Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Έχουμε απόθεμα ενός δισ. ευρώ για έκτακτες ανάγκες

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε μπροστά στα νέα ‘δώστα όλα’ και τις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός

Πρωταγωνιστής στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον Νοέμβριο είναι ο προϋπολογισμός, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισηγητική του τοποθέτηση. Τόνισε ότι έχει ξεχωριστή σημασία, αφενός συμβολική γιατί συμπίπτει με τα 200 χρόνια την εποχή του Πρώτου Λογαριασμού Εσόδων και Εξόδων του επαναστατημένου έθνους το 1823 και αφετέρου ουσιαστική γιατί η ανάγκη για έλεγχο των δημόσιων οικονομικών είναι εξαιρετικά επίκαιρη.

Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η άλλη πτυχή της οικονομικής πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα παραμένει σε σταθερή τροχιά παρά την παγκόσμια αναταραχή και τόνισε ότι υπάρχει δημοσιονομικό απόθεμα ύψους ενός δισ. ευρώ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Οι ψυχροί αριθμοί αποτυπώνουν τις πολιτικές επιλογές, προβλέπουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023, ενδεχομένως και τριπλάσια, ρεκόρ σημειώνουν και οι εξαγωγές, τα μεγάλα έργα συνεχίζονται, μειώνουμε φόρους και ταυτόχρονα αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο» είπε.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, καθώς ο πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα, αλλά πρόσθεσε ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται. Οι επόμενοι μήνες είναι αβέβαιοι και υπάρχουν λόγοι για να «κοπιάζουμε και όχι για να κομπάζουμε», όπως είπε.

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο, αυξήσεις 7,75% στο σύνολο σχεδόν των συντάξεων, αυξήσεις και για τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά και τους ένστολους μέσω επιδομάτων.

Τα αναχώματα απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια θα συνεχιστούν, τόνισε και πρόσθεσε ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης, θα υπάρξουν πρόσθετες ενισχύσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ενώ οι αμυντικές δαπάνες για το 2022-2023 θα φτάσουν τα 6 δις ευρώ.

Τα παραπάνω δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής σφίγγουν την παγκόσμια οικονομία, που γνωρίζει επιβράδυνση, αλλά εμείς δεν είμαστε από αυτές τις χώρες, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε μπροστά στα νέα ‘δώστα όλα’ και τις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού. Αναφέρθηκε και στο καλάθι του νοικοκυριού, λέγοντας ότι «η πρωτοβουλία χωρίς να είναι πανάκεια, έχει καταφέρει να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους, έχουν ανασχεθεί οι τιμές σε βασικά αγαθά, ένα στα πέντε προϊόντα έχουν μείωση, λειτούργησε ο εσωτερικός ανταγωνισμός».

Ο προϋπολογισμός, υπογράμμισε, στέλνει μήνυμα σιγουριάς, ρεαλισμού και συγκρατημένης αισιοδοξίας, υπηρετεί την σταθερότητα, τη συνέπεια και τη συνέχεια, καθώς και τη δέσμευσή μας στον λαό να αγωνιζόμαστε σκληρά για ένα σύγχρονο κράτος που βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά.

 

Όλη η εισήγηση του πρωθυπουργού

«Στην τελευταία μας συνεδρίαση του Νοεμβρίου πρωταγωνιστής είναι ο Προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Βρίσκεται ήδη στη Βουλή, προφανώς, το σημαντικότερο νομοσχέδιο της χρονιάς με ξεχωριστή συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία.

Συμβολική, διότι μου υπενθύμισαν ότι συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την υποβολή του πρώτου Λογαριασμού Εσόδων και Εξόδων, όπως λεγόταν τότε, του επαναστατημένου έθνους για το έτος του 1823.

Και προφανώς, ουσιαστική διότι η ανάγκη ελέγχου των δημόσιων οικονομικών είναι εξαιρετικά επίκαιρη σε κάθε εποχή, πόσο μάλλον τώρα, ειδικά σε αυτή την εποχή της διεθνούς αναστάτωσης την οποία διανύουμε.

Και όπως θα εξηγήσει στη συνέχεια πιο αναλυτικά και ο Υπουργός Οικονομικών, ο φετινός Προϋπολογισμός αποδεικνύει έμπρακτα, πιστεύω, ότι η άλλη όψη της οικονομικής μας πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Οι επενδύσεις φέρνουν νέες δουλειές και τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου, μάς επιτρέπουν να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κι όλα αυτά ενώ η χώρα παραμένει σταθερή σε μία προοδευτική τροχιά, παρά την παγκόσμια αναταραχή. Νομίζω ότι είναι μία περίπτωση όπου οι συνήθως «ψυχροί» αριθμοί αποτυπώνουν πολιτικές επιλογές με επίκεντρο τον πολίτη.

Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αναλυτικά και τους αριθμούς στη συνέχεια. Προβλέπουμε ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023, ενδεχομένως και τριπλάσια.

Ρεκόρ συνεχίζουν επίσης να καταγράφουν και οι εξαγωγές αλλά και τα μεγάλα έργα, αποκλιμακώνοντας την ανεργία, η συνολική μείωση  της οποίας έχει ξεπεράσει πια τις 5 μονάδες. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.100.000 συμπολίτες μας. Έχουμε καταφέρει να πετύχουμε να μειώνουμε τους φόρους, αλλά ταυτόχρονα να αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο μας.

Προφανώς, το έχουμε πει πολλές φορές, η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες. Ο πληθωρισμός «ροκανίζει» το εισόδημα των νοικοκυριών, όλα όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται.

Και ακριβώς είναι αυτή η συνετή πολιτική την οποία ακολουθήσαμε εδώ και μια τριετία που μας επιτρέπει πια στον φετινό προϋπολογισμό να συμπεριλαμβάνουμε γενναίες πρωτοβουλίες, όπως η οριστική και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πια για όλους, μονιμοποίηση δηλαδή για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και κατάργηση για τους δημόσιους  υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, τρίτη στη σειρά, η οποία θα έρθει τον Μάιο και βέβαια από τις αρχές του 2023 αυξήσεις ύψους 7,75% στο σύνολο σχεδόν των συντάξεων. Για την ακρίβεια, όπως μας είπε και ο Υπουργός, 2.499.258 δικαιούχοι.

Το τελευταίο, πιστεύω ότι αξίζει μιας ιδιαίτερης προσοχής, όχι μόνο γιατί συμβαίνει έπειτα από 10 και πλέον χρόνια, αλλά γιατί αφορά μια μεγάλη κοινωνική ομάδα, πρωτίστως πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και πολιτών που βρίσκονται στις παρυφές της μεσαίας τάξης.

Αυξήσεις, επίσης, θα δουν και οι γιατροί του ΕΣΥ. Βελτιώσεις θα δουν οι ένστολοί μας μέσω παρέμβασης στα επιδόματά τους. Ενώ προφανώς θα συνεχιστούν και τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχουμε προϋπολογίσει παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια για επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και έχουμε ακόμα και ένα έκτακτο απόθεμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου στην περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν και άλλες έκτακτες ανάγκες.

Αυξάνουμε και άλλο τα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης και προβλέπουμε φυσικά πάντα και πρόσθετες ενισχύσεις, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους κτηνοτρόφους μας, ώστε να αμυνθούν στο αυξημένο κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών.

Τέλος, να πούμε ότι προβλέπουμε για τη διετία 2022-2023 αμυντικές δαπάνες ύψους σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το έχουμε πει πολλές φορές: δεν υπάρχει πρόοδος στη χώρα μας χωρίς ασφάλεια, ούτε προφανώς ευημερία χωρίς εθνική ανεξαρτησία και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Τα παραπάνω δεν αλλάζουν, όπως είπα, τον ανηφορικό δρόμο τον οποίο έχουμε μπροστά μας. Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνεχίζουν να «σφίγγουν» την παγκόσμια οικονομία η οποία επιβραδύνεται.  Πολλές χώρες της Ευρώπης -εμείς δεν θα είμαστε μία από αυτές- θα δουν ύφεση το 2023. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, θα είναι αβέβαιοι.

Όσα λοιπόν επικαλούμαστε σήμερα, νομίζω ότι είναι αφορμές για να κοπιάζουμε και όχι για να κομπάζουμε. Πιστεύω ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν συνολικά την προσπάθειά μας, νιώθουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, ότι εξαντλεί όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε. Αλλά ταυτόχρονα, δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένοι να υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα» και στις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού.

Άλλωστε, χάρη σε αυτές τις κοπιώδεις προσπάθειες τις οποίες όλοι καταβάλαμε, το δημόσιο χρέος υποχώρησε κατά σχεδόν 50 μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια.

