Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας - Σας περιμένω

«Εάν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω την εμπιστοσύνη της βουλής, καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να αναμετρηθούμε. Σας περιμένω»

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται για τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεκίνησε με αναφορά στα όσα είχε πει νωρίτερα ο κ.Γιάνης Βαρουφάκης του ΜΕΡΑ 25 και ακολούθως σχολίασε τον διάλογο του κ.Γεραπετρίτη με τον κ.Τσίπρα. «Θέλω να σας συγχαρώ κ.Τσίπρα για την ταχύτητα που επιδείξατε για να κάνετε εντυπωσιακή κοινοβουλευτική τούμπα και πήρατε πίσω όσα είχατε πει. Αυτό λέγεται κοινοβουλευτική θρασυδειλία», είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Ο κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είχε αναφέρει στην ομιλία του σχετικά με το περιεχόμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. «Πώς αισθάνεστε να χρησιμοποιείτε στοιχεία από μια συνεδρίαση κλειστή; Με κατηγορήσατε ότι έδωσα εντολή παρακολούθησης. Είναι ο λόγος σας ενάντια στον δικό μου. Οι πολίτες θα πιστέψουν ή εσάς ή εμένα. Ο κ.Βαρουφάκης τα «μπαλαμούτιασε» λίγο στην ομιλία του, μας είπε ότι δεν ακούγατε κανέναν. Μπορείτε να μας το πείτε κι εσείς; Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ξέρει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Εγώ δεν γνωρίζω. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών. δεν διανοήθηκα ποτέ να ρωτήσω με βάση τις αναφορές της ΕΥΠ ποιες είναι οι πηγές των πληροφοριών. Εγώ δεν γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να γνωρίζω», είπε ο κ.Μητσοτάκης. «Τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει η διοικητής, η ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας -παλιά ήταν δύο, τώρα είναι ένας», συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης , ενώ την ίδια ώρα άρχισαν διαμαρτυρίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα από τον κ.Φίλη.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το 2016 υπήρχε πόρισμα της ΕΥΠ που αφορούσε υποθέσεις διαφθοράς στην Αστυνομία, και φέρονται να υπήρχαν συνομιλίες αξιωματικών με τον υπουργό Άμυνας και τη σύζυγό του. Αναρωτιέμαι, ο υπουργός Αμυνας κάνει "νταλαβέρια" με υπόδικο, έχετε την πληροφορία και δεν κάνετε τίποτα; Ας προσέχετε λίγο κύριε Τσίπρα. 

Ερχόμαστε στα ερωτήματα που έχετε θέσει κ.Τσίπρα. Δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς, δεν ορίζεται ούτε από το Σύνταγμα, ούτε από τον εκτελεστικό νόμο. Κανείς δεν μπορεί να πει κανείς και μάλιστα με βεβαιότητα ότι ορισμένοι δεν μπορούν να λειτουργούν σε βάρος της εθνικής ασφάλειας, από τέτοιους δημιουργούνται ρήγματα στην εθνική ασφάλεια. Εγώ δέχθηκα ότι στην περίπτωση του κ.Ανδρουλάκη φίλτρο δεν υπήρχε. Είμαι ανοιχτός να ακούσω προτάσεις από όλα τα κόμματα και ήδη εμείς κάναμε το πρώτο βήμα. Είμαι ανοιχτός να ακούσω και άλλες προτάσεις για πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ την εξαίρεση βουλευτή, μόνο λόγω της ιδιότητάς του. Με ρωτήσατε και εσείς και ο κ.Κατρίνης μια ερώτηση που ξέρετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω. Γιατί παρακολουθήθηκε ο κ.Ανδρουλάκης. Μπορώ να πω ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη, αλλά τα φίλτρα που έπρεπε να υπάρχουν δεν ήταν επαρκή. Δεχόμαστε ότι ήταν μια παρακολούθηση που δεν έπρεπε να γίνει. Ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται από πριν. Γι' αυτό αντέδρασα όπως αντέδρασα. Θα κληθούν στην εξεταστική όλοι οι αρμόδιοι. Είπε και ο κ.Κουτσούμπας ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν και άλλοι διοικητές. Δε νομίζω να υπάρξουν αντιρρήσεις, έτσι κ.Τσίπρα; Να κληθεί και ο κ.Ρουμπάτης και ο κ.Δραβίλας, να έρθουν όλοι, να μας διαφωτίσουν πως χειρίστηκαν αυτοί τέτοιες λεπτές υποθέσεις. 

