Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Βγαίνουν» το επόμενο διάστημα περίπου 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω του 10%, κάποια στιγμή το 2024, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Nέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης για 200.000 θέσεις εργασίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις «Ημέρες Καριέρας».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος σε συζήτηση στο πλαίσιο της 14ης εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας», που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι.

Οι «Ημέρες Καριέρας», οι οποίες θεσμοθετήθηκαν το φθινόπωρο του 2021, είναι ένα από τα νεότερα εργαλεία της ΔΥΠΑ. Αποτελούν σημείο συνάντησης και άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα σε επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν προσωπικό και ενδιαφερόμενους.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με εκπροσώπους των εταιρειών Poseidon Marine Supplies, Vasia Hotels & Resorts και THRAKON - YTONG, που έχουν προσλάβει εργαζόμενους με τη βοήθεια της ΔΥΠΑ και με τρεις υπαλλήλους τους οι οποίοι ωφελήθηκαν από δράσεις της υπηρεσίας. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ επισήμαναν τη σημασία των «Ημερών Καριέρας» και του ενεργού διαμεσολαβητικού ρόλου της ΔΥΠΑ για τη σύνδεση εργοδοτών και εργαζόμενων.  Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ντίνος Σιωμόπουλος.

Είναι μεγάλη επιτυχία ότι καταφέραμε κι εκσυγχρονίσαμε έναν οργανισμό όπως ήταν ο ΟΑΕΔ και τον προσαρμόσαμε στις ανάγκες της αγοράς εργασίας που μετεξελίσσεται πολύ γρήγορα

«Οι “Ημέρες Καριέρας” έχουν καταφέρει ουσιαστικά κι έχουν φέρει κοντά επιχειρήσεις και εργαζόμενους, έτσι ώστε τελικά να γίνει αυτό το “πάντρεμα” και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι εσείς και οι ιστορίες που ακούμε είναι η καλύτερη ζωντανή διαφήμιση ότι ο θεσμός αυτός δουλεύει και λειτουργεί. Θέλω να δώσω πραγματικά θερμά συγχαρητήρια στην Υπηρεσία, στον Διοικητή, στο Υπουργείο, στη Γενική Γραμματέα, διότι πράγματι έχουμε πια μία Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης η οποία λειτουργεί ως μια υπηρεσία πια ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Αν με ρωτούσατε, κάνοντας τον κυβερνητικό μας απολογισμό, “πώς θα ιεραρχούσατε τις επιτυχίες της κυβέρνησης;” θα σας έλεγα ότι αυτό το οποίο έχει γίνει στην αγορά εργασίας από το Υπουργείο, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, από όλα τα στελέχη που εμπλέκονται, θα ήταν πάρα-πάρα πολύ ψηλά στη δική μου προσωπική ιεράρχηση των επιτυχιών της κυβέρνησής μας. Γιατί πράγματι έχουμε καταφέρει και έχουμε εκσυγχρονίσει έναν οργανισμό, ο οποίος ήταν γνωστός ως ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε πολλές αγκυλώσεις και να τον προσαρμόσουμε στις ανάγκες μίας αγοράς εργασίας η οποία μετεξελίσσεται πολύ γρήγορα», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε μία από τις παρεμβάσεις του στη διάρκεια της συζήτησης.

Το επόμενο διάστημα θα βγουν περίπου 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Στόχος μας να ρίξουμε την ανεργία κάτω του 10%, εντός του 2024

 «Υπάρχουν, πάρα πολλές επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα βγουν το επόμενο διάστημα, κοντά στις 200.000, με σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το καινούργιο ΕΣΠΑ.

Στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω του 10%, κάποια στιγμή το 2024. Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός και η ΔΥΠΑ νομίζω ότι έχει ένα σημαντικό ρόλο να εισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Και πιστεύω ότι το επόμενο μεγάλο μέτωπο το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στην αγορά εργασίας, αφορά δύο πτυχές: Το πρώτο είναι πως θα καλύψουμε ανάγκες σε γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως ο τουρισμός, όπου ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης δυναμικού. Και αυτό, ενδεχομένως, έχει να κάνει και με τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση που είναι η επανακατάρτιση και η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων σε μια αγορά εργασίας η οποία αλλάζει συνέχεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πραγματικά προοδευτικές πολιτικές είναι εκείνες που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να περνάει στους εργαζόμενους με αύξηση μισθών

 «Αν μιλάμε για πολιτικές με πραγματικά προοδευτικό πρόσημο, είναι οι πολιτικές εκείνες οι οποίες τελικά δημιουργούν θέσεις εργασίας -και έχουμε δημιουργήσει παραπάνω από 250 χιλιάδες- και βέβαια η επόμενη μεγάλη πρόκληση, δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας είναι και οι μισθοί. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι σημαντικό να προσαρμόζουν τις απολαβές τους και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Όσο οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλά, είναι δεδομένο ότι αυτό το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να περνάει και στους εργαζόμενους. Και έχουμε δει αύξηση των μέσων εισοδημάτων, των μέσων μισθών στον ιδιωτικό τομέα σημαντική, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Κ. Χατζηδάκης: Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους

 

«Οι Ημέρες Καριέρας σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι καθημερινότητα. Εδώ ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2021. Από τότε  μέχρι σήμερα  έχουν γίνει 14 τέτοιες εκδηλώσεις με συμμετοχή 700 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν προσφέρει 18.000 θέσεις εργασίας. Ηρθαν σε αυτές 28.000 άνεργοι. Και είναι πολύ σημαντικό ότι το μήνυμα που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές είναι ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αλλάζει και αρχίζει να λειτουργεί σαν ευρωπαϊκή υπηρεσία που φέρνει κοντά επιχειρήσεις και ανέργους. Γιατί έχει μετασχηματιστεί χάρη στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με το νόμο «Δουλειές Ξανά». Όπως το Επίδομα Εργασίας, την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των ωφελημάτων που παρέχει και το σύστημα τριών προσφορών και τριών αρνήσεων για τις θέσεις που προτείνονται στους ανέργους. Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 263.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε.  Και η συμβολή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι καθοριστική, καθώς πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί λόγω της ενεργούς συμμετοχής της ΔΥΠΑ και της επιτάχυνσης των προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στον χαιρετισμό του, πριν από την έναρξη της συζήτησης.

 «Μας δόθηκε μία κατεύθυνση: να αλλάξουμε τον ΟΑΕΔ, να τον μετατρέψουμε από έναν γραφειοκρατικό, επιδοματικό οργανισμό σε έναν φορέα παραγωγό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Σε 3,5 χρόνια σχεδιάσαμε μία νέα γενιά προγραμμάτων απασχόλησης ώστε να βοηθούμε τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ανέργους μέσα από τα κίνητρα που δίνουμε και ενισχύσαμε τον διαμεσολαβητικό ρόλο της ΔΥΠΑ, αυτό που βλέπουμε σήμερα, δηλαδή πώς φέρνουμε την προσφορά και τη ζήτηση μαζί στην αγορά εργασίας. Το αποτέλεσμα; Ρεκόρ προσλήψεων κατά το διάστημα των 3,5 ετών», ανέφερε από την πλευρά του ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Άλμα 240% στις προσλήψεις μέσω ΔΥΠΑ, τα τελευταία 3,5 χρόνια

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η πολύπλευρη αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ την τελευταία τριετία με στόχο τη μετατροπή της σε φορέα που προωθεί ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης προς όφελος των ανέργων, ώστε να πάψει να λειτουργεί απλώς ως ένας μηχανισμός παροχής επιδομάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πρωτοψάλτης, σε διάστημα 42 μηνών, από τις αρχές Αυγούστου 2019 έως τα τέλη του φετινού Ιανουαρίου, έχουν γίνει περισσότερες από 109.000 προσλήψεις χάρη σε προγράμματα και πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ, αριθμός - ρεκόρ που αντιστοιχεί σε σχεδόν 2.600 προσλήψεις ανά μήνα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο ρυθμός προσλήψεων έχει υπερτριπλασιαστεί (+240%) σε σύγκριση με τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, καθώς ανάμεσα στο 2015 και στον Ιούλιο του 2019 ο απολογισμός ήταν 41.155 προσλήψεις, που αναλογεί σε 762 ανά μήνα.

Στόχος της ΔΥΠΑ είναι η δημιουργία 201.000 θέσεων εργασίας το επόμενο διάστημα, μέσω δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και υφιστάμενων προγραμμάτων.

 «Ημέρες Καριέρας»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε ότι οι δράσεις της ΔΥΠΑ έχουν επανασχεδιαστεί στρατηγικά ώστε να εξυπηρετούν πιο στοχευμένα κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια ένταξης στην αγορά εργασίας, αλλά ταυτόχρονα να επιτυγχάνουν αποτελεσματικότερη σύζευξη των εργοδοτών με πολίτες που αναζητούν απασχόληση.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν οι «Ημέρες Καριέρας», οι οποίες αντικατοπτρίζουν τον ενισχυμένο διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον η ΔΥΠΑ στην αγορά εργασίας, ώστε να συνδέει την προσφορά θέσεων με τη ζήτηση.

Στις 13 προηγούμενες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν φιλοξενηθεί σε 12 διαφορετικές πόλεις, συμμετείχαν συνολικά 600 επιχειρήσεις και προσήλθαν περισσότεροι από 26.000 πολίτες. Στην 14η εκδήλωση λαμβάνουν μέρος 120 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πλήθος κλάδων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι ΕΟΦ για φάρμακο λιποδιάλυσης – Ποιο είναι, γιατί το θεωρεί επικίνδυνο
Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν διαθέτει σχετική έγκριση και κυκλοφορεί με ενδείξεις φαρμάκου
Καμπανάκι ΕΟΦ για φάρμακο λιποδιάλυσης – Ποιο είναι, γιατί το θεωρεί επικίνδυνο
Αγγελούδης για Άλμα Ζωής: «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η πρόληψη» (VIDEO)
Η ανάρτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης σχετικά με την εκδήλωση «Pink Together» που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»
Αγγελούδης για Άλμα Ζωής: «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η πρόληψη» (VIDEO)