Ψηφίστηκε χθες, εν μέσω διαξιφισμών, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ. Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν 260 βουλευτές. Επί της αρχής ναι ψήφισαν 155, όχι 104 και 1 Βουλευτής δήλωσε παρών. Το ίδιο αποτέλεσμα υπήρξε και σε όλα τα άρθρα, εκτός από το άρθρο 12 για τον μεσολαβητή, το οποίο καταψήφισε η Φωτεινή Πιπιλή της ΝΔ. Στο άρθρο 12 τα ναι ήταν 154, τα όχι 105 και 1 παρών. Απών από την ψηφοφορία ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, καθώς και όλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ κατά δήλωσαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής, μεταξύ άλλων, απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να συμβάλλουν «στην προσπάθεια που ξεκινά», ακόμη κι αν καταψηφίσουν, το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Επανέλαβε ακόμη ότι η δέσμευση που έχει και προσωπικά αναλάβει για τους 2.000 εργαζόμενους, ισχύει. Είπε επίσης ότι τη Δευτέρα βγαίνει και η σχετική προκήρυξη και σε πρώτη φάση θα προσληφθούν περίπου 580 άτομα, τα οποία θα δουλεύουν με δίμηνες συμβάσεις που θα ανανεώνονται μέχρι να δουλέψει ο νέος φορέας. «Αφήστε επιτέλους τους εργαζόμενους. Μην θεωρείτε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σημαία ευκαιρίας. Πείστε τους επιτέλους να γυρίσουν στη δουλειά τους», σημείωσε απευθυνόμενος στα κόμματα ο κ. Καψής. Η φράση Τσίπρα προς τον Π. Καψή «σας γνωρίζω και σας εκτιμώ, δεν περίμενα να αναλάβετε μια τέτοια θέση, εσείς ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε Μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο», προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού στη Βουλή. Πρακτικές που γυρνάνε τη χώρα πίσω και υπόθαλψη κομματικών πρακτικών και συνδικαλιστικών στελεχών, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Συζήτηση σε υψηλούς τόνους με τους εισηγητές των κομμάτων
Εξάλλου, διεξήχθη συζήτηση σε υψηλούς τόνους με τους εισηγητές των κομμάτων της πλειοψηφίας να τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας νέου φορέα Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα βάζει τέλος σε ένα καθεστώς ασυδοσίας, και τους εισηγητές της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυταρχικές λογικές, δηλώνοντας ότι καταψηφίζουν. Στόχος του νομοσχεδίου είναι μια νέα δημόσια τηλεόραση που θα είναι αμερόληπτη, αντικειμενική, ελεύθερη και θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Με αυτό το νομοσχέδιο βάζουμε τέλος σε ένα φαύλο, ανεξέλεγκτο και ασύδοτο καθεστώς, τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος. Παράλληλα υποστήριξε ότι «η κρατική τηλεόραση είχε μετατραπεί από ταγό της δημοκρατίας σε κέντρο ασυδοσίας» ενώ μίλησε για θάρρος της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για τις οποίες καμία πτέρυγα του κοινοβουλίου μέχρι σήμερα, παρότι αναγνώριζε το πρόβλημα δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να το κάνει. «Το δικό μας όχι στο νομοσχέδιο είναι απόλυτο. Είναι μια έκθεση ιδεών στην οποία δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. «Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν μυστικά και ψέματα, αποκρύψεις, ασάφειες, επικαλύψεις», ανέφερε ο κ. Βούτσης ενώ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του σε ότι αφορά τη συγκρότηση, τη διάρκεια, τις αρμοδιότητες αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου. Ο κ. Βούτσης απάντησε και στις αιχμές του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους καταληψίες του Ραδιομεγάρου γιατί θέλει το κόκκινο, το αίμα, λέγοντας: «Εμείς δεν θέλουμε ούτε μαύρο ούτε κατακόκκινο αλλά ένα πολύχρωμο κάδρο όλων των αντιλήψεων, που θα κάνει τον κόσμο μας πιο όμορφο». Ακόμα μίλησε για διαχρονικό μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής σε ότι αφορά το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης. Υπέρ του νομοσχεδίου το οποίο όπως είπε κινείται στα πλαίσια της αξιοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας, τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος χαρακτηρίζοντας ωστόσο καταδρομικού χαρακτήρα ενέργεια την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του δεν θα την κυρώσει. Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς μίλησε για «σκοτεινό νομοσχέδιο που μπερδεύει σκοπίμως σχέσεις και αρμοδιότητες» αλλά και για κατασυκοφάντηση και ύβρεων κατά των εργαζομένων, ενώ αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αντικειμενική ενημέρωση.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, στο «νομοσχέδιο υπάρχουν ύποπτοι όροι που απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό περιλαμβάνοντας και τους μετανάστες» και τόνισε ότι «τα προγράμματα της Δημόσιας Τηλεόρασης πρέπει να απευθύνονται στους έλληνες πολίτες και στην ομογένεια και όχι στους λαθρομετανάστες». «Τόσο με την παλιά όσο και με την καινούργια ΕΡΤ για την Χρυσή Αυγή η ίδια κατάσταση θα είναι γιατί είμαστε οι μοναδικοί αντίπαλοι αυτού του σάπιου κατεστημένου», δήλωσε ο κ. Κασιδιάρης. «Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης. Υποστήριξε ότι «έχει γλώσσα δικαστηρίου» χαρακτηρίζεται από γενικές αρχές και κατευθύνσεις και δεν ξεκαθαρίζει κρίσιμα στοιχεία που μένουν ανοικτά σε ερμηνείες». «Το μαύρο στην ΕΡΤ συνιστά οιονεί λογοκρισία. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δίνει χώρο στη «σκουπιδοτηλεόραση», επεσήμανε ο κ. Πανούσης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει την μεταρρυθμιστική απόπειρα του νομοσχεδίου του κ. Αλιβιζάτου». Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ υπηρετεί τους ιδεολογικούς σκοπούς του συστήματος. «Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε σε να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως για σειρά προβλημάτων που έχει η ίδια ευθύνη και τα οποία όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα τα επιδεινώσει», τόνισε ο κ Γκιόκας.
Δώρο στα ιδιωτικά
κανάλια το κλείσιμο
της ΕΡΤ, λέει ο Αλ. Τσίπρας
«Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ένα δωράκι της κυβέρνησής σας στο σύστημα των ιδιωτικών πειρατικών ΜΜΕ» κατήγγειλε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ. «Την κλείσατε για να περάσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης στα χρεοκοπημένα ιδιωτικά κανάλια», είπε ο κ. Τσίπρας. «Κάνατε κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε οι συνταγματάρχες το '67. Επιλέξατε να ταυτίσετε την πολιτική σας με το μαύρο που επιβάλλετε στις οθόνες της τηλεόρασης» πρόσθεσε. Στρέφοντας τα βέλη του κατά του Αντώνη Σαμαρά ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα του φαίνεται ότι διακατέχονται από αισθήματα ρεβανσισμού και απέχθειας απέναντι στον δημόσιο χώρο και σε καθετί που μπορεί να παραπέμπει σε ελευθερία λόγου, σε πλουραλισμό, σε διαφορετική στάση και δημοκρατική λειτουργία». Επίσης, ανέφερε ότι αυτή η επιλογή της ΕΡΤ έγινε γιατί «σας ενοχλούσε, ακόμη κι αυτή η ΕΡΤ, που προσπαθήσατε να ευνουχίσετε, που, με εκφοβισμό και απειλές και τηλεφωνήματα στην παραγωγή, με διώξεις δημοσιογράφων ακόμη κι αυτή που επί ένα χρόνο προσπαθούσατε να στήσετε σαν κακέκτυπο της παλιάς ΥΕΝΕΔ».
«Μένουμε Ραδιομέγαρο» αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.00 της Πέμπτης η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ στην οποία αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η συνέχιση της παραμονής τους στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολύωρη συνέλευση συζητήθηκαν οι προτάσεις του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή και αποφασίστηκε ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν διεκδικώντας όχι ειδική μεταχείριση ως προς τις αποζημιώσεις αλλά τη διασφάλιση των εργασιακών θέσεων. Για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι καλούν τον υφυπουργό σε διάλογο αλλά τονίζουν ότι αυτή τη φορά ο διάλογος θα πρέπει να γίνει «με έντιμα μέσα και επιχειρήματα». Εν τω μεταξύ, σε 24ωρες απεργίες στα ιδιωτικά κανάλια-μετόχους της DIGEA (Alpha, Ant1, Mega, Μακεδονία, Σκάι και Star) προχώρησαν οι ενώσεις του Τύπου από χθες, Παρασκευή 19 Ιουλίου -ημέρα τελικής συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ. Με αυτό τον τρόπο εκδηλώνεται η συμπαράσταση των Σωματείων στους εργαζομένους της ΕΡΤ και ταυτόχρονα εκφράζεται η αντίθεση στο κλείσιμο της ΕΡΤ και στη συρρίκνωση του εργασιακού κλάδου των ΜΜΕ.