Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σηκώνεται φράχτης 80 χλμ στον Έβρο - Eπιφυλακή για «θερμό καλοκαίρι» με Τουρκία

Επαγρύπνηση στα νησιά για την επέτειο της Άλωσης

Το μήνυμα ότι η χώρα θα φυλάει πάντα τα σύνορά της έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα»η Τουρκία έχει περιθωριοποιηθεί από δική της επιλογή, γιατί αμφιταλαντεύεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής. «Είναι η μόνη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και μπλοκάρει αυτή τη στιγμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίαςπου είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της συμμαχίας. Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας την απομονώνει σε ένα διεθνές περιβάλλον την ίδια στιγμή που η χώρα μας παρουσιάζεται σαν ισχυρός σύμμαχος», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένταση με την Τουρκία τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, ωστόσο σημείωσε ότι η χώρα μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να φυλάει τα συνορά της. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 2019 είχαμε 72.000 αφίξεις, πέρυσι είχαμε μόνο 8.500 και φέτος το πρώτο τετράμηνο είμαστε στις 3.900. «Γενικά από τη χώρα μας φεύγουν περισσότεροι μετανάστες από ό,τι έρχονται τα τελευταία 2,5 χρόνια κι έχουμε μια αποσυμφόρηση στα νησιά», επισήμανε. 

Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα μας ενισχύει τα σύνορά της στον Έβρο. «Ο παλιός φράχτης ήταν 15 χλμ., προστέθηκαν 25 χλμ. επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και ξεκινάμε τώρα να προσθέσουμε άλλα 80 χλμ. με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ώστε να υπάρχει ένας πλήρης φράχτης. Παράλληλα, το ελληνικό λιμενικό έχει ενισχυθεί με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, τα οποία έχουν όλη την τεχνολογία που χρειάζεται για να μπορούν να αποτρέπουν νόμιμα τις απόπειρες εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα», πρόσθεσε. 

Ωστόσο, επισήμανε ότι «όταν εμείς φυλάμε τα σύνορά μας, βλέπουμε την αντιπολίτευση να κατακρίνει τα σώματα ασφαλείας και την ευρωπαϊκή αριστερά να αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα περί δήθεν παράνομων επαναπροωθήσεων. Η Ελλάδα θα φυλάττει πάντα τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». 

Παράλληλα όπως αναφέρει το protothema, σε πλήρη εγρήγορση παραμένει η Αθήνα μπροστά στο ενδεχόμενο ενός ακόμη «θερμού καλοκαιριού» με αφορμή το εσωτερικό αδιέξοδο της Άγκυρας, εξαιτίας του οποίου ως πιθανή εκτιμούν την περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το επόμενο διάστημα τόσο μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, όσο και διεθνείς αναλυτές. Στο κλίμα επαγρύπνησης που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξιολογούνται καθημερινά οι συνθήκες πίεσης προς την Ελλάδα στο πεδίο, αλλά και η ακραία ρητορική της πολιτικής τάξης της γειτονικής χώρας, ιδίως σε μια ημέρα μνήμης και πένθους για τον Ελληνισμό, όπως η σημερινή.

Ως προς τη διεθνή ανάγνωση της στάσης της Τουρκίας, «σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης» επιγράφεται σχετικά στον τίτλο της η Handelsblatt, η οποία επισημαίνει πως από «τις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να μεταβούν με βάρκες από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα και την Ιταλία». «Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων αυξάνεται και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία» συμπεραίνει, μεταφέροντας τους υπολογισμούς των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με τους οποίους «350 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε μια ερμηνεία της «πολιτικής κλιμάκωσης του Ερντογάν» προβαίνει η Die Welt, συνάγοντας το συμπέρασμα ότι «ένα χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%». Επιπλέον, για «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau, εξηγώντας πως «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα». «Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος», καταλήγει.

Εσωτερική κατάρρευση

Στην πραγματικότητα, η παραπαίουσα οικονομία της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με το ράλι του πληθωρισμού εντείνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία αντανακλάται στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων του κυβερνητικού συνασπισμού, που φέρνουν το ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και τον Κόμμα Εθνικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Μολονότι οι εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, τίποτε δεν εγγυάται ότι στον σχεδιασμό του Τούρκου Προέδρου δεν υπάρχει ο απόλυτος αιφνιδιασμός, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα έχει καταφέρει να αντιστρέψει το εις βάρος του πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. Στην εναγώνια, αυτή, προσπάθεια, η Άγκυρα επιστρατεύει φραστικές απειλές και διαρκώς εντεινόμενη πίεση στο πεδίο, αναζητώντας ταυτόχρονα δραστικά «εργαλεία» συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του Τούρκου Προέδρου. Την ίδια, εσωτερική σκοπιμότητα εξυπηρετούν αφενός η νέα επέμβαση στη Συρία με ζητούμενο το συνήθη «εχθρό», δηλαδή το ΡΚΚ, αλλά και η πυροδότηση νέας έντασης με την Αθήνα από ξηράς, θαλάσσης και αέρος.

Την ίδια ώρα, αντίστοιχη άνοδος των μεταναστευτικών ροών εμφανίζεται και στο Αιγαίο, στο οποίο έχει κατευθυνθεί τις τελευταίες ημέρες ο κύριος όγκος των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας. Εκτός από το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, συνέχεια στην πρόκληση δίνει η Άγκυρα μέσω των σεισμικών ερευνών, «επιστρατεύοντας» αυτή τη φορά το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ».

Ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική να εκδίδει παράνομες ΝAVTEX για υδρογραφικές έρευνες, που εκτείνονται ενίοτε μέχρι το Κεντρικό Αιγαίο, η γειτονική χώρα «ρίχνει» τώρα στην μάχη των εντυπώσεων και το ερευνητικό σκάφος σκάφους «TSG Cesme» -μετά το «Yunus»- σε δυο περιοχές (δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου), σε μια απόπειρα εγκαθίδρυσης ενός παράνομου status quo για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου«Δεν μπλοφάρουμε», άλλωστε, έσπευσε να δηλώσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε δημοσιογράφους της χώρας του αναφορικά με το αφήγημα «αποστρατικοποίησης των νησιών» του Αρχιπελάγους.

«Απόβαση στα νησιά»

Στην βεντάλια της τουρκικής προκλητικότητας εντάσσεται και η αποβατική άσκηση «EFES 2022», η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου μέχρι και τις 8 Ιουνίου, στον κόλπο της Σμύρνης. Στη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε συνθήκες απόβασης σε νησιά, αφού το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει: αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Συναγερμός για την επέτειο

Παράλληλα, η σημερινή επέτειος από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, θέτει σε επιφυλακή αμφότερες τις ελληνικές και τις κυπριακές Αρχές, καθώς δεν αποκλείεται να συνοδευθεί από νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά των δύο χωρών από μέρους της Άγκυρας, αφού η τουρκική πολιτική ηγεσία είθισται να «χρωματίζει» τραγικές στιγμές της Ιστορίας του Ελληνισμού, για να υπηρετήσει τη λαϊκίστικη προπαγάνδα της.

Πολύ περισσότερο, όταν η σημερινή ημέρα συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, την μνήμη της οποίας θα τιμήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται για αυτό τον σκοπό σήμερα το απόγευμα, τον δήμο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη.

Σήμα στους Συμμάχους

Υπό αυτό το πρίσμα, όλο το εύρος της τουρκικής «ενεργής απειλής» επιχειρήθηκε να αποτυπώσει η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Απευθυνόμενος στους ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στους Συμμάχους της Ελλάδας. Με παρέμβασή του στα «Νέα», ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως η Ελλάδα αντιδρά με σύνεση και ψυχραιμία. «Επιλέγουμε εμείς τον χρόνο και τον τρόπο που θα απαντήσουμε», τονίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνεχίζει σημειώνοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος. Αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς με όποιον ‘μανδύα’ και αν αυτοί προβάλλονται». Παράλληλα μιλώντας για την ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η χώρα μας απάντησε και αποδόμησε -με στέρεα νομικά επιχειρήματα- την πρωτοφανή αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου.

Πάντως, στο πεδίο της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, κρίσιμο ρόλο επιτελούν και οι Κυπριακές Αρχές, καθώς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει αύριο, Δευτέρα, τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, στην περιοχή της Αμμοχώστου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να τους θέσει προ των ευθυνών τους, ώστε να καλέσουν με τη σειρά τους την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγές: skai, protothema

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Νύχτα επεισοδίων με μολότοφ, δακρυγόνα και «Αίαντα» στο ΑΠΘ (VIDEO)

Τέλος η ταλαιπωρία για Χαλκιδική – Ανοίγει το «ορφανό» χιλιόμετρο πριν του Αγ. Πνεύματος (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Ραντάρ για ανίχνευση πυρκαγιών στο Σέιχ Σου μέσα στο καλοκαίρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Polieco Hellas: Η εταιρεία από τις Σέρρες με επενδύσεις 15,2 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια
Η εταιρεία που έχει εργοστάσιο στις Σέρρες και προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε μεγάλα έργα της χώρας, συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής
Polieco Hellas: Η εταιρεία από τις Σέρρες με επενδύσεις 15,2 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια