Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πέτσας: «Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» - Αντιδράσεις των κομμάτων, τι απαντά ο ίδιος

Για ατυχή στιγμή κάνει λόγο ο Στέλιος Πέτσας, αλλά και για αποσπασματική προβολή μιας φράσης που διαστρεβλώνει την αλήθεια

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για την ενεργειακή κρίση, στην διάρκεια της συνέντευξης του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1. 

Μιλώντας με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου, ερωτηθείς για τα χιλιάδες νοικοκυριά που έκαναν την κοστοβόρα μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο, ο κ. Πέτσας είπε πως «είναι λαϊκισμός όταν αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα. Έχει αυξηθεί 1200% η τιμή του φυσικού αερίου». 

Εν συνεχεία, ερωτηθείς αν εξετάζεται κάποιο μέτρο για τα νοικοκυριά αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απάντησε χαρακτηριστικά ότι «Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δείχνουμε προσαρμογή. Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει».

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Άμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων. Σε δήλωση - απάντηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε πως «ο κ. Πέτσας σήμερα το πρωί ανακοίνωσε το κυβερνητικό δόγμα για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα: "όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει". Η δήλωση αυτή απευθύνεται σε πολίτες που έχουν ήδη χάσει ή περιορίσει το στοιχειώδες δικαίωμα στη θέρμανση εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να επιδοτήσει τους κερδοσκόπους και να αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια». 

Συνεχίζει λέγοντας πως «η δήλωση του κυρίου Πέτσα είναι σοκαριστική. Προσβάλλει 700.000 νοικοκυριά που επέλεξαν το φυσικό αέριο και καλούνται σήμερα να ξαναπληρώσουν νέες εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να ζεσταθούν. Προσβάλλει όλη την ελληνική κοινωνία που εδώ και μήνες παρακολουθεί μια αδιάφορη και κυνική κυβέρνηση να πορεύεται με το δόγμα της ατομικής ευθύνης και της προκλητικής στήριξης των λίγων και ισχυρών». 

Καταλήγοντας αναφέρει «Νομίζαμε ότι ο κ. Πέτσας θα έμενε στην ιστορία με τη δυσώνυμη λίστα του. Τελικά θα είναι αυτός που μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα μας θυμίζει το σύγχρονο "ας φάνε παντεσπάνι". Ας μην έχουν καμία αμφιβολία. Οι μέρες της πολιτικής τους αλαζονείας είναι μετρημένες».

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται πως «Η κυβέρνηση ζητάει από χιλιάδες πολίτες να πάνε από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Στο απλό δημοσιογραφικό ερώτημα αν η κυβέρνηση θα στηρίξει το κόστος μετάβασης ο κ. Πέτσας απάντησε κυνικά με τη φράση "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει". Τώρα έρχεται να μας πει ότι ήταν μια "ατυχής στιγμή" και ταυτόχρονα μιλάει για προσπάθεια διαστρέβλωσης και εκμετάλλευσης. Ο κυνισμός και η αλαζονεία συναντά την κοροιδία. Όσο δεν πάει σπίτι του είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για λάθος. Μπροστά στον δύσκολο χειμώνα η γραμμή Μητσοτάκη είναι: "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει"».

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει «Ο αλαζονικός οίστρος της κυβέρνησης συνεχίζεται, με τον κ. Πέτσα να παίρνει σήμερα τη σκυτάλη. Η ατυχέστατη -και μετά την ανασκευή- δήλωση ότι όποιος δεν προσαρμοστεί στην ενεργειακή πραγματικότητα, πεθαίνει είναι αποκαλυπτική πολιτικού κυνισμού. Η ενεργειακή πολιτική, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, απαιτεί πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής».

Ακόμη, σε δήλωση της η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη, υποστηρίζει «Εμβρόντητη παρακολούθησα τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, στο πλαίσιο ερωτήσεων για τα κυβερνητικά μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση, να δηλώνει ότι “Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει”! Πρόκειται για κυνική, στυγνή και απάνθρωπη δημόσια παραδοχή της ανάλγητης πολιτικής που διατρέχει την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μιας Κυβέρνησης που έχει μετατραπεί σε αλαζονικό καθεστώς για τους λίγους και ισχυρούς, χωρίς ίχνος μέριμνας για τους συνανθρώπους που καθημερινά οδηγούνται στη φτωτοχοποίηση και την εξαθλίωση, με τις κοινωνικές ανισότητες να διευρύνονται. Η έλλειψη στοιχειώδους ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς, ακόμα και μπροστά στο θάνατο, είναι σοκαριστική, πόσω μάλλον όταν αφορά τον Υπουργό που ο κ. Μητσοτάκης έχει ορίσει αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή για τον κύριο πυλώνα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην πατρίδα μας. Πρόκειται για απόλυτη αναντιστοιχία με το  θεσμικό ρόλο που έχει κληθεί να υπηρετεί. Το Κοινωνικό Κράτος, η  Κοινωνική Δικαιοσύνη, η προστασία της Ανθρώπινης Ζωής και Αξιοπρέπειας, αποτελούν κεκτημένα της Ελληνικής Δημοκρατίας.  Απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση όφειλε,προ πολλού, να έχει λάβει μέτρα, στην κατεύθυνση όσων, τεκμηριωμένα και κοστολογημένα, έχει επανειλημμένως προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και δεν επιτρέψουμε καμία οικογένεια, κανένας συνάνθρωπό μας, να μετατραπεί το “κοριτσάκι με τα σπίρτα”».

Σε σχόλιο του ΚΚΕ σημειώνεται «Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καλεί τα λαϊκά νοικοκυριά να ξανα-πληρώσουν για να ξανα-μετατρέψουν τη θέρμανση των σπιτιών τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Και όλα αυτά στο όνομα της προσαρμογής που “όποιος δεν την ακολουθήσει, πεθαίνει”. Πρόκειται για μνημείο κυνισμού και “κοινωνικού δαρβινισμού” που, αν κάτι αποδεικνύει, είναι την ανάγκη να “πεθάνουν” πολιτικά όσοι υπηρετούν τέτοιες πολιτικές και  τέτοιες απόψεις. Κύριοι της κυβέρνησης, να πληρώσετε εσείς τα έξοδα για τις όποιες αλλαγές στους λέβητες!».

Η Ελληνική Λύση σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Η κυβέρνηση δυστυχώς αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να «προσαρμοστεί» στην άσκηση πολιτικής επ´ ωφελεία των Ελλήνων, αλλά αντίθετα, προσαρμόζεται μόνον στις απαιτήσεις των ολιγαρχών.

Είμαστε βέβαιοι ότι στις επόμενες εκλογές θα τους «προσαρμόσει» ο λαός και οι «απροσάρμοστοι» θα τεθούν οριστικά στο περιθώριο».

Σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρεται «Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί πεθαίνει" ανέφερε χαρακτηριστικά κυνικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Μητσοτάκης Α.Ε., γνωστός από τις λίστες του για τα ΜΜΕ, κ. Πέτσας, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή αναφορικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης να επιδοτήσει την περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση από τους καυστήρες φυσικού αερίου στους καυστήρες πετρελαίου. Αν μας έλεγε η Κυβέρνηση ότι θα επιδοτήσει τις θερμικές αντλίες φερ' ειπείν, όπου δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον, θα το θεωρούσαμε εύλογο. Αν μας έλεγε ότι θα υπάρξουν κάποια κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμα προς την κατεύθυνση αυτή, επίσης θα το θεωρούσαμε εύλογο.  Αλλά το να σχεδιάζει να επιδοτήσει η Μητσοτάκης Α.Ε. κάτι που μας πηγαίνει πίσω σε αυτό που πριν επιδοτούσαμε αντίστροφα για να πάμε περιβαλλοντικά "μπροστά", είναι παντελώς παράλογο.

Και όταν μάλιστα όλος αυτός ο παραλογισμός, ντύνεται και με τον δαρβινισμό που εξέφρασε ο κ. Πέτσας σήμερα το πρωί στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη, γίνεται πραγματικά εξοργιστικός και ασυγχώρητος. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει και να προσβάλλει τους πολίτες και να αφήσει τους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πράσινη μετάβαση για την οποία έχει μιλήσει πολλές φορές ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά τελικά βλέπουμε όλες και όλοι πόσο το εννοούσε κι αυτό. Αυτό που χρειάζεται είναι μια αληθινή ενεργειακή αναβάθμιση με κοινωνικά κριτήρια και 100% χρηματοδότηση προς όφελος των πολιτών, τού περιβάλλοντος και της εθνικής οικονομίας, όπως έχει προτείνει το ΜέΡΑ25».

Απαντώντας σχετικά ο κ. Πέτσας κάνει λόγο για αποσπασματική προβολή μιας φράσης που διαστρεβλώνει την αλήθεια.

Απαντώντας, παράλληλα, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέλιος Πέτσας σε δήλωσή του αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να απομονώσει μια φράση μιας συνέντευξης προκειμένου να δημιουργήσει σκόπιμα εντυπώσεις, η συγκεκριμένη ήταν μια ατυχής στιγμή καθώς έδωσε πράγματι τη δυνατότητα διαστρέβλωσης και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η αποσπασματική προβολή της φράσης μου διαστρεβλώνει την αλήθεια. Είναι προφανές ότι αναφερόμουν στην προσαρμοστικότητα του ανθρώπου ιστορικά, ενώ στο σήμερα, στην προσαρμοστικότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Επομένως σε καμία περίπτωση η φράση αυτή δεν αφορούσε τις δαπάνες θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα. Για όνομα του Θεού».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έμφραγμα: Γυναίκες ή άντρες χάνουν πιο πολλά χρόνια ζωής - Οι επικίνδυνες ηλικίες
Έως και έντεκα χρόνια ζωής μπορεί να «χάσει» μια 50χρονη γυναίκα από το προσδόκιμο επιβίωσής της μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου
Έμφραγμα: Γυναίκες ή άντρες χάνουν πιο πολλά χρόνια ζωής - Οι επικίνδυνες ηλικίες