Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας: Κατώτατος μισθός 880 ευρώ - Επαναφορά προστασίας πρώτης κατοικίας

«Το κλίμα δεν αλλάζει με παροχές πριν από τις κάλπες»

«Δεν μπορεί μία οικονομία να αναπτυχθεί με επιδόματα» ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Σήμερα η μεσαία τάξη επιβιώνει με κουπόνια» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην επιλογή της κυβέρνησης να διατηρεί τους υψηλούς έμμεσους φόρους οι οποίοι οδηγούν σε υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, θέμα που απασχολεί έντονα την επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας, που  ο πτωχευτικός κώδικας της κυβέρνησης την ήρε.

H κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε 7 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους ανέφερε επίσης λέγοντας ότι  τους  στέρησε τη 13 σύνταξη και μείωσε τα αναδρομικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε παλαιοκομματική λογική το να δίνεις στερείς τόσο μεγάλο ποσό και να υπόσχεσαι 300 εκατ.

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση για αύξησή του στα 880 ευρώ και για 10 % αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.

Είπε ειδικότερα πως «όταν έχεις πληθωρισμό 10% είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού και όχι μόνο εκείνου». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν φτάσει στο 10% ο πληθωρισμός είχε πει για κατώτατο στα 880 ευρώ και θέσπιση της ετήσιας τιμαριθμικής προσαρμογής και 10% αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους. Σημείωσε πως όταν υπάρχει μείωση 40% στην αγοραστική δύναμη για τον μέσο συνταξιούχο τον τελευταίο χρόνο, και αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ, τη βενζίνη, την ενέργεια, «τότε κάπως πρέπει να ζήσουν οι πολίτες».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε το καλύτερο δυνατόν για τους ευάλωτους» είπε, παρότι «συγκυβερνούσαμε με την τρόικα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «εμείς είχαμε βγει από παρατεταμένη μνημονιακή περίοδο και ήταν η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας για πρώτη φορά να δώσει κάποιες παροχές που όμως εμείς είχαμε θεσμοθετήσει ως μόνιμες όχι εφάπαξ και λίγο πριν τις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη είναι κοστολογημένο άρθρο-άρθρο «και πράγματι προβλέπουμε κάποιες αυξήσεις που αντισταθμίζονται από αυξήσεις στα έσοδα».

«Για τις συντάξεις λέμε πολύ μετρημένα, ότι οφείλουμε να δώσουμε τα αναδρομικά -τα αναδρομικά δεν είναι σε μόνιμη βάση, είναι 2,5 δισ. σε τρεις δόσεις- και ότι η ρύθμιση που είχαμε κάνει και την είχαμε προβλέψει ως μόνιμη για τη 13η σύνταξη στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων θα επανέλθει», τόνισε.

Επανέλαβε επίσης ότι είναι απολύτως κοστολογημένη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, «γιατί αυτό κοστίζει 3 δισ. ετησίως, την ίδια στιγμή όμως από τη διατήρηση των υψηλών έμμεσων φόρων και με πληθωρισμό 10% τα υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία είναι πάνω από 4 δισ.». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «διατηρεί αυτή την κρατική αισχροκέρδεια για να έχει τη δυνατότητα να δίνει κάποια επιδόματα που κι αυτά, όμως, κατευθύνονται για να διατηρούνται υψηλές οι τιμές στις εταιρείες ενέργειας, τα διυλιστήρια και τα σούπερ μάρκετ».

Όσον αφορά το ζήτημα των υποκλοπών ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οι υπουργοί της ΝΔ έκαναν την πάπια σχετικά με τις υποκλοπές» σχολιάζοντας ότι «αν μπορεί να κάτσει ο θήτης με το θύμα το ίδιο κυβερνητικό τραπέζι είναι πολιτικό ζήτημα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι ο κ. Ανδρουλάκης αφήνει να εννοηθεί ότι θα κυβερνήσει με το πρώτο κόμμα, κάτι το οποίο – όπως είπε – ενισχύσει αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.

«Πιστεύω στην κυβέρνηση της προοδευτικής συνεργασίας που θα είναι και κυβέρνηση των νικητών» ήταν το μήνυμα του πρόεδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι «δεν αποτελούν ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος», ενώ εκτίμησε «θα είναι εκλογές μεγάλων εκπλήξεων». 

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε από τη φυλακή - Άγνωστο το πού βρίσκεται
Οι συνεργάτες του Ναβάλνι ήταν προετοιμασμένοι για μια πιθανή μεταφορά του σε πιο αυστηρή αποικία μετά την καταδίκη του τον Αύγουστο σε επιπλέον 19...
Ρωσία: Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε από τη φυλακή - Άγνωστο το πού βρίσκεται
Google: Τι έψαξαν οι Έλληνες το 2023 – Οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις
Ο τράπερ Sin Boy και ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν οι δύο πιο δημοφιλείς αναζητήσεις σε πρόσωπα – Τα πιο πολλά «πότε;», «γιατί;» και «τι είναι;» της...
Google: Τι έψαξαν οι Έλληνες το 2023 – Οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις