Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πλεύρης: Την ερχόμενη βδομάδα οι αποφάσεις για τον προσωπικό γιατρό

Κίνητρα και αντικίνητρα σε ασθενείς

Έτοιμο είναι το υπουργείο Υγείας να εκδόσει την ερχόμενη εβδομάδα τις πολιτικές αποφάσεις που θα αφορούν τον προσωπικό γιατρό, είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο συνέδριο για την Υγεία που οργάνωσε το "Πρώτο Θέμα".

«Θα πληρώσουμε τους γιατρούς με 60.000 ευρώ μεσοσταθμικά τον χρόνο. Ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων θα αγοράζουμε ώρες, δεν θα πληρώνουμε μισθό στον γιατρό χωρίς να τον ελέγχουμε».

Αρχικά θα ξεκινήσουν οι εγγραφές των γιατρών, όπως είπε ο Θ.Πλεύρης, και θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα σε ασθενείς που θα μπουν στο πρόγραμμα. «Αν ο πολίτης δεν έχει προσωπικό γιατρό θα πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή. Να αγκαλιάσουν τον θεσμό οι πολίτες, είναι καλό για την υγεία τους», ανέφερε.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας είπε πως ο προσωπικός γιατρός θα γίνει ο πυλώνας για να λυθούν παθογένειες τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια φροντίδα, αλλά και στην κατανάλωση των φαρμάκων.

«Σήμερα όποιος θέλει, γράφει. Οι ίδιοι οι ιατρικοί σύλλογοι αντιδρούν με τον προσωπικό γιατρό. Οι λύσεις δεν θα είναι ευχάριστες. Κάποια στιγμή θα πέφτουν "κόφτες"», ανέφερε ο Θ.Πλεύρης.

Μιλώντας για το claw back, είπε πως μπήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο με το claw back και θέλουμε κάποια στιγμή να το εξαλείψουμε καθώς «έχει γίνει ο ελέφαντας στο δωμάτιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακουμπώντας το, υποχρεωτικά θα δυσαρεστηθούν όλοι τόνισε και είπε ότι ακόμα και να αυξήσεις τη δαπάνη για το φάρμακο, θα πρέπει μετά να κάνεις εξορθολογισμό και υποχρεωτικά έλεγχο της κατανάλωσης.

«Το πιο ακριβό φάρμακο θα το παίρνουν αυτοί που πραγματικά το χρειάζονται», τόνισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας ότι τα χρήματα για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι συγκεκριμένα. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η ευθύνη για την αυξημένη δαπάνη στο φάρμακο ανήκει στην Πολιτεία, καθώς η ίδια δεν έχει καταφέρει να δει τις πραγματικές ανάγκες και να κάνει ελέγχους. Πάντως, προέβλεψε ότι η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο έλεγχος της συνταγογράφησης και ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς θα είναι χρήσιμα εργαλεία που θα βοηθούν το κράτος να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την συνταγογράφηση και να την ελέγχει.

Μέχρι να τρέξουν οι διαδικασίες, θα πάμε και σε μέτρα πυροσβεστικά, όπως π.χ. η πρόσφατη τροπολογία με μεταφορά από claw back σε rebate, κατέληξε ο Θ.Πλεύρης, ο οποίος ωστόσο επέρριψε ευθύνες στις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς δεν φαίνεται να συνεργάζονται όσο θα έπρεπε. «Στις διαπραγματεύσεις, βλέπω μια απροθυμία από τις εταιρείες να βοηθήσουν και να φέρουν τη χαμηλότερη τιμή και τις καταναλώσεις που έχουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Η χώρα μας σε όλες τις εταιρείες έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση- δεν φταίνε οι εταιρείες, φταίει που δεν έχουμε δομή στα πρωτόκολλα», σημείωσε.

Aνασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη

Στον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη που μελετά το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο συνέδριο που διοργανώνει το "Πρώτο Θέμα" με τίτλο : "Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή". Η κυρία Γκάγκα, τόνισε τη σημασία και το ρόλο του προσωπικού γιατρού , σημειώνοντας ότι για την επιτυχία του μέτρου πρέπει να εξηγήσουμε στους ασθενείς τα οφέλη που θα έχουν με την εγγραφή τους σε προσωπικό γιατρό.

Η αναπληρώτρια υπουργός , επισήμανε ότι σήμερα ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος είναι ο σχεδιασμός κάθε νοσοκομείου . Αυτό αλλάζει είπε χαρακτηριστικά , αναφέροντας ότι ο σχεδιασμός θα είναι πλέον κεντρικός, ώστε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη. Τόνισε επίσης ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα επείγοντα τα οποία όπως είπε , θέλουμε να είναι παντού και το "ταξίδι" του ασθενούς από τα επείγοντα μέχρι τις τριτοβάθμιες υπηρεσίες να γίνεται χωρίς ταλαιπωρία

Η διαδικασία των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ( ΠΦΥ) θα πάρει χρόνο, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για σημαντική αλλαγή που θα φανεί από το επόμενο έτος.

Η συζήτηση για το νέο μοντέλο προϋποθέτει μια καλή διάγνωση των νέων αναγκών και ανάδειξη των νέων προκλήσεων που έχουν προκύψει, ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Ξανθό προϋποθέτει νέους πόρους και σήμερα, σημείωσε , υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα. Η προτεραιότητα είπε, δεν είναι οι υποδομές, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να πάμε σε μεγάλη παρέμβαση αλλιώς θα διαχειριζόμαστε μια πλήρη υποστελέχωση, πρόσθεσε.

Σχετικά με τις αλλαγές στον προσωπικό γιατρό ο κ. Ξανθός μίλησε για τάση των κυβερνήσεων να εγκαταλείπουν τις προηγούμενες και να φέρνουν τις αλλαγές στο δικό τους πρότυπο. Αυτό συνέβη και με την μεταρρύθμιση που βρισκόταν σε εξέλιξη για τον οικογενειακό γιατρό. "Τώρα η κυβέρνηση το φέρνει αλλάζοντας τίτλο με τον προσωπικό γιατρό".

Σε μήνυμά του ο Ανάργυρος Μαριόλης, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το Σύστημα Υγείας με βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Για γερασμένο ΕΣΥ έκανε λόγο ο Σπύρος Αδαμόπουλος, Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», Ειδικός Γραμματέας ΔΣ Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Μίλησε για προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης αλλά και για κενό στην εκπαίδευση των νέων γιατρών, όπου όπως είπε πρέπει να δοθεί έμφαση.

Για ανισότητες στο σύστημα μίλησε από την πλευρά του ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, λέγοντας ότι στον βαθμό ανικανοποίητων αναγκών η Ελλάδα είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα μετά την Εσθονία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Χαλκιδική: Άνοιξαν 7 οχήματα σε παραλίες στο δεύτερο πόδι – Λεία πάνω από 3.000 ευρώ

Power Pass: Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα – Διαδικασία και δικαιούχοι

Θεσσαλονίκη: Απάτες με «μαϊμού» αγορές – Έκλεβαν τραπεζικούς κωδικούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