Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οικονόμου: Δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών

Όσο δεν σταματούν οι εχθροπραξίες δεν διαφαίνεται κάποιος εύκολος και σχετικά γρήγορος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η ουκρανική κρίση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός στο CNN ο κόσμος άλλαξε και άλλαξε βίαια, γρήγορα και επιβαρυντικά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αναφέρθηκε στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ολόκληρος ο πλανήτης αλλά και οι ευρωπαϊκοί λαοί ειδικότερα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είπε πως στην ανθρωπιστική κρίση και στην προσφυγιά που βιώνει τόσο άδικα ένας ολόκληρος λαός προστίθενται ήδη σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη από τις οποίες αναπόφευκτα πλήττεται και η χώρα μας. Επίσης, ανέφερε ότι όσο δεν σταματούν οι εχθροπραξίες δεν διαφαίνεται κάποιος εύκολος και σχετικά γρήγορος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η ουκρανική κρίση.

Ο κ. Οικονόμου έκανε ειδική αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω ενός δυναμικού σχεδίου ανταπόκρισης που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αρχικά για τις συνέπειες της πανδημίας. Στη συνέχεια σημείωσε ότι στους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού η κυβέρνηση προσθέτει στοιχεία και πολιτικές και εξαντλεί κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη ιδιαιτέρως των πιο αδύναμων πολιτών.

«Εργαζόμαστε σκληρά και δεν πρόκειται σε καμία φάση να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις ή πολύ περισσότερο να παραδοθούμε σ' αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

«Διεκδικούμε ταυτόχρονα ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο», τόνισε ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επισημαίνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στις προτάσεις που είχε διατυπώσει με επιστολή του προς την κ. Φον ντερ Λάιεν και είχε στη συνέχεια συζητήσει με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου. Επέμεινε στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να εξασφαλισθούν χαμηλότερες τιμές, ανέφερε ο κ. Οικονόμου. Αποτέλεσμα ήταν ότι επετεύχθη ρητή αναφορά στα συμπεράσματα μετά από πολλές διαβουλεύσεις.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να καταθέσει προτάσεις μέχρι τον Μάιο για την απεξάρτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου.

«Η πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ούτε σε εθνικό αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε. Σημαντική χαρακτήρισε και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να συζητά με μεγάλους προμηθευτές για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτό το στήριξε η Ελλάδα επικαλούμενη και το παράδειγμα της ενιαίας αγοράς εμβολίων, πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε στη συμφωνία Μπάιντεν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια από την ΕΕ επιπλέον 15 δισεκ. κυβ. μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2022.

Αλλά και στο ζήτημα που τέθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου για την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την ανάγκη προετοιμασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών αλλά ξεκινά σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να εξεταστεί το ζήτημα. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη θεσπισμένη διάταξη καταγραφής αποθεμάτων σε επτά πολύ σημαντικές κατηγορίες προϊόντων, που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας. Στην ίδια κατεύθυνση διευκολύνουν και οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά, όπως είπε. Ξεχωριστά αναφέρθηκε και στον κόφτη για τα κέρδη αλλά και στο γεγονός ότι σχεδιάζεται η φορολόγηση με 90% των όποιων υπερκερδών εταιρειών ενέργειας.

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για ασύστολα ψεύδη και ακραίο λαϊκισμό. «Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα αποδεικνύει για πολλοστή φορά την αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας των διεθνών κρίσεων», αλλά και «μια απόπειρα πόλωσης και διχασμού», είπε.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού στον Ουκρανό πρόεδρο να απευθυνθεί στην Ελληνική Βουλή αλλά και στους αγώνες των Ελλήνων στη διάρκεια της ιστορίας τους και στο γεγονός ότι είχαμε στο πλευρό μας τις διεθνείς δυνάμεις της ελευθερίας, όπως τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συμφωνίας που υπογράφηκε σε ειδική εκδήλωση στο θωρηκτό Αβέρωφ, παρουσία του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας του κ. Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του, Φλοράνς Παρλί.

