάντα ανοιχτό και η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων». 

Χαρακτήρισε δε ρπιβεβλημένη τη συνάντηση με τον Ερντογάν, γιατί αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη γεωπολιτική πρόσκληση. «Είμαστε δύο χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες προκλήσεις είναι λογικό να συνομιλούμε και να μην προσθέσουμε άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολυ φορτισμένο ευρωπαϊκό φορτίο». 

Εξέφρασε δε την ελπίδα η συνάντηση να διεξαχθεί σε καλό κλίμα σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και έχουμε απάντηση σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά». 

Δείτε την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Χαμός με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα – «Έβγαινε από… Κυψέλη»

Παπανδρέου για Πούτιν: Δεν απάντησε όταν ζητήσαμε οικονομική βοήθεια το 2010

Κορωνοϊός: 21.260 νέα κρούσματα - Τα 2.195 στη Θεσσαλονίκη (ΧΑΡΤΗΣ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