Συλλυπητήριες ανακοινώσεις και δηλώσεις για τον Θεόδωρο Πάγκαλο που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, εξέδωσαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, που είτε συνεργάστηκαν μαζί του ή στάθηκαν απέναντί του.
«Μία προσωπικότητα με ξεχωριστό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή δεν βρίσκεται, πια, ανάμεσά μας. Για παραπάνω από μισό αιώνα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ένας μαχητικός πολιτικός, υπηρετώντας με παρρησία τις απόψεις του. Ως στέλεχος της Αριστεράς προδικτατορικά, αλλά και ως υπουργός, αργότερα, πολλών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σε μία πολυκύμαντη διαδρομή, από την οποία θα ξεχώριζα τη συμβολή του στην εθνική υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για την απώλεια του Θεόδωρου Πάγκαλου.
Και ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει: «Ο ίδιος έλεγε πάντα ότι χαιρόταν "να χύνει την καρδάρα με το γάλα". Να ταράζει, δηλαδή, τις κατεστημένες θέσεις με τις δικές του ριζοσπαστικές προσεγγίσεις και τον θυελλώδη χαρακτήρα του. Με όπλο την ευφυΐα, τον κοσμοπολιτισμό, το χιούμορ και την τόλμη του. Το γεγονός ότι για χρόνια βρεθήκαμε σε αντίπαλες παρατάξεις δεν με εμποδίζει να διακρίνω την σφραγίδα του Θόδωρου στην πολιτική ζωή της χώρας. Με πρώτο χαρακτηριστικό της, την πίστη στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.
Στην οικογένεια και τους φίλους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του Θεόδωρου Πάγκαλου και δήλωσε ότι υπήρξε «ένας πολιτικός με μακρόχρονη διαδρομή, που έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια ζωή με τους άοκνους αγώνες του για τη Δημοκρατία».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «ήταν από τις ηγετικές μορφές του φοιτητικού κινήματος της δεκαετίας του '60, μέσα από τη δράση του στη Νεολαία Λαμπράκη, στην Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) και στην παραδοσιακή Αριστερά.
Κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας διαδραμάτισε, πάντα στην πρώτη γραμμή, καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της χούντας, με αναφορά τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στρατεύτηκε στο Πατριωτικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με καθοδηγητή τον Μίκη Θεοδωράκη και συνεργάστηκε με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1974, μετά τη Μεταπολίτευση και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή, στους αγώνες του Κινήματος και πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να εξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη σε ισχυρό ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.
Ο Θ. Πάγκαλος, από το 1981 ως το 2012, εκλεγόταν πάντα πρώτος βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα, την πόλη που αγαπούσε και είχε ταυτιστεί. Καθ' όλη αυτή την περίοδο προσέφερε με σθένος, ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες του από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης και είχε ξεχωριστή συμβολή στην ισότιμη και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δήλωσή του. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του Κώστα Σημίτη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών (1996-1999) και Πολιτισμού (2000).
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, από την πλευρά του, ανέφερε: «Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς της αριστεράς και του σοσιαλιστικού κινήματος. Η ιδεολογική και πολιτική του συγκρότηση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναλυτική και συνθετική δυνατότητά του και τον πλούτο των γνώσεων του, τον καθιστούσαν στέλεχος αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Συνεργαστήκαμε συστηματικά με τον Θόδωρο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτίμησα τη θέληση και τον πατριωτισμό του. Τον Θόδωρο Πάγκαλο τον εκτιμούσες ακόμη και όταν διαφωνούσες ριζικά με τις απόψεις του. Όσοι τον γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί του θα έχουμε πάντα στη σκέψη μας τον πνευματώδη λόγο του. Καλό ταξίδι φίλε Θόδωρε».
Για μια εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης, έκανε λόγο στη δική του συλλυπήτηρια δήλωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πορεύτηκε από πολύ νέος μέσα στην Ιστορία. Εισήλθε στο τοπίο της Mεταπολίτευσης έχοντας ήδη συσσωρεύσει γνώσεις, ακαδημαϊκούς τίτλους και πολιτικές εμπειρίες κυρίως από τον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς. Ταίριαζε στον στρόβιλο του ΠΑΣΟΚ. Υπό την αιγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου ο Θεόδωρος Πάγκαλος ταυτίστηκε με τη μαχητική και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο την αντίληψη ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαρκούς και σκληρής διαπραγμάτευσης. Αυτό το έκανε με το δικό του δυναμικό προσωπικό ύφος γνωρίζοντας όμως καλά τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων και τα όρια που τίθενται. Συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες στιγμές όλων των κυβερνητικών περιόδων του ΠΑΣΟΚ και με ιστορικές επιτυχίες όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνδέθηκε και με στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες όπως τα Ίμια και η υπόθεση Οτσαλάν. Δεν του έλειψαν ούτε οι προκλήσεις ούτε οι εμπειρίες. Και στην επώδυνη περίοδο της οικονομικής κρίσης και των αντιδημοφιλών αποφάσεων στάθηκε ακλόνητος στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Συνυπήρξαμε ως υπουργοί πολλών κυβερνήσεων, τελικά ως αντιπρόεδροι δυο κυβερνήσεων της περιόδου της κρίσης. Συμπλεύσαμε και διαφωνήσαμε σε εκτιμήσεις και επιμέρους χειρισμούς. Έχω την αίσθηση ότι γνώρισα καλά τον πολύπτυχο, αντιφατικό και γοητευτικό Θόδωρο Πάγκαλο, αυτήν την εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης και όχι μόνο του κομματικού του χώρου και τον αποχαιρετώ με λύπη ως φίλο. Τα συλλυπητήρια μου στην Χριστίνα, τα παιδιά του, όλους τους δικούς του ανθρώπους».
