Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ με το πλαφόν στο αέριο - Ενημερωμένο κείμενο συμπερασμάτων

Όλα δείχνουν συμφωνία για την κοινή αγορά προϊόντων ενέργειας και για τη μείωση της ζήτησης - Παραμένουν οι διαφωνίες για το πλαφόν

Σε πραγματικό θρίλερ για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς ζητήθηκε νέο ενημερωμένο κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο και εξετάζουν οι 27 ηγέτες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνούν στο γενικό περίγραμμα των προτάσεων της Κομισιόν για την κοινή αγορά προϊόντων ενέργειας και για τη μείωση της ζήτησης, με εξαίρεση δύο κράτη-μέλη, τα οποία ζήτησαν προσθήκες και διευκρινίσεις.

Το μεγάλο ζήτημα, βεβαίως, παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου και ιδιαίτερα η διασύνδεσή τους με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο θέμα διχάζει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν συμφωνούν -προς το παρόν- σε μία κοινή πολιτική, πολύ δε περισσότερο σε ένα πλαφόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία δεν αποδέχεται το πλαφόν, ενώ η Ιταλία ζητά την επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να πέσουν οι τιμές και να συμπαρασύρουν και τις υπόλοιπες ενεργειακές τιμές, και ειδικότερα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η διαφωνίες για το πλαφόν δείχνουν αδύνατον να ξεπεραστούν στην παρούσα φάση, γεγονός που έχει εντείνει τις φήμες για τη διεξαγωγή έκτατου Συμβουλίου μέσα στον Νοέμβριο, ώστε να βρεθεί μία κοινή φόρμουλα.

Σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο συμπερασμάτων που εξετάζουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, προστέθηκε η επισήμανση προς τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς με κινήσεις για χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Δηλαδή, οι όποιες ενέργειες γίνουν από κάθε κράτος ξεχωριστά, να μην επηρεάζουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να ανταποκρίνονται στους όρους ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.

Επιπλέον, στο κείμενο προστέθηκε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει μία ανάλυση κόστους-οφέλους και να προετοιμάσει μία πρόταση για ένα προσωρινό πλαίσιο που θα περιορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