Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονικιά που είχε τον κόσμο στα πόδια της – Η χλιδάτη ζωή της Εύας Καϊλή

ο πολυτελές lifestyle, ο Ιταλός σύντροφος, η γρήγορη άνοδος στην πολιτική και η απότομη πτώση

Ήταν το «glamour girl» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην τηλεπαρουσιάστρια, που η αγάπη της για την πολιτική την έκανε αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε ηλικία, μόλις, 44 ετών.

Έτσι, αρχίζει το αφιέρωμα της βρετανικής Daily Mail στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, η οποία είναι υπό κράτηση από το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς εκκρεμούν εις βάρος της καταγγελίες για διαφθορά. «Η Εύα Καϊλή έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, έναν Ιταλό σύντροφο, ένα πολυτελές lifestyle και μια κόρη 18 μηνών. Έκανε παρέα με άτομα, όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και είχε αρχίσει να αποκτά δύναμη και επιρροή. Με λίγα λόγια είχε τον κόσμο στα πόδια της», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Η Daily Mail τονίζει πως μετά την σύλληψή της για εμπλοκή στο Qatar Gate η Καϊλή ενδέχεται να χάσει τα πάντα, αφού στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες εντοπίστηκαν τσάντες με χαρτονομίσματα ενώ το σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην βελγική πρωτεύουσα. Η ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail τονίζει τις σχέσεις της Εύας Καϊλή με τους δισεκατομμυριούχους του διεθνούς τζετ σετ, όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον με τον οποίο η τέως, πλέον, αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είχε φωτογραφηθεί στο πολυτελές ιδιωτικό νησί ιδιοκτησίας του στην Καραϊβική. Η Καϊλή επισκέφθηκε το νησί Νέκερ του Βρετανού μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον το 2017 και οι δυό τους εικονίζονται με παρέα άλλων ατόμων να απολαμβάνουν το ποτό τους σε μπαρ του νησιού.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ένα σύντομο βιογραφικό της Καϊλή, το οποίο γράφει πως η 44χρονη ευρωβουλευτής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και από την ηλικία των 14 ετών άρχισε να συμμετέχει στην πολιτική όταν γράφτηκε στη νεολαία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Η Καϊλή σπούδασε αρχιτεκτονική και έκανε μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις ενώ σε ηλικία μόλις 23 ετών, το 2002, εξελέγη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Δύο χρόνια αργότερα έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής αλλά δεν εξελέγη.

Η ρήξη με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου

Από το 2004 μέχρι το 2007 εργάστηκε ως παρουσιάστρια ειδήσεων στο Mega. To 2007 «κέρδισε» μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και εγκατέλειψε τα τηλεοπτικά πλατό. Από το 2007 μέχρι το 2012 η Καϊλή ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και το 2014 μετακόμισε στις Βρυξέλλες αφού εξελέγη ευρωβουλευτής. Το ίδιο δημοσίευμα δεν παραλείπει να τονίσει πως η ξανθιά ευρωβουλευτής είχε έρθει σε ρήξη με τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γεώργιο Παπανδρέου όταν -ούσα βουλευτής του κόμματος και εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2011- είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας στην οποία έλεγε πως η ίδια δεν μπορούσε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ζητώντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Επίσης, η Daily Mail επικαλούμενη δημοσίευμα του Politico γράφει πως η Καϊλή είχε δηλώσει ψευδώς σε συνέντευξή της στα ελληνικά μέσα πως οι κομμουνιστές δολοφόνησαν τον παππού της... «Αυτό αποδείχθηκε αργότερα πως ήταν ψέμα. Εκείνη ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη, ούτε της ζητήθηκαν ευθύνες από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης», γράφει το Politico.

Η αγάπη της Καϊλή για τα ταξίδια και η χλιδάτη ζωή του συντρόφου της

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της Εύας Καϊλή στο Instagram η ευρωβουλευτής αγαπά τα ταξίδια και ταξιδεύει, κυρίως, σε Ελλάδα, Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον. Έτσι και το καλοκαίρι του 2017 η αγάπη της για τα ταξίδια την οδήγησε στο ιδιωτικό νησί του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ενώ την ίδια περίοδο απόλαυσε τις διακοπές της σε Κροατία και Ιταλία. Μάλιστα, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε γράψει για την συνάντησή της με τον Μπράνσον: «Όταν συναντάς μύθους».

Το 2020 η Εύα Καϊλή γνώρισε τον 35χρονο σήμερα Ιταλό σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στην Ευρωβουλή. Το ζευγάρι δεν έχει παντρευτεί, έχει όμως αποκτήσει μία κόρη 18 μηνών, την Αριάδνη. Στο ίδιο μήκος κύματος με την Καϊλή και ο σύντροφός της φαίνεται πως διάγει πολυτελή βίο αν κρίνει κανείς από τις αναρτήσεις του στα social media. Οι φωτογραφίες που ανεβάζει ο Τζόρτζι τον δείχνουν να κάνει ιστιοπλοΐα στη Μεσόγειο, σκι στις γαλλικές Άλπεις, να οδηγεί ένα Range Rover, να συναντά τον Δαλάι Λάμα και τον Κινέζο ακτιβιστή και καλλιτέχνη Άι Γουέι Γουέι.

