Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έργο – ορόσημο: Αγωγός αερίου θα συνδέσει Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Έναρξη των έργων κατασκευής του Αγωγού προς τη Δυτική Μακεδονία - Ο πρώτος αγωγός πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ένα έργο ορόσημο για τη μετάβαση της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη νέα ενεργειακή εποχή, ο αγωγός αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, μπήκε από σήμερα στη φάση της κατασκευής, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από τον ΔΕΣΦΑ στην Κοζάνη.

Ο αγωγός και οι κλάδοι του θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας) και Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης, στις εγκαταστάσεις για την τηλεθέρμανση των πόλεων Κοζάνης, Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας. 

Ο νέος αγωγός αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της Κεντρικής και της ∆υτικής Μακεδονίας, να συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων και να οδηγήσει στη δημιουργία νέων έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας, μέσω και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων στην περιοχή.

shedio_horis_titlo.png

 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν o Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας και η CEO του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli. Χαιρετισμό απέστειλε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας. 

Με μήκος 160 περίπου χιλιομέτρων και προϋπολογισμό €163 εκατ., ο νέος αγωγός εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στη νέα εποχή καθαρής ενέργειας.

Σημαντικό όπως επισημάνθηκε είναι ότι πρόκειται για τον πρώτο αγωγό στην Ελλάδα και έναν από τους πρώτους πανευρωπαϊκά που έχει σχεδιαστεί με την χρήση τεχνολογιών οι οποίες επιτρέπουν και την μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό έως 100%, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΔΕΣΦΑ για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα και της εθνικής στρατηγικής για την «απανθρακοποίηση» του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.

Στόχος είναι η ένταξη του στο συστημα να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2024.

Η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιηθηκε στη Κοβενταρειο βιβλιοθήκη της Κοζάνης επεσήμανε ότι με το έργο αυτό οι περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας θα ανανεώσουν τον ιστορικό ρόλο τους στην περιοχή ως κομβικά σημεία του ενεργειακού χάρτη της χώρας. Επεσήμανε ότι η δυτική Μακεδονία μπορεί να είναι η τελευταία περιοχή που συνδέεται με το φυσικό αέριο αλλά ο συγκεκριμένος αγωγός είναι ο πρώτος αγωγός στην Ελλάδα Και απο τους πρώτους στην Ευρώπη πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου . 

Ο περιφερειαρχης Δυτικής Μακεδονίας έκανε από την πλευρά του λόγο για μια πολυ σημαντική ημέρα για την περιφέρεια του και για μια ιστορική μέρα για τη χώρα καθώς το μεγάλο έργο που από σήμερα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης θα δώσει συνέχεια στην ενεργειακή προοπτική της περιοχής. 

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ανέφερε: «Αναμφίβολα, ο νέος αγωγός φυσικού αερίου με  δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου είναι ένα έργο που υπηρετεί τόσο την περίοδο μετάβασης στις ΑΠΕ όσο και την περίοδο της κλιματικής ουδετερότητας. Είναι μια σημαντική αναπτυξιακή υποδομή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο δεδομένης της επιλογής της Κοζάνης στην Αποστολή της ΕΕ για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».

Το έργο αποτελεί ένα από τα πλέον κομβικά έργα του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2031. Σε ότι αφορά το χρηματοδοτικό σχήμα, ο διευθυντής ανάπτυξης υποδομών του ΔΕΣΦΑ κ.Γιαννης Χωματας τόνισε ότι εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ ωστόσο γίνονται και συζητήσεις για ένταξη του έργου σε ευρωπαϊκά προγράμματα όσον αφορά τη συγχρηματοδότηση του. 

Η διαδρομή

Αναφορικά με τη διαδρομή του, ο αγωγός και οι κλάδοι του θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (Π.Ε. Ηµαθίας, Πέλλας) και ∆υτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης, καθιστώντας εφικτή την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και διασφαλίζοντας την πιθανή πρόσβαση νέων Χρηστών (βιοµηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών & οικιακών καταναλώσεων) στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, με την κατασκευή του  Σταθμού Μέτρησης στην περιοχή της Καρδιάς, ο αγωγός θα τροφοδοτεί το ενοποιημένο σύστημα τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος των ανωτέρω περιοχών.

Στους δήμους που επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα μέσω των υπό κατασκευή Μετρητικών/Ρυθμιστικών Σταθμών και των αντίστοιχων δικτύων Μέσης και Χαμηλής Πίεσης που θα αναπτυχθούν από τη ΔΕΔΑ, περιλαμβάνονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αλεξάνδρεια, η Νάουσα, η Βέροια, η Πέλλα, η Σκύδρα και η Έδεσσα, ενώ από πλευράς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η Εορδαία, η Κοζάνη και το Αμύνταιο. Ειδικότερα, μέσω του νέου κλάδου αγωγού και των υποκλάδων του θα τροφοδοτηθούν οι ακόλουθοι καταναλωτές:

• Οι πόλεις Έδεσσα και Σκύδρα και Γιαννιτσά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) μέσω του Μετρητικού/Ρυθμιστικού (Μ/Ρ) σταθμού που χωροθετείται πλησίον του οικισμού Άσπρου.

• Οι πόλεις Νάουσα και Βέροια στην ΠΚΜ μέσω των Μετρητικών/Ρυθμιστικών (Μ/Ρ) σταθμών που χωροθετούνται αντίστοιχα πλησίον των οικισμών Κοπανός και Πατρίδα.

• Η πόλη της Φλώρινας και η ΒΙΠΕ Φλώρινας, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) μέσω του Μετρητικού/Ρυθμιστικού (Μ/Ρ) σταθμού που χωροθετείται πλησίον του οικισμού Περδίκκα.

• Ο σταθμός τηλεθέρμανσης στην Καρδιά μέσω Μετρητικού (Μ) σταθμού Καρδιάς.

Το έργο περιλαμβάνει πρόβλεψη αναμονών (tap-offs) για τη μελλοντική επέκταση του αγωγού προς τον Μ/Ρ σταθμό της Ποριάς με στόχο την παροχή φυσικού αερίου μέσω μελλοντικής επέκτασης του συστήματος στην περιοχή της Καστοριάς, καθώς και την τροφοδοσία μελλοντικών καταναλωτών.

kozani_2_2.png
kozani.png

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποχαιρετισμός σε ένα μεγάλο…
Τις μέρες που μας πέρασαν χάσαμε έναν πραγματικά μεγάλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, το Νίκο Σαργκάνη
Αποχαιρετισμός σε ένα μεγάλο…