Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φον ντερ Λάιεν: Οι δημοκρατίες είναι αποτελεσματικές όταν είναι ενωμένες

Το μήνυμα που έστειλε από το 10ο Athens Democracy Forum

Για περισσότερα από 70 χρόνια η ήπειρός μας οδεύει προς την δημοκρατία. Αρχίσαμε να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη και ξεχάσαμε ότι δεν κινείται πάντα σε ευθεία πορεία. Αποτελεί ευθύνη της γενιάς μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να καθορίσει το μέλλον της είπε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο πλαίσιο του 10ου Athens Democracy Forum.

Όταν δώσαμε στην Ουκρανία την ιδιότητα του υποψήφιου μέλους της ΕΕ υπήρξαν φωνές που διαφωνούσαν. Αλλά η Ουκρανία αποτελεί μια δημοκρατία που τα τελευταία χρόνια μεγάλωσε σημαντικά έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πάλεψε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και η κοινωνία των πολιτών κερδίζει ολοένα και περισσότερο χώρο. Με την πίεση του πολέμου αυτή τη στιγμή ο λαός της Ουκρανίας έχει την Ευρώπη στην καρδιά και το μυαλό του. Αντίστοιχα και η Ευρώπη. Έχει στην καρδιά της όλες τις χώρες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν σε αυτή την οικογένεια (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία κτλ).  

Η ΕΕ απαρτίζεται από 27 χώρες, περισσότερες από 24 γλώσσες, αναρίθμητες εθνότητες και κουλτούρες αλλά μία ευρωπαϊκή ψυχή. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας αλλά η πλειονότητά μας μοιράζεται την ευρωπαϊκή ψυχή.

Θέλω να θέσω τέσσερις προτεραιότητες, είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν:

1.    Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές, την παραπληροφόρηση που πολλές φορές χρηματοδοτείται από απολυταρχικά καθεστώτα. Ο πόλεμος κατά της δημοκρατίας χρησιμοποιεί τέτοια όπλα. Γι’ αυτό ανακοίνωσα το νέο πακέτο ενίσχυσης της δημοκρατίας. Αφού το κάνουμε για τις οικονομίες μας, γιατί να μην το κάνουμε και για την κουλτούρα μας;

2.    Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές απειλές και έχουμε αποδείξει ότι η δημοκρατία μας μπορεί και φέρνει αποτελέσματα. Η πανδημία ήταν μια τέτοια κρίση. Ειπώθηκε ότι οι απολυταρχίες αποδίδουν καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες και ότι είναι καλύτερα εξοπλισμένες. Αυτό ειπώθηκε πριν από λίγους μήνες και ήδη οι φωνές αυτές έχουν σβήσει. Αγοράσαμε μαζί τα εμβόλια και διασφαλίσαμε ότι όλοι θα λάβουν τη δόση που τους αναλογεί. Έτσι γίνεται στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες. Αντιδράσαμε αστραπιαία και στην εισβολή της Ρωσίας. Στηρίξαμε την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά. Οι δημοκρατίες είναι αποτελεσματικές όταν είναι ενωμένες.

3.     Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι μια απόπειρα αλλαγής της ιστορίας. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. Συμβαίνει σε πολλά σημεία του πλανήτη. Στρατιωτικά πραξικοπήματα ξεπηδούν σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Ένωσή μας πρέπει να στέκεται δίπλα σε κάθε χώρα που παλεύει για την ελευθερία της.

4.     Θα  πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι δημοκρατίες ανήκουν στις μελλοντικές γενικές. Για πολύ καιρό η ανθρωπότητα λειτουργούσε σαν να μην υπάρχει αύριο, σε βάρος των παιδιών μας. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να ανακτήσουν την πίστη τους στη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο για τα παιδιά μας, όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με πράξεις. Η δημοκρατία είναι μια υπόσχεση και οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε κυρίαρχοι του μέλλοντος και να αλλάζουμε την τροπή του όταν απαιτείται. Τα απολυταρχικά καθεστώτα κοιτούν πάντα πίσω, ώστε οι ισχυροί να παραμένουν αγκιστρωμένοι στη δύναμή τους και οι λαοί να μένουν στάσιμοι σε ένα ατέρμονο παρελθόν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και ξέρω ότι περνάμε από μία δοκιμασία αυτή την περίοδο. Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε το μέλλον των παιδιών και να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία θα επικρατήσει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Ανάβουν» τα Χριστούγεννα στην Αριστοτέλους – Με συναυλία Ιακωβίδη
Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η φωταγώγηση του δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους – Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Πέτρο Ιακωβίδη
Θεσσαλονίκη: «Ανάβουν» τα Χριστούγεννα στην Αριστοτέλους – Με συναυλία Ιακωβίδη
Γαλλία: Δήμαρχος αρνήθηκε να παντρέψει Γαλλίδα με Τούρκο - Παρέμβαση Εισαγγελέα
Ο εισαγγελέας της Ντιζόν, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε δώσει στον δήμαρχο προθεσμία έως τα τέλη Μαρτίου για να επισφραγίσει τον γάμο...
Γαλλία: Δήμαρχος αρνήθηκε να παντρέψει Γαλλίδα με Τούρκο - Παρέμβαση Εισαγγελέα
Πάτρα: Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης - Πέταξε σακούλα με 12.000 ευρώ από το μπαλκόνι
Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Πατρών και σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη
Πάτρα: Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης - Πέταξε σακούλα με 12.000 ευρώ από το μπαλκόνι