Σαφής δέσμευση για μη λήψη νέων μέτρων
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στο κείμενο της συμφωνίας είναι σαφής η δέσμευση ότι δεν αντέχει ο λαός νέες επιβαρύνσεις και τόνισε πως «όταν λέμε "όχι" στα νέα δημοσιονομικά μέτρα, το εννοούμε». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι φυσικά υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις, όροι και προϋποθέσεις, «όμως, τώρα η θέση μας είναι σαφής, έχουμε φτάσει στο όριο», τόνισε. Αντιθέτως, είπε, υπάρχει πολύ σημαντικό πεδίο πρωτοβουλιών και κινήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές, με προτεραιότητα σε νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, τις επενδύσεις, στροφή προς την απασχόληση, στην ανάσχεση της ανεργίας. Επιπλέον, υποστήριξε ότι άλλο σχέδιο ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει και πως «το δίλημμά μας ήταν πάντα τραγικό και απόλυτο, είτε θα επιλέγαμε - όπως και κάναμε- την επώδυνη προσαρμογή, είτε την ανεξέλεγκτη καταστροφή που θα έβρισκε τη χώρα 'κρανίου τόπο'».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή»
Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «το μεγάλο εθνικό δράμα είναι ο τεχνητός διχασμός που έχει φτάσει να δημιουργεί οιονεί εμφυλιοπολεμικές συνθήκες, γιατί κάποιοι έχουν κάνει την εσφαλμένη επιλογή να επενδύουν συστηματικά και απροκάλυπτα μόνο στα σενάρια της εθνικής καταστροφής». Έκανε δε λόγο για «αθλιότητα» και «πρωτοφανή εμπάθεια» με την οποία, όπως είπε, κινείται η αντιπολίτευση, κάτι «που είναι η απόδειξη του απόλυτου πολιτικού αδιεξόδου» της. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, είναι σε απόλυτο αδιέξοδο, δεν έχουν να πουν τίποτα», είπε και κατηγόρησε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης για «γλείψιμο» στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τη στάση που κρατάει στο εσωτερικό. Επιπλέον, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αριθμητικά αδικαιολόγητη λογική εφόδου για την κατάληψη της εξουσίας», για ένα «ντου», που ποτέ δεν έγινε, «γιατί αντιστάθηκε το ΠΑΣΟΚ που ήθελαν όλοι να κανιβαλίσουν».
«Η ΔΗΜΑΡ στρατεύεται με μια «ομιχλώδη αντιπολίτευση»
Αναφερόμενος στο εγχείρημα της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε άμεσα και με γενναιοδωρία στην πρόσκληση των «58» για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του χώρου, για να σημειώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν διεκδίκησε ποτέ έναν ψευτοηγεμονικό ρόλο». Τόνισε δε ότι το εγχείρημα αυτό απαντά στο δίλημμα που τέθηκε και με αφορμή, όπως είπε, την υπόθεση της ΕΡΤ, για το εάν η χώρα υπάρχει με σταθερή κυβέρνηση ή οδεύει προς την πολιτική διάλυση.
Σε αυτό το σημείο άσκησε κριτική προς τη ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας: «Σταθήκαμε όρθιοι, αναλάβαμε για μια ακόμα φορά το βάρος, συγκροτήσαμε μια μικρότερου εύρους αλλά πιο καθαρή και αποφασισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρακολουθώντας με πολύ μεγάλη λύπη και απορία την παλινδρόμηση των φίλων μας στη ΔΗΜΑΡ». Άφησε δε αιχμές ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη στρατεύεται με μια «ομιχλώδη» αντιπολίτευση και είπε ότι όποιος λέει πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ «εννοεί ότι δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης γιατί πρέπει να διατηρήσει τη δική του αντίληψη για την κεντροαριστερά».