Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο απολογισμός της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το 2022

Ο απολογισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Γιουτίκα

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παρουσίασε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Γιουτίκας.

Αναλυτικά:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΡΓΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

Η μεθοδική προετοιμασία της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και το αξιόλογο επίπεδο μελετητικής επάρκειας, έβαλε τις βάσεις το 2022, για την ίδρυση του πρώτου Επιχειρηματικού Πάρκου στην Κεντρική Μακεδονία!

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι παραγωγικών και οικονομικών φορέων, συνυπέγραψαν το αίτημα έκδοσης ΚΥΑ προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για τον χαρακτηρισμό της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Καλοχωρίου, της μεγαλύτερης στη χώρα,σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης.

Πρόκειται για συνολική έκταση άνω των 15.000 στρεμμάτων που είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει στη χώρα. Οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκεί, παράγουν περίπου το 15% του εγχώριου βιομηχανικού ΑΕΠ. Επιπλέον, η γεωγραφική της ανάπτυξη, είναι σε στρατηγική θέση σε σχέση με τους υφιστάμενους, αλλά και προγραμματιζόμενους συνδυασμένους κόμβους μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή.

Με αυτό τον τρόπο, δίνουμε ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στις 874 επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ΑΒΣ Καλοχωρίου, δημιουργούμε το ζωτικό χώρο  για την εγκατάσταση νέων επιχειρηματικών μονάδων και  τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας. Διαμορφώνουμε  το πλαίσιο για ένα νέο πόλο οικονομικής ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία,  με εθνικό και διευρωπαϊκό αντίκτυπο.

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ 29 ΑΤΥΠΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ

Σε ό, τι αφορά στις υπόλοιπες  29 Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις  που είναι διάσπαρτες (μεγαλύτερες και μικρότερες), σε έξι νομούς  της Κεντρικής Μακεδονίας, πλην του νομού Πιερίας, είναι  σε εξέλιξη μελέτη που προκήρυξε η ΠΚΜ, για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εξυγίανσης και οργάνωσης τους.

Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για τη χωροταξική οργάνωση των υπόλοιπων 29 ΑΒΣ που εντοπίζονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της μελέτης γίνεται η πλήρης χαρτογράφηση τους και η αξιολόγηση τους, από όπου θα αναδειχθούν οι περιοχές ΑΒΣ που ενδείκνυται να εξυγιανθούν κατά προτεραιότητα, ενώ θα εκπονηθεί το Σχέδιο Δράσης για την χωροταξική αναδιοργάνωση και αναμόρφωσή τους. Ακόμη, επιδιώκεται η ίδρυση και κατασκευή, οργανωμένων χώρων ΕΠΕ για την υποδοχή μεταποιητικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά προτεραιότητα στις περιοχές ΑΒΣ που εντοπίζονται οι  μεγαλύτερες ανάγκες και αναμένεται να εκδηλωθεί η μεγαλύτερη ζήτηση.

Ήδη «ανάψαμε πράσινο» για την αναβάθμιση  της ΒΙ.ΠΕ. Πετριάς, του Δήμου Σκύδρας, σε  Επιχειρηματικό Πάρκο.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΒΙΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στις κεντρικές μας προτεραιότητες είναι η  αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, της  μεγαλύτερης σε  έκταση  ΒΙΠΕ σε όλη τη χώρα, που μπορεί  να αποτελέσει πρότυπη, ανθούσα  θερμοκοιτίδα βιομηχανικής δραστηριότητας, καθώς και  έδρα ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε  με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών εντός της Βιομηχανικής Ζώνης, όπως  και για την επαναλειτουργία των  κενών βιομηχανικών κτιριακών  κελυφών εντός των ΒΙ.ΠΕ στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας.