Αναλυτικά, στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός στο CNN, ο κόσμος άλλαξε. Και άλλαξε βίαια, γρήγορα και επιβαρυντικά. Ολόκληρος ο πλανήτης, κι ακόμη περισσότερο οι ευρωπαϊκοί λαοί, αντιμετωπίζουν μια σκληρή πραγματικότητα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στη φρίκη του πολέμου, την ανθρωπιστική κρίση και την προσφυγιά που βιώνει τόσο άδικα και δραματικά ένας ολόκληρος λαός προστίθενται ήδη σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, από τις οποίες αναπόφευκτα πλήττεται και η χώρα μας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν τεράστια βάρη από τις πρωτόγνωρες -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- ανατιμήσεις στην ενεργειακή αγορά και τη συνακόλουθη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Και η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι, όσο δεν σταματούν οι εχθροπραξίες, δεν διαφαίνεται εύκολος και σχετικά γρήγορος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, αναλύουμε τα δεδομένα, συμμετέχουμε ενεργά στην εξεύρεση νέων λύσεων και δυνατοτήτων

Επεσήμανε πως «η κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα αρχικό δυναμικό σχέδιο ανταπόκρισης στην πρώτη φάση ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα αγαθά, που προκάλεσε στην παγκόσμια εμπορική αλυσίδα η πανδημία. Στους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού, η κυβέρνηση έρχεται κατά καιρούς να προσθέσει στοιχεία και πολιτικές και να εξαντλήσει κάθε γόνιμη ιδέα και κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να ανασάνουν τα νοικοκυριά. Πήραμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε στοχευμένα μέτρα με έγνοια για τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Διεκδικούμε, ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο. Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, αναλύουμε τα δεδομένα, συμμετέχουμε ενεργά στην εξεύρεση νέων λύσεων και δυνατοτήτων. Εργαζόμαστε σκληρά και δεν πρόκειται, σε καμιά φάση, να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις ή να παραδοθούμε σε αυτές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -που συνεδρίασε την Πέμπτη και την Παρασκευή- επέμεινε στις προτάσεις που είχε αναπτύξει με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε συζητήσει στη συνέχεια με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα Συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους.

Τελικά -ύστερα από μακρές και δύσκολες διαβουλεύσεις- εντάχθηκε στα Συμπεράσματα ρητή αναφορά, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει -μαζί και με άλλες προτάσεις- την επιλογή για πλαφόν διεθνώς στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ζητείται συγκεκριμένα από την Πρόεδρο της Επιτροπής να συνομιλήσει με όλους τους παράγοντες της αγοράς και να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, παρεμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι, μέχρι τον Μάιο, θα καταθέσει προτάσεις για την απεξάρτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Πρόκειται για στρέβλωση που ήδη προκαλεί σοβαρότατο πρόβλημα και η στρέβλωση αυτή δεν είναι δυνατό να παρατείνεται σε μια περίοδο που οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. H πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ούτε σε εθνικό, αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε επίσης πως είναι σημαντική «η απόφαση του Συμβουλίου που δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να συζητά, με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή, επικαλούμενη και το παράδειγμα της ενιαίας αγοράς εμβολίων. Συμφωνήθηκε ήδη -στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- η προμήθεια από την Ε.Ε. επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου από τις Η.Π.Α. έως το τέλος του 2022.

Ένα ακόμη ζήτημα, που τέθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, αφορά στην ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την αναγκαία προετοιμασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών. Παρόλα αυτά προετοιμάστηκε -και όπως γνωρίζετε θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα- σύσκεψη του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων για να εξετάσουμε το ζήτημα αυτό.

