Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ημέρες ψήφισης Μνημονίων παραπέμπει η επερχόμενη κοινοβουλευτική μάχη της Κυριακής, οπότε αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Σαμαρά και Τσίπρα, με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης. Τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μάχη που ξεκίνησε -πιο χλιαρά- το μεσημέρι της Παρασκευής και αναμένεται να κλιμακωθεί σταδιακά με την κορύφωση να αναμένεται το βράδυ της Κυριακής, οπότε θα πάρουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ θα ακολουθήσει και η ονομαστική ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στη συγκεκριμένη του επιλογή προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση και για το λόγο αυτό κάλεσε -για το απόγευμα της Κυριακής- σε συγκέντρωση "υπεράσπισης της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού". "Την ώρα που θα συζητείται η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην τρόικα, αντίστασης στο μνημόνιο και στη συρρίκνωση της δημοκρατίας» αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία ολοκληρώνεται με το μήνυμα: "Φτάνει πια! Σταματάμε την καταστροφή, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας".

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση

Κατά την ψηφοφορία δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις, αντιθέτως φαίνεται πως η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συσπειρωτικά για όλα τα κόμματα. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της πρότασης μομφής αναμένεται να ψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και όσοι βουλευτές της Χ.Α. δεν βρίσκονται προφυλακισμένοι. Η ΔΗΜΑΡ επίλεξε τη λύση του "παρών", όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λοβέρδος και Αηδόνης. Σε επιφυλακή βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, για τυχόν διαρροές. Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα, εξαπέλυσε ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ. Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ως "πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας που υπονομεύει για ακόμη μια φορά τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία κατά τη στιγμή δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τη στιγμή που η χώρα πρέπει με πνεύμα εθνικής συναίνεσης να στείλει στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μήνυμα αισιοδοξίας και σταθερότητας". Σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή, αναμένεται να οριστούν εμβόλιμες συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν το λόγο όλοι οι βουλευτές που θα το ζητήσουν. Σημειώνεται ότι για να διευκολυνθούν οι βουλευτές που βρίσκονται στην επαρχία δόθηκε δυνατότητα εγγραφής ομιλητών μέχρι τις 10 το βράδυ.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, χαρακτήρισε άδικη και άκυρη τη διαδικασία κατηγορώντας το προεδρείο της Βουλής ότι δεν μερίμνησε, ώστε να παραβρίσκονται στη συζήτηση και την ψηφοφορία ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι δύο συνάδελφοι του Νίκος Παπάς και Γιάννης Λαγός, που είναι προφυλακιστέοι. Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι η συζήτηση γίνεται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία να παρέμβει στη δικαστική εξουσία. Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι το ζήτημα των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής απασχόλησε το προεδρείο, το οποίο, όπως είπε, είναι ανοιχτό σε προτάσεις των κομμάτων για να δοθεί ή όχι δυνατότητα επιστολικής ψήφου κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Πρώτος ομιλητής στο βήμα, ο Γιάννης Δραγασάκης και ακολούθησε ο Ν. Βρούτσης. Στη συνέχεια ξεκίνησε ένας πρώτος κύκλος ομιλητών, ένας από κάθε κόμμα + ένας βουλευτής από την ομάδα των ανεξάρτητων.

Φ. Πατριανάκου: «Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη»

Λαμβάνοντας το λόγο η βουλευτής της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, διερωτήθηκε γιατί επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής, «την ώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, με την Ελλάδα για πρώτη φορά σε πλεονεκτική θέση, γιατί έχει πλεόνασμα». «Προσπαθείτε να κρύψετε από το λαό ότι δεν έχετε πρόταση. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι» είπε η βουλευτής της ΝΔ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά την πισώπλατη μαχαιριά την ώρα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση θα βγει τελικά ενισχυμένη».