 Παράλληλα, δημιουργούμε  το υπόβαθρο για την επέκταση των εγκαταστάσεων  της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει ακόμη πιο ελκυστική  για την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Προχωρούμε όμως και σε νέες υποδομές που θα ενισχύσουν τη λειτουργικότητα της  όπως είναι η νέα είσοδος  στο ύψος της  Γ΄Ζώνης.  Πρόκειται για το  συνδετήριο άξονα  της ΒΙΠΕΘ -  που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-,  με την εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Ένα έργο που θα  διευκολύνει τα μέγιστα τη μεταφορική δραστηριότητα από και προς τη ΒΙΠΕ, ενώ  θα προσδώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση γενικά στο διακομετακομιστικό εμπόριο.

LOGISTICS

Οι στρατηγικές  μας  επιλογές  δικαιώνονται.  Οι πιέσεις μας προς τα αρμόδια Υπουργεία για την ενεργοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα  logistics «άνοιξαν δρόμους» ανάπτυξης  στην  περιοχή μας.

Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, την τελευταία τετραετία έχουμε εκρηκτική ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία  του Μηχανισμού Διάγνωσης  των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μόνο για το 2019, οι εγκατεστημένες στη Θεσσαλονίκης εταιρίες Logistics προσέφεραν το 28,1% των συνολικών ν.θ.ε. της χώρας στο συγκεκριμένο κλάδο.

Η  πανδημία του κορονοϊού, συνέβαλε προωθητικά  για την επέκταση των δραστηριοτήτων αποθήκευσης - διανομής προϊόντων.

Η ταχύτητα  των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην προώθηση  των προβλεπόμενων διαδικασιών συνέβαλλε  καθοριστικά, ώστε αυτή τη στιγμή  στο σύνολο  της Κεντρικής Μακεδονίας να λειτουργούν 319 Κέντρα Logistics. Τα 77  από αυτά  έχουν εγκαταστάσεις στους γύρω νομούς.  242 Κέντρα  Logistics έχουν  ιδρυθεί και λειτουργούν περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, με το μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο να  επικεντρώνεται  χωροταξικά στη δυτική πλευρά  της πόλης.

ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Η  εμβληματική παρέμβαση για να μετατρέψουμε το υποβαθμισμένο δυτικό παράκτιο μέτωπο σε ένα δυναμικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, προωθήθηκε  με αξιόλογα αποτελέσματα κατά  τη διάρκεια   του 2022.

Με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 7.070.356 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, ξεκινήσαμε τις εργασίες στις αρχές του καλοκαιριού του 2021. Πλέον η εικόνα  έχει αλλάξει θεαματικά.

*Στην περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων, έχει  ολοκληρωθεί η απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων (αμίαντος , λάσπες) και η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών. Ήδη έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός των υπόγειων υδάτων (μέθοδος in situ)  και η αποκατάσταση των εδαφών. Η τελική φάση θα είναι η δενδροφύτευση της περιοχής.

*Στο ρέμα του Δενδροποτάμου, ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της κοίτης και των εκβολών του ρέματος. Σε συγχρηματοδότηση ΠΚΜ-ΕΥΑΘ γίνεται πραγματικότητα η σύνδεση αγωγού εκτόνωσης της ΕΥΑΘ με  τον βιολογικό της Σίνδου ΕΛΘ.

*Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός από μπάζα και ελαστικά της περιοχής  του  πρώην ΧΑΔΑ.  Και ήδη προχωρήσαμε στην επόμενη φάση, την αποκατάσταση και ανάδειξη της περιοχής, με  εκτεταμένη δενδροφύτευση  στην περιοχή σε συνεργασία με γνωστή  ελληνική εταιρία τροφίμων. Το επόμενο βήμα στην περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ είναι η δημιουργία  ενός περιβαλλοντικού πάρκου. Με υποδομές για την υποδοχή και την ενημέρωση  των επισκεπτών σχετικά με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

* Απομακρύναμε περισσότερους από 40 τόνους  παλιών ελαστικών  από το βυθό της θάλασσας, σε έκταση τριών χιλιομέτρων  κατά μήκος  του παράκτιου μετώπου, μεταξύ των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου.

