Το θέμα, έφτασε και στη Βουλή, καθώς 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Εξωτερικών, ζητώντας να μάθουν τις ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διαφυλαχτούν οι επικοινωνίες και τα απόρρητα του κράτους. Την ερώτηση κατέθεσαν οι Δημήτρης Τσουκαλάς, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ρένα Δούρου, Δημήτρης Γάκης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Αγνή Καλογερή, Βασιλική Κατριβάνου, Πέτρος Τατσόπουλος, Γιώργος Πάντζας, Βασίλης Κυριακάκης, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Μπάρκας, Ιωάννης Σταθάς, Νίκος Μιχαλάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Χαρά Καφαντάρη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Βούτσης, Θανάσης Πετράκος, Θεανώ Φωτίου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Μαρία Διακάκη, Μαρία Κανελλοπούλου, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Σοφία Σακοράφα, Στέφανος Σαμοΐλης, Τζένη Βαμβακά, Τάσος Κουράκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Αικατερίνη Ιγγλέζη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Γιάννης Αμανατίδης και Δημήτρης Παπαδημούλης.
Οι βουλευτές, κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι τηρεί σιγή ιχθύος και σημειώνουν ότι είναι μείζον θέμα εθνικής ασφαλείας η περιφρούρηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του ελληνικού πολιτικού προσωπικού και πως η υπεύθυνη για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας ΕΥΠ δεν πρέπει να αδρανήσει.
Στο πλαίσιο αυτό, ρωτούν για τις ενέργειες της κυβέρνησης για τις υποκλοπές πριν και μετά την αποκάλυψη, καθώς και αν η κυβέρνηση θα προβεί σε διαμαρτυρία και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως εξής:
«Οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στην Αθήνα και 79 ακόμα σημεία του πλανήτη δραστηριοποιούνται «ειδικές μονάδες συλλογής» πληροφοριών - Special Collection Services (SCS), που ανήκουν στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. Οι πράκτορες των SCS εργάζονται με πλήρη μυστικότητα και καλύπτονται από καθεστώς διπλωματικής ασυλίας.
Στην Αθήνα, το κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών έχει έδρα την αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που διέρρευσε από τα στοιχεία που αποκάλυψε ο φυγάς τέως συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό.
Στην Αθήνα επίσης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, υπάρχει εκτός από τη μονάδα καταγραφής και υπερσύγχρονος εξοπλισμός παρακολουθήσεων που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δεκτών και δορυφορικών επικοινωνιών και λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Τέτοιος μονάδες εντοπίζονται ακόμα, εκτός από την Αθήνα, μόνο στη Μόσχα και τη Βιέννη.
«Σύμφωνα με το έγγραφο, οι μονάδες έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικών επικοινωνιών. Συνήθως τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές ‘τύπου Ποτέμκιν’ για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο παλαιό κτίριο, προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας», σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας ( Τα Νέα, Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου).
Η ιστορία των υποκλοπών στην χώρα μας έχει πλούσια «προϊστορία», από το 2005 με τις διαρροές περί παρακολουθήσεων του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πολιτικών και δεκάδων άλλων πολιτών. Η κατάληξη της υπόθεσης εκείνης εξελίχθηκε σε κακοπαιγμένη οπερέτα όπου ενεπλάκησαν, η ΕΥΠ της οποίας ο ρόλος ήταν τουλάχιστον αμφιλεγόμενος, η CIA, πράκτορες με βαλιτσάκια και κοριούς, ιδιωτικές εταιρείες (VODAFONE, ERICSSON), αυτοκτόνησε ένας υπάλληλος της VODAFONE υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, διατάθηκαν έρευνες που κατέληξαν σε δίωξη κατά αγνώστων και τελικά, αυτή η τραγική υπόθεση πνίγηκε σε μια θάλασσα γελοιότητας, όπου οι κ. κ. Βουλγαράκης και Ρουσόπουλος δήλωσαν ότι η υπόθεση δεν κατέληγε πουθενά και δράστης θα μπορούσε να είναι ο καθένας…
Επειδή η ελληνική κυβέρνηση είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (σε αντίθεση ακόμη και με την πολιτικά «ομογάλακτη» της Ισπανίας) που δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις παρακολουθήσεις κυβερνήσεων, ηγετών και πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Επειδή είναι μείζον θέμα εθνικής ασφαλείας η περιφρούρηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του ελληνικού πολιτικού προσωπικού και η υπεύθυνη για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας ΕΥΠ δεν πρέπει να αδρανήσει.
