Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αποχώρησε ο Χριστόφιας από την Επιτροπή για την οικονομία

Στον γενικό εισαγγελέα παρέπεμψε η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία την άρνηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να καταθέσει προφορικά ενώπιόν της. Από την πλευρά του ο Χριστόφιας δήλωσε ότι «η κοινωνία θα οδηγηθεί στο βάραθρο και θα είναι ταφόπετρα για τη δημοκρατία, εάν περιπέσουμε στο φοβερό λάθος να δικάζουμε πολιτικούς», ενώ σε μακροσκελή δήλωσή του -που η Επιτροπή αρνήθηκε να ακούσει- αποδίδει στο Eurogroup την ευθύνη για τη μη υπογραφή μνημονίου επί προεδρίας του. Ειδικότερα, σε ενδιάμεση απόφασή της η Επιτροπή αναφέρει: «Εγείρεται θέμα ανυπακοής σε νόμιμη διαταγή βάσει των προνοιών του άρθρου 137 του Ποινικού Κώδικα, και άλλων συναφών διατάξεων. Δεν προβαίνουμε σε καμιά διαπίστωση επί του θέματος. Το θέμα θα παραπεμφθεί στον γενικό εισαγγελέα προς εξέταση». Η Επιτροπή χαρακτηρίζει «ασύγγνωστη και απαξιωτική προς τους θεσμούς και την ευνομία τη συμπεριφορά του κ. Χριστόφια». Κατ’ ουσίαν, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Πικής , ο κ. Χριστόφιας ζητούσε ειδική μεταχείριση «με την αναφορά του ότι δεν είναι οποιοσδήποτε μάρτυρας».

Κατήγγειλε προσπάθεια φίμωσής του

Ο Δ. Χριστόφιας κατήγγειλε προσπάθεια φίμωσής του και δήλωσε ότι «η κοινωνία θα οδηγηθεί στο βάραθρο και θα είναι ταφόπετρα για τη δημοκρατία, εάν περιπέσουμε στο φοβερό λάθος να δικάζουμε πολιτικούς». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι ουδείς είναι υπεράνω το συντάγματος. «Η κυβέρνηση, μετά τα γεγονότα, όπως εξελίχθηκαν στη σημερινή συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής, θεωρεί ότι η Επιτροπή θα πρέπει, μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις και προσκόμματα, να αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

«Η μη υπογραφή μνημονίου ήταν απόφαση του Eurogroup»

Στο Eurogroup απέδωσε τη μη υπογραφή του μνημονίου επί προεδρίας του, ο τέως Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε μακροσκελή δήλωσή του που η Ερευνητική Επιτροπή αρνήθηκε να ακούσει. «Η μη υπογραφή ήταν απόφαση του Eurogroup και όχι δική μας», αναφέρεται στη μακροσκελή δήλωση του κ. Χριστόφια, την οποία η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία δεν δέχθηκε να αναγνώσει ενώπιόν της πριν απαντήσει στις ερωτήσεις της. Ο κ. Χριστόφιας υποστηρίζει ότι η τρόικα ήρθε στην Κύπρο λόγω της κατάστασης των τραπεζών. «Η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν είναι κρίση χρέους ούτε και αυτή προκλήθηκε από τα δημοσιονομικά της δεδομένα. Προβλήματα διαρθρωτικά της οικονομίας υπήρχαν και υπάρχουν για δεκαετίες», τονίζει. Η καθοριστική ζημιά, επισημαίνει, προήλθε από την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος, με ένα ποσό της τάξης του 10% του ΑΕΠ και το 25% περίπου του ετήσιου προϋπολογισμού, γεγονός που αποτέλεσε την αιτία για την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Πυρά Χριστόφια κατά της Κεντρικής Τράπεζας

Ο κ. Χριστόφιας εξαπέλυσε πυρά κατά της Κεντρικής Τράπεζας αναφέροντας ότι «αυτοί που αποφασίζουν για το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας της ευρωζώνης, είναι οι διοικήσεις των τραπεζών με την ευθύνη της εποπτείας να ανήκει αποκλειστικά στην Κεντρική Τράπεζα». Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, στην περίπτωση της Κύπρου τα δημοσιονομικά δεδομένα αποτελούν δευτερεύον ζήτημα σε σχέση με το ζήτημα των τραπεζών, το οποίο καθόρισε την καταστροφική πορεία της κυπριακής οικονομίας. Επίσης, ο κ. Χριστόφιας στη δήλωσή του καταγγέλλει ότι «οι ακολουθούμενες πολιτικές δεν μπορεί να δικάζονται ούτε και υπόκεινται σε λογικές δικαστηρίων και ερευνητικών επιτροπών». Ο τέως Πρόεδρος υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν παρέμεινε απαθής και ότι έλαβε μέτρα. Τέλος, αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα και τη συμπεριφορά που επέδειξε η αντιπολίτευση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βανδαλισμοί σε μνημεία στη Θεσσαλονίκη: Ποια τα σημεία «μαγνήτης» για τους δράστες
Η ομάδα εθελοντών που εδώ και 7 χρόνια με τη δράση της προσπαθεί να δώσει λύση καθαρίζοντας πολλά σημεία στην πόλη
Βανδαλισμοί σε μνημεία στη Θεσσαλονίκη: Ποια τα σημεία «μαγνήτης» για τους δράστες
Ένας στους εφτά ενήλικες στην Ελλάδα βίωσε σεξουαλική βία όταν ήταν παιδί
Τι έδειξε παγκόσμια μελέτη του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ
Ένας στους εφτά ενήλικες στην Ελλάδα βίωσε σεξουαλική βία όταν ήταν παιδί