Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δένδιας: «Δύσκολος γείτονας η Τουρκία» - Σύντομο τετ α τετ με Τσαβούσογλου

Σύντομο τετ-α-τετ με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών

«Δύσκολο γείτονα» ο οποίος μονίμως δημιουργεί προβλήματα στη Μεσόγειο χαρακτήρισε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο "2022 Bled Strategic Forum"  στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

«Κάποια στιγμή ονειρεύτηκα ότι είμαι ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου αλλά όταν ξύπνησα παρέμεινα υπουργός της Ελλάδας, που πρέπει να είναι δίπλα σε ένα δύσκολο γείτονα την Τουρκία με πλήρη αστάθεια στη Μεσόγειο που δημιουργεί μονίμως προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά για τις τουρκικές προκλήσεις ο υπουργός.

Κατά την προσέλευσή του στο φόρουμ ανέφερε σε Έλληνες δημοσιογράφους ότι "η Ελλάδα πάντοτε συνυπογράφει κάθε προσπάθεια που κατατείνει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, εξού και η παρουσία μας σήμερα εδώ".

Μάλιστα είχε και ένα σύντομο τετ-α-τετ με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως σημείωσε στο Μπλεντ βρίσκονται περισσότεροι από 25 υπουργοί Εξωτερικών για να συζητηθούν μία σειρά από θέματα πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

"Καταρχήν, τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως αυτές εξελίσσονται, αλλά και, μάλιστα, ενόψει του χειμώνα", επεσήμανε.

"Τα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την τεράστια πρόκληση που συνιστά η κλιματική αλλαγή. Μετά μάλιστα από την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα Τζον Κέρι στην Αθήνα, την ανάληψη της διοργάνωσης από την Ελλάδα του "Οur Ocean Conference" το 2024 για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς και στις θάλασσες".

"Αλλά, επίσης, και τα ζητήματα παραπληροφόρησης και, γενικά, όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα τόσο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο", πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία υπογράμμισε ότι "Όταν λέμε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μια υπαρξιακή πρόκληση για τον κόσμο και για τις αξίες μας, τότε η απάντηση πρέπει να είναι εξίσου σοβαρή, πρέπει να είναι μια πανευρωπαϊκή απάντηση".

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, τα κράτη δεν έχουν μεμονωμένα την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αν αφεθούν μόνα τους και πληρώνουν βαρύ τίμημα για την υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας. Πρόσθεσε δε, πως το επίπεδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα δεν έχει κανένα νόημα και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

"Πρέπει να τους υποστηρίξουμε, πρέπει να τους βοηθήσουμε, πρέπει να είμαστε τολμηροί", υπογράμμισε.

"Αν θέλουμε να κρατήσουμε τις κοινωνίες μας μαζί μας, σε περιόδους πληθωρισμού και σε περιόδους αύξησης της ανισότητας, πρέπει να δράσουμε, αλλιώς θα δούμε μια λαϊκιστική αντίδραση και όλο το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη θα αλλάξει ουσιαστικά".

"Η κοινή γνώμη περιμένει, δικαίως, από την πολιτική ηγεσία να δώσει μια ορθολογική απάντηση και να εξηγήσει τι κάνει, να είναι σε θέση να τη διευκολύνει, αλλιώς η κοινή γνώμη θα αλλάξει ηγεσία. Αυτός είναι ο κανόνας της δημοκρατίας".

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στις πολύπλευρες προκλήσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή εκτός από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του: ένας δύσκολος γείτονας, η κρίση στη Λιβύη, η Συρία, το Σαχέλ.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιάρτο ότι θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για τη βοήθεια στην πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, "αλλά υπάρχει ένα μεγάλο "αλλά".

"Η Τουρκία είναι το μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει ούτε μία από τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία", υπενθύμισε. "Η Ρωσία χρησιμοποιεί την τουρκική οικονομία ως διέξοδο από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αν επιτρέψεις διεξόδους στην πολιτική των κυρώσεων τότε αυτές δεν θα λειτουργήσουν ή θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσουν".

Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν πρέπει να τη βλέπουμε σαν απειλή για τις θέσεις εργασίας και της ανάπτυξη. "Το αντίθετο μάλιστα, είναι δημιουργός θέσεων εργασίας και ανάπτυξης", επεσήμανε.

Αναφερόμενος δε στη συνάντησή του νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα Τζον Κέρι, επεσήμανε ότι ο Νο1 κλάδος που δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ είναι οι μηχανικοί τουρμπινών για την πράσινη μετάβαση.

''Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πράσινη μετάβαση σαν μια θετική εξέλιξη που δημιουργεί μια πιο συμπεριλιπτική, δίκαιη και βιώσιμη οικονομία", σημείωσε. "Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την κρίση στην Ουκρανία σαν ένα τρόπο για να 'σκοτώσουμε' την πολιτική της πράσινης μετάβασης".

Πρέπει να κάνουμε την ευρωπαϊκή πολιτική ακόμη πιο πράσινη, σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί ακόμη πιο γρήγορα.

"Δεν υπάρχει επιλογή: Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δε μπορούμε να επιβιώσουμε αν δε την αντιμετωπίσουμε", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί