Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο απρόοπτος διάλογος που είχε με τον Τσίπρα στη Βουλή

Ζωντανά η ομιλία του πρωθυπουργού από τη Βουλή για την πρόταση μομφής

Με αναφορά στη σημερινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, πριν ανέβει η θερμοκρασία με την κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην Κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία αναφορά που συνιστά ιστορικό χρέος για λογαριασμό κάθε βουλευτή. Σχεδόν 8 δεκαετίες από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, οι Έλληνες σκύβουμε με τιμή στην ιερή σκιά των 60.000 συμπατριωτών μας που χάθηκαν στα κολαστήρια. Το γεγονός ότι ούτε καν αυτή η αναφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει χειροκρότημα από όλες της πτέρυγες λέει κάτι για το επίπεδο της τοξικότητας του πολιτικού λόγου» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Την τιμή στα θύματα, συνοδεύει το χρέος μας να μη ξεχάσουμε. Ιερή και καταστατική υποχρέωση της Δημοκρατίας είναι να φράζει το δρόμο στους επίγονους του ναζισμού και στους αρνητές του ολοκαυτώματος. Μαζί με όλο τον κόσμο συμμεριζόμαστε το σύνθημα, ποτέ ξανά».

«Πέντε μήνες ζητώ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και μόλις τώρα το κάνατε. Εδώ και στις κάλπες λύνουν τα κόμματα τις διαφορές τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές που έρχονται. Φτάνουμε στο τέλος της τετραετίας. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι πολίτες θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση, δεν ξεχνούν, αξιολογούν, επιβραβεύουν ή τιμωρούν» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Μας θυμίσατε ότι ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να πυροβολεί τη χώρα, να ρίχνει λάσπη και να ποτίζει την κοινωνία με διχασμό, δηλητήριο και ψέματα. Διανθίζοντας σήμερα με πρωτοφανείς προσωπικές ύβρεις εναντίον μου. Ένοχος ή βλαξ δεν είπατε; Αυτή τη φράση την είχε χρησιμοποιήσει ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας Κίτσος Τεγόπουλος αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου κάνοντας αναφορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Καταλαβαίνω, θέλετε να παρουσιάσετε μια εικόνα της πραγματικότητας τελείως δυστοπική. 3,5 χρόνια μετά τις εκλογές δημοσκοπικά υπολείπεστε και καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε συνέχεια τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας.

Για το μέλλον του τόπου, δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα είπατε. Δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας. Ειρωνικό ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, συμπίπτει με την ημέρα που το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια της χώρας».