Σημειώνεται ότι με διάταξη που έχει ψηφιστεί θεσπίστηκε υποχρέωση καταγραφής των αποθεμάτων σε επτά πολύ σημαντικές κατηγορίες προϊόντων. Πέρα από την ενημέρωση που πρέπει να υπάρχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, το μέτρο αυτό αποτελεί και μία πρόσθετη δικλείδα για την αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας. Εμπόδιο σε απόπειρες κερδοσκοπίας αποτελούν και οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που αξιοποιούν για το σκοπό αυτό όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη ρύθμιση για τον «κόφτη» στα κέρδη σε μια σειρά από προϊόντα, σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους που υπήρχαν στα ίδια προϊόντα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην ίδια κατεύθυνση όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή- σχεδιάζεται η φορολόγηση με 90% των όποιων υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Η ΡΑΕ συγκεντρώνει ήδη τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να καταρτίσει και να υποβάλει σχετικό πόρισμα. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίσταση και σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται με ανεκδιήγητη ανευθυνότητα. Προτού ολοκληρωθεί η μελέτη της ΡΑΕ, προτού καν αρτιωθεί η μεθοδολογία αξιοποίησης των πρωτογενών στοιχείων, προτού εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υπερκέρδη πάνω 1,4 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπός του έσπευσε να προσθέσει ότι τα στοιχεία για αυτά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» τα έχει ήδη δώσει η ΡΑΕ στην κυβέρνηση και ότι δήθεν η κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια. Σήμερα πληροφορήθηκα ότι ο κ. Τζανακόπουλος ανέβασε τα υπερκέρδη σε 1,7 δισ. Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη. Για ακραίο και χυδαίο λαϊκισμό. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υποκρισίας, αλλά και της άγνοιας στοιχειωδών οικονομικών δεδομένων σας διαβάζω λέξη-λέξη από τα πρακτικά της Βουλής τι είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Μας λέτε ότι αμφισβητείτε τα στοιχεία μας. Δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός, θα μας τα πει η ΡΑΕ μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα». Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ με επίσημη ανακοίνωσή της έχει καταστήσει σαφές ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων», ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει στην «ανάλυση και τον προσδιορισμό των ποσών»».

Αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί τη σοβαρότητα των διεθνών κρίσεων

Ο κ. Οικονόμου, επέκρινε τη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας: «Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τους Έλληνες πολίτες μειωμένης αντίληψης και τους πετά ψευδείς αριθμούς, δίχως καμία τεκμηρίωση, στοχεύοντας στην εξαπάτησή τους. Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προσποιούμενος πως δεν βλέπει και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στον κόσμο, εμφανίζει τις ανατιμήσεις ως ελληνικό φαινόμενο.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, την αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας των διεθνών κρίσεων. Αποδεικνύει μια νοσηρή προσέγγιση των προβλημάτων. Μια απόπειρα πόλωσης και διχασμού.

Στην ίδια ακριβώς διάσταση της κοροϊδίας του κόσμου είναι και οι ισχυρισμοί ότι τάχα Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν εξαιρέσεις για πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια. Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη και απαιτούν κρατική χρηματοδότηση από τους πολίτες, από τους φορολογούμενους, από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι η χώρα μας -και εδώ- έχει κινηθεί εδώ και καιρό πολύ πιο προωθημένα αφού στην ουσία Κράτος, αλλά και Δ.Ε.Η. χρηματοδοτούν μέρος των αυξήσεων απευθείας στους καταναλωτές μέσω των εκπτώσεων που παρέχουν και έχουν προσεγγίσει τα 3,5 δισ. και που τις βλέπει ο καθένας στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνει στο σπίτι του. Και βεβαίως είναι δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- στην φορολόγηση με 90% των υπερκερδών όταν αυτά προσδιοριστούν.

Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος βλέπει να ανατρέπονται στην ήπειρό μας τα δεδομένα δεκαετιών, να ξεσπούν και να επαπειλούνται παγκόσμιες κρίσεις με απρόβλεπτες ακόμη επιπτώσεις, κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο των κομματικών σκοπιμοτήτων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα μειωμένης αξιοπιστίας και υπευθυνότητας, λέει ψέματα στους πολίτες προσφέροντας για μια ακόμη φορά κακές υπηρεσίες μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας στην ελληνική κοινωνία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως: «Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία έχουν και θα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ολόκληρη την Ευρώπη και βεβαίως στην πατρίδα μας. Για όλα αυτά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εμφανίστηκε με ξεκάθαρες θέσεις, εδραζόμενες στην ιστορική, πολιτική και πολιτισμική μας κληρονομιά, ξεκάθαρα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Απευθυνόμενος στους Συμμάχους μας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, στη στήριξη των κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς και στην υποδοχή 15.000 Ουκρανών προσφύγων. Τόνισε ταυτόχρονα ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, είναι αναγκαία, ως μέσο πίεσης, η ενιαία και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους από όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι ο πρωθυπουργός πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία. Απαντώντας στον Ουκρανό Πρόεδρο, που επικοινώνησε για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, του ζήτησε να απευθυνθεί, με τηλεδιάσκεψη, και στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μια ακόμη θεσμική ενέργεια συμπαράστασης προς την Ουκρανία και τον ηρωικό λαό της, ένα λαό που στέκεται με ηρωισμό απέναντι σε μια απρόκλητη εισβολή υπέρτερων δυνάμεων.

