Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οικονόμου: Θα αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (VIDEO)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - Τι απάντησε στα ερωτήματα του TyposThes

Για άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα περιστατικά των πρόσφατων θανάτων σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ, Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του TyposThes σχετικά με τους ελέγχους και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση για τους πρόσφατους θανάτους του 7χρονου αγοριού, του 3χρονου κοριτσιού καθώς και του 43χρονου σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Έχει άμεσα κινητοποιηθεί το υπουργείο Υγείας για αυτά τα πολύ δυσάρεστα περιστατικά. Έχει δοθεί εντολή διερεύνησης των περιστατικών αυτών και στα νοσοκομεία να συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές οι οποίες διερευνούν τα ζητήματα αυτά. μόλις υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, από το υπουργείο Υγείας θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση και ανακοίνωση για το τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά, που ενδεχομένως υπάρχουν ευθύνες και αν πρέπει να αποδοθεί και σε ποιους η ευθύνη για την μη σωστή λειτουργία του συστήματος, αν δεν υπήρξε μη σωστή λειτουργία του συστήματος και η δέουσα προσοχή που θα έπρεπε να έχει υπάρξει στα περιστατικά αυτά.

Σε άλλη ερώτηση του TyposThes σχετικά με την απώλεια του συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου και το κατά πόσο η ελληνική πολιτεία έχει κάνει όσα έπρεπε να έχουν γίνει για να τιμήσει εν ζωή τον μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήρια και τη θλίψη του για το θάνατο του Β. Παπαθανασίου και υπογράμμισε: «Έφυγε ένας μεγάλος Έλληνας συνθέτης, ένας Έλληνας με διεθνή, θα έλεγα με παγκόσμια αναγνώριση. Εκφράζουμε τη θλίψη και τη λύπη μας για την απώλειά του. Η αναγνώριση και της κοινωνίας και των πολιτών στο πρόσωπο του συνθέτη νομίζω πως είναι μια απάντηση στο ερώτημά σας και είμαι σίγουρος ότι η ελληνική πολιτεία θα κάνει το χρέος της προκειμένου να τιμήσει και μετά το θάνατό του, τη μνήμη του, την παρουσία του και τη συνδρομή του στον πολιτισμό».

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Οικονόμου (οι ερωτήσεις του TyposThes στο 40:17)

 

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα, παρά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις, επέστρεψε δυναμικά στο διεθνές γίγνεσαθαι. Είναι ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη» και πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την προβληματικότητα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τους κινδύνους για τη συνοχή του ΝΑΤΟ και ζήτησε να λαμβάνονται υπόψη οι κινήσεις αυτές στις συζητήσεις για την προμήθεια εξοπλισμού».

Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ξεκαθαρίζοντας ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται είναι εκτός πραγματικότητας». Απαντώντας για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος, «η ΝΔ με βάση τη δουλειά της θα απευθυνθεί με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό, θα ζητήσει να αξιολογηθεί το έργο της, να συγκρίνει τη διακυβέρνηση του σήμερα με την προηγούμενη και να αποφασίσει. Πιστεύουμε ότι η σταθερή διακυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτοδύναμη Ελλάδα». 

Αναλυτικά, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

Η Ελλάδα σήμερα -παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις, παρά την αστάθεια στο διεθνές γεωπολιτικό και   οικονομικό περιβάλλον- επέστρεψε δυναμικά στο διεθνές γίγνεσθαι: Είναι πια ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η φωνή της ακούγεται και στην Ευρώπη, και στο κόσμο και στις Η.Π.Α.. Ακούγεται σε όλο το δημοκρατικό κόσμο και το κύρος της έχει αποκατασταθεί, μετά την δεκαετία των μνημονίων. Υπολογίζεται από εταίρους και συμμάχους ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας. Και υποστηρίζεται ο ρόλος που διαδραματίζει στη νέα εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει στον κόσμο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σταθμό για την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης και της πορείας της χώρας μας, αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της Πατρίδας μας, αποτέλεσε η εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α.. Η συνάντησή  που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Biden η ιστορική ομιλία που απηύθυνε  στην Ολομέλεια του Κογκρέσου,  τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όλα αυτά, και πρωταρχικά η αποδοχή που έτυχαν οι θέσεις του Πρωθυπουργού, αναδεικνύουν τόσο τη σημασία που αποδίδουν οι Η.Π.Α. στη χώρα μας όσο και στο παγκόσμιο κύρους του Πρωθυπουργού που ηγείται αυτής της εθνικής προσπάθειας. 

