«Θα αξιοποιήσω μέχρι και το τελευταίο λεπτό που έχω στη διάθεσή μου να παρουσιάσω στους πολίτες το όραμά μου για την Ελλάδα του μέλλοντος, να παρουσιάσω το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία... Η απλή αναλογική είναι μία νάρκη στην πολιτική σταθερότητα, ένα εκλογικό σύστημα από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action 24.
Είπε ότι «έχουμε ακούσει πάρα πολλά τις τελευταίες εβδομάδες. Από την "κυβέρνηση των ηττημένων", πήγαμε σε "κυβέρνηση ανοχής", πήγαμε σε μία συζήτηση η οποία έγινε με τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ μας με "Δήμητρες", τώρα υπάρχει μία κόντρα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.
Προσωπικά, μένω έξω από αυτή τη συζήτηση, προτιμώ να μιλώ για την Ελλάδα του 2023 κι όχι για την Ελλάδα του 1981. Και επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα από την αρχή, διεκδικούμε την πιο δυνατή ισχυρή εντολή στην κάλπη της 21ης Μαΐου η οποία και τελικά θα καθορίσει στη συνέχεια το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και το ποιος θα είναι πρωθυπουργός».
Υπογράμμισε μάλιστα πως αν έβγαιναν οι αριθμοί θα έβρισκαν έναν τρόπο να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και με το κόμμα του ΜέΡΑ 25. «Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ.Τσίπρας. Εξάλλου, ο ίδιος είπε ότι "άλλα λέμε προεκλογικά και μετεκλογικά μπορεί άλλα να κάνουμε". Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να απομακρυνθεί και μαθηματικά αυτό το σενάριο είναι να είναι πολύ ισχυρή στην κάλπη της 21ης Μαΐου», είπε και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση μετά από την πρώτη κάλπη. Αλλά όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία θα τα δούμε, το βράδυ της 21ης Μαΐου. Αυτή τη στιγμή εγώ είμαι εστιασμένος σε μία αποστολή και μόνο: Να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το κόμμα μας, για τη Νέα Δημοκρατία.»
Επεσήμανε πως δεν θέλει να κάνει καμία συζήτηση για το τι θα γίνει την 22α Μαΐου και ότι αυτό θα καθοριστεί από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «πολλές φορές ο κ. Ανδρουλάκης δίνει την εντύπωση ότι έχει κάποιου είδους προσωπικό θέμα μαζί μου» αλλά ότι ο ίδιος έχει πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ. «Έχω πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη, έχει διολισθήσει σε μια σειρά από θέσεις που προσωπικά, κατά την άποψή μου, το φέρνουν πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, από ό,τι σε εμάς», τόνισε.
Σε ερώτηση για την ακρίβεια είπε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και μίλησε για μέτρα που έχουν ληφθεί ειδικά για τη στήριξη των πιο αδύναμων εισοδημάτων και συνολικά τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. «Η ακρίβεια, θα υποχωρήσει κάποια στιγμή. Είμαι σίγουρος ότι θα βλέπουμε καλύτερες προοπτικές, στο μέτωπο της ακρίβειας από δω και στο εξής. Οι μειώσεις, όμως, των φόρων και η στήριξη του εισοδήματος είναι μόνιμα. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 20% συνολικά. Από 713 πήγε στα 780 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ναι, πριν τον Μάρτιο κάποιος ο οποίος έβγαζε 713 πιεζόταν πολύ περισσότερο. Τώρα είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση», τόνισε.
Για τη μείωση του ΦΠΑ είπε ότι δεν θα οδηγούσε σε μείωση τιμών και έφερε το παράδειγμα του καφέ.
«Εμείς πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό, διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο ρυθμό της Ευρωζώνης, εκεί που ήμασταν στο εν τέταρτον, θυμίζω, επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τι μας προσφέρει; Περισσότερα χρήματα για Υγεία, για κοινωνική πολιτική, για στήριξη, παραδείγματος χάρη, των Ενόπλων Δυνάμεων. Και είναι ακριβώς αυτή η ανάπτυξη η οποία είναι αποτέλεσμα πολλών ξένων επενδύσεων, βελτίωσης της παραγωγικότητας που οδηγεί τελικά και στην αύξηση των μισθών και στη μείωση της ανεργίας.Λέμε πως θα αυξήσουμε τους μισθούς. Και αυτό είναι το βασικό μας ζήτημα και για την επόμενη τετραετία και αυτό το οποίο νομίζω ότι ενδιαφέρει και πάρα πολλούς Έλληνες σήμερα. Μα οι μισθοί θα αυξηθούν μόνο αν μειωθεί η ανεργία και μόνο αν έρθουν καλύτερες δουλειές, όπως αυτές που φέρνουν οι ξένες επενδύσεις», επεσήμανε.
Αναφέρθηκε σε οικονομικούς στόχους για την επόμενη τετραετία και τόνισε επειδή είχε δεχθεί ερώτηση για τον ΦΠΑ, «στο δεύτερο μισό της τετραετίας και εφόσον η πορεία των δημόσιων οικονομικών παραμένει καλή, πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να έχουμε το περιθώριο, να μπορούμε να βλέπουμε μόνιμες -το τονίζω- μειώσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα τα οποία εμείς προφανώς θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε».
Μίλησε επίσης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για την ανταπόκριση στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», αλλά και για τα ελληνοτουρκικά.
Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει δείξει σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, μια σκληρή αναθεωρητική πολιτική, η οποία είναι εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Αυτή η πολιτική δεν είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει την επόμενη μέρα, ασχέτως το ποιος θα κερδίσει στην Τουρκία. Ναι, είχαμε τους τελευταίους μήνες μία εκτόνωση, καλοδεχούμενη. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που ανταποκριθήκαμε, αλλά η "γαλάζια πατρίδα" φαίνεται να είναι κοινός στόχος αυτή τη στιγμή και η "γαλάζια πατρίδα" θίγει ελληνική κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά συμφέροντα.
Και γι' αυτό και οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Διότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να ξέρουν, ότι αυτός ο οποίος θα καθίσει σε αυτό το γραφείο θα πρέπει να διαχειριστεί μία Τουρκία η οποία ενδεχομένως να επανέλθει στην προηγούμενη επιθετικότητά της».
Κληθείς να μιλήσει για την εκδήλωση «Ημέρα της Ευρώπης» και τις σχέσεις του με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, απάντησε: «Οι σχέσεις μου και με τους δύο είναι πολύ καλές. Και πραγματικά χαίρομαι, γιατί έχουμε στην παράταξή μας δύο πρώην πρωθυπουργούς οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του, νομίζω εισφέρουν με σημαντική εμπειρία και με τους οποίους μπορώ να συνομιλώ άνετα και να μου πουν με θάρρος τη γνώμη τους. Από κει και πέρα είναι σημαντική αυτή η εκδήλωση, διότι υπενθυμίζει την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη της Νέας Δημοκρατίας.