Επειδή από τα δημοσιεύματα του ελληνικού και του ξένου Τύπου γίνεται φανερή η ύπαρξη τεχνολογικά εξελιγμένου δικτύου παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, το οποίο λειτουργεί πέραν κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης και δημοκρατικού ελέγχου.
Επειδή η Κυβέρνηση μέχρι τώρα τηρεί σιγή ιχθύος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Ποιες οι ενέργειες της Κυβέρνησης, των Υπουργών και των Υπηρεσιών της σχετικά με τις εν λόγω υποκλοπές τόσο πριν όσο και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αυτού;
2. Σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις από την πρεσβεία των ΗΠΑ (π.χ. να καλέσει για εξηγήσεις τον αμερικανό πρέσβη) σχετικά με αυτό το εκτεταμένο δίκτυο κατασκοπείας με έδρα, μεταξύ άλλων, και την Αθήνα και το οποίο παραβιάζει κάθε έννοια τηλεπικοινωνιακού απορρήτου;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη διαφύλαξη των επικοινωνιών και των απορρήτων του Κράτους, καθώς και το τηλεπικοινωνιακό απόρρητο;
4. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε διαμαρτυρία προς τις Η.Π.Α. και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ως αντίδραση απέναντι στις απαράδεκτες αυτές ενέργειες;
Τι είπαν Παπαδημούλης - Κωνσταντοπούλου
Ο Δ. Παπαδημούλης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, επέκρινε και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλο, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε περί παρακολούθησης των αμερικανών πρέσβεων και από την ελληνική κυβέρνηση. «Η χορηγία Πάγκαλου προς τις ΗΠΑ στο μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών δεν μπορεί να κρύψει τη συνεχιζόμενη και ηχηρή κυβερνητική σιωπή. Υποτέλεια...», σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζ. Κωνσταντοπούλου, με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha», είπε ότι «είναι πιθανό να έχουμε όχι μόνο παρακολουθούμενο αλλά και εκβιαζόμενο πολιτικό πληθυσμό». Επίσης, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών το 2006, με θύμα τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και μέλη του τότε υπουργικού συμβουλίου. «Η υπόθεση είχε θαφτεί σε κάποια εισαγγελικά συρτάρια. Είναι μείζων υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της χώρας και συνδέεται από τους ανακριτές και με την υπόθεση συνωμοσίας για απόπειρα δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού. Αυτά συνθέτουν ένα πάρα πολύ σοβαρό πλέγμα και μαζί με την υπόθεση Τσαλικίδη επιβάλλουν άκρα υπευθυνότητα», δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι προκύπτουν ερωτηματικά για τον κ. Δένδια που είχε σπεύσει για διαβεβαιώσεις περί μη παρακολουθήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος «σπεύδει να δημιουργήσει αντιπερισπασμό και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις». Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, είπε ότι πήρε το χρίσμα επί ΠΑΣΟΚ για να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και παρασύρει το ΠΑΣΟΚ σε μία πολιτική ευθύνη που δεν θέλει να αναλάβει. «Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Βενιζέλο» δήλωσε, διαπιστώνοντας παράλληλα ανάλογη αντιμετώπιση με σειρά σκανδάλων όπου εμπλέκεται πολιτικό προσωπικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.