Μια ενέργεια σταθμός για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας μας, μια ενέργεια με πολλαπλά μηνύματα, μια ενέργεια για την οποία ο ελληνισμός θα είναι περήφανος εσαεί. Απέναντι στη ρωσική εισβολή. Απέναντι στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, δεν χωρούν μισόλογα, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις, δεν χωρούν επιφυλάξεις. Δεν χωρούν για λόγους αξιακούς και εθνικούς. Γιατί οι Ουκρανοί, με τη γενναία αντίστασή τους, κάνουν πολλά για όλους μας. Λαός που κοιτάζει κατάματα τον εχθρό, δίχως φόβο, βαδίζει προς τη νίκη».

Δεν είναι αντάξιο της Ιστορίας μας και του πολιτισμού μας να φερθούμε με ιστορική αγνωμοσύνη και να τηρήσουμε στάση επιτήδειου ή πονηρού ουδέτερου

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει βρεθεί πολλές φορές στην Ιστορία της στο στόχαστρο βαρβάρων εισβολέων, οι οποίοι επιχείρησαν να μας καθυποτάξουν και να μας εξαφανίσουν από το πρόσωπο της γης. Δεν σκύψαμε το κεφάλι, δεν το βάλαμε κάτω και καταφέραμε, παρά τον εις βάρος μας αρχικό συσχετισμό, να νικήσουμε, υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι στον αγώνα μας αυτό είχαμε στο πλευρό μας τις διεθνείς δυνάμεις της ελευθερίας. Στο πλευρό μας είχαμε το μέρος εκείνο του κόσμου που μας στήριξε τιμώντας τον αγώνα μας και τα ιδανικά για τα οποία αγωνιζόμασταν. Δεν είναι λοιπόν αντάξιο της Ιστορίας μας και του πολιτισμού μας να φερθούμε με ιστορική αγνωμοσύνη και να τηρήσουμε στάση επιτήδειου ή πονηρού ουδέτερου. Ο Ελληνισμός ποτέ δεν έκανε και ποτέ δεν θα κάνει μια τέτοια αδικία. Και καλούμε όλους όσοι βάζουν ένα «αλλά» στο μυαλό τους και το στόμα τους να μην φανούν κατώτεροι των προγόνων μας και της παράδοσής μας στην τοποθέτησή μας απέναντι σε αυτή την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στον πόλεμο που ζει η Ευρώπη.

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία της συμφωνίας που υπογράφηκε την Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση στο Θωρηκτό «Αβέρωφ», στο Φάληρο, παρουσία του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί. Μιλώ για τη σύμβαση για την προμήθεια τριών συν μιας υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra, καθώς και έξι επιπλέον μαχητικών Rafale. Η απόκτηση των υπερσύγχρονων αυτών συστημάτων θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και, συνολικά, των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Η Συμφωνία αυτή, αποτελεί, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα πρόπλασμα για μία ισχυρή, αυτόνομη και αυτοδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και τη στήριξη της Γαλλίας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα σήμερα, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις, συνεχίζει τις πολιτικές που την κάνουν ισχυρή στρατιωτικά και γεωπολιτικά. Η κυβέρνηση δικαιώνεται από τις εξελίξεις και σε αυτή τη μεγάλη επιλογή της, στην επιλογή ενίσχυσης της αμυντικής και της ευρύτερης γεωπολιτικής ικανότητας της Ελλάδας. Απέναντι σε όσους απερίσκεπτα, αλλά και με περισσή θρασύτητα ισχυρίστηκαν το προηγούμενο διάστημα ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

Η χώρα πρωταγωνιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα των αυξήσεων στο φυσικό αέριο

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως η οριζόντια στήριξη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η μείωση για πολλούς των τιμών στα καύσιμα, η μείωση φόρων και εισφορών, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, σημειώνοντας: «Όποια οικονομικά μέτρα η κυβέρνηση είχε να ανακοινώσει για τη στήριξη των εισοδημάτων, τα έχουμε ανακοινώσει. Σταθμίζουμε τα γεγονότα, έχουμε εξηγήσει γιατί δεν προκρίνουμε την αξιοποίηση φορολογικών εργαλείων».

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής δεν πέτυχε αυτά που πέτυχαν η Ισπανία και η Πορτογαλία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κοροϊδεύει τον κόσμο.

«Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα. Μέριμνά μας να απαντάμε με πράξεις και πολιτικές που παράγουν αποτελέσματα. Η χώρα πρωταγωνιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας ευρωπαϊκή απάντηση. Ο πρωθυπουργός εδώ και 20 ημέρες έχει ζητήσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής του φυσικού αερίου, έχει μιλήσει με ηγέτες χωρών του Νότου ενώ ήταν έντονη η παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρξει ρητή και καθαρή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εδώ και μήνες επιδοτεί μέρος των αυξήσεων για να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στις τσέπες των πολιτών.

Για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ανακοινώθηκαν πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών στα καύσιμα για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.

«Έχουμε πει γιατί προκρίνουμε αυτά τα μέτρα και όχι κάτι οριζόντιο. Όλοι έχουν ανάγκη ελαφρύνσεων αλλά επειδή οι δυνατότητες και οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, η κυβέρνηση τους διαθέτει με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε.

Για τη στάση της Ελλάδας σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και αν η Τουρκία έχει ρόλο επιτήδειου, ουδέτερου ή πονηρού, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους της στην ΕΕ.

«Είναι συνεπής με την ιστορία της, με τις αξίες και τα ιδανικά με οποία πορεύτηκε ο ελληνισμός. Όλος ο δυτικός κόσμος έχει ταχθεί απέναντι στον επεκτατισμό της Ρωσίας, έχει καταδικάσει την εισβολή και τα εγκλήματα κατά αμάχων. Πεποίθηση της Ελλάδας απέναντι σε αυτό που γίνεται είναι ότι δεν θα κρατήσουμε ουδετερότητα ή πολιτική ίσων αποστάσεων», προσέθεσε.

Επίσης για την ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει, ότι πρόκειται για γαλλική πρωτοβουλία και μόλις υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνει ενημέρωση. Συμπλήρωσε ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ευαισθησία της χώρας για τους αμάχους στην Ουκρανία και πολύ περισσότερο στη Μαριούπολη όπου ζουν ομογενείς ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της Ελλάδας για ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου.

Ερωτηθείς για τους πρόσφυγες που έχουμε δεχτεί από την Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μεταναστευτική πολιτική που έχει αποσυμφορήσει τα νησιά και οι εγκαταστάσεις και υποδομές ανταποκρίνονται σε όρους αξιοπρέπειας και ανθρωπισμού.

«Η χώρα δεν μπορούσε να λείψει από την ανάληψη μεριδίου ευθύνης απέναντι στο δράμα του ουκρανικού λαού», είπε μεταξύ άλλων ενώ ανέφερε πως έχουν ενεργοποιηθεί τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να δώσουν τη δυνατότητα σε Ουκρανούς πρόσφυγες να προσφέρουν στην αγορά εργασίας. «Οποιαδήποτε πολιτική σε συνεννόηση με τους εταίρους μας θα την υλοποιήσουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας», συμπλήρωσε.

Μετά από σχετική ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή μας.

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μπάιντεν περί αλλαγής του καθεστώτος στη ρωσική ομοσπονδία, απάντησε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σχολιάζει τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Προσέθεσε επιπλέον ότι οι κυρώσεις έχουν μπει γιατί «είναι αδιανόητο ο δυτικός κόσμος να χρηματοδοτεί τη ρωσική εισβολή» και στόχο έχουν να πιέσουν τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, «αυτόν τον πρωτόγνωρο επεκτατισμό και αναθεωρητισμό στην αυλή της Ευρώπης, στην αυλή μας».

Σχετικά με την πανδημία και τη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως όποια απόφαση λαμβάνεται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών ανακοινώνεται και την Τετάρτη θα συνεδριάσουν εκ νέου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Πούτιν σε Αμπράμοβιτς: Πες στους Ουκρανούς ότι θα τους συντρίψω

Κορωνοϊός: 72 νεκροί και 27.490 νέα κρούσματα - Πόσα στη Θεσσαλονίκη

 

«Κατεβάζει ρολά» η χώρα: Απεργία στις 6 Απριλίου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νοτοπούλου για το νέο Ογκολογικό Θεσσαλονίκης: Αναμένουμε απαντήσεις
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το νέο Ογκολογικό Θεσσαλονίκης να μην αποδειχθούν πυροτέχνημα, τονίζει η Κατερίνα Νοτοπούλου
Νοτοπούλου για το νέο Ογκολογικό Θεσσαλονίκης: Αναμένουμε απαντήσεις