Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περιοδεία Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα -Συζήτηση με πολίτες και καταστηματάρχες

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για την επόμενη μέρα

Για την αγωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με πολίτες και καταστηματάρχες κατά την περιοδεία του σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Πάτρας.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, έμποροι, καταστηματάρχες και καταναλωτές περιέγραψαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «τη ζοφερή κατάσταση που βιώνει η αγορά με την έκρηξη του ενεργειακού κόστους». Κατά τις ίδιες πηγές «κοινή διαπίστωση των περισσοτέρων ήταν ότι η ακρίβεια ήρθε πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία», με αρκετούς να αναφέρουν πως «η αγορά έχει νεκρώσει ήδη από το φθινόπωρο, όταν άρχισαν να έρχονται φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος». «Σαν επιχείρηση λειτουργούμε 25 χρόνια. Είναι πολύ δύσκολα. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Όλα τα λεφτά πάνε στους λογαριασμούς και στις υποχρεώσεις του σπιτιού...», είπε ζευγάρι νέων που διατηρεί κατάστημα ένδυσης, προσθέτοντας ότι «τα ρούχα πλέον είναι πολυτέλεια». Άλλος έμπορος που συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί στο Κέντρο της πόλης από το 1929, είπε πως «η ενέργεια μας έχει τσακίσει. Αυτά τα χρήματα που λείπουν από την αγορά πηγαίνουν στην ενέργεια. Έχει πέσει ο τζίρος 30-40% . Δεν ξέρω ο παππούς μου με τον πόλεμο πώς ήταν.. εγώ είμαι 25 χρόνια έμπορος, είναι η χειρότερη στιγμή». Καταστηματάρχης από το χώρο του βιβλίου έκανε λόγο για πτώση τζίρου στο 50%. Ανέφερε ότι «η πτώση του τζίρου ήρθε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά τη ΔΕΗ , από τότε δηλαδή που ήρθαν δηλαδή οι λογαριασμοί της ενέργειας, τελείωσε η αγορά. Ειδικά τους τελευταίους μήνες. Όταν ήρθαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, με τις ρήτρες αναπροσαρμογής στους πολίτες τελειώσαμε». «Τώρα που έρχεται η περίοδος που θα πρέπει να επιστραφούν οι προκαταβολές για την πανδημία, μέσα στον εκρηκτικό συνδυασμό αυξημένων λογαριασμών, μείωσης τζίρου και αύξησης του κόστους λειτουργίας, οδηγούμαστε σε απελπισία», τόνισε άλλος καταστηματάρχης.

Πρόγραμμα κρατικής κατοικίας για στέγη σε νέα ζευγάρια

Μετά την περιοδεία στην αγορά της πόλης, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με νέους της Πάτρας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδείχθηκε κατά τη συζήτηση ήταν το θέμα της στέγης, «που αποτελεί απλησίαστη πολυτέλεια» για πολλούς νέους και νέα ζευγάρια. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα πρέπει και η χώρα μας, όπως κάνουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα κρατικής κατοικίας που δίνονται σε χαμηλές τιμές σε νέα ζευγάρια. Έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία, η οποία το κάνει αυτό αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και στη χώρα μας ως προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσκεψη σε εργοστάσιο Παστερίωσης Γάλακτος

Το πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το πρωί με επίσκεψη στο εργοστάσιο Παστερίωσης Γάλακτος "Πρώτο", «όπου συζήτησε τόσο με τη διοίκηση για το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων βιομηχανιών, όσο και με τους εργαζόμενους που πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού χαρακτήρισαν «κοροϊδία» τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα τους επιστραφεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Στην ουσία το είπαν ίσα-ίσα για τα κανάλια, μας κοροϊδέψανε. Μας επέστρεψαν ούτε το 20%. Καλύτερα να μην τα επέστρεφαν», είπαν, δείχνοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λογαριασμούς ρεύματος, όπου για 8 χιλιάδες ρεύμα η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 12.340 ευρώ. Σημείωσαν πως πρόκειται για λογαριασμούς Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, «προ του πολέμου στην Ουκρανία». «Ρήτρα αναπροσαρμογής 12.340 για 8.000 ευρώ ρεύμα και μάλιστα "προπολεμικό". Κι όταν μιλάμε για ρήτρα Μητσοτάκη μας κατηγορούν ότι είμαστε λαϊκιστές», σχολίασε ο κ. Τσίπρας. Εκπρόσωποι του συνεταιρισμού τόνισαν επιπλέον πως στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας ήρθαν να προστεθούν και οι «υπέρογκες αυξήσεις» στις ζωοτροφές που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Το καλαμπόκι το αγοράζαμε 20 λεπτά πέρσι το Μάιο και τώρα το αγοράζουμε 40 λεπτά. Συνολικά το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 80%», είπαν, σημειώνοντας ότι δίνουν μάχη να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές όσο μπορούν γιατί στόχος του συνεταιρισμού είναι να δίνουν μεγάλη τιμή στον παραγωγό και να απολαμβάνει χαμηλή τιμή ο καταναλωτής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για την επόμενη μέρα, αφού, όπως είπε, ακόμη κι αν ξεπεραστεί ο κίνδυνος της επάρκειας θα είναι εξαιρετικά δύσκολα λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, αφού θα λείψουν μια σειρά από προϊόντα που παράγονται στην εμπόλεμη ζώνη.

Το βράδυ θα προβληθεί τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας στο δελτίο ειδήσεων του Ionian Channel.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεοδωρικάκος: Αποδεσμεύουμε 1.500 αστυνομικούς από τη διανομή δικογράφων

Θεσσαλονίκη: Ο Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο

Κορωνοϊός: Στα 22.451 τα νέα κρούσματα - Τα 2.191 στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων (VIDEO)
«Το βράδυ των εκλογών, ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, θα καθορίσει το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ανδρουλάκης: Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων (VIDEO)