Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων υπογραμμίζει ο ΥΜΑ-Θ Θ. Καράογλου

Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων υπογραμμίζει ο ΥΜΑ-Θ Θ. Καράογλου
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Τη διακλαδική και πολυεθνική στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «ΤΑΛΩΣ-13» που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αξιολόγησης του σχηματισμού «HELBROC», παρακολούθησε χθες ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Ο σχηματισμός «HELBROC», στον οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουκρανία, αποτελεί μια στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση καταστάσεων διαχείρισης κρίσης. Όσον αφορά στη δράση της, λαμβάνει εντολές από την Ε.Ε. και επεμβαίνει κατόπιν απόφασης αποκλειστικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της «HELBROC» είναι η επίβλεψη κατάπαυσης πυρός, η προστασία ευρωπαίων πολιτών, η επίβλεψη διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και η προστασία αμάχων. Μετά το τέλος της στρατιωτικής άσκησης, ο κ. Καράογλου δήλωσε πως: «Η σημερινή διακλαδική και πολυεθνική άσκηση, η οποία αν και ήταν ιδιαίτερα απαιτητική στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, επιβεβαιώνει πανηγυρικά το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και παράλληλα προβάλλει τον κοινωνικό τους χαρακτήρα. Με πνεύμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων φίλων και συμμάχων, αποδείξαμε ότι η διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Ν.Α. Ευρώπη αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας. Το γεγονός ότι η άσκηση έλαβε χώρα στη Νέα Σάντα Κιλκίς, μια περιοχή με ιδιαίτερες τοπικές και εθνικές ευαισθησίες, αποδεικνύει επίσης περίτρανα ότι η Μακεδονία είναι περιοχή μείζονος σημασίας και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες». 

Στην Έδεσσα σήμερα ο Θ. Καράογλου

Εξάλλου, την Έδεσσα θα επισκεφθεί σήμερα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θ. Καράογλου, για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης στον Α´ Βαλκανικό Πόλεμο. Στις 10.30 ο Υπουργός θα παραστεί στη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ. Στις 11.30 ο κ. Καράογλου θα καταθέσει στεφάνι στο ηρώο της πόλης και στις 12.00 θα παρακολουθήσει την παρέλαση.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στην Καρυδιά Εδέσσης

Με πρωτοβουλία του ΥΜΑ-Θ κ. Καράογλου και του Δημάρχου Εδέσσης, Δημήτριου Γιάννου, η ελληνική πολιτεία αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Τέλο Άγρα αλλά και στον Αντώνη Μίγκα, στο όνομα του οποίου τιμώνται όλοι οι γηγενείς Μακεδονομάχοι. Εκατόν έξι χρόνια μετά τη θυσία τους στην Καρυδιά Εδέσσης, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 12.00, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης μαζί με τον Δήμαρχο Έδεσσας και όλους τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, εγκαινιάζουν εκθεσιακό χώρο με τίτλο: «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς Καπετάν Άγρας-Αντώνης Μίγκας». Στο μουσείο εκτός από την ιστορία, τη δράση και το ηρωικό τέλος των δυο Μακεδονομάχων, παρουσιάζεται όλη η ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, προκειμένου οι επισκέπτες του Μουσείου και ιδιαίτερα η νεολαία, να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ένα μάθημα νεότερης ελληνικής ιστορίας. Εκτός από την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, στο Μουσείο θα παρουσιάζονται κειμήλια Μακεδονομάχων, Κομιτατζήδων και του Τουρκικού Στρατού. Το Μουσείο θα στεγαστεί στο παλιό αλλά πλήρως ανακαινισμένο δημοτικό σχολείο της Καρυδιάς, κατόπιν πρότασης της τοπικής κοινωνίας. Στο συγκεκριμένο χώρο ήδη φυλάσσεται ο κορμός της καρυδιάς όπου το 1907 απαγχονίστηκαν ο Τέλος Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας, η δράση των οποίων αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου «Τα μυστικά του βάλτου», από την Πηνελόπη Δέλτα. Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση το ΥΜΑ-Θ θέτει για το 2013 τη δημοτική κοινότητα Καρυδιάς και την έναρξη λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου στο επίκεντρο της ημέρας μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, όπως έχει οριστεί η Κυριακή 20 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πιο κοντά στην ΕΕ «βλέπει» τα Σκόπια ο Ν. Γκρούεφσκι

Ν. Αναστασιάδης: «Η λύση για το Κυπριακό καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»