Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άρση ασυλίας έξι βουλευτών της Χ.Α. αποφάσισε η Βουλή

Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ήρε την ασυλία των 6 βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ανοίγοντας το δρόμο στη Δικαιοσύνη για να ασκήσει διώξεις. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 247 βουλευτές (από τους πολιτικούς αρχηγούς ψήφισαν μόνο οι Π. Καμμένος και Φ. Κουβέλης). Για τον Ηλ. Παναγιώταρο στην πρώτη υπόθεση ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας 246 βουλευτές και ένας παρών (ο Β. Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες), ενώ στη δεύτερη υπόθεση υπέρ της άρσης ασυλίας ήταν και οι 247 βουλευτές που ψήφισαν. Για τον Ηλ. Κασιδιάρη την άρση της ασυλίας ζήτησαν και οι 247 βουλευτές. Για την υπόθεση των Π. Ηλιόπουλου, Στ. Μπούκουρα και Γ. Γερμενή υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 246 βουλευτές, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο (του ανεξάρτητου Ν. Νικολόπουλου). Για τον Χρυσοβ. Αλεξόπουλο υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 246 βουλευτές και λευκό ο βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Κυριαζίδης. Σε υποθέσεις άλλων βουλευτών τα αποτελέσματα ήταν: 1. Χρ. Κέλλας (ΝΔ): 195 «ναι», 42 «όχι» και 10 παρών. 2. Μ. Ταμήλος (ΝΔ): για την πρώτη υπόθεση που εμπλέκονταν υπέρ της άρσης ασυλίας ήταν 185 βουλευτές, κατά 45, ενώ παρών δήλωσαν 17. Για την δεύτερη υπόθεση που τον αφορούσε υπέρ ψήφισαν 194 βουλευτές, κατά 30, παρών δήλωσαν 15, ενώ υπήρξαν και οκτώ λευκά ψηφοδέλτια. Μόνο για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αμανατίδη δεν ήρθη η ασυλία καθώς τέσσερις ψήφισαν υπέρ, 242 κατά και ένας βουλευτής δήλωσε παρών.

Εξηγήσεις για το «λευκό» και το «άκυρο»

Εξηγήσεις για την ψήφο τους στο αίτημα για άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής έδωσαν αργότερα ο Δ. Κυριαζίδης και ο Ν. Νικολόπουλος. Ο Ν. Νικολόπουλος, που ψήφισε άκυρο για την άρση ασυλίας των Π. Ηλιόπουλου, Γ. Γερμενή και Στ. Μπούκουρα, είπε ότι ακούγοντας τον Π. Ηλιόπουλο να μιλά για την αγέννητη κόρη του «έφερε μπροστά στα μάτια του τα 4 πιτσιρίκια του». «Από τις εξηγήσεις που έδωσε ο Π. Ηλιόπουλος πείστηκα ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την δίωξη», πρόσθεσε. Διευκρινίζεται ότι το ψηφοδέλτιο του Ν. Νικολόπουλου ακυρώθηκε καθώς έγραψε «όχι» για την παραπομπή του Π. Ηλιόπουλου, ενώ το ψηφοδέλτιο και η ψήφος σε αυτό ήταν ενιαία και για τους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Από την πλευρά του ο Δ. Κυριαζίδης, που ψήφισε λευκό στην παραπομπή του Χρυσοβ. Αλεξόπουλου για παράνομο ραδιοσταθμό, ανέφερε ότι «δεν επρόκειτο για ένα αδίκημα που θα μπορούσε να διωχτεί ποινικά» ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε άδεια για ραδιοσταθμό. 

Τι είπαν οι βουλευτές της Χ.Α. πριν την ψηφοφορία

Παίρνοντας το λόγο πριν από την ψηφοφορία, ο Ηλ. Παναγιώταρος πρότεινε «αν είναι δυνατόν να έχω μόνιμη άρση ασυλίας για να μην κουράζεται το Σώμα και οι Επιτροπές» και κατηγόρησε τους βουλευτές των άλλων κομμάτων πως όταν χρειάσθηκε να ρωτηθεί η Βουλή για το «σόου», όπως το χαρακτήρισε, με την σύλληψη Μιχαλολιάκου «δεν κάνατε απολύτως τίποτα». «Η Χρυσή Αυγή ήταν, είναι και θα παραμείνει εδώ», κατέληξε. «Η άθλια σκευωρία, οι παράνομες διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής έχουν αποκαλυφθεί», υποστήριξε ο Ηλ. Κασιδιάρης, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Ν. Δένδια και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για «απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος» και ότι «εκτελούν εντολές ξένης εξουσίας της Κομισιόν και των ΗΠΑ». Σε συναισθηματικό τόνο ο Π. Ηλιόπουλος ισχυρίσθηκε ότι «διώκομαι γι’ αυτά που πιστεύω και όχι για τις πράξεις μου. Δεν έχω διαπράξει κάτι μεμπτό». Ο Π. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι σε λίγες μέρες θα γεννηθεί η κόρη του και όταν κάποτε θα τον ρωτήσει «γιατί πατέρα σε ταλαιπώρησαν» θα της απαντήσει «γιατί κάποια στιγμή θεωρήθηκε έγκλημα να αγαπάς την πατρίδα σου ανιδιοτελώς, να δίνεις το μισθό σου σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Αναστολή καθηκόντων για 30 ημέρες για τον ψυχίατρο της Χ.Α.

Εξάλλου, με εντολή του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών Όθων Χαραλαμπάκης έλαβε το αρχικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για 30 ημέρες για τον διευθυντή ψυχίατρο κ. Κωνσταντίνο Παρασχάκη, λόγω της σε βάρος του άσκησης ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Το εν λόγω μέτρο συνιστά παράλληλη διαδικασία με τη διεξαγόμενη ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