«Διπλά ατυχής η επιλογή της ημερομηνίας. Το κάνατε την ίδια μέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Γίνατε ξανά πρωτοσέλιδο στα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ακόμη «Κανένα άλλο μέσο δεν έκανε αναπαραγωγή. Η συζήτηση είναι καλοδεχούμενη. Πολλές φορές έχουμε αντιπαρατεθεί για το ζήτημα των υποκλοπών. Τοποθετήθηκα ευθέως από την πρώτη στιγμή. Οι απόψεις μου κρίνονται, όπως και οι δικές σας. Δεν κρύβομαι και σίγουρα δεν έχω πάθει αφωνία. Εσείς δεν είπατε κουβέντα τόσες μέρες για τις βαλίτσες με τα λεφτά από τον κ.Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι κορυφαία διαδικασία. Και ευκαιρία για να συγκριθούμε να να δούμε τα πεπραγμένα μας  και να τα αντιδιαστείλουμε με τη δική σας διαδρομή. Και είναι αφορμή να ενημερωθεί ο λαός και για άλλες πλευρές της επικαιρότητας. Πρόσφατα μάθατε ότι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα. Υπάρχουν και δικάζουν δύο υπουργούς δικούς σας για κατάχρηση εξουσίας και υπονόμευση του κράτους δικαίου. Και δικαστές που κρίνουν την υπόθεση στο Μάτι, εκεί που χάθηκαν 103 ζωές με το κράτος ανύπαρκτο, με στημένες συνεντεύξεις, ενώ γνωρίζατε ήδη το μέγεθος της τραγωδίας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις παρακολουθήσεις, εγώ και η κυβέρνηση τοποθετηθήκαμε με ευθύτητα. Αναλάβε πολιτικές ευθύνες, πρόσωπα και αλλάξαμε το νόμο. Χωρίς να διαλύσουμε μια κρίσιμη δομή. Ο νέος νόμος της ΕΥΠ προβλέπει ότι μπορεί να τοποθετούνται στην ηγεσία μόνο στρατιωτικοί και διπλωμάτες και θα ελέγχεται από δύο δικαστές. Είναι μια λογική ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για ασφάλεια και προστασία των δικαιωμάτων. Παλιές αδυναμίες δεν εξάντλησαν τον επίλογό τους. Να δώσουμε απαντήσεις στο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει κατασκοπευτική ταινία που ξεκίνησε με διαρροές σε δικά σας Μέσα. Και κραδαίνοντας, τελικά, έναν φάκελο βγαίνοντας από την ΑΔΑΕ, έγραφε απόρρητος ο φάκελος, τον κάνατε φέιλ βολάν, αλλά δεν μας απαντήσατε, αν στην επιστολή αναφέρθηκαν τα ονόματα, ναι ή όχι; Υπήρχαν τα ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο. Σας λέω ότι στην επιστολή που μου έστειλε ο κ.Ράμμος, ΔΕΝ υπήρχαν. Εστειλε άλλη επιστολή σε σας; Δεν μπορώ να καταθέσω την επιστολή στα πρακτικά.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο κ.Ράμμος απαντούσε σε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα ονόματα. Μην επιχειρείτε να παίζουμε τις κουμπάρες. Είστε κατηγορούμενος», ενώ ο πρωθυπουργός ακολούθως κατέληξε πως «επιβεβαίωσε ο κ.Τσίπρας ότι στην επιστολή που έλαβε δεν υπήρχαν ονόματα. Ευχαριστούμε πολύ». 

«Η παρακολούθηση του κ.Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια και πρόσθεσε «όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων, Η δικαιοσύνη κ.Τσίπρα δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας αρέσει. Εξακολουθείτε να εμπιστεύστε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Σεβασμό στις αποφάσεις και τους δικαστές.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, μοιάζει άκρως προβληματική. Το περιεχόμενο του περιβόητου φακέλου συντάχθηκε μετά από αίτησή σας. Προβλέπεται πουθενά; Ο νόμος λέει ότι η Αρχή περιορίζεται μόνο στον έλεγχο.Η ενημέρωση περί απορρήτου, δεν παραπέμπει σε δημοσιοποίηση ονομάτων. Η Αρχή, από συστάσεώς της και ο επικεφαλής ενημέρωναν πάντα τη βουλή, παρέχοντας γενική και ποτέ προσωποποιημένη ενημέρωση. Ονόματα στην επιστολή, συγκεκριμένα, δεν υπήρχαν. Αυτό περιορίζει την Αρχή; Ο κ.Ράμμος δεν είναι δικαστής, είναι τέως δικαστής, μέρος της διοίκησης, όχι της δικαιοσύνης, δεν δικάζει. (παρεμβάσεις με επίκληση του κ.Βενιζέλου) Αγαπήσατε τώρα τον κ.Βενιζέλο...

Ας υποθέσουμε ότι η διαδικασία που επιλέξατε γινόταν κανόνας. Τότε, κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να στέλνει καταλόγους με ονόματα, εκείνη θα ελέγχει, θα δίνει τα στοιχεία στα κόμματα και θα ανακοινώνονται στο πανελλήνιο; Αυτό θέλετε; Θα μπορούσα και εγώ να πάω στην Αρχή με έναν κατάλογο τηλεφωνημάτων και να ρωτήσω αν παρακολουθούσατε εσείς; Η διαδικασία που επιλέξατε είναι σαφώς εκτός του νομικού πλαισίου. Το κερασάκι στην τοξική τούρτα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όσα είπατε έχουν ήδη δημοσιευθεί. Τα ονόματα είχαν δημοσιευθεί πολύ νωρίτερα. Υπήρξαν διαρροές από την ανεξάρτηση αρχή σε μερίδα του Τύπου, ή ο κ.Τσίπρας επέβαλε τα ονόματα που ήθελε και έδωσε τα ονόματα. Αυτά είναι τα ρυπαρά δίκτυα στα οποία αναφερόμουν. Γιατί έχετε εσείς και όχι εγώ τις πληροφορίες; κ.Τσίπρα;». 

«Το 2029, πριν τις εκλογές κρατήσατε τη βουλή ανοιχτή μια εβδομάδα για να αλλάξετε τον Ποινικό Κώδικα. Κάνατε τις παρακολουθήσεις πλημμέλημα από κακούργημα. Το κάνατε γιατί παρακολουθούσατε το ΚΚΕ, σίγουρα τον κ.Σαγιά και τον κ.Πιτσιόρλα. 

Οι απαντήσεις μου κρίνονται από σας και τους πολίτες. Περιμένω τις δικές σας τρεις εξηγήσεις:

Πρώτη, δημόσια συγγνώμη, για το διασυρμό της πατρίδας με τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας. Κουβέντα δεν έχετε πει. Μετείχατε εσείς και τα στελέχη σας σε ένα διασυρμό. Γιατί ήμασταν σίγουροι ότι δεν υπήρχε τέτοιο περιστατικό; Γιατί έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών. Ξέρετε ότι παίζετε έτσι το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος; Δεν ξέρω τι είναι το χειρότερο. Στελέχη σας και σήμερα λένε ότι ο φτάχτης στον Εβρο παραβιάζει τη διεθνη νομιμότητα». 

«Δεύτερο ερώτημα. Εξακολουθείτε να καλύπτετε τον κ.Παππά που δικάζεται για το στημένο σκάνδαλο των τηλεοπτικών αδειών; Θα μας πείτε ποιος είναι ο περίφημος Α2, τι ρόλο έχει ο κ.Αρτεμίου; Πείτε μας πού πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κατασκευαστή κ.Καλογρίτσα; Ο κ.Καλογρίτσας έρχεται στη βουλή και λέει να το ακούσει ο λαός, και ο βαρύς Πολλάκης, "Πολλάκη μη φωνάζεις, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου". Κάντε του μήνυση αν τολμάτε, αν είναι ψέμματα. Πού πήγαν τα λεφτά; Βαριά κουβέντα, ε; Όλοι σας, βουλευτές με τα λεφτά μου, και δεν τον μηνύετε; Τι συμβαίνει κ.Τσίπρα; Ας μας εξηγήσετε τη σχέση σας και με τον κ.Καλογρίτσα και με τον κ.Αρτεμίου και με τη Βενεζουέλα; Βεβαιώνετε το κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από τη Βενεζουέλα. (νέες φωνές από τα βουλευτικά έδρανα)

Εμείς κ.Τσίπρα, μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, αστερίσκο, σημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Είπα ότι η συζήτηση είναι ευκαιρία για να συγκριθούμε. Δεν θα σας κουράσω, δεν θα αντιπαραβάλω όσα έγιναν επί των ημερών μας, με το δικό σας μηδενικό αποτέλεσμα. Για τη διεθνη θέση της χώρας. Επί των ημερών σας, το 75% των προσφύγων και μετναστών έμπαιναν στην Ευρώπη από τα ελληνικά σύνορα. Επί των ημερών μας πήγε στο 5%. Ανθρώπινες δομές, αντί για τα αίσχη της Μόριας και τη Ειδομένης. Τα νησιά μας ανακουφίστηκαν από το πρόβλημα που μας κληροδοτήσατε.

