Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δικογραφία στη Βουλή κατά του Γ. Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν»

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Διαβιβάστηκε στην Ελληνική Βουλή δικογραφία από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την περιβόητη αναφορά του «λεφτά υπάρχουν». Συγκεκριμένα, διαβιβάστηκε το αίτημα για την άρση ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μετά από μήνυση που είχε καταθέσει πολίτης. Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά του κ. Παναγιώτη Σταμάτη του Δημητρίου. Η μηνυτήρια αναφορά αφορά το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων (άρθρο 162 ΠΚ), της διασποράς ψευδών ειδήσεων (άρθρο 191 ΠΚ) ή έτερης αξιόποινης πράξης σε βάρος του εκλογικού σώματος κατά την προεκλογική περίοδο του 2009. 

Εξετάζεται από τον Χρ. Μαρκογιαννάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ξετάζει την υπόθεση προκειμένου να καλέσει τον Γ. Παπανδρέου. Επισημαίνεται ότι εν προκειμένω ο Γ. Παπανδρέου δεν κατηγορείται μόνο με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86 του Συντάγματος), αλλά και με την ιδιότητα του Βουλευτή (άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος). Υπογραμμίζεται ότι οι βουλευτές διατηρούν την βουλευτική τους ιδιότητα και κατά την προεκλογική περίοδο. Το άρθρο 61 προβλέπει ότι ο Βουλευτής «διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Bουλής» και ότι «η άδεια θεωρείται ότι οριστικά δε δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε 45 ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Bουλής. Aν η Bουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη». Το άρθρο 62 ορίζει το ακαταδίωκτο των Βουλευτών: «όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο Βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα Βουλευτής της Bουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των Βουλευτών της νέας Bουλής». Όσον αφορά τη συγκεκριμένη δικογραφία, που συνέταξε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ελπίδα Χασάπη, θα εξεταστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας, ακολουθώντας τη διαδικασία που αφορά τους απλούς βουλευτές, καθώς -σύμφωνα με το διαβιβαστικό της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου- ο μηνυτής φέρεται να καταγγέλλει τον κ. Παπανδρέου και για πράξεις που τέλεσε πριν αποκτήσει την ιδιότητα του βουλευτή.

Λίτσα Αμμανατίδου: «Αν δε γνωρίζεις τη δικογραφία δεν μπορείς να προϊδεάσεις…»

«Κάθε φορά που έρχεται στη Βουλή μία δικογραφία για κάποιον από τους βουλευτές, ή υπουργούς, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να το πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας και τα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους να αποφασίσουν την γραμμή που θα ακολουθήσουν για την Ολομέλεια», λέει διευκρινιστικά στον «Τ.Θ.», η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λίτσα Αμμανατίδου- Πασχαλίδου και συνεχίζει: «Από κει και πέρα είναι απολύτως σαφές ότι η δικαιοσύνη είναι η αμέσως επόμενη, η οποία θα κρίνει από τη στιγμή που γίνεται άρση της βουλευτικής ασυλίας, τη δικογραφία που έχει σχηματισθεί και την μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον του εκάστοτε βουλευτή ή υπουργού. Άρα σ’ αυτό το κομμάτι έχει να κάνει με την δικαιοσύνη». Για το αν αρθεί η ασυλία του κ. Παπανδρέου, τονίζει ότι αυτό έχει να κάνει με την δικογραφία και το τι αναφέρεται σ’ αυτήν. «Μπορεί», επισημαίνει, «ως τίτλος να λέει για το “λεφτά υπάρχουν”, αλλά από κει και πέρα αυτό δεν σημαίνει και τίποτα ή μπορεί να σημαίνει και πάρα πολλά. Αν μέσα στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία κλπ. Θα έρθει για ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής και κάθε βουλευτής θα πάρει τη δική του θέση. Αν δεν γνωρίζεις τη δικογραφία δεν μπορείς να προϊδεάσεις…», καταλήγει, η κ. Αμμανατίδου. 

Τέρενς Κουίκ: «Τον Γ. Παπανδρέου τον έχουμε στο κάδρο για πολλά αδικήματα»

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, τονίζει στον «Τ.Θ.»: «Σας υπενθυμίζω ότι για τη λίστα Λαγκάρντ είχαμε ζητήσει να στηθεί κάλπη για τον Γιώργο Παπανδρέου, που σημαίνει ότι τον έχουμε στο κάδρο για πολλά αδικήματα. Και επίσης υπενθυμίζω ότι στην ιδρυτική μα διακήρυξη, έχουμε πει ότι όσοι μας οδήγησαν στα μνημόνια της εξόντωσης της Ελλάδας και των αυτοκτονιών… έχουμε πει ότι θα αποδώσουν λογαριασμό στη δικαιοσύνη. Προσθέτοντας ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες μας, θα είναι και η αλλαγή του Συντάγματος ώστε να μην έχει ασυλία κανένας πολιτικός και για τίποτα. Όλοι να δικάζονται στους φυσικούς δικαστές όπως όλοι οι Έλληνες. Σε περίπτωση που θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής, οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουμε την άρση της ασυλίας του, κι’ εγώ προσωπικά ακόμα περισσότερο…». 

Μήνυση κατά Στουρνάρα

Στο μεταξύ, δικογραφία κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του πρώην μέλους του ΔΣ του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Άννας Ζωηρού. Στα διαβιβαστικά κείμενα, του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαου Ορνεράκη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικολάου Παντελή, δεν γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο της μήνυσης. Σημειώνεται, ωστόσο, πως η κ. Ζωηρού είχε καταγγείλει, με επιστολή της στον πρωθυπουργό, πως με πρωτοβουλία του Γιάννη Στουρνάρα απομακρύνθηκε από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας διαφωνήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και έχοντας αντιδράσει σε παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, στην αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ ΑΕ), σε αντικανονικές ανανεώσεις συμβάσεων συμβούλων κ.ά.

Τρεις ακόμα δικογραφίες στη Βουλή

Εξάλλου, στη Βουλή διαβιβάστηκαν άλλες δύο δικογραφίες: Η μία αφορά τον τέως υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Σαχινίδη, αντίστοιχα, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του πρώην αστυνομικού Δ. Γεωργακόπουλου, για τον τρόπο διαχείρισης των διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου. Η άλλη συντάχθηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την τήρηση των Συμφωνιών του Ελσίνκι Π. Δημητρά κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου και προκατόχων του υπουργών και υφυπουργών, για «πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Διαβιβάστηκε, επίσης, στη Βουλή η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για παράβαση καθήκοντος του τέως υφυπουργού Αθλητισμού και Τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη. Το αδίκημα αφορά καταγγελλόμενο αντικανονικό διορισμό του Σταύρου Χάντζου στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών.

Ποιος είναι ο Πλωτάρχης του ΠΝ που μήνυσε τον Γιώργο Παπανδρέου

Αξιωματικός του ΠΝ, πλωτάρχης εα είναι ο άνθρωπος που με τη μήνυσή του κατά του Γιώργου Παπανδρέου, οδηγεί την Βουλή να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού. Ο απόστρατος αξιωματικός Παναγιώτης Σταμάτης έχει χρησιμοποιήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις όλα τα ένδικα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας πολίτης προκειμένου να βρει το δίκιο του. Στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού γνωρίζουν καλά την δράση του. Ο Π. Σταμάτης, λοιπόν κάτοικος Αθηνών, κατέθεσε μήνυση κατά του πρώην πρωθυπουργού και κατά παντός υπευθύνου, όπως αναφέρεται στη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, για τη διερεύνηση του αδικήματος της εξαπάτησης εκλογέων, της διασποράς ψευδών ειδήσεων ή της έτερης αξιόποινης πράξης σε βάρος του εκλογικού σώματος κατά την προεκλογική περίοδο του έτους 2009.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χατζηδάκης: Πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη στέγαση – Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ
«Κανείς δε θέλει να λειτουργήσει τιμωρητικά», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο
Χατζηδάκης: Πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη στέγαση – Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