Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Δωρεάν μαστογραφία για 1,3 εκατ. γυναίκες (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για πρόληψη του καρκίνου του μαστού - Πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο της ασθένειας είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που υλοποιεί η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

Η αναλυτική και επίσημη παρουσίαση του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο που εκδηλώνει ο γυναικείος πληθυσμός, αλλά και ο οποίος προλαμβάνεται, γίνεται αυτή την ώρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

programma_gennimata_2.jpg

«Πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο της ασθένειας», τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Ο καρκίνος δεν είναι πλέον μια καταδίκη θανάτου», είπε και αναφέρθηκε σε κάτι που είχε πει η μητέρα του το 1996 σε μια εποχή που δεν μπορούσαν να μιλήσουν καν για καρκίνο, όπως ανέφερε.

«Γιατί να τον κρύψω, δεν φοβάμαι να το πω, γιατί να το κρύψω. Το βέβαιο, είναι ότι αν φοβάσαι πεθαίνεις», είχε πει. . Παρόντες είναι ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά και τα παιδιά της.

Δείτε την εκδήλωση:

 

Πιερρακάκης: Από αύριο η αποστολή SMS στις δικαιούχους

Ήδη από αύριο ξεκινά η αποστολή SMS στις δικαιούχους δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά». Η διαδικασία της ενημέρωσης μέσω SMS θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δικαιούχοι είναι γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών. Θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ και να έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. «Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία δεν περιμένει να πάει ο πολίτης στο γιατρό, αλλά το κράτος υπενθυμίζει στον πολίτη να φροντίσει τον εαυτό του», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

 

programma_gennimata_8.jpg
programma_gennimata_3.jpg

 

Το πρόγραμμα για αρχή περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

Εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους

Κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος

Υπερηχογράφημα

Οι κλινικές εξετάσεις καθώς και το υπερηχογράφημα, συνταγογραφούνται αυτόματα από το σύστημα μόνο σε περίπτωση ευρήματος στη μαστογραφία.

Εξαιρούνται γυναίκες που έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού το τελευταίο διάστημα.

Όλες οι Ελληνίδες αλλά και οι γυναίκες από τρίτες χώρες, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, διαθέτουν ΑΜΚΑ και ανήκουν στην ηλικιακή́ ομάδα 50- 69 χρόνων, θα λάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα μήνυμα στο κινητό τους ή στο e-mail τους, κατά την ψηφιακή πεπατημένη που ακολουθήθηκε και για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού τους προηγούμενους μήνες.

Αρχικά θα λαμβάνουν στο κινητό τους ή στο email τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης παραπεμπτικό για ψηφιακή́ μαστογραφία και θα επιλέγουν την ιδιωτική ή δημόσια δομή για τη δωρεάν διενέργειά της. Στη συνέχεια και εφόσον πραγματοποιηθεί η εξέταση, η δικαιούχος θα λαμβάνει τη διάγνωση του ακτινοδιαγνώστη και ιατρική γνωμάτευση από γιατρό συναφούς ειδικότητας. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται εύρημα το οποίο χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα λαμβάνει παραπεμπτικό για περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο και θα ολοκληρώνεται κατά τον ίδιο τρόπο η διαδικασία, δηλαδή θα πραγματοποιεί την εξέταση και θα λαμβάνει τη σχετική γνωμάτευση.

Μάλιστα, για την υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» ο ΕΟΠΥΥ έχει απευθύνει πρόσκληση προς ιδιώτες γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για να συμμετάσχουν στη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των γυναικών σε όλη την επικράτεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εφέτος η δυνατότητα ψηφιακής μαστογραφίας θα δοθεί στις γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί στην ίδια εξέταση το 2021. Ενώ στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από́ καρκίνο του μαστού τα τελευταία πέντε χρόνια.

programma_gennimata_4.jpg
programma_gennimata_5.jpg
programma_gennimata_6.jpg
programma_gennimata_7.jpg

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Πανελλήνιες 2022: Τα θέματα που «έπεσαν» σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

Μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλονίκη: Το ΦΕΚ για νέο γήπεδο ΠΑΟΚ και ανάπλαση Τούμπας

Είδος πολυτελείας το... πιτόγυρο – Αγγίζει τα 4 ευρώ στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τα Χριστούγεννα «χτυπούν» στη Στοά Μοδιάνο – Έρχονται συναυλίες, πάρτι
Η κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες της την Δευτέρα και πλέον μπαίνει σε γιορτινούς ρυθμούς – Πότε ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τα...
Θεσσαλονίκη: Τα Χριστούγεννα «χτυπούν» στη Στοά Μοδιάνο – Έρχονται συναυλίες, πάρτι