Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επίσκεψη Χαρδαλιά - Γουαλάντερ σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα

O κ. Χαρδαλιάς και η κ. Γουαλάντερ, παρακολούθησαν παρουσίαση από επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ και του ΓΕΕΘΑ

Το στρατηγείο της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, επισκέφθηκαν σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και η υφυπουργός 'Αμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ Δρ. Σελέστ Γουαλάντερ, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Αρχικά επισκέφθηκαν το στρατηγείο της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ στην Αλεξανδρούπολη, όπου τους υποδέχθηκε ο διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ) αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ενώ ο διοικητής της μεραρχίας υποστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος ενημέρωσε για τις τρέχουσες δραστηριότητες του σχηματισμού.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς και η κ. Γουαλάντερ, παρακολούθησαν παρουσίαση από επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ και του ΓΕΕΘΑ.

"Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη και εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εξελίσσεται διαχρονικά. Το γεγονός αυτό πιστεύω ότι αντανακλά τις βαθιές ρίζες της συμμαχίας μας, τις κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες, αλλά και τις εξαιρετικές προοπτικές που υφίστανται για περαιτέρω συνεργασία. Κανείς μας δεν τήρησε ποτέ στάση 'επιτήδειου ουδέτερου', ούτε και θα το κάνει ποτέ. Σε όλες τις περιπτώσεις, σταθήκαμε και αγωνιστήκαμε μαζί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, χωρίς να αποκλίνουμε ποτέ από την προσήλωσή μας στα ύψιστα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Και αυτό, στο τέλος της ημέρας, είναι που κάνει τη διαφορά!", επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, καλωσορίζοντας την αμερικανική αντιπροσωπεία στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης - που «απέδωσαν» - ώστε «σήμερα η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τα επιχειρησιακά σχέδια της Συμμαχίας, που αφορούν την ενίσχυση της ανατολικής της πτέρυγας απέναντι σε μια ολοένα πιο απρόβλεπτη και επιθετική Ρωσία, ενώ είναι καθοριστική για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης, χάρη σε εξαιρετικά φιλόδοξα έργα όπως η δημιουργία της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεροποίησης. Ο Μέγας Αλέξανδρος, του οποίου το όνομα φέρει αυτή η πόλη με υπερηφάνεια, επισήμανε κάποτε ότι δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για όποιον προσπαθεί. Και πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών και στα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα. «Η επικείμενη απόκτηση από την Ελλάδα μιας μοίρας αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, θα αναβαθμίσει τη συνεργασία των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών σε ένα επίπεδο χωρίς προηγούμενο για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια!» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης όπου ενημερώθηκαν σχετικά με θέματα Υποστήριξης Φιλοξενούμενου Έθνους (ΥΦΕ) από τον υποδιοικητή της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ ταξίαρχο Δημήτριο Παντζιόκα.

Ακολούθησε επίσκεψη στα σημεία υποδοχής και επαναπροώθησης των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου ενημερώθηκαν σχετικά με τις δραστηριότητες του λιμανιού και τις προοπτικές που διανοίγονται στο προσεχές μέλλον από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ.

Στη συνεχεία - συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας - μετέβησαν στην έδρα της 110 πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Λάρισας, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας ενώ ενημερώθηκαν από τον διοικητή σμήναρχο Αργύριο Μουστρούφη για τις τρέχουσες δραστηριότητες και το επιχειρησιακό έργο της μονάδας.

Με την ευκαιρία αυτή, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της 110ΠΜ, όπου έχουν μετασταθμεύσει 8 UAV MQ-9 REAPER της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους και ενημερώθηκαν από τον αντισμήναρχο William Bollinger για την αποστολή, την οργάνωση και τις τρέχουσες δραστηριότητες της μονάδας.

Η Δρ. Celleste Wallander βρίσκεται στη χώρα μας συνοδεύοντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο, επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Κατά τις επισκέψεις τους, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, συνοδεύονταν επίσης από την επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Μαρία Όλσον, τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λη, τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας πρέσβη ε.τ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο και αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μπαράζ ελέγχων από την Αστυνομία στο κέντρο
Πραγματοποιήθηκε στοχευμένη δράση στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου πόλεως και ιδίως στην περιοχή της Καμάρας, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και της...
Θεσσαλονίκη: Μπαράζ ελέγχων από την Αστυνομία στο κέντρο