*Έχουμε ολοκληρώσει την αποκατάσταση των πρανών του παράκτιου  μετώπου σε μήκος 3 χλμ. Ενίσχυση με λιθορριπή για την αποτροπή της τρωτότητας των ακτών. (Υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι ύψους 6 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά  έργα, επεμβάσεις αποτροπής της διάβρωσης  των ακτών και δράσεις που συνάδουν με το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στην ίδια περιοχή).

*Εξελίσσεται  η συντήρηση  των υποδομών και των μονοπατιών περιπάτου που ήδη  υπάρχουν.  Όπως ο   «Κόκκινος Δρόμος», διαδρομή ενός χιλιομέτρου σε ανάχωμα της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, που συντηρήσαμε και δενδροφυτεύσαμε σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ  Α.Ε., και  εθελοντικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

*Οι μη κερδοσκοπικοί φορείς, «Δράση για την Άγρια Ζωή» και «Εχεδώρου Φύσις»,  προχωρούν  σε  συντηρήσεις  γεφυρών σε υπάρχοντα μονοπάτια περιπάτου, παρατηρητηρίων πουλιών, εγκαταστάσεις καμερών και στη λήψη μέτρων προστασίας της ορνιθοπανίδας, χάρη στην προώθηση από την ΠΚΜ  του προγράμματος συμμετοχικής χρηματοδότησης, Crowdfunding για την οικονομική ενίσχυση  των  δράσεων   τους στην περιοχή.

* Καλούμε με  συντονισμένες προσπάθειες  τους ιδιοκτήτες  γης στην ευρύτερη περιοχή της δικής μας  παρέμβασης στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, να αναλάβουν τις ευθύνες  που τους αναλογούν για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση  των εκτάσεων που διαθέτουν , οι οποίες  έχουν επίσης  μετατραπεί σε παράνομους σκουπιδότοπους. Ήδη υπήρξε ανταπόκριση από ορισμένους με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

*Οργανώνουμε την ανάδειξη των δύο διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, δια μέσου του πάρκου  του Γαλλικού ποταμού, και προς τις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών  και το  Δέλτα Αξιού, προκειμένου να συνδέσουμε  αρμονικά την  περιοχή με τον υπόλοιπο αστικό ιστό.

* Σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ και τους  όμορους Δήμους, σχεδιάζουμε τα  έργα  για την ανάδειξη της περιοχής.Ήδη σχεδιάζουμε την κατασκευή ποδηλατοδρόμου και στάση θαλάσσιας συγκοινωνίας, για την οποία η  ΠΚΜ υλοποιεί την  περιβαλλοντική μελέτη.

*Προωθούμε δράσεις ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς στην ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης του περιβάλλοντος, φροντίδας και διατήρησης του μοναδικού οικότοπου του δυτικού παράκτιου μετώπου. Προχωρήσαμε σε μεγάλη δενδροφύτευση στο παραλιακό μέτωπο Καλοχωρίου – Μενεμένης με τη συμμετοχή μαθητών Δημοτικών Σχολείων, αλλά και  σπουδαστών  του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Οργανώνουμε εκπαιδευτικές εκδρομές για μαθητές δημοτικών  σχολείων και γυμνασίων.