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο η Εύα Καϊλή εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση από την οποία καθαιρέθηκε όταν έγινε γνωστή η εμπλοκή της στο Qatar Gate.

Σήμερα η ημέρα της κρίσης

Σήμερα Τετάρτη είναι η μέρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή. Ο ανακριτής θα κρίνει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη και ποιες κατηγορίες θα της αποδοθούν. Οι έρευνες για το Qatargate «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθαίρεσε την Ελληνίδα ευρωβουλευτή από Αντιπρόεδρο.

Ο συνήγορός της στην Αθήνα υποστηρίζει ότι η Εύα Καϊλή ήταν εντολοδόχος της προεδρίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ενώ όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δικηγόρο της κυρίας Καϊλή στο Βέλγιο, κ. Ριζόπουλο, της μετέφερε ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν θα κάνει καμία δήλωση, κανένα σχόλιο πριν πάει αύριο στις δικαστικές αρχές. Αφότου παρουσιαστεί την και έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, θα προβεί σε κάποιο σχετικό σχόλιο.

Κατά τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, «συνεχίζονται οι έρευνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, τόσο σε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες όσο και στους ευρωβουλευτές. Δηλαδή σφραγίζονται γραφεία, έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις υπολογιστών, έτσι ώστε να βρουν οι αρχές στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στο μέχρι πού έφτανε αυτό το κύκλωμα και ποιοι εμπλέκονται. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες αποκαλύψεις, αλλά δεν δίνουν στοιχεία όπως ξέρουμε πριν φτάσουν στο αποτέλεσμα.  Το μέγεθος του προβλήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαρτυρά η δήλωση του πρωθυπουργού του Βελγίου, ο οποίος είπε ότι οι βελγικές αρχές έκαναν αυτό που δεν έκανε το κοινοβούλιο το οποίο πιο πολύ βασίζεται στην καλή διάθεση των ευρωβουλευτών να δηλώνουν με ακρίβεια τις κινήσεις τους. Είπε ευθέως δηλαδή ότι υπάρχουν «τρύπες» που αφήνουν χώρο στη διαφθορά τονίζοντας ότι οι βελγικές αρχές θα φτάσουν μέχρι το τέλος. Το θέμα βέβαια αναμένεται να απασχολήσει και τους ηγέτες που έρχονται αύριο στις Βρυξέλλες για δύο συνόδους, Τετάρτη και Πέμπτη».

Δεκάδες πακέτα κυρίως με χαρτονομίσματα των 100, 50 και 20 ευρώ, που ξεπερνούν σε αξία το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. 600.000 στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, εκατοντάδες χιλιάδες στη χειραποσκευή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ μαζί με τα δώρα από το Κατάρ.

Καθώς οι βελγικές αρχές δημοσιοποιούν αυτές τις φωτογραφίες με τα μετρητά που κατέσχεσαν στις εφόδους της Παρασκευής, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή μεταφέρει στους δημοσιογράφους τη δήλωσή της ότι είναι αθώα.

Οι συνάδελφοί της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όμως, παίρνουν αποστάσεις. Ομόφωνα η διάσκεψη των προέδρων και με τεράστια πλειοψηφία 625 ψήφων, με μία μόλις ψήφο κατά και δύο αποχές, η ολομέλεια αφαίρεσε από την Εύα Καϊλή τον τίτλο της αντιπροέδρου.

Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη απόφαση για την προφυλάκιση των τεσσάρων κρατουμένων ή όχι μέχρι τη δίκη, η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε σε δεύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της βελγικής πρωτεύουσας.

Τα ιταλικά μέσα αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα την ΜΚΟ Fight Impunity, μοίραζε δώρα εκ μέρους του Κατάρ και του Μαρόκου σε όποιον μπορούσε να επηρεάσει αποφάσεις. Αποκαλύπτονται όμως και οι κινήσεις του συντρόφου της ευρωβουλευτή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος μίλησε ώρες ολόκληρες στις αρχές.

Σύμφωνα με την Κοριέρε, ενημέρωσε τον πεθερό του για τις εφόδους με αποτέλεσμα να πιαστεί επ`αυτοφώρω βγαίνοντας από το ξενοδοχείο. Πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Ειρήνης Ζαρκαδούλα, αναφέρουν ότι αυτός ήταν που έγραψε την ομιλία – ύμνο στο Κατάρ που εκφώνησε η Εύα Καϊλή πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις και ζητούσε από τους συνεργάτες της να μιλούν μαζί του για θέματα που αφορούν τον Περσικό Κόλπο. Όσον αφορά την ψηφοφορία για το Κατάρ σε επιτροπή στην οποία δεν ήταν μέλος, οι ίδιες πηγές λένε στην ΕΡΤ ότι η Εύα Καϊλή ζήτησε από τους συνεργάτες της να αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την πρόθεσή της να παραστεί.

Ο φόβος παραμένει ότι το σκάνδαλο θα εξαπλωθεί. Άλλα δέκα γραφεία ευρωβουλευτών σφραγίστηκαν και ηλεκτρονικοί υπολογιστές εξετάζονται από τις βελγικές αρχές. Σοσιαλιστές βουλευτές αφήνουν τους επίσημους ρόλους τους.

Οποιαδήποτε υποψία για εμπλοκή στο Qatargate απορρίπτει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι όλες οι δηλώσεις του ταυτίζονται με την πολιτική της Επιτροπής.

Εξοργισμένη με το σκάνδαλο εμφανίστηκε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Ο άλλος Ιταλός ύποπτος, ο συνδικαλιστής Λούκα Βιζεντίνι, που αφέθηκε ελεύθερος επιμένει ότι μπορεί να καταρρίψει οποιαδήποτε τυχόν νέα κατηγορία προκύψει εις βάρος του.

Το Κατάρ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι & το διάτρητο σύστημα lobbying στην Ευρωβουλή

Το «θαύμα της Ερήμου», όπως είναι γνωστό το εμιράτο του Κατάρ, είδε- σύμφωνα με αναλυτές – στην ενεργειακή κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη την ιδανική ευκαιρία για να αυξήσει την επιρροή του.

«(Οι Καταριανοί) στις επενδύσεις τους φθάνουν σε ένα σημαντικό επίπεδο που τους επιτρέπει να επεκτείνουν την επιρροή τους σε διάφορους παίκτες και τομείς και ταυτόχρονα υπάρχει φυσικά ο ρόλος τους ως του δεύτερου μεγαλύτερου προμηθευτή LNG που παραμένει μια τεχνολογική γέφυρα για την Ευρώπη στην προσπάθειά της να επιτύχει τον ενεργειακό της μετασχηματισμό» αναφέρει ο αναλυτής Αντρέ Βολτ.

Κατόρθωσε να προσεγγίσει Ευρωπαίους αξιωματούχους που κατέληξαν να εμπλέκονται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς των Βρυξελλών, πατώντας στο διάτρητο σύστημα λόμπι στην «πρωτεύουσα» των ευρωπαϊκών θεσμών.

Στις Βρυξέλλες ως λόμπινγκ προσδιορίζονται όλες οι δραστηριότητες που έχουν έμμεσο ή άμεσο στόχο να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική. Με βάση επίσημα στοιχεία υπάρχουν

  • 12.400 εγγεγραμμένα λόμπι εκ των οποιων
  • 3.400 είναι μη-κυβερνητικές οργανώσεις

Ο κανονισμός προβλέπει οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να κρατούν ημερολόγιο των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των λόμπι, αλλά είναι ελαστικός με τους ευρωβουλευτές. Επίσης, απαγορεύει τη λήψη δώρων από τρίτους χωρίς προηγούμενη άδεια ωστόσο εξαιρούνται τα δώρα αξίας κάτω από 300 ευρώ ετησίως.

Το σκάνδαλο ανέδειξε τα κενά του κανονισμού σε επίπεδο διαφάνειας και λογοδοσίας των ευρωπαΪκών θεσμών. Ζητώντας μεταρρυθμίσεις, ο Μαργαρίτης Σχοινάς μάλιστα επέρριψε ευθύνες σε Ευρωβουλή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως είπε «η Κομισιόν είχε ήδη προτείνει ένα υποχρεωτικό μητρώο διαφάνειας για όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το 2016. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να συμφωνήσουν. Και η Κομισιόν είναι ακόμη ο μόνος θεσμός που εφαρμόζει τον κανονισμό “καμία συνάντηση με κανέναν εκτός μητρώου”. Αυτό δεν είναι αρκετό».

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος και στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών θα πραγματοποιήσει εσωτερική έρευνα προκειμένου να συνδράμει την επιτροπή στο έργο της και ζητήσαμε από τις αρχές του Κατάρ να συνεργαστούν πλήρως στην έρευνα» ανέφερε η Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών.

«Ως Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ξεκινήσουμε ενδελεχή ανάλυση για τις αδυναμίες του συστήματός μας, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο Μετσόλα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Για τον Μισέλ Κλεζ, τον Βέλγο ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση Qatargate, πάντως, η Ευρώπη βρίσκεται στο «έλεος της διαφθοράς» από τρίτες χώρες. «Το βρόμικο χρήμα υπερβαίνει όλες τις διαστάσεις. Πρόκειται για ποσά για τα οποία δεν έχετε ιδέα. Η Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε αυτό το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άτεγκτος φρουρός του Νόμου, ο Κλεζ είναι γνωστός για την αποφασιστικότητά του να φθάνει τις υποθέσεις που αναλαμβάνει ως το τέλος.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, ΕΡΤ 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη
Η ελληνική οπτική απέναντι στις Ευρωεκλογές σχεδόν έχει εξοστρακίσει τη λέξη Ευρώπη από τις προγραμματικές διακηρύξεις
Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη