Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιαννούλης: Σταματήστε τη διάλυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αποτραπεί η κατάργηση, συγχώνευση και μεταφορά των Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ερωτάται η υπουργός Παιδείας, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χρήστος Γιαννούλης.

Όπως αναφέρειται, είναι αδιανόητο να καταργούνται, να συγχωνεύονται και να μεταφέρονται τμήματα που προέκυψαν μόλις πριν από τρία χρόνια και λειτουργούν με νέα σύγχρονα προγράμματα σπουδών.

Τμήματα που προέκυψαν μετά από σοβαρή και πολύμηνη διαβούλευση των καθηγητών και των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων τους.

Είναι εξωφρενικό να μεταφέρονται σχολές με πάνω από 5.500 φοιτητές σε μία άλλη πόλη (Σέρρες) ξαφνικά και χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι σκοπούς εξυπηρετεί αυτή η απόφαση.

Οι εισηγήσεις αυτές δεν υπηρετούν κανένα σχέδιο αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οδηγούν στη συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με αρνητικές συνέπειες στις αναπτυξιακές προοπτικές της κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας καθώς και μείωση της δυνατότητας πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Aναλυτικά η ερώτηση:

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 9/5/2022

Θέμα: «Σταματήστε τη διάλυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε)»

 

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στην τελευταία συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων μόνο οι προτάσεις συγχωνεύσεων τμημάτων, που έχουν καταθέσει τα ίδια τα ΑΕΙ αναμένεται να προχωρήσουν για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2022-23 και θα αφορούν τους υποψηφίους των προσεχών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν παρουσιάστηκε κανένα σχέδιο νόμου σχετικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ ενώ δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να εκδοθεί το αναγκαίο προεδρικό διάταγμα για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

Επειδή στις αποφάσεις των συγκλήτων που έφθασαν στο Υπουργείο, έχουν προταθεί μόνο τρεις συγχωνεύσεις έξι τμημάτων και η κατάργηση δύο τμημάτων από τα πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας και ΔΙΠΑΕ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπηρετείται κανένα συνολικότερο σχέδιο αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και χρειάζεται περισσότερος χρόνος ευρύτερης επεξεργασίας των σχετικών προτάσεων.

 

Επειδή οι αποφάσεις αυτές συνιστούν συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με αρνητικές συνέπειες στις αναπτυξιακές προοπτικές της κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας καθώς και μείωση της δυνατότητας πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

 

Επειδή είναι αδιανόητο να καταργούνται, να συγχωνεύονται και να μεταφέρονται τμήματα που προέκυψαν μόλις πριν από τρία χρόνια και λειτουργούν με νέα σύγχρονα προγράμματα σπουδών που προέκυψαν μετά από σοβαρή και πολύμηνη διαβούλευση των καθηγητών και των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων τους.

 

Επειδή είναι εξωφρενικό να μεταφέρονται σχολές με πάνω από 5.500 φοιτητές σε μία άλλη πόλη (Σέρρες) ξαφνικά και χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι σκοπούς εξυπηρετεί αυτή η απόφαση και χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή μελέτη για τις δυνατότητες υλοποίησης και εφαρμογής αυτής της απόφασης.

 

Επειδή τόσο τα μέλη ΔΕΠ και το λοιπό προσωπικό του ΔΙΠΑΕ όσο και οι γονείς και φοιτητές είναι ανάστατοι με τη συγκεκριμένη προώθηση κατάργησης και συγχώνευσης τμημάτων του ΔΙΠΑΕ.

 

Επειδή για το ζήτημα αυτό έχουμε ήδη καταθέσει ερώτηση ήδη από τις 6/4/2022 χωρίς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να έχει απαντήσει.

 

Ερωτάται η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί, έστω την ύστατη στιγμή για να αποτραπεί η κατάργηση, συγχώνευση και μεταφορά των Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) ευθυγραμμιζόμενη με την συντριπτική πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, τις αναπτυξιακές ανάγκες της κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας και το δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης και φοίτησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Γιαννούλης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πέθανε γυναίκα σε πτήση – Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στο «Μακεδονία»

Λύση για τα σταθερά τιμολόγια με ΔΕΗ - Πόσο θα πληρώνουν από Ιούλιο

Bild: Επεκτατικά σχέδια Πούτιν στο Άγιο Όρος - Καταγγελία για Ρώσους εθνικιστές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιμέτωπη με την Δικαιοσύνη 15χρονη που κατήγγειλε ψευδώς βιασμό στο Ηράκλειο
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της νεαρής, η οποία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, που θα αποφανθεί για την ποινική μεταχείρισή της
Αντιμέτωπη με την Δικαιοσύνη 15χρονη που κατήγγειλε ψευδώς βιασμό στο Ηράκλειο
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα τα κατάφερε και γύρισε σελίδα
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον και τόνισε ότι είναι κορυφαίας σημασίας να συνεχιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια...
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα τα κατάφερε και γύρισε σελίδα
Θεσσαλονίκη: Δύο νέα κέντρα της ΑΑΔΕ δημιουργούνται εντός του 2023
Ο κ. Πιτσιλής γνωστοποίησε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τα ψηφιακά δελτία αποστολής, με στόχο έως το τέλος του 2023...
Θεσσαλονίκη: Δύο νέα κέντρα της ΑΑΔΕ δημιουργούνται εντός του 2023