«Αποχαιρετούμε ένα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου μας, τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Μαχητής της δημοκρατίας ως ενεργό στέλεχος στον αντιδικτατορικό αγώνα, τιμήθηκε από τους συμπολίτες μας με την ανάδειξή του ως βουλευτή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και διετέλεσε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα υπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του. Τον διακρίνουμε για το κοφτερό μυαλό και την ουσιαστική του σκέψη. Η Κυβέρνηση απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» ανέφερε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, στη δική του δήλωση για τον Θεόδωρο Πάγκαλο.
Συγκινητικό ήταν το «αντίο» του Ανδρέα Λοβέρδου στον Θεόδωρο Πάγκαλο, «έναν από τους πιο έμπειρους, τους πιο ικανούς, τους πιο πολυπράγμωνες πολιτικούς της μεταπολίτευσης». «Όταν φεύγει από τη ζωή ένας πολιτικός του διαμετρήματος του Θεόδωρου Πάγκαλου το πικρό και γεμάτο θλίψη αντίο είναι μάλλον πιο εύκολο από τα λόγια που πρέπει να διαλέξεις για να συνοδεύσουν αυτόν τον αναπόφευκτο χαιρετισμό. Πώς να καταφέρεις να χωρέσεις σε λέξεις το εύρος της προσωπικότητας του Πάγκαλου; Ήταν τόσο πληθωρικός και τόσο μορφωμένος, είχε τέτοια απύθμενη μνήμη, κατείχε με τέτοιες λεπτομέρειες ολόκληρη την ιστορία του 20ου αιώνα που όσο και αν θες δεν γίνεται να τον περιγράψεις χωρίς να αφήσεις κάτι ή και πολλά απέξω. Όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του συνεννοούμαστε καλύτερα. Οι υπόλοιποι ας μας εμπιστευτούν για να πιστέψουν ότι σήμερα αποχαιρετούμε έναν από τους πιο έμπειρους, τους πιο ικανούς, τους πιο πολυπράγμωνες πολιτικούς της μεταπολίτευσης. Υπήρξε καθοριστικός για πολλά και σημαντικά και ανάμεσά τους για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η ένταξη αυτή ήταν έμπνευση και του ιδίου αλλά φυσικά και του αείμνηστου συνεργάτη του Γιάννου Κρανιδιώτη. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν πολιτικός συνάμα του εκάστοτε ενεστώτος χρόνου αλλά και της μακράς πνοής. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που έκλαιγε όταν ένας δρόμος πήρε το όνομα του φίλου και συνεργάτη του Γιάννου Κρανιδιώτη. Για την ακρίβεια τίποτε δικό του δεν μπορώ να ξεχάσω. Όχι γιατί δεν πρέπει. Γιατί δεν θέλω. Του αξίζουν όλες οι αναμνήσεις και της συνεργασίας και της φιλίας μας. Θα μου λείψει αφόρητα. Όλα του θα μου λείψουν. Ακόμη και το τρανταχτό του γέλιο. Τέτοιος ήταν σε όλα: τρανταχτός και έντονος σαν το γέλιο του. Νιώθω υπερήφανος και ευγνώμων που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και ενίοτε … με τις κατραπακιές του. Ήταν σε όλα καλός. Ήταν σε όλα πολύς. Ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Αντίο» έγραψε ο κ. Λοβέρδος.
Συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Άδωνις Γεωργιάδης. «Ειλικρινή Συλλυπητήρια στην Οικογένειά του Θεοδώρου Παγκάλου. Ένας ευφυής άνθρωπος που αγαπούσε την Ελλάδα. Καλό του ταξίδι!» ανέφερε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης.
«Νιώθω τυχερός που τον γνώρισα και δεν θα τον ξεχάσω ποτέ. Σύντροφε Θεόδωρε, καλό σου ταξίδι» έγραψε στο αποχαιρετηστήριο μήνυμά του στο Twitter ο Παύλος Γερουλάνος.
Στη δική του συλλυπητήρια ανάρτηση, ο δημαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε: «Ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν ευφυέστατος, ευρυμαθής και πάντοτε με το θάρρος της γνώμης του. Ακατάβλητο σκαρί μιας άλλης εποχής. Έλειψε πρόωρα από την πολιτική. Θα μας λείψει και από τη ζωή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπηρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, διαμορφωτής της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Εκρηκτικός, ευφυής, αιρετικός, δεν περνούσε αδιάφορος. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του» είπε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.
Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Θεόδωρου Πάγκαλου εξέφρασε και ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης. «Με δυναμική παρουσία από τα νεανικά του χρόνια, στο φοιτητικό κίνημα, στη Νεολαία Λαμπράκη και στον αντιδικτατορικό αγώνα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε πάντοτε μια ισχυρή φωνή και αναλυτική σκέψη, που τον καθιστούσε σημαντικό συνομιλητή στις πολιτικές συζητήσεις και εξελίξεις. Το 2000 διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού, μεταξύ των πολλών θέσεων ευθύνης που ανέλαβε στην πολιτική του πορεία, με τις οποίες αφήνει έντονο αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» είπε χαρακτηριστικά.
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου εξέφρασε και ο ευρωβουλετής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος με ανάρτησή του στο Twitter. «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένας πολιτικός με μακρά πορεία. Τα θερμα μου συλλυπητήρια στους οικείους του» ανέφερε.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανάρτηση του πρώην νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού, ο οποίος ανέφερε: «Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετώ τον φίλο Θόδωρο Πάγκαλο, έναν ευπατρίδη της πολιτικής, έναν ευφυή άνθρωπο. Ο Θόδωρος Πάγκαλος στη συνεργασία μας, τόσο στη Νομαρχία Αθηνών όσο και στην Περιφέρεια Αττικής, ήταν πάντα δίπλα μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».
Συλλυπτήρια δήλωση στο Twitter «ανέβασε» και η πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα, τονίζοντας: «Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι ο Θ. #Πάγκαλος έφυγε σήμερα από τη ζωή. Στη διάρκεια της μακράς καριέρας του είχε επαφές με πολλούς Κινέζους αξιωματούχους, είχε επισκεφθεί την #Κίνα & ήταν υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών 🇨🇳🇬🇷. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους του».
Η πορεία του
O Θόδωρος Πάγκαλος πέθανε στο σπίτι του, στο κέντρο της Αθήνας, με βεβαρημένη την υγεία του τα τελευταία χρόνια, έχοντας δίπλα του την οικογένεια του.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε το 1938 και από τη πλευρά του πατέρα του προερχόταν από οικογένεια στρατιωτικών, με τον πατέρα του να είναι ανώτατος αξιωματικός και από τους πρώτους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ παππούς του ήταν ο στρατηγός και δικτάτορας το 1925 Θεόδωρος Πάγκαλος.
Υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα από τα νεανικά του χρόνια. Τελείωσε το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών και σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από τα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της Αριστεράς, πρωταγωνιστώντας στα ηγετικά κλιμάκια της Νεολαίας Λαμπράκη. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και λίγο πριν την επιβολή της Δικτατορίας συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Ανακηρύσσεται το 1973 διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 (Πάνθεον-Σορβόννη).
Το δικτατορικό καθεστώς τού αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση. Από το 1969 έως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.
Το 1978 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Ελευσίνα και κατετάγη τρίτος. Επίσης σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί και στο ΚΚΕ. Στη διάσπαση του 1968 ακολούθησε το ΚΚΕ εσωτερικού και αργότερα αποστασιοποιήθηκε αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση του το 1974.
Εξελέγη βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα. Ήταν μέλος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εμπορίου και λίγο αργότερα μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ως υφυπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις συμβάλλοντας στην διαμόρφωση των Μ.Ο.Π.
Τον Μάρτιο του 2004 επανεκλέγεται βουλευτής Αττικής. Ορίστηκε υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μετέχει στην αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 στις εκλογές, ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στους δύο ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε και κατά τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.
Αποχώρησε από την ενεργό πολιτική δράση πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012.
Το 1999, όντας υπουργός Εξωτερικών στη πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη διαχειρίστηκε την υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ιδρυτή ηγέτη του PKK, ο οποίος κατέφυγε στην Ελλάδα ενώ καταδιωκόταν από την Τουρκία. Χρεώθηκε τη σύλληψη και μεταφορά του στη Τουρκία με συνέπεια ο Θόδωρος Πάγκαλος και τρεις υπουργοί να παραιτηθούν.
Το 2012 στο e-book του «Μαζί τα φάγαμε», το οποίο είπε σε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής το 2011 εξήγησε πως «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαμε σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε "δημοσιονομική κρίση" είναι και δικό μας δημιούργημα».
Με πληροφορίες από protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κατακλυσμός στη Θεσσαλονίκη: Σφοδρή βροχή – Λίμνες δρόμοι, πεζοδρόμια (VIDEO)
- Βροχή στη Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με 2 ΙΧ - Μεγάλο μποτιλιάρισμα στον Περιφερειακό
- Νέα εμφάνιση αρκούδας στη Χαλκιδική – Ζημιές σε μελίσσια στον Πολύγυρο (ΦΩΤΟ)