Η αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού παράκτιου μετώπου θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον η εμβληματική παρέμβαση της ΠΚΚ, η  μεγαλύτερη που έγινε έως σήμερα στην περιοχή είναι το πρώτο βήμα για την ενιαία αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης, από το Καλοχώρι έως το  Αγγελοχώρι που θα καθορίσει την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα χρόνια.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το 2022,  ενισχύθηκε η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων παραγωγής έτοιμου ενδύματος και πλεκτού από την Κεντρική Μακεδονία με την  ενεργή υποστήριξη της συμμετοχής τους  σε διεθνείς εκθέσεις μόδας. Σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο Σύνδεσμο Ένδυσης – Κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, τον ΣΕΠΕΕ, διοργανώθηκε η συμμετοχή 21 επιχειρήσεων σε δύο από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις μόδας, την MUNICH FABRIC START (30/8-1/9/2022) στο Μόναχο, στην MOMAD METROPOLIS (16/9-18/9/2022) στη Μαδρίτη, καθώς επίσης και στη μεγαλύτερη έκθεση μόδας στην Ελλάδα, την ATHENS FASHION TRADE SHOW (15/9-18/9/2022).

Ήταν η τέταρτη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις δύο εκθέσεις του εξωτερικού και η δεύτερη στην έκθεση της Αθήνας που αφορά κυρίως στην εγχώρια αγορά. Συνολικά, οι επιχειρήσεις ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν στις τρείς εκθέσεις, 672 Β to B  συναντήσεις με ξένους και Έλληνες αγοραστές οι οποίες είχαν σαν άμεσο αποτέλεσμα παραγγελίες ύψους 2.100.000  ευρώ.

ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΓΙΑ ΤΑ  ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύντομα θα είναι η πρώτη  μεταξύ των 13 Περιφερειών που θα διαθέτει ενιαίο χώρο για τη διεξαγωγή των εξετάσεων που αφορούν στην απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος  για δεκάδες κατηγορίες εργατοτεχνιτών (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συντηρητές ανελκυστήρων, ηλεκτροσυγκολλητές, χειριστές δομικών μηχανημάτων, συντηρητές εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, εγκαταστάσεων θέρμανσης,κλπ), δίνοντας ουσιαστική διέξοδο  στη μεγάλη ταλαιπωρία που  υφίστανται  σήμερα χιλιάδες επαγγελματίες.

Με εξασφαλισμένη άδεια παραχώρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χρήσης του εμβληματικού  κτιρίου για τα επόμενα 25 χρόνια, και με διασφαλισμένους πόρους, είναι ήδη σε εξέλιξη από τον περασμένο Αύγουστο  εκτεταμένη  επιχείρηση  καθαρισμού   του τετραώροφου εγκαταλελειμμένου, επί σειρά  ετών, κτιρίου του πρώην καπνομάγαζου. Εκτιμάται ότι 8.000 κυβικά μέτρα μη επικίνδυνων αποβλήτων, θα απομακρυνθούν από  τους χώρους του, με την ολοκλήρωση  των εργασιών  καθαρισμού.

Πριν από  περίπου ένα  χρόνο ολοκληρώθηκε ειδικός  καθαρισμός του τελευταίου  (τετάρτου) ορόφου από συσκευασίες ληγμένων φυτοφαρμάκων, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως αποθηκευτικός χώρος, από φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 Με την αξιοποίηση  του πρώην καπνομάγαζου, αποδίδουμε στη Δυτική Θεσσαλονίκη ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της. Το εγκαταλελειμμένο κτίριο θα ανακαινιστεί  και  στα περίπου 10.000 τ.μ. που  καλύπτει, θα φιλοξενηθούν εργαστήρια πρακτικής άσκησης, για την έκδοση αδειών άσκησης τεχνικών επαγγελμάτων, αίθουσα για την πραγματοποίηση σεμιναρίων και εκδηλώσεων των σωματείων για τα μέλη τους, ενώ στις προθέσεις μας είναι το κτίριο με τη νέα  του μορφή να είναι επισκέψιμο  και από σπουδαστές Επαγγελματικών Λυκείων. Τα σωματεία και οι σύλλογοι των επαγγελματιών στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑ - ΔΡΑΣΕΙΣ