Π. Ρήγας: «Πράξη πολιτικής ανευθυνότητας»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση «πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού. «Η μομφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μομφή στη λογική, τις θυσίες του λαού, την υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται από τις δυνάμεις που θέλουν να κρατηθεί η χώρα όρθια» πρόσθεσε.

Κ. Γιοβανόπουλος: «Τρεις λογιστές σας τραβούν από τη μύτη»

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Κ. Γιοβανόπουλος εξέφρασε την ευχή να πέσει η κυβέρνηση την Κυριακή. «Τρεις λογιστές σας τραβούν από την μύτη. Τρεις άνθρωποι των πτωχοτραπεζών» σημείωσε. Νωρίτερα, από το Ρέθυμνο ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής, καλώντας όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο.

Ηλ. Κασιδιάρης: «Κάνατε το Σύνταγμα κουρελόπανο»

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης. Καταφέρθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι παρενέβη στη δικαστική εξουσία, καθώς μέσω τηλεφώνου απαίτησε τη φυλάκιση βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. «Έχετε καταντήσει φερέφωνό σας την ελληνική Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις κατηγορίες κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είπε ότι δεν «δένει» η εγκληματική οργάνωση, ενώ απαίτησε να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των υπουργών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση. Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «έχει κάνει το Σύνταγμα κουρελόπανο» και χαρακτήρισε αντισυνταγματική την τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Οι αναφορές Κασιδιάρη στο θέμα των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος παρακολουθούσε τη συζήτηση από τα έδρανα.

Π. Οικονόμου: «Παρούσα» η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Π. Οικονόμου, τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα δηλώσει «παρούσα» στη διάρκεια της ψηφοφορίας. «Η πανσπερμία των θέσεων και απόψεων» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να καταφύγει στην πρόταση δυσπιστίας, τόνισε. «Σε τι καλούμαστε να πούμε 'ναι' ή 'όχι'; Να πω 'ναι' στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την λέει ο Γ Δραγασάκης; Είναι ίδια αυτή με αυτά που λένε άλλοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Ν.Βούτσης εξέφρασε ένα λόγο πιο πολεμικό, είναι στα πρόθυρα να του να πάρει τα όπλα.»

Ν. Καραθανασόπουλος: «Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, πράγμα που όμως «δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκαλύψουμε την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει καθημερινά εξετάσεις στην άρχουσα τάξη και τον ξένο παράγοντα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επιτέθηκε σε διάφορα «παπαγαλάκια», όπως είπε, που έκαναν σπέκουλα με τη στάση του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια διέκοψε στις 4 χθες το απόγευμα και επανήλθε στις 6 μέχρι περίπου τις 11 χθες το βράδυ.

Ευ. Μεϊμαράκης: «Η πρόταση δυσπιστίας χρειάζεται 151 ψήφους»

Σύντομη παρέμβαση στη διάρκεια της συζήτησης που διεξάγεται στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας έκανε χθες ο πρόεδρος του Σώματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η πρόταση μομφής για να γίνει δεκτή πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα αλλοίωσης του αποτελέσματος, επειδή απουσιάζουν οι τρεις προφυλακισμένοι της ΧΑ. Παράλληλα, επανέλαβε ότι για το θέμα των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το κατά πόσο μπορούν να συμμετάσχουν ή όχι στη συζήτηση, αρμόδια είναι η Εισαγγελέας και όχι η Βουλή. Το θέμα είχε τεθεί στην αρχή της συνεδρίασης από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Ο ίδιος χαρακτήρισε άδικη και άκυρη τη διαδικασία κατηγορώντας το προεδρείο της Βουλής ότι δεν μερίμνησε, ώστε να παραβρίσκονται στη συζήτηση και την ψηφοφορία ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι δύο συνάδελφοι του Νίκος Παπάς και Γιάννης Λαγός, που είναι προφυλακιστέοι. Ο πρόεδρος της Βουλής είχε και τότε απαντήσει ότι η συζήτηση γίνεται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία να παρέμβει στη δικαστική εξουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