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός είπε: Ο τέως γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ονομαστικά σε δημοσιογράφους, λέγοντας ότι είναι στο pay roll του Μαξίμου. Δεν έχετε αίσθηση του δικού σας παρελθόντος και συναίσθηση των δικώω σας πράξεων. Κλείνω να αναφορά στην ενδιαφέρουσα και τολμηρή παρότρυνσή σας προς την Κ.Ο. της ΝΔ να ρίξει, ουσιαστικά την κυβέρνηση. Κοιτάξτε. Αυτή η ομάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες, νεώτεροι έχουν αποδείξει ότι ο ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής και έτοιμη και δώσει κάθε μάχη. Εάν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω την εμπιστοσύνη της βουλής, καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να αναμετρηθούμε. Σας περιμένω. 

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

Νωρίτερα, στην πρωτολογία του, ο κ.Μητσοτάκης είχε θέσει το πλαίσιο για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, μέσα από τέσσερις αλήθειες που αναδεικνύονται από την υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν δίστασε να παραδεχθεί τα λάθη που έγιναν στην υπόθεση του κ.Ανδρουλάκη και από τα οποία αναδείχθηκαν κενά στο σχετικό πρωτόκολλο, ενώ παράλληλα κατέθεσε στη βουλή ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ότι και ο κ.Μητσοτάκης είχε πέσει θύμα συνακροάσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν δυνάμει πρωθυπουργός.  Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που έχει τηρήσει στην υπόθεση, ζητώντας, μάλιστα, από τον κ.Βαρουφάκη να τοποθετηθεί στη Βουλή επί παλαιότερης καταγγελίας του ότι επί ηγεσίας του κ.Ρουμπάτη στην ΕΥΠ, λειτουργούσε ακόμη και σε βάρος της ίδιας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πλην του κ.Βαρουφάκη άλλοι τέσσερις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (Πανούσης, Κοτζιάς, Λαφαζάνης και Βαλαβάνη) είχαν καταγγείλει ότι ήταν θύματα παρακολουθήσεων. 

Δείτε την πρωτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Παίρνω το λόγο με την ελπίδα ότι θα βρούμε λύσεις και σε μια περίοδο με μεγάλη τοξικότητα να αναζητήσουμε συγκλίσεις. Υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του κινητού του κ.,νδρουλάκη. Δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος και προχώρησα σε αλλαγές προσώπων, αλλά και αλλαγές στην ΕΥΠ. Δέχθηκα αμέσως η υπόθεση να έρθει στην ολομέλεια, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να γίνει αυτή η συζήτηση. Παράλληλα κατέθεσε 4 τομές αλλαγών για να διαμορφώσουμε μια νέα πραγματικότητα στο χώρο των μυστικών υπηρεσιών, αλλά να σεβαστούμε το έργο που επιτελεί η ΕΥΠ. Συντέλεσε καθοριστικά για να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστευτική που ετοιμαζόταν στον Εβρο. Μας βοηθά στη διπλωματία, εξιχνιάζει σοβαρά εγκλήματα, έχει διαρκές μέτωπο με την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Επιτυχίες που σχεδόν ποτέ δεν γίνονται γνωστές. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση αυτόν τον επιτελικό βραχίονα του κράτους», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο κ.Μητσοτάκης. 

