Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οικονόμου για τον 16χρονο στη Θεσσαλονίκη: Η ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα (VIDEO)

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον πυροβολισμό

Σε ερώτηση σχετικά με το αιματηρό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη με τον πυροβολισμό ενός 16χρονου Ρομά από την αστυνομία, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση «αν η ζωή αξίζει 20 ευρώ καύσιμα», ο κ. Οικονόμου είπε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα και πως θα δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει.

Αναλυτικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την κλιματική κρίση μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα άλλαξαν άρδην τα πάντα στο παγκόσμιο σκηνικό. Βεβαιότητες κατέρρευσαν, τεράστιες αναπροσαρμογές συντελούνται σε κάθε χώρο και σε κάθε τομέα, οι οικονομίες κι οι κοινωνίες στροβιλίζονται αναζητώντας μια καινούργια ισορροπία. Όλα σχεδόν τίθενται από μηδενική βάση κι ένας νέος κόσμος ξημερώνει ο οποίος θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που γνωρίσαμε μέχρι το 2019».

Υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες και χρειάζεται τεράστια προσοχή ώστε να μη βρεθείς πίσω από τις εξελίξεις ή να μη βουλιάξεις υπό την πίεση των εξελίξεων.

Επεσήμανε ότι «όποιος διαθέτει σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα, γνώση μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανταπεξέλθει με επάρκεια και στους δύο αυτούς τομείς».

Είπε ότι «η κρυμμένη δυναμική της Ελλάδας σε ανθρώπους και σε πόρους αρχίζει να δείχνει το εύρος της και τα αποτελέσματα αυτά είναι ήδη ορατά σε κάποιο βαθμό. Η Ελλάδα έχει ανοίξει βήμα και η πορεία αυτή που με τόσο κόπο ξεκίνησε από όλους μας δεν πρέπει να ανακοπεί. Δεν μας αξίζει να ανακοπεί».

Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ξεκινάει από προνομιακή αφετηρία. Αποπνέει δυναμισμό κι έχει κερδίσει τον διεθνή σεβασμό». Καθώς και ότι «στη νέα τετραετία απελευθερωμένοι από όλα τα βαρίδια της μεταμνημονιακής εποχής θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα και πλέον ωφέλιμα για όλους, φέρνοντας την Ελλάδα, την πατρίδα μας στο επίπεδο από κάθε πλευρά των πλέον ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ξέρουμε το πώς και μπορούμε να το πράξουμε. Με ισχυρή εντολή από την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει ως εχέγγυο το έργο μας θα πάμε και ψηλότερα και καλύτερα».

Υπογράμμισε ότι η ιστορική εμπειρία έχει δείξει πως η επιτυχία από την καταστροφή απέχει μια λανθασμένη απόφαση επισημαίνοντας πως στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει παρωχημένες και ανεπίκαιρες πολιτικές αρχές, δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί στον κόσμο του σήμερα και στις προκλήσεις του.

Μίλησε για διαχωριστικές γραμμές που είναι σαφείς και έμπρακτες και είπε ότι ο νέος κόσμος απαιτεί εφευρετικές και θαρραλέες λύσεις. Υπογράμμισε επίσης πως οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν κατά βάση ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει στη θέση του πρωθυπουργού κι έχουν δοκιμαστεί στη θέση αυτή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην είσπραξη μέχρι τέλος του χρόνου της έκτακτης εισφοράς 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Βεβαιώθηκε ήδη από τη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών ποσό 367 εκατομμυρίων ευρώ για την έκτακτη εισφορά 90%, με βάση την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και το ποσό αυτό θα είναι καταβλητέο μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2022. Θα ακολουθήσει η βεβαίωση άλλων 6,5 εκατ. ευρώ από τις υπόλοιπες ΔΟΥ και το συνολικό ποσό της έκτακτης εισφοράς για τη συγκεκριμένη περίοδο ανέρχεται στα 373,54 εκατ. ευρώ.

Μίλησε επίσης για πρωτοποριακές ρυθμίσεις που αποδεικνύουν υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία και είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Κλείνοντας θέλησε να αναφερθεί όπως είπε σε μια σημαντική εξέλιξη στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 519,64 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:

 

 

Για την επίσκεψη Τσίπρα στον Άρειο Πάγο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο, ανέφερε ότι «καλωσορίζουμε τον κ. Τσίπρα στην αντίληψη ότι εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη».

Παράλληλα σημείωσε ότι η δικαιοσύνη κάνει ο,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει καμία σκιά και πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει και εξακολουθεί να εμπιστεύεται απόλυτα τη δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι από τον Αύγουστο η δικαστική έρευνα δεν έχει αποτέλεσμα, αναρωτήθηκε ποιός προσδιορίζει πόσο μπορεί και πρέπει να κρατήσει μια έρευνα και τόνισε πως η δικαιοσύνη αξίζει της εμπιστοσύνης όλων μας και είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας.

«Έχω απαντήσει», είπε σε ερωτήσεις για τα περί παρακολουθήσεων των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων. Επανέλαβε επίσης μετά από σχετική ερώτηση ότι η Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και χρησιμοποιήσει κακόβουλα λογισμικά και πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που προχωρά στην καθολική απαγόρευσή τους.

Για το χρόνο των εκλογών ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι θα γίνουν στο τέλος ή πολύ κοντά στο τέλος της τετραετίας. «Θα είμαστε συνεπείς. Θα γίνουν το 2023, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας», υπογράμμισε.

Ερωτήσεις αν ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα γίνει ή μπορεί να μην γίνει λόγω εκλογών, απάντησε ότι ο προγραμματισμός ακολουθείται κανονικά.

Ερωτηθείς αν γίνονται συνεννοήσεις με το βρετανικό μουσείο για τα γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε πως βασική επιδίωξη είναι η επανένωσή τους και πως η κυβέρνηση έκανε και εξακολουθεί να κάνει συζητήσεις με τη βρετανική πλευρά. «Απέχουμε πολύ από τα έχουμε ανακοινώσεις και συμφωνίες», συμπλήρωσε.

Για το περιστατικό με τον πυροβολισμό Ρομά στη Θεσσαλονίκη και σε ερώτηση αν η ζωή αξίζει 20 ευρώ καύσιμα, απάντησε πως η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα και πως θα δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει.

Σε ό,τι αφορά τη δίκη για το Μάτι και τις ευθύνες που αποδίδονται στους πυρόπληκτους, τόνισε πως μιλάμε για τραγωδία και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με ευαισθησία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής εισφοράς στις τράπεζες ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και πως οι τράπεζες έχουν το περιθώριο να συμβάλλουν ώστε να μην έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Σημείωσε ότι η συζήτηση με τις τράπεζες είναι σε εξέλιξη.

Επίσης για τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο ανάφερε πως ήδη η κυβέρνηση έχει παρέμβει για τη συμμετοχή τους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ, μετά από σχετική ερώτηση τόνισε πως δίνει αυξήσεις και επιδόματα στους γιατρούς καθώς και τη δυνατότητα στους γιατρούς εφόσον έχουν πλήρως ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο ΕΣΥ να παρέμβουν και στον ιδιωτικό τομέα.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου ανάφερε ότι η κυβέρνηση άλλαξε τη διοίκηση της δομής ως όφειλε αξιοποιώντας νόμο που η ίδια ψήφισε το καλοκαίρι προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής για τα παιδιά που διαβιούν εκεί και να διευκολυνθεί το έργο των αρχών όσον αφορά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Σχετικά με τη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας δήλωσε πως η κυβέρνηση προσδοκά αποφάσεις που να έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας στην κατεύθυνση των προτάσεων που η ελληνική κυβέρνηση πρώτη μαζί με άλλες έχει εδώ και μήνες καταθέσει.

Για τις τουρκικές προκλήσεις ανέφερε πως δεν τις προσπερνάμε και πως η χώρα απαντά με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα ενώ η στρατηγική μας έχει αποδώσει και δεν θα μας αποπροσανατολίσουνε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετωπική Γεωργιάδη με Ιατρικό Σύλλογο – Τελεσίγραφο 2 εβδομάδων πριν την επίταξη
Μόνο 11 ιδιώτες γιατροί, από τους 140, δέχθηκαν να παρέχουν υπηρεσίες προκειμένου να καλυφθούν εφημερίες κι άλλες ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία
Μετωπική Γεωργιάδη με Ιατρικό Σύλλογο – Τελεσίγραφο 2 εβδομάδων πριν την επίταξη
Θεσσαλονίκη: Με κλιματισμό το 100% των λεωφορείων ΟΑΣΘ – Η οδηγία αν δεν λειτουργεί
Ρητή εντολή να αποσυρθεί στο αμαξοστάσιο όποιο λεωφορείο παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία την ώρα εκτέλεσης δρομολογίου
Θεσσαλονίκη: Με κλιματισμό το 100% των λεωφορείων ΟΑΣΘ – Η οδηγία αν δεν λειτουργεί