Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντ. Σαμαράς: «Η οικονομία μας έτοιμη για επανεκκίνηση»

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή τους, η οποία διήρκεσε περίπου 1 ώρα. Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι έπειτα από χρόνια κρίσης, η οικονομία της χώρας μας κάνει τώρα μια «επανεκκίνηση», ενώ υπογράμμισε «ότι το κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη». Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε επίσης «ιδιαίτερα σημαντική» την ανάληψη «κοινής δράσης με την Ιταλία» ενόψει και των δύο προεδριών των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, ώστε να «αλλάξει η Ευρώπη» κατεύθυνση. Επίσης είναι σημαντική η διμερής συνεργασία, όπως επισήμανε, ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στην μεταβολή της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα σημείωσε ότι ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Οκτωβρίου θα είναι η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης — μετά και το κύμα μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες αλλά και τη σειρά πολύνεκρων ναυαγίων στα ανοιχτά της χώρας. Ο κ. Λέτα τόνισε ότι ανάμεσα στα κύρια ζητούμενα είναι η ενίσχυση της δύναμης Frontex για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, η ενεργοποίηση του προγράμματος EuroSur, ενώ σημείωσε πως η ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum πρόκειται να ολοκληρωθεί την 2α Δεκεμβρίου, με την έναρξη του προγράμματος EuroSur. Ακόμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ένα κεντρικό θέμα θα είναι η επανεξέταση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου. Ο κ. Λέτα αναγνώρισε παράλληλα τις «σημαντικές προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Α. Σαμαράς» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Συνάντησή με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ

Εξάλλου, την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης επεσήμανε νωρίερα χθες, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και έκανε επίσης αναφορά στην οικονομική κρίση. «Στην περίπτωση της Ελλάδας», είπε, «κάνουμε όπως γνωρίζετε, και περνάμε δια πυρός και σιδήρου, ό,τι είναι σημαντικό για εμάς, δημοσιονομική εξυγίανση, σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνουν την Ελλάδα πίσω στην ομαλότητα, στην οικονομική ομαλότητα». Για κοινό μέτωπο με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης έκανε λόγο και ο μαλτέζος πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε στην προεδρία της Ε.Ε. που θα έχουν διαδοχικά το 2014 η Ελλάδα και η Ιταλία. «Μία λύση δεν μπορεί να έρθει με μαγικό τρόπο αλλά δείχνουμε αποτελέσματα και αυτό το θέμα δεν μπορεί να αφεθεί στο έλεός του, ούτε να ελπίζουμε ότι ο χειμώνας έρχεται και θα υπάρξουν άλλες διελεύσεις», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει κυβερνητική στόχευση για πρόωρες εκλογές», λέει ο Π. Μπαλτάκος

Η κυβέρνηση έχει προοπτική τετραετίας, τόνισε χθες εξάλλου, ο γραμματέας της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα fm», σημειώνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν μόνο «από ατύχημα». Ο κ. Μπαλτάκος ξεκαθάρισε ότι κυβερνητική στόχευση για πρόωρες κάλπες δεν υπάρχει, ενώ όπως είπε, «όλη η προσπάθεια γίνεται για να πάμε σε εκλογές το 2016, ούτως ώστε η χώρα να σταθεροποιηθεί οικονομικά, διότι πολιτικά έχει σταθεροποιηθεί». Ερωτηθείς σχετικά με τις πιέσεις της τρόικας, ο κ. Μπαλτάκος υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε όπως είπε, να «σταθούμε στα πόδια μας» και έτσι να μπορέσουμε «να απαλλαγούμε» από τους δανειστές «όσο πιο γρήγορα γίνεται». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το απλό τεστ που «δείχνει» τον αυτισμό: Με ακρίβεια 85% - Από μία μικρή κίνηση
Μια απλή και καθημερινή κίνηση θα μπορούσε να αποκαλύψει εγκαίρως τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού
Το απλό τεστ που «δείχνει» τον αυτισμό: Με ακρίβεια 85% - Από μία μικρή κίνηση