Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βουλή: Aκρόαση φορέων για Δημοτική Αστυνομία και λαϊκές αγορές

Επεξεργασία του νομοσχεδίου

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ ΟΤΑ και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών».

Το ενδιαφέρον των φορέων συγκεντρώθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν στη σύσταση φορέων λειτουργίας λαϊκών αγορών, με τη μορφή ΝΠΔΔ, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, Αριάδνη Παγανέλη, ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων για τις λαϊκές αγορές, υποστηρίζοντας ότι η σχετική αρμοδιότητα πρέπει να παραμείνει στην περιφέρεια, και όχι να μεταφερθεί σε ΝΠΔΔ.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος, Βέτα Πανουτσάκου, είπε ότι οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στα άρθρα για τις λαϊκές αγορές, διότι μέχρι το 2014 υπήρχε οργανισμός λαϊκών αγορών, και «είχαν λουστεί στις πλάτες τους» αυτό το καθεστώς της απληρωσιάς, των παρεμβάσεων, της κακοδιοίκησης και των κυκλωμάτων. Αναφερόμενη στη συμμετοχή των παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών στο ΔΣ του νέου ΝΠΔΔ είπε ότι δεν νοείται να είναι μαζί ελεγκτής και ελεγχόμενος. Τέλος, θεώρησε «κόκκινη γραμμή» την απόσπαση εργαζομένων της περιφέρειας στο νέο ΝΠΔΔ «χωρίς τη θέλησή τους».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ο Γιώργος Βλάχος, είπε ότι οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στο τρόπο διοίκησης των λαϊκών αγορών αποτελούν «μεγάλη ριζική μεταρρυθμιστική δομή». Ικανοποιείται έτσι το πάγιο και καθολικό αίτημα όλων των φορέων του χώρου των παραγωγών επαγγελματιών, είπε ο κ. Βλάχος.

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γρηγόριος Κωνσταντέλος, είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μια θετική τομή στη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Βαζούρας, μίλησε για το «παράλογο του πράγματος» να συμμετέχουν ιδιώτες παραγωγοί και έμποροι στο ΔΣ του νέου ΝΠΔΔ, και να καθίστανται ελεγκτές και ελεγχόμενοι στην ίδια διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μάρκος Δαρδαμάνης, μίλησε για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί, για πρώτη φορά, θεσμικό πλαίσιο για την αναβάθμιση και καλύτερη λειτουργία των πόλεων. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για το εάν αρκεί στην πράξη η πρόσληψη «σοβαρού αριθμού δημοτικών αστυνομικών».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών, Απόστολος Κόσσυβας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νομοσχέδιο που «λειτουργεί υπέρ της αναβάθμισης της Δημοτικής Αστυνομίας». Αναφερόμενος στα μέσα εξοπλισμού που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους δημοτικούς αστυνομικούς, είπε ότι «δεν θέλουμε να γίνουμε κατασταλτική ομάδα αλλά θέλουμε αμυντικό εξοπλισμό».

Ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Δημήτρης Μουλιάτος, είπε ότι «σήμερα είναι ιστορική μέρα χαράς και δικαίωσης των αγώνων του κλάδου» ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη «που με αγάπη και συμπάθεια έσκυψε στο αίτημά μας» για το νέο Νομικό Πρόσωπο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, 'Αγγελος Βερετζής, είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη θετική κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης του τρόπου διοίκησης των λαϊκών αγορών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας παράλληλα το αίτημα, «το συγκεκριμένο μοντέλο να επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, ώστε να τελειώσει το φαινόμενο της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων, και να είναι ένας ο φορέας, που εκδίδει της άδειες και χορηγεί τις θέσεις των λαϊκών αγορών».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Γαβριήλ Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στην «αποκατάσταση των συναδέλφων» της Δημοτικής Αστυνομίας, που όπως είπε, είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013, ήρθαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, και τώρα το νομοσχέδιο τους δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουν. Σημείωσε ωστόσο, ότι η επιστροφή τους γίνεται «χωρίς πρόβλεψη αναπλήρωσης», διευρύνοντας το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής, Κωνσταντίνος Στουραΐτης, είπε ότι είναι υπέρ του ΝΠΔΔ: «Όλες οι ομοσπονδίες περιμένουμε να ψηφιστεί ο νόμος για να δούμε, οι λαϊκές αγορές, μια άσπρη μέρα» είπε ο κ. Στουραΐτης, ζητώντας παράλληλα την ενίσχυση των υπηρεσιών με περισσότερους επόπτες.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής «κατά πλειοψηφία» από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης (ναι από ΝΔ, όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, επιφύλαξη από ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