Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας – «Να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης»

Παρέμβαση Τσίπρα αύριο στη Βουλή - Δηλώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

Πριν από λίγο ολοκλρώθηκε και η συνάντηση Τσίπρα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου προκειμένου να την ενημερώσει για την εξέλιξη στο θέμα των υποκλοπών, με τον Αλέξη Τίπρα αμέσως μετά να ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας:«εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την παραβίαση του κράτους δικαίου. Τη δημοκρατική εκτροπή από ένα εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πλέον δεν μιλάμε για εικασίες και δημοσιεύματα αλλά με αποδείξεις. Τις αποδείξεις που περισυνέλλεξε η ΑΔΑΕ».

«Δυστυχώς οι αποδείξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ, την ευθύνη της οποίας έχει ο Μητσοτάκης με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις επικοινωνίες πολιτικών προσώπων βουλευτών υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των ΕΔ» ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Σε μια χώρα, κράτος δικαίου, δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών, ο πρωθυπουργός της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις αμετάθετες ευθύνες. Να πράξει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός σε κράτος δικαίου. Να παραιτηθεί.

Να κλείσω με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης. Η Δημοκρατία θα νικήσει» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και της ενημέρωσης, εγώ επιδιώκω επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μου. Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται, άπτεται της λειτουργία θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Όταν τοποθετήθηκα εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση. Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν την διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Από συναντήσεις μου στο εξωτερικό αντλώ την πεποίθηση ότι έχουν προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας που έχει να επιδείξει πολλά σε ενέργεια περιβάλλον ψηφιακές υπηρεσίες».

Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή είχε άλλωστε προαναγγελθεί για αύριο μετά τις εξελίξεις από τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Πληροφορίες που μετέδωσε το Open αλλά και το newsit, κάνουν λόγο ακόμη και για πρόταση μομφής μέτα την επιβεβαίωση παρακολούθησης έξι προσώπων από την ΕΥΠ.

«Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας αμέσως μέτα.

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, αναφέρουν ότι μεε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αύριο το πρωί στη Βουλή, θα ξεκινήσει - ονομαστικά- να ξετυλίγεται το νήμα της ενημέρωσης που έλαβε με τα απόρρητα στοιχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Για αυτό άλλωστε έχουν ειδοποιηθεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται αύριο από το πρωί στην Βουλή. 

Όπως σημείωναν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «ο Αλεξης Τσίπρας είναι θεσμικός και δε πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της βουλής στον ναό της δημοκρατίας».

Ο κ. Ράμμος επίσης σήμερα απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης νωρίτερα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σχετικά με την έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που έχουν αρμοδίως στα χέρια τους την επιστολή του Χρήστου Ράμμου, αναφέρεται ότι υπάρχουν ευρήματα για επισυνδέσεις της ΕΥΠ προσώπων που ερευνήθηκαν, περιγράφονται οι περιπτώσεις ( π.χ εν ενεργεία υπουργός) αλλά δεν κατονομάζεται κανένα πρόσωπο.

Οι περιγραφές ωστόσο είναι τέτοιες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που σχεδόν "φωτογραφίζουν" τα ονόματα. 

Στην επιστολή του ωστόσο ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ δεν κατονομάζει κανέναν παρακολουθούμενο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