Η σπουδαιότητα της επίσκεψης αποδεικνύεται τόσο από το χρόνο που έγινε όσο και -προπάντων - εκ από το αποτέλεσμα, τις θέσεις που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός, την απήχηση που είχαν, όπως αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αλλά και στις δηλώσεις των μελών του Κογκρέσου αμέσως μετά. Ο Πρωθυπουργός κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται, που είναι παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά μας, που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές της, στη βάση όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου.

Επισήμανε την προβληματικότητα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τους κινδύνους που δημιουργεί για τη συνοχή του ΝΑΤΟ και ζήτησε να λαμβάνεται υπόψη η στάση αυτή της Τουρκίας,  στις όποιες αποφάσεις για ζητήματα εξοπλισμών παίρνονται από τις Η.Π.Α.. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου και ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου των Η.Π.Α. έτσι ώστε να ξαναεπανεκκινήσουν  οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη βάση πάντοτε των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας  των Ηνωμένων Εθνών. 

Είναι κρίμα, είναι θλιβερό το γεγονός ότι κόντρα στην παγκόσμια ενθουσιώδη αποδοχή και την υπερκομματική περηφάνια της πλειονότητας των Ελλήνων για την παρουσία του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε και σε αυτήν την περίπτωση στάση ανάξια των περιστάσεων. Αιχμάλωτος στη μιζέρια, τη μικρότητα και την εμπάθεια που τον χαρακτηρίζει. Δεν κατάλαβε καν ούτε την ενόχληση της τουρκικής πλευράς, ούτε το θυμό του τουρκικού Τύπου. Επιμένει με αυτό τον τρόπο π ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί εθνική εξαίρεση.

 

Αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ από Φινλανδία και Σουηδία

Η Ελλάδα χαιρετίζει τις ιστορικές αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στη Συμμαχία. Η ένταξη στην οικογένεια του ΝΑΤΟ άλλων δύο  Ευρωπαίων εταίρων με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, την ενότητά, αλλά και την εμπέδωση των κοινών μας αξιών. Η Ελλάδα ελπίζει στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και  προσβλέπει στη συνεργασία με τις δύο χώρες που θα αποτελέσουν νέα μέλη της Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στις Η.Π.Α. είχε επισημάνει ότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία συνιστά «ιστορική αλλαγή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι  «η Σουηδία -μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς ουδετερότητας για περισσότερα από 200 χρόνια, δεν πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- επιλέγει τώρα να ενταχθεί στη Συμμαχία, γιατί καταλαβαίνει ότι ο γεωπολιτικός χάρτης της Ευρώπης έχει επανασχεδιαστεί».

 

Συνεχίζεται η  μείωση της ανεργίας

Την ίδια στιγμή, άλλη μια απόδειξη έμπρακτης κοινωνικής και φιλεργατικής πολιτικής που δικαιώνει τις επιλογές της Κυβέρνησης, που δείχνει ότι η Κυβέρνηση δίνει λύσεις στους συμπολίτες μας , είναι οι ανακοινώσεις  της ΕΛΣΤΑΤ για την πτώση της ανεργίας στη χώρα. Έτσι λοιπόν, η ανεργία από  το 17,2% που ήταν  το Καλοκαίρι του 2019 περιορίστηκε στο 12,2%  τον Μάρτιο. Πιο κάτω και από  το 12,7% που ήταν τον Φεβρουάριο και πολύ πιο κάτω από το 16,8%, που ήταν τον Μάρτιο του 2021.  Σημαντικό  είναι το γεγονός ότι οι απασχολούμενοι σήμερα στη χώρα μας ξεπερνούν  τα 4 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 14,3%, σχεδόν 525 χιλ. περισσότεροι από εκείνους που είχαμε τον Μάρτιο 2021.

Για άλλη μια φορά, οι ισχυρισμοί που αβίαστα αναμασούν διάφοροι λαϊκιστές  για δήθεν αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης, καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος, διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία και συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διεθνής ενεργειακή κρίση, προχωρά  μπροστά με ουσιαστικές πολιτικές, με πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Οι εξελίξεις είναι θετικές, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι αρκετές. Διότι πίσω από τους άψυχους αριθμούς, κρύβονται πάντοτε οικογενειάρχες που αγωνιούν για τη βελτίωση του βιωτικού τους επιπέδου, κρύβονται άνθρωποι με αξιοπρέπεια, κρύβονται νέες και νέοι που θέλουν να κάνουν το πρώτο τους βήμα στην αγορά εργασίας. Για αυτό και επιμένουμε αταλάντευτα σε πολιτικές και δράσεις που φέρνουν νέες επενδύσεις, που φέρνουν νέες επιχειρήσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις δουλειάς. Και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη για πολλούς περισσότερους ακόμα.

 

Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Εθνικό Κλιματικό Νόμο 

Έμπρακτο ενδιαφέρον επιδεικνύει η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση, η οποία είδαμε πέρσι πόσο βαριές επιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει. Συνεπής στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνησή μας ολοκλήρωσε τη σχετική προεργασία και προχωρά στη θέσπιση του πρώτου Εθνικού Κλιματικού  Νόμου.

Με τον νόμο αυτό θεσπίζεται πλαίσιο για τον σταδιακό μετριασμό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, έως το 2050, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας, κατά 1,5° C, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σε εφαρμογή και της ανάλογης Συμφωνίας των Παρισίων.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού προβλέπονται διάφορες διαδικασίες και διάφορα ενδιάμεσα βήματα: Προβλέπονται ενδιάμεσοι στόχοι μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 και το 2040. Σύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης και επαναρρύθμισης, όπου αυτό απαιτείται, μέσω του μηχανισμού κατάρτισης προϋπολογισμών άνθρακα για βασικούς τομείς της οικονομίας. Προβλέπονται δείκτες παρακολούθησης της σχετικής προόδου, αλλά και διαδικασίες αξιολόγησης της προόδου αναπροσαρμογής των στόχων και λήψης πρόσθετων μέτρων. Τέλος, εισάγεται ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης και συμμετοχής φορέων και πολιτών στην ανάληψη κλιματικής δράσης μέσα από τις υφιστάμενες δομές.

Οι θεσπιζόμενες πολιτικές και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έχουν ως στόχο την επίτευξη μιας κλιματικά ανθεκτικής κοινωνίας, πλήρως προσαρμοσμένης στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κλιματικός νόμος περιλαμβάνει σειρά από μέτρα, στόχους και χρονοδιαγράμματα. Ενδεικτικά κάποια από αυτά αφορούν:

-Τη διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων.

-Την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

-Τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια, τις επιχειρήσεις και τα νησιά μας.

-Την εκπόνηση από τους Δήμους, Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

Όλα αυτά βάσει ομαλού και μετρημένου σχεδίου, ώστε να διασφαλίζεται το επίπεδο ζωής, αλλά και η λειτουργία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 

Για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Από τη Θεσσαλονίκη, την προσφυγομάνα των Ελλήνων, θέλω να αποτίσω εκ μέρους της Κυβέρνησης την οφειλόμενη τιμή στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς χθες  19 Μαΐου ήταν ημέρα Μνήμης του εγκλήματος σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι κατοικούσαν επί χιλιετίες στη Γη του Πόντου. 

Τιμούμε τους 353 χιλιάδες Έλληνες Ποντίους  που σφαγιάστηκαν, αλλά και τους χιλιάδες αδελφούς μας που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν και να καταλήξουν πρόσφυγες, είτε στη Ρωσία, είτε στην Ουκρανία είτε  στην ελεύθερη Πατρίδα τους.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον  αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.  Ένας αγώνας  όλων των Ελλήνων. Είναι χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν, είναι χρέος μας στους απογόνους τους, αλλά και στις μελλοντικές γενιές.

Τέλος, θέλω να εκφράσω τη λύπη μας και τα συλλυπητήρια για την απώλεια της Κατερίνας Βελλίδη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Κατεπείγουσα έρευνα για το θάνατο 43χρονου στη Θεσσαλονίκη ζήτησε ο Πλεύρης

«Άλκης Καμπανός» ονομάστηκε το αθλητικό πάρκο στη Βικέλα Βέροιας (ΦΩΤΟ)

Καραγιάννης: Στα τέλη του 2023 θα είναι λειτουργικό το μετρό Θεσσαλονίκης (VIDEO)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Επανασχεδιάζεται η πλατεία Σκρα - Ο λόγος στους πολίτες
Στόχος μια πλατεία ζωντανή, ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους και όλες, περιβαλλοντικά φιλική και προσαρμοσμένη στις νέες κλιματικές συνθήκες
Θεσσαλονίκη: Επανασχεδιάζεται η πλατεία Σκρα - Ο λόγος στους πολίτες
Κελέτσης: Δυναμικός κλάδος της οικονομίας η ιχθυοκαλλιέργεια – οστρακοκαλλιέργεια
Όπως ανέφερε τα προηγούμενα χρόνια ο κλάδος απέκτησε και έδειξε τεράστια δυναμική ενώ σήμερα «αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα τα οποία ωστόσο πιστεύω...
Κελέτσης: Δυναμικός κλάδος της οικονομίας η ιχθυοκαλλιέργεια – οστρακοκαλλιέργεια
panepistimio
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν υποστήριξη στην υποβολή αιτήσεων για σπουδές στις ΗΠΑ
Την υποβολή αιτήσεων σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και την πρόσβαση σε υποτροφίες διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduact την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου,...
Θεσσαλονίκη: Δωρεάν υποστήριξη στην υποβολή αιτήσεων για σπουδές στις ΗΠΑ