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ (Ε.Δ.Π.Α.Ρ.) ΣΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο πρώτος φορέας που ασχολήθηκε με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο με το πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, που επί 40 χρόνια κανείς δεν άγγιζε, αλλά και με την ατμοσφαιρική ρύπανση της αστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Το ενδιαφέρον μας αποδεικνύεται από την παρέμβασή μας  για την επέκταση και αναβάθμιση των Σταθμών Μέτρησης της Αέριας Ρύπανσης. Μέσα στο 2022,εκσυγχρονίσαμε τους υφιστάμενους Σταθμούς Μέτρησης, στη Σίνδο (κτίριο ΔΙΠΑΕ), Νεοχωρούδα (Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρούδας), Πανόραμα (Άλσος Πανοράματος ), Πλατεία Αγίας Σοφίας (επί της Ερμού 46 ), ΑΠΘ (Πλατεία Χημείου), Κορδελιό, Καλαμαριά (Πάρκο Αλησμόνητων Πατρίδων).

Ταυτόχρονα, εγκαταστήσαμε δυο νέους Σταθμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος στο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην παλιά δυτική είσοδο του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο δεύτερος στη Σταυρούπολη, στην κεντρική οδική αρτηρία της οδού Λαγκαδά. Δύο «ευαίσθητες», πυκνοδομημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν από το Εθνικό Δίκτυο των μετρητικών σταθμών.

Πλέον το δίκτυο των Σταθμών Μέτρησης των Αέριων Ρύπων καλύπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και πέραν της διαρκούς καταγραφής και παρακολούθησης των αιωρούμενων  σωματιδίων, του μονοξειδίου του άνθρακα, του διοξειδίου του θείου,  των οξειδίων του αζώτου και όζοντος που μετρώνταν  μέχρι πρότινος, έχει τη  δυνατότητα μέτρησης πρόσθετων ρυπογόνων  και δύσοσμων χημικών ενώσεων όπως, βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο και ξυλόλια.

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, οι τιμές των μετρήσεων παρουσιάζονται υπό μορφή ημερήσιου δελτίου στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ. Μάλιστα πλέον η απεικόνιση τους είναι δυνατή  και σε κινητές τηλεφωνικές  συσκευές (smartphones).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

Πριν από δύο χρόνια η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας  ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ), δημιούργησε ένα ψηφιακό  κόμβο διαρκούς συλλογής επίγειων και δορυφορικών δεδομένων που σχετίζονται με το θαλάσσιο και ηπειρωτικό περιβάλλον με στόχο τον εντοπισμό περιοχών κατά μήκος της ακτογραμμής με αυξημένη τρωτότητα σε διάβρωση. Είναι  ένας  πολύτιμος οδηγός για τον έγκαιρο εντοπισμό των φαινόμενων διάβρωσης  ειδικά στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της  Κεντρικής Μακεδονίας.

Και ένας ουσιαστικός σύμμαχος στο σχεδιασμό και  την υλοποίηση  έργων  αντιμετώπισης  αυτών  των φαινομένων από τους ΟΤΑ, ώστε να  προλαμβάνονται τετελεσμένα γεγονότα με  οδυνηρές συνέπειες. Σε στενή συνεργασία  με το Α.Π.Θ. είμαστε πλέον  σε θέση να παρέχουμε στους Δήμους  επικαιροποιημένα  στοιχεία  για την κατάσταση  των ακτών, αλλά και την πιστοποίηση όπου έχουν διαπιστωθεί  διαβρωτικά φαινόμενα, προκειμένου να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις. Σύντομα τον ψηφιακό κόμβο συλλογής, επεξεργασίας και διάχυσης εξειδικευμένων δεδομένων/υπηρεσιών, θα χειρίζεται  εξειδικευμένο τεχνικό  προσωπικό  της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης  του Παράκτιου Μετώπου στην Κεντρική Μακεδονία είναι ένα έργο με ισχυρό φιλοπεριβαλλοντικό, αλλά   και αναπτυξιακό  χαρακτήρα. Στηρίζει  δυναμικά  την οικονομία και την πρόοδο που βασίζεται  στην τουριστική δραστηριότητα και ενισχύει  την συστηματική προσπάθεια της Περιφέρειας  για να αποτελέσει η Κεντρική Μακεδονία διακριτό τουριστικό προορισμό.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΈΡΕΥΝΑΣ

Το  2022, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας, λειτούργησε  σε πλήρη ανάπτυξη. Το εργαστήριο είναι πλέον έτοιμο για να πιστοποιηθεί το 2023, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 17025:2017 και να περιέχει πιστοποιημένες υπηρεσίες αυτοελέγχων σε παραγωγούς , Δημόσιες Υπηρεσίες , αλλά και να προβεί σε καινοτόμες ενέργειες ελέγχων και νέων πειραματικών καλλιεργειών θαλασσινών ειδών πέραν των μυδιών .

Το εργαστήριο καλύπτει  τις ανάγκες  της ΠΚΜ σε εργαστηριακές αναλύσεις  που αφορούν  στον έλεγχο της ποιότητας εδαφών και υδάτινων πόρων, καθώς και  το πρόγραμμα της Περιφέρειας που αφορά στην υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων σε ρυζοκαλλιέργειες.

Στον ερευνητικό τομέα, πειράματα που πραγματοποιούνται καθημερινά αφορούν στη διερεύνηση και εφαρμογή τεχνολογιών απομάκρυνσης τοξικών ρύπων, όπως χρώμιο και αρσενικό από φυσικά ύδατα, υπόγεια και επιφανειακά. Τα πρώτα  αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν  στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Πράσινης Χημείας της IUPAC στην Αθήνα.

Επιπλέον, βασική προτεραιότητα των ερευνητικών στόχων του Εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη, εφαρμογή, και βελτιστοποίηση νέων τεχνικών γονιδιακής τεχνολογίας για την ευζωία του  Μεσογειακού Μυδιού,  το οποίο είναι και το μοναδικό που καλλιεργείται μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, ενώ τα αποτελέσματα ερευνών σε  στρείδια αδειοδοτημένων μονάδων δημοσιεύτηκαν  στο επιστημονικό περιοδικό “Foods”.

ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας, τα ‘Πράσινα Σημεία’ που δημιουργούμε σε συνεργασία με τους Δήμους προσφέρουν λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, προωθούν τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση και εκσυγχρονίζουν το αστικό περιβάλλον, αναβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο για όλους.

Μόνο μέσα στο 2022, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε έξι νέα “Πράσινα Σημεία” σε Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Πιερία και Χαλκιδική. (Πρόκειται για τα “Πράσινα Σημεία” Νάουσας, Δέλτα, Ωραιοκάστρου (Νεοχωρούδα), Δίου – Ολύμπου, Αριστοτέλη (Μεγάλη Παναγιά) και Πολυγύρου), ενώ  συνολικά έχουν αδειοδοτηθεί περισσότερα  από  30.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)

Κατά τη διάρκεια  της προηγούμενης χρονιάς εγκρίναμε στο πλαίσιο της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας, τη δημιουργία 54 νέων μονάδων αξιοποίησης των Ανανεώσιμων  Πηγών  Ενέργειας, μεγάλης δυναμικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, εγκρίθηκαν 33 μονάδες φωτοβολταϊκών συστημάτων,  8 μονάδες  παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο,11 μονάδες παραγωγής ενέργειας με ανεμογεννήτριες και 2 υδροηλεκτρικά έργα.