Υπάρχουν σήμερα περίπου 500 παράνομα λογισμικά, πολλά από αυτά παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης κινητών. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή ελέγχου των επικοινωνιών. Σε πολλές χώρες υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι παρακολουθήσεων. Δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Να επικαλεστώ και την εμπειρία της σοσιαλιστικής Ισπανίας. Αποδείχθηκε ότι είχε παγιδευτεί και το κινητό του πρωθυπουργού, του κ.Σάντσεθ. Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους ότι ήμουν θέμα συνακροάσεων, όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Καταθέτω την ανάρτηση του κ.Τέλλογλου. Ποια παράκεντρα μας άκουγαν επί πρωθυπουργίας του κ.Τσίπρα. Να βάλουμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Να μη δημιουργήσουμε εικόνα ανεπάρκειας και πεδίο διχασμού σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Τα εύκολα σενάρια κατασκοπείας πριονίζουν το θεσμό της Δημοκρατίας.

Τέσσερις αλήθειες:

1. Πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχιση ανάμεσα σε λογισμικά τύπου Predator και τις νόμιμες επισυνδέσεις. Τα πρώτα δεν υπάρχουν στις ελληνικές αρχές. Οι νόμιμες επισυνδέσεις εκτείνονται σε ευρύ φάσμα, από τις δράσεις της αστυνομίας, του λιμενικού, την τρομοκρατία. Λειτουργούν με ειδικό πρωτόκολλο που προϋπήρχε. Ηρθε η ώρα να επαξιολογήσουμε. 

2. Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία τηρήθηκε όπως προβλέπει η διάταξη του 2018. Ομως υποτιμήθηκε αφού αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό. Επρεπε να δείξει διαφορετικά αντανακλαστική. Ηταν νόμιμη, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. 

3.Σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο και τη μυστικότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια. Να μην κατασκευάζονται εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας. Δύσκολη η κατανόηση των χειρισμών αυτού του χαρακτήρα. Οσοι το αρνούνται δεν λένε την αλήθεια.

4. Από την πρώτη στιγμή κάλεσε η κυβέρνηση τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προρωπικά και άλλαξε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για διπλή υπογραφή εισαγγελέα και τήρησε όλες τις διαδικασίες και έχει ενημερωθεί η δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Η υπόθεση ερευνάται από έναν ακέραιο εισαγγελέα, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οσο, κ.Κατρίνη, για τη νομικότητα της επισύνδεσης, όσο ο κ.Ανδρουλάκης επιμένει ότι είναι παράνομη, ας προσφύγει τόσο στα ελληνικά, όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Στο όνομα της διαφάνειας όμως, δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας, όπως κάνατε πρόσφατα στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών που βουλευτές ήταν σε ανοιχτή γραμμή. 

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε: Ενα μικρό υποσύνολο των παρακολουθήσεων γίνεται από την ΕΥΠ, οι άλλες γίνονται από άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη Δημοκρατία που έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις αδυναμίες της με τομές. Με βάση της 4 αλήθειες έρχονται αντίστοιχες τομές με πρόνοιες προστασίας και μάλιστα ειδικές για δημόσια πρόσωπα και επικοινωνία με τη βουλή, όπως έγινε με την ΠΝΠ, που κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Οι παρακολουθήσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτησή μας μπορεί να έχει θετικό αποτύπωμα: Αναβάθμιση του ρόλου του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων παρακολουθήσεων, ενίσχυση της διαφάνειας στην ΕΥΠ. Είναι η βάση μιας διακομματικής ημερήσιας διάταξης που μπορεί να οικοδομήσει μια σύγχρονη υπηρεσία πληροφοριών. Η τοποθέτηση ενός έμπειρου διπλωμάτη στην κορυφή αποτελεί εγγύηση. Ο κ.Δεμίρης υπήρξε ο κορυφαίος Ελληνας διπλωμάτης. Θα χρειαστεί στήριξη. Η εξεταστική θα δείξει τι έγινε, αλλά θα είναι μισή η δουλειά της, αν δεν διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.

Απέφυγα να αναφερθώ στα ανεύθυνα που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση και ειδικά από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Το έκανε σε όλα, στην πανδημία, στο μεταναστευτικό, τη θωράκιση των συνόρων, τις συμφωνίες για τη θωράκιση της χώρας, απέναντι σε κάθε προσπάθεια, τώρα, αναβάθμισης της ΕΥΠ. Οπως σε όλα, και τώρα, η ζωή θα διαψεύσει τα σενάρια καταστροφολογίας. Λάβαμε μέτρα για να διορθώσουμε το λάθος στην υπόθεση του κ.Ανδρουλάκη. Διαχώρισα τη θέση μου από πρακτικές άλλων εποχών, ενώ εσείς κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο. Αλλά, πάει πολύ κ.Τσίπρα, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, όταν πέντε πρώην συνεργάτες σας σάς έχουν καταγγείλει για παρακολουθήσεις. Για τον πέμπτο, τον κ.Βαρουφάκη, θα ήθελα να διευκινίσετε κάτι που είχατε πει σε ομιλίας σας: "δεν ήταν χρυσή περιόδος εκείνη του Ρουμπάτη. Το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε ακόμη και σε βάρος της κυβέρνησής μας" Αναμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας κ.Βαρουφάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

Κύριε Τσίπρα επί εποχής σας δεν υποκλάπηκαν e mail του αντιπροέδρου του ΣτΕ και πήγαν στην Αυγή, μια μέρα πριν κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Παππά; Ποιός μιλάει; Δε ήθελα να αναφερθώ στο παρελθόν.  Δεν γίνονται ελαφρύτερα τα λάθη μας όταν οι απέναντί μας είναι πολύ χειρότεροι. Και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το ζήτημα για να δημιουργήσει σκηνικό πολιτικής κρίσης. Αποδίδετε προσωπικά σε μένα την εντολή παρακολούθησης του κ.Ανδρουλάκη. Είναι ψέμα, ανήθικο και περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Επιστρέφετε στον αποστολέα. Είναι κρίμα να δίνετε στο πιάτο όσα προσδοκούν αυτοί που καταδοκούν πέρα των συνόρων για την αποδυνάμωση των μυστικών υπηρεσιών.

Κάλεσα τον κ.Ανδρουλάκη να συναντηθούμε, αρνήθηκε τότε, όπως αρνείται και τώρα. Εχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση. Είναι δικαίωμά του να επιλέγει τους φίλους του και τους συμμάχους του. Αλλά τους πρωθυπουργούς τούς επιλέγει ο λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα. 

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον υβριδικό «πόλεμο» της Τουρκίας στον Εβρο, κάνοντας εκτενή αναφορά στην υπόθεση των μεταναστών που βρέθηκαν σε νησίδα του ποταμού τις μέρες του δεκαπενταύγουστου. Παράλληλα, έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τόσο για την θωράκιση της χώρας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, αλλά και σε όσους επιδιώκουν αδύναμες κυβερνήσεις. «Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια από τα οποία κάποτε κάποιοι αναζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από κέντρα μέσα ενημέρωσης. Η απάντηση είναι μία, εγώ δεν κάνω πίσω, και οι Ελληνες δεν γυρνάνε πίσω. Ζητάτε, θα το ξανακάνετε φαντάζομαι σήμερα, ζητάτε εκλογές. Σ' αυτό το περιβάλλον αστάθειας ζητάτε να μπει η χώρα σε ένα δίμηνο- τρίμηνο περιπέτειας. Ζητάτε εκλογές για να πάτε τη χώρα στην αστάθεια. Με το οποίο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω. Στο τέλος της 4ετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε, ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει. Η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται ούτε σε πιέσεις, ούτε σε παθογένειες, ούτε και στις δικές της αδυναμίες. Πέρσι, μίλησα για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Φέτος ο μηχανισμός λειτουργεί καλύτερα. Σκύψαμε στο πρόβλημα. Δεν θα χάσουμε το στόχο της Ελλάδας που αξίζουμε. «Ενα λάθος γίνεται σφάλμα, μόνο όταν δεν το διορθώνουμε», είπε ο Κένεντι και θα συμπληρώσω «είναι πολύ καλύτερο μια κυβέρνηση που οδηγεί σωστά αλλά κάνει λάθη, από μια λάθος κυβέρνηση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