Ειμαι υπηρήφανος που είμαι επικεφγαλής μιας κυβέρνησης που θωρακίζει αποτελεσματικά τη χώρα. Δέκα χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα. Τι είμαστε το Λουξεμβούργο; Και κάνετε συγκρίσεις και αφήνετε υπονοούμενα; Αν ψάχνετε συνοδοιπόρους του Τσοχατζόπουλου στο κόμμα σας θα τους βρείτε, όχι στο δικό μας. Κοιτάξτε δίπλα σας τον κ.Ραγκούση. Ολα έγιναν με διακρατικές συμφωνίες. Βρέθηκα προ τριών ημερών στην ΕΑΒ, την είχατε διαλύσει. Μόλις πριν από 3 μέρες το 5ο F-16 Viper πέταξε από την ΕΑΒ για τα Χανιά.

Θέλετε να θυμηθούμε τα ναυπηγεία της χώρας; Σώσαμε και το Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα δίνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αποτυπώνεται η ισχύς και στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Ολες οι γεωστρατηγικές επιλογές φάνταζαν δύσκολες, αν όχι απίθανες το 2029. Η Ελλάδα ενισχύθηκε σε όλα τα διεθνή φόρα. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην πανδημία για το ψηφιακό διαβατήριο, το ταμείο ανάκαμψης, πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Πάμε να κάνουμε σύγκριση;

-Πόση ήταν η ανάπτυξη όταν κυβερνούσατε; 0,5% η χαμηλότερη στην ΕΕ, επί υπουργίας Τσακαλώτου. Πόση σήμερα επί ΝΔ; Διπλάσια και ενίοτε τριπλάσια του μ.ο, της ΕΕ

-Στι 40% του ΑΕΠ οι εξαγωγές μας. Η ελληνική οικονομία γίνεται ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Υστερά από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους είμαστε έτοιμοι για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

-Για το περίφημο μαξιλάρι, ήταν το ενέχυρο των δανειστών έναντι τις δικής σας αναξιοπιστίας. 40 δισ. είναι σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα, που γίνει την ευκαιρία στην Πολιτεία να στηρίζει τους πολίτες.

Κάναμε το κράτος ψηφιακό, αυξήσαμε τις επενδύσεις, μειώσαμε την ανεργία. Μιλάτε για τη δικαιοσύνη, όταν το 2015 παρακάμψατε άξιους δικαστές για να προάγετε την εκλεκτή σας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε τη σκευωρία της Νοβάρτις και αγάπησε ως κουκουλοφόρο μάρτυρα τον Μάξιμο Σαράφη και τώρα κάνει ότι δεν τον ξέρει; Εχετε βεβαρυμένο ιστορικό κ.Τσίπρα. Μπορεί η κ.Αχτσιόγλου να λέει ότι η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά, Είναι όμως ευκαιρία για την Ελλάδα. 

Εχω την πεποίθηση ότι όλα είναι πολύ καθαρά στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας. Επιτρέψτε μου να ισχυριστώ ότι καθώς φτάνουμε στο τέλος της 1ης θητείας, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τη σκυτάλη για δεύτερη τετραετία. Η κυβέρνηση αυτή απέδειξε ότι μπορεί να βγαίνει μπροστά και να αντιμετωπίζει τις κρίσεις, εσείς κ.Τσίπρα προκαλείτε τις κρίσεις. Είμαστε δύναμη έργου και ελπίδας, παραμένετε φορέας καθηλωμένος στη μιζέρια. Μας φέρατε στο μηδέν και υπόσχεστε πάλι το μηδέν. Οι πολίτες ξέρουν ότι ο τόπος έχει ανάγκη από σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Συγκρίνουν και κρίνουν και γι΄αυτό στην κάλπη θα δώσουν την ίδια απάντηση που θα δώσει η βουλή. Αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη ΝΔ. 

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ.Μητσοτάκη και ενώ ο πρόεδρος της Βουλής κήρυττε περαιωμένη τη συζήτηση παρενέβη ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Τελικά η συζήτηση κηρύχθηκε ολοκληρωμένη. Ακολουθεί σε λίγο η ψηφοφορία. 

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