ΕΡΓΑ ΠΕΣΔΑ

Κατά τη διάρκεια του 2022, οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αδειοδότησαν ή γνωμοδότησαν για την κατασκευή και  λειτουργία:

  • της 1η Μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δυτικού Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • της Μονάδας Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δυτικού Τομέα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • του Σταθμού  Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Δ.Κ. Ιερισσού, Δ.Ε. Σταγείρων-Ακάνθου του Δήμου Αριστοτέλη
  • του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Δ.Ε.Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
  •  του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων / Ανακυκλώσιμων Υλικών Δήμου Παιονίας
  • της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη θέση “Άσπρο Κεφάλι” και αποκατάσταση του υφιστάμενου της Π.Ε..Πέλλας.
  • της έγκρισης λειτουργίας αορίστου χρόνου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ), με φορέα λειτουργίας τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας.

 

ΕΛΕΓΧΟΙ - ΕΜΠΟΡΙΟ

Αγορανομικοί  έλεγχοι με ψηφιακά μέσα

Μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος πραγματοποίησης των αγορανομικών ελέγχων με ψηφιακά μέσα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, προωθείται  η επέκταση του  και στις υπόλοιπες Περιφερειακές  Ενότητες  της Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής).

Με τη χρήση ειδικού λογισμικού και την αξιοποίηση του μέσω tamplets και της κινητής τηλεφωνίας, οι αγορανομικοί έλεγχοι  και στις υπόλοιπες  Περιφερειακές Ενότητες θα διενεργούνται πλέον με ταχύτητα, οι ελεγκτές  θα έχουν  άμεση πρόσβαση στο ιστορικό ελέγχων κάθε επιχείρησης. Κατά αυτό τον τρόπο ο προγραμματισμός των ελέγχων είναι ευκολότερος και η  σχετική βάση δεδομένων επικαιροποιείται άμεσα. Για την εξασφάλιση της συνέχισης της υποστήριξης του λογισμικού και των δεδομένων(internet) τέθηκαν σε λειτουργία πρόσθετα υποσυστήματα και εμπλουτίστηκε η υφιστάμενη λειτουργικότητα στο επίπεδο όλων των εφαρμογών (web και mobile) μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί εντός  του 2023. Στα πλαίσια του έργου συμβασιοποιήθηκε και πραγματοποιήθηκε η προμήθεια 10  νέων tablets.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Voltάρω 6

Το 2022 διοργανώσαμε  για έκτη φορά τη  μεγαλύτερη ετήσια “πράσινη" γιορτή της ηλεκτροκίνησης και  ενός πιο βιώσιμου τρόπου  ζωής στις πόλεις,.

Στο «Voltάρω 6», πιο αναβαθμισμένο από ποτέ, παρουσιάστηκαν τα πλέον εξελιγμένα ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς και καινοτόμων εφαρμογών, που στόχο έχουν να κάνουν τις καθημερινές μετακινήσεις, ειδικά εντός του αστικού ιστού, πιο εύκολες, πιο άνετες και πιο ασφαλείς (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ, ποδήλατα, πατίνια και drones,  σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων μοτοποδηλάτων τελευταίας γενιάς, που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια και φορτίζουν τα μοτοποδήλατα, μόλις σταθμεύσουν πάνω τους,  εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα,  που ειδοποιεί επιβάτες ποδηλάτων και πατινιών για εμπόδια κατά την κυκλοφορία τους στο δρόμο). Στο πλαίσιο του «Voltάρω 6», υπογράψαμε και  σύμφωνο συνεργασίας με το Κέντρο Καινοτομίας για την Αστική Κινητικότητα, που θα βοηθήσει και θα στηρίξει τους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο στη δικτύωση που χρειάζονται, αλλά κυρίως στην εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για να υλοποιήσουν δράσεις στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Μετά από  έξι χρόνια  συστηματικών  προσπαθειών, πετύχαμε  πλέον να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό πλέγμα συνεργειών και συνεργασιών, ένα  υγιές οικοσύστημα, με εκπαιδευτικά ιδρύματα, την Αυτοδιοίκηση, με  ινστιτούτα,  εργαστήρια,  παραγωγικούς φορείς και το επιχειρείν  ώστε όλοι μαζί να κάνουμε πράξη τη Βιώσιμη Αστρική Κινητικότητα, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