Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συρία και οικονομία στο μικροσκόπιο Σαμαρά-Βενιζέλου

Σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και οι εξελίξεις σχετικά με τη Συρία, εξετάστηκαν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα οι εξελίξεις στη Συρία, αλλά και ζητήματα αναφορικά με την Αίγυπτο και την ΠΓΔΜ. Σε αυτό το σκέλος της συζήτησης παρών ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. Επιπλέον συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) καθώς επίσης και το ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, για την οποία οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία και «είναι σε καλό δρόμο». Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν επίσης για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

«Δεν έχει ζητηθεί συμμετοχή»

Προχθές, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «από την Ελλάδα δεν έχει ζητηθεί ούτε συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε παροχή διευκολύνσεων». Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Το Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή σημερινές ανακοινώσεις κομμάτων που αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στην εν προκειμένω στάση της  Ελλάδος, υπογραμμίζει τα κάτωθι: Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για την άσκηση  αντιπολίτευσης. Πολύ περισσότερο δε, είναι κατώτερη  των περιστάσεων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή μας, η εσκεμμένη αλλοίωση των επίσημων θέσεων που διατυπώνει ο Υπουργός Εξωτερικών  εκ μέρους της Κυβέρνησης, απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα καταδίκασε και καταδικάζει με καθαρό και απόλυτο τρόπο το έγκλημα της χρήσης χημικών όπλων. Η Ελλάδα  επιμένει στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία (Γενεύη 2), με στόχο μια οριστική και βιώσιμη λύση στο δράμα της Συρίας. Οι θέσεις της χώρας μας διαμορφώνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διαφύλαξη των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων σε μια περιοχή με πολλά ανοικτά μέτωπα, την ανάγκη συγχρονισμού της στάσης μας σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η σταθερότητα στην Αίγυπτο, τη μέριμνα για το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς, όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των διμερών μας συμβάσεων. Από την Ελλάδα δεν έχει ζητηθεί ούτε συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε παροχή διευκολύνσεων. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την πρόσφατη ενημέρωση της αρμόδιας  Διαρκούς Επιτροπής για όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τόνισε την ετοιμότητα του να ενημερώνει συνεχώς  την Επιτροπή, ενώ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των κομμάτων για κατ´ ιδίαν ενημέρωση οσάκις του ζητηθεί».

Π. Σκουρλέτης: «Πρόθυμα κοράκια Σαμαράς και Βενιζέλος»

Εξάλλου, επίθεση στον Αντ. Σαμαρά και στον Ευ. Βενιζέλο εξαπέλυσε χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς του συριακού ζητήματος, χαρακτηρίζοντάς τους «πρόθυμα κοράκια». «Ο Πρωθυπουργός και ο κος Βενιζέλος λειτουργούν ως πρόθυμα κοράκια θέλοντας να σύρουν τη χώρα στην πρώτη γραμμή του πολέμου», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης στον ρ/σ Αlpha 989. Για τη νέα υπόθεση με τις μίζες ελλήνων αξιωματούχων στην υπόθεση των εξοπλιστικών ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες υποθέσεις τις μαθαίνουμε από το εξωτερικό και όχι από κινητοποιήσεις των δικών μας αρχών». «Φαίνεται», πρόσθεσε, «πως οι ξένοι κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, εδώ οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι αποψιλωμένοι».

Σ. Κεδίκογλου: «Ατελείωτη

ανευθυνότητα ΣΥΡΙΖΑ

για Συρία»

«Βαθιά σύγχυση, ατέλειωτη ανευθυνότητα και παραλήρημα χωρίς όρια» χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή τις χθεσινές επικρίσεις του Π. Σκουρλέτη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς του συριακού ζητήματος. «Πριν δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από τη διεθνή κοινότητα να απομονώσει «το αιμοσταγές καθεστώς Άσαντ. Σήμερα "καταγγέλλει" όσους απομονώνουν το καθεστώς Άσαντ», σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βανδαλισμοί σε μνημεία στη Θεσσαλονίκη: Ποια τα σημεία «μαγνήτης» για τους δράστες
Η ομάδα εθελοντών που εδώ και 7 χρόνια με τη δράση της προσπαθεί να δώσει λύση καθαρίζοντας πολλά σημεία στην πόλη
Βανδαλισμοί σε μνημεία στη Θεσσαλονίκη: Ποια τα σημεία «μαγνήτης» για τους δράστες
Ένας στους εφτά ενήλικες στην Ελλάδα βίωσε σεξουαλική βία όταν ήταν παιδί
Τι έδειξε παγκόσμια μελέτη του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ
Ένας στους εφτά ενήλικες στην Ελλάδα βίωσε σεξουαλική βία όταν ήταν παιδί