Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οικονόμου από Θεσσαλονίκη: Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα φέρει ανάπτυξη (VIDEO)

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη

Την ικανοποίησή του σχετικά με την πρόοδο που συντελείται σε ό,τι αφορά τις πρόδρομες διαδικασίες για το γήπεδο του ΠΑΟΚ και την γενικότερη ανάπλαση της γύρω περιοχής, στην Τούμπα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλές αναπτυξιακές συνέπειες και για τη Θεσσαλονίκη και για τη Β. Ελλάδα».

Αναλυτικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

Παρά τον παγκόσμιο οικονομικό τυφώνα που προκάλεσαν η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ελλάδα καταφέρνει σημαντικές νίκες. Όχι μόνο στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και στο οικονομικό. Οι νίκες μας αυτές μας προσφέρουν περισσότερα μέσα για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας για την κοινωνία και τους ανθρώπους. Να προσφέρουμε σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες περισσότερους τρόπους για να αντέξουν τα βάρη από την κρίση στην ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα. Γιατί για την Νέα Δημοκρατία απαράβατη αρχή, από την εποχή της δημιουργίας της, είναι ότι η οικονομική πρόοδος υπάρχει για να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων. Είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός. Γιατί ήμασταν και είμαστε η Παράταξη του πολιτικού ανθρωπισμού, με πρώτη μας μέριμνα τις λαϊκές ανάγκες.

Ειδικότερα, χθες, στη συνεδρίαση του Eurogroup, υπήρξε μια εξέλιξη - ορόσημο για την Πατρίδα μας. Αποφασίστηκε η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου. Ανοίγει έτσι -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ο δρόμος για τον μεγάλο εθνικό στόχο που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ανοίγοντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης και οικονομικής ενίσχυσης όσων πλήττονται από την κρίση. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εθνική επιτυχία, καθώς με τον τρόπο αυτό κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την Πατρίδα μας για την ανάπτυξη της χώρας και για την ευημερία των πολιτών της. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, που βιώσαμε μια τραγική και επώδυνη δωδεκαετία, βλέπουμε να ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και προοπτικής στη δίνη μιας τεράστιας εισαγόμενης κρίσης.

Τις εξελίξεις αυτές συνοδεύουν και τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα  τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τόσο τους ευρωπαϊκούς, όσο και τους εθνικούς θεσμούς. Πρόκειται για μια εμφατική απάντηση στον λαϊκισμό και όσους νομίζουν ότι το ρολόι της Ιστορίας μπορεί να ξαναγυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική πρόοδο, η  εμπιστοσύνη των πολιτών αποκαθίσταται. Μια εμπιστοσύνη την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες που περάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος που πρωταγωνιστεί. Ένα Κράτος που δεν είναι δέκτης υποδείξεων, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Το βλέμμα μας είναι σταθερά προσηλωμένο στην ανάπτυξη της χώρας, της οικονομίας, αλλά και την ανακούφιση της κοινωνίας.

 

Για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις

Η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά και αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας των πρωτόγνωρων ενεργειακών ανατιμήσεων.

Πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες -τον περασμένο Σεπτέμβριο- η Κυβέρνηση διείδε την πορεία των πραγμάτων και ξεκίνησε μια πολιτική  στήριξης, μια πολιτική μέσω ολοκληρωμένου σχεδίου. Και συνεχίζει ακόμη πιο δραστικά. Και θα συνεχίζει για όσο διαρκεί η κρίση. Είναι γνωστό ότι -σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Ινστιτούτο Bruegel- το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας που έχει προϋπολογίσει και διαθέσει η ελληνική Κυβέρνηση για τη θωράκιση των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση αγγίζει το 3,7% του Α.Ε.Π.. Το ποσοστό αυτό συνιστά μια επίδοση που κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα.

Στο μεταξύ συνεχίζεται -σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας- η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων  στους δικαιούχους για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων που πλήρωσαν οι καταναλωτές στο ηλεκτρικό ρεύμα -πάνω από 300 κιλοβατώρες- με  τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022. Οι επιστροφές θα είναι  ανάλογες με το ύψος των αυξήσεων και θα κυμαίνονται από 18 έως και 600 ευρώ. Θα αφορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή μηχανισμός απορρόφησης του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων  με την αναστολή ουσιαστικά εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Με τη νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσουμε το 70%-90% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:

-Στους ευάλωτους (ΚΟΤ) περίπου 500.000 νοικοκυριά θα απορροφηθεί το 100% της αύξησης.

-Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια  (όλες οι κατοικίες) απορρόφηση έως και το 85% της αύξησης.

-Σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις η απορρόφηση θα φτάσει το 82% της αύξησης.

-Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια  η απορρόφηση της αύξησης θα είναι της τάξης του 90-95%.

Σημειώνεται ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα παρέμβαση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα καύσιμα. Εξετάζεται τόσο η αύξηση της περιμέτρου των δικαιούχων όσο και το ύψος της ενίσχυσης.

Ξέρουμε τα προβλήματα, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες των πολιτών, παρακολουθούμε στενά τις διεθνείς εξελίξεις, και η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε υπαρκτή δυνατότητα και δημιουργεί συνεχώς νέα εργαλεία για να βοηθήσει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Με σύνεση, με υπομονή, με επιμονή, με σχέδιο, θα αντέξουμε και θα βγούμε όλοι μαζί και από αυτή την τεράστια δοκιμασία.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες -πρώτο από όλα- το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της συστηματικής και επαγγελματικής δουλειάς που γίνεται μετά το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-27» -που εγκρίθηκε πρώτο από όλα, προχθές-  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες και το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και τα τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που το συνοδεύουν, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,63 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο  Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που επικυρώνει εμφατικά το άρτιο επίπεδο του εθνικού σχεδιασμού για τη πράσινη μετάβαση της χώρας. Αυτή η πρωτιά καθιστά πλέον εφικτή τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων που θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στις επηρεαζόμενες περιοχές, με βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Μέσω αυτών των δυνατοτήτων και των έργων προσφέρονται ευκαιρίες μετριασμού των συνεπειών της τελευταίας και τεράστιας παγκόσμιας κρίσης. Αποδεικνύει, ακόμα, την ισχυρή  βούληση της Κυβέρνησης για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Το πρόγραμμα άλλωστε φέρνει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και προκοπή σε σημαντικές περιοχές της χώρας -η Δυτική Μακεδονία είναι σίγουρα μια από αυτές-  που καθίστανται έτσι πρωτοπόρες στην πράσινη μετάβαση με ταυτόχρονη στήριξη της κοινωνίας και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι το 1ο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. είναι το ελληνικό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-27» και το 1ο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το ελληνικό. Και αυτό ενώ η Ελλάδα ήδη αναδεικνύεται 1η στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, 1η στην υποβολή και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ΕΣΠΑ 2021-27. Όλα αυτά δεν είναι αποτελέσματα τύχης και συγκυριών, αλλά τεχνογνωσίας, επαγγελματισμού και συνεχούς προσπάθειας.

 

Ξεκινούν την 1η Ιουλίου οι εγγραφές για τον Προσωπικό Γιατρό

Ξεκινούν από την 1η Ιουλίου -σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ- οι εγγραφές των πολιτών όλης της χώρας στον Προσωπικό Γιατρό.

Όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να εγγραφούν είτε   μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τους προσωπικούς γιατρούς. Όλες οι αιτήσεις γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε γιατρός έχει επιλέξει.

Οι πολίτες θα έχουν  δικαίωμα ελεύθερης επιλογής στον προσωπικό γιατρό, ειδικότητας γενικής - οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας, ο οποίος είναι είτε  γιατρός κλάδου γιατρών Ε.Σ.Υ., είτε γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, είτε γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό, ενώ μεταγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μόνο μία  φορά ανά έτος.

 

Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ

Θέλω να εκφράσω και από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την πρόοδο που συντελείται σε ό,τι αφορά τις πρόδρομες διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Έχει ήδη εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη Νέα Τούμπα και έχουμε το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει, επιτέλους, ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε και σε μία συνολική ανάπλαση της γύρω περιοχής. Υπάρχει πια  η δυνατότητα -σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ- να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες και να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα. Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλές αναπτυξιακές συνέπειες για την Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ενημερώσω ότι εντός της ημέρας κατατίθεται αγωγή του ελληνικού Δημοσίου κατά της εταιρείας Novartis. Πολύ σύντομα θα ακολουθήσει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας με διευκρινιστικές λεπτομέρειες.

Δείτε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το αντίο Σακελλαροπούλου στον αντιπτέραρχο Χατζηλάκο: Τον αποχαιρετάμε με σεβασμό
Αποχαιρετάμε με σεβασμό τον ηρωικό πιλότο αντιπτέραρχο Κωνσταντίνο Χατζηλάκο, έγραψε στο Twitter η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Το αντίο Σακελλαροπούλου στον αντιπτέραρχο Χατζηλάκο: Τον αποχαιρετάμε με σεβασμό
Σκρέκας: Στόχος να γίνει η Ελλάδα εξαγωγός χώρα πράσινης ενέργειας
H λύση για την Ελλάδα είναι οι ΑΠΕ - Για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειαζόμαστε αναβάθμιση των δικτύων με έργα ύψους 10 δισεκατομμυρίων, αναφέρει...
Σκρέκας: Στόχος να γίνει η Ελλάδα εξαγωγός χώρα πράσινης ενέργειας