Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

Κ. Παπούλιας: Ευκαιρία για νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις η επίσκεψή του στα Τίρανα

Κ. Παπούλιας: Ευκαιρία για νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις η επίσκεψή του στα Τίρανα
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, αλλά και περιφερειακά διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπουγιάρ Νισάνι, στα Τίρανα.

Όπως ανέφερε μετά από τη συνάντηση ο κ. Παπούλιας, «η επίσκεψή μου στα Τίρανα μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε μία νέα ώθηση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν» και αναφέρθηκε τόσο στην ελληνική εθνική μειονότητα όσο και στους αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα λέγοντας πως «η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί σταθερό και άρρηκτο δεσμό φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας. Οι Έλληνες της Αλβανίας είναι ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Από την άλλη πλευρά, οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα αποτελούν επίσης ένα ισχυρό συνδετικό στοιχείο στις σχέσεις μας».

Αναφορικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για μια οικονομική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, και θα δώσει, όπως ανέφερε, την ευκαιρία σε Έλληνες και Αλβανούς επιχειρηματίες να ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η ελληνοαλβανική ενεργειακή συνεργασία, με τον κ. Παπούλια να σημειώνει πως ο δια-αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου, η επιλογή του οποίου αποτελεί ένα νέο πεδίο συνεργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν επίσης και για τη Συμφωνία για τον Καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών.

Αναφορικά με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο κ. Παπούλιας τόνισε πως η Ελλάδα επιδιώκει να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις. Παράλληλα διαβεβαίωσε τον Αλβανό Πρόεδρο ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας, η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και εις το παρελθόν αταλάντευτα έπραξε.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Οι νέοι πρόεδροι των 62 Νομαρχιακών Επιτροπών της ΟΝΝΕΔ

Μ. Σουλτς: Δεν είναι δυνατόν η τρόικα να μην είναι υπόλογη σε κάποιο θεσμό