Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σάββας Αναστασιάδης: «Η ελληνική διασπορά αποτελεί μείζον εθνικό κεφάλαιο»

Αναφέρθηκε σε θέματα της ομογένειας με αφορμή την κοινή συνεδρίαση με το ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η ελληνική ομογένεια δίνει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, καθώς στην πόλη μας θα γίνει από 14 έως 17 Μαρτίου 2022 η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Όπως δήλωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης «είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους που συνεδριάζει κοινοβουλευτική επιτροπή εκτός Κοινοβουλίου και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών, και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, πόλη που έχει διαχρονικά στενούς δεσμούς με την ελληνική διασπορά», ενώ η επιλογή αυτή, όπως σημείωσε ο ίδιος, αποδεικνύει και το μεγάλο ενδιαφέρον της διοίκησης της ΠαΔΕΕ  για τη Βόρεια Ελλάδα και έρχεται μετά την αναβάθμιση της αμυντικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο έργο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής ο κ. Αναστασιάδης είπε  πως δίνεται έμφαση στην εκμάθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και στην ενίσχυση των δεσμών του απόδημου Ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα. «Βλέπουμε την ελληνική διασπορά ως μείζον εθνικό κεφάλαιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία σημείωσε ότι υπάρχει επικοινωνία, ιδιαίτερα με τους Έλληνες ομογενείς στη Μαριούπολη, που δυστυχώς λόγω και των τελευταίων εξελίξεων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Πρόσθεσε πως όπου ήταν αναγκαίο  εφαρμόστηκε το σχέδιο εκκένωσης Νόστος, ενώ αυτή την στιγμή προέχει η ασφάλεια των ομογενών, και φυσικά στη συνέχεια το κομμάτι της υποδοχής αυτών που θα καταφύγουν στην χώρα μας.

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την κοινή συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη θα είναι και τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Κατά τον κ . Αναστασιάδη αυτή η εκατονταετηρίδα είναι ευκαιρία για να έρθει στο προσκήνιο εκ νέου το διαχρονικό αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων όσο και του συνόλου των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. 

Εξάλλου, παράλληλα με την συνεδρίαση θα γίνει και ημερίδα με θεματική τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας που συνδέουν την Εγνατία οδό. Κατά την διάρκειά της θα αναδειχθεί ο αναπτυξιακός  και γεωστρατηγικός  ρόλος των τεσσάρων σημαντικών λιμανιών που «κουμπώνουν» στην Εγνατία οδό, εξήγησε ο κ. Αναστασίαδης, προσθέτοντας ότι η σύνδεσή τους «με το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός σοβαρού και αξιόπιστου δικτύου μεταφορών, αναγκαίου για να κερδίσει η Βόρεια Ελλάδα τον  ρόλο που της αξίζει».

 

-Με τον πόλεμο να μαίνεται ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία πώς μπορεί να βοηθήσει η Ειδική Μόνιμης Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς τους Έλληνες που είτε μένουν στις πληγείσες περιοχές, είτε αποχωρούν προς Ελλάδα;

-Η επαφή μας με τους Έλληνες της Ουκρανίας είναι σταθερή και μάλιστα υπάρχει πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή, ιδιαίτερα δε με την ελληνική κοινότητα στη Μαριούπολη, την εστία περισσότερων από 100.000 ομογενών.  Όλο αυτό το διάστημα υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ της εκεί ομογένειας και του υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και εμού προσωπικά. Παρακολουθούμε από 24ωρο σε 24ωρο την κατάσταση. Τις τελευταίες ημέρες η επικοινωνία μας έγινε ιδιαίτερα δύσκολη καθώς πολλοί κάτοικοι έχουν καταφύγει σε κρησφύγετα και άλλοι μετακινήθηκαν από το κέντρο της Μαριούπολης, όπου χτυπήθηκαν πολυκατοικίες και γίνονται διακοπές ηλεκτρικού και νερού. Προσπαθούμε να συνδράμουμε στο έργο της ελληνικής Πολιτείας, που έδειξε μεγάλη ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ελλήνων της Ουκρανίας. Όπου απαιτήθηκε, εφαρμόστηκε το σχέδιο εκκένωσης Νόστος, το οποίο και προσαρμόστηκε ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των ομογενών, ενώ τα αμέσως επόμενα βήματα αφορούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική οργάνωση της υποδοχής αυτών που θα καταφύγουν στην χώρα μας.

-Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς έχει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων. Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ζητήματα και τι γίνεται για την επίλυσή τους; Πόσο κοντά βρίσκονται οι Έλληνες της Διασποράς με την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα;

-Βασικοί σκοποί στην αποστολή της Επιτροπής είναι να στηρίζει τους Έλληνες του εξωτερικού και να συμβάλει στη σύσφιξη των δεσμών τους με τη μητέρα πατρίδα, να μεριμνά για την παιδεία τους και  να ενισχύει το έργο συλλόγων, κοινοτήτων, ομοσπονδιών, επιστημονικών και επαγγελματικών σωματείων των αποδήμων. Για το συστηματικό και ακατάπαυστο έργο της η Επιτροπή βρίσκεται ψηλά στη  συνείδηση των αποδήμων μας.  Ειδικά στον τομέα της στήριξης πρωτοβουλιών για την εκμάθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, οι δραστηριότητες της Επιτροπής είναι εκτεταμένες. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεθνή  αναγνώριση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Μία ακόμη σημαντική δράση ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε προ ημερών στο Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για την ανακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου σε ημέρα τιμής στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη,  του Πόντιου δημοσιογράφου που απαγχονίστηκε το 1921 για τους αγώνες του για την ελευθερία, την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Επιτροπή είναι διαπαραταξιακή και λειτουργεί πάντα συναινετικά, καθώς αντιμετωπίζουμε την ελληνική διασπορά ως μείζον εθνικό κεφάλαιο. 

-Σε λίγες μέρες θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ). Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που τέτοια συνεδρίαση γίνεται εκτός πρωτεύουσας. Ποια η σημασία της συνεδρίασης αυτής αλλά και του γεγονότος πως θα γίνει στην πόλη μας;

-Από τις 14 έως τις 17 Μαρτίου θα φιλοξενήσουμε στη Θεσσαλονίκη το Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε., που έχει  μέλη ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους στα κοινοβούλια του εξωτερικού.  Στις 15 Μαρτίου θα γίνει η κοινή συνεδρίαση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία προεδρεύω. Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους συνεδριάζει κοινοβουλευτική επιτροπή εκτός Κοινοβουλίου και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών, και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, πόλη που έχει διαχρονικά στενούς δεσμούς με την ελληνική διασπορά. Επιπλέον, όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο που αναβαθμίζονται οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Η διοίκηση της Ένωσης, που ανήκει αυτήν την περίοδο στους Ελληνοαμερικανούς, με πρόεδρο  τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Λεωνίδα Ραπτάκη,  δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα λόγω και της αναβάθμισης της αμυντικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ.

-Στη συνεδρίαση θα γίνει και ιδιαίτερη αναφορά στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Σε ποιο κομμάτι θα εστιάσετε; Και ποια η σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης;

-Είναι ένα επίκαιρο θέμα που έχει μάλιστα ενδιαφέρον και για τους απόδημους, καθώς αρκετοί ανάμεσά τους είναι προσφυγικής καταγωγής.  Το 2022 είναι έτος μνήμης και όχι γιορτής. Είναι μία επέτειος που δεν συνδέεται με ένα γεγονός ευχάριστο για τον ελληνισμό, όπως ήταν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Πιστεύω ότι όσο επώδυνη κι αν είναι οποιαδήποτε αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, πρέπει να αναμοχλεύουμε τη μνήμη κρατώντας χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα. Η συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή  θέτει μπροστά μας μία σειρά ευκαιριών να δούμε τι έγινε το 1922, ποια ήταν τα λάθη και ιδίως πώς δεν θα τα επαναλάβουμε. Είμαι δε βέβαιος ότι  η εκατονταετηρίδα αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για να αναδείξουμε και πάλι το διαχρονικό αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων όσο και του συνόλου των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. 

ολθ.jpg

-Παράλληλα με την συνεδρίαση θα γίνει και η ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη - Καβάλα- Αλεξανδρούπολη». Με δεδομένες όλες τις τελευταίες εξελίξεις που γεννούν ανησυχία για την οικονομία, το εμπόριο κλπ, πόσο καθοριστικό ρόλο μπορούν να παίξουν τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας που συνδέουν την Εγνατία οδό;

-Στόχος μας στην ημερίδα είναι να αποτυπώσουμε και να αναδείξουμε τον αναπτυξιακό  και τον γεωστρατηγικό  ρόλο των τεσσάρων σημαντικών λιμανιών που «κουμπώνουν» στην Εγνατία οδό.  Η σύνδεση των λιμανιών  Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας με τη Θεσσαλονίκη είναι  επωφελής για όλους, καθώς θα ενισχυθεί ο κομβικός ρόλος της Βόρειας Ελλάδας ως πύλης της Νοτιοανατολικής αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης. Επιπλέον  η σύνδεση των λιμανιών με το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός σοβαρού και αξιόπιστου δικτύου μεταφορών, αναγκαίου για να κερδίσει η Βόρεια Ελλάδα τον  ρόλο που της αξίζει. Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος καθιστούν πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι ο ρόλος αυτός είναι κρίσιμος και αναγκαίος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μεγάλη εταιρεία ανοίγει 500 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Αυξήσεις «φωτιά» στην ενέργεια: Αναστολή λειτουργίας εξετάζουν επιχειρήσεις

Θεσσαλονίκη: Φωτιά πήρε ΙΧ από σοβαρό τροχαίο – Μάχη για ζωή δίνει ο οδηγός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