Είμαστε η χώρα με την γρηγορότερη αποκλιμάκωση δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Μια χώρα η οποία πια είναι εκτός εποπτείας, μια χώρα η οποία το 2023 θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ετοιμάζεται να εισπράξει τις τελευταίες επιστροφές από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, των γνωστών ANFAs που εκκρεμούσαν από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναμένεται επίσης, ελπίζουμε και σήμερα, η απόφαση για την εκταμίευση της 2ης δόσης -γύρω στα 3,5 δισ.- από το Ταμείο Ανάκαμψης. Νομίζω ότι είναι μία κίνηση η οποία βάζει και μία Ευρωπαϊκή σφραγίδα στη σωστή διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση, αλλά απαντάει και στα ανεύθυνα λόγια τα οποία ακούγονται τελευταία περί αναδιαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτά είναι κεφάλαια τα οποία θα τονώσουν την πραγματική οικονομία στο σύνολό της και θα στηρίξουν ολόκληρη την κοινωνία. Δημιουργούν ελπίδα στους πολλούς, ίσως κάποια ανησυχία σε λίγους. Ας είναι, γιατί όπως είπα και με αφορμή το «Καλάθι του Νοικοκυριού», είμαστε μία κυβέρνηση που είμαστε με τη χώρα και είμαστε με τους πολλούς.

Ορισμένοι ισχυροί σίγουρα δεν ενδιαφέρονται για το «Καλάθι». Ξέρω, όμως, ότι αυτή η πρωτοβουλία, χωρίς να είναι πανάκεια, συνδυαστικά με άλλα μέτρα στήριξης, έχει καταφέρει να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους. Είναι σαφές ότι οι τιμές έχουν ανασχεθεί στα βασικά αγαθά, ότι έχει δημιουργηθεί ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Ένα στα πέντε προϊόντα έχουν πια μείωση. Όσοι λοιπόν λοιδορούν το «Καλάθι», ας σκεφτούν καλύτερα τα δικά τους λάθη.

Και για όλα αυτά θα μιλήσουμε και στη διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε και πάλι ενεργή συμμετοχή από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.

Αλλά σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να εξετάσουμε και άλλα κρίσιμα νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για το απόρρητο των επικοινωνιών, το οποίο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου. Αλλά θα παρουσιαστεί και η πρωτοβουλία μας για την ψυχική υγεία, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου για ένα θέμα στο οποίο εδώ και πολύ καιρό δεν αποδίδαμε την απαραίτητη σημασία ως Πολιτεία.

Να κλείσω με το μήνυμα που εκπέμπει συνολικά η οικονομική μας πολιτική, που είναι ένα μήνυμα σιγουριάς αλλά και ρεαλισμού. Αλλά και ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Θα έλεγα ότι ο φετινός Προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στα τρία μεγάλα εθνικά ζητούμενα της συγκυρίας. Υπηρετεί δηλαδή και τη σταθερότητα και τη συνέπεια και τη συνέχεια και πρώτα από όλα τη δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό να αγωνιζόμαστε σκληρά για να χτίσουμε ένα σύγχρονο κράτος που βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά.

Αυτή τη δέσμευσή μας την υλοποιούμε και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτή.

Κλείνοντας να εκφράσω την ικανοποίησή μου, αγαπητέ Υπουργέ, για το γεγονός ότι προοδεύσαμε γρήγορα και αναρτήσαμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Προσιτή Στέγη για τους Νέους, τρεις μήνες αφότου κάναμε τις ανακοινώσεις στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας, ειδικά της νέας γενιάς. Και πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε πολύ σύντομα για να υλοποιήσουμε τις πρόνοιές τους, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι των επιδοτούμενων δανείων για νέους.

Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, ολιστική πρωτοβουλία, την οποία αναλαμβάνουμε για το κρίσιμο ζήτημα της στέγης και πιστεύω ότι θα βρει πολύ θετική ανταπόκριση στην κοινωνία».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πειραιάς: Υπό έλεγχο η φωτιά στο ισόγειο κατάστημα - Σοβαρές υλικές ζημιές
Λόγω των εύφλεκτων υλικών η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις αλλά τέθηκε υπό έλεγχο από την πυροσβεστική υπηρεσία
Πειραιάς: Υπό έλεγχο η φωτιά στο ισόγειο κατάστημα - Σοβαρές υλικές ζημιές
Χειροπέδες σε ποδοσφαιριστή με καριέρα στη Super League - Έκρυβε κοκαΐνη σε απόκρυφα σημεία
Η ΕΛΑΣ σταμάτησε το αυτοκίνητο και οδήγησε στο Τμήμα τον ποδοσφαιριστή και έναν επιχειρηματία
Χειροπέδες σε ποδοσφαιριστή με καριέρα στη Super League - Έκρυβε κοκαΐνη σε απόκρυφα σημεία